ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. «Απορία μας, κ. Υπουργέ. Με 151 ψήφους πουλήσατε τη Μακεδονία και θέλετε 200 ψήφους για την ψήφο; Αυτό είναι ολίγο παράλογο», ρώτησε τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Κομνηνοί Νέας Υόρκης Στέφανος Αμανατίδης και νυν σύμβουλος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, κατά τη διάρκεια της ανοιχτής συνάντησης του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου για το θέμα της ψήφου των ομογενών που έλαβε χώρα το μεσημέρι της Κυριακής, 22 Σεπτεμβρίου 2019, στο Σταθάκειο Κέντρο στην Αστόρια.

Η ερώτηση αιφνιδίασε την έδρα, ενώ ο κ. Θεοδωρικάκος απάντησε: «Ανήκω σε αυτούς – συμπεριλαμβανομένης και της συντριπτικής πλειοψηφίας της Νέας Δημοκρατίας – που εξαντλήσαμε κάθε περιθώριο που υπήρχε για να μην γίνει η συμφωνία με την FYROM. Δεν τα καταφέραμε, αλλά εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια που προβλέπονταν από το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους.

Αυτό που σας ανέφερα σχετικά με την κύρωση της ψήφου των ομογενών προβλέπεται από το Σύνταγμα. Το τονίζω. Και για την αλλαγή της εκλογικής νομοθεσίας δεν υπάρχει άλλος τρόπος από το να συγκεντρώσουμε τους διακόσιους ψήφους.  

Εδώ θα κριθεί η στοιχειώδης δημοκρατική ευαισθησία κάθε βουλευτή από τον τρόπο που θα ψηφίσει επάνω σε αυτό το θέμα. Κανονικά θα πρέπει να ψηφίσουν και οι τριακόσιοι να το ψηφίσουν, γιατί το επαναλαμβάνω στη ζωή και στην πολιτική τα πράγματα αλλάζουν. Τίποτε δεν είναι αιώνιο και δεν πρέπει κανένας να δείχνει ανασφάλεια απέναντι στην ψήφο των ομογενών.

Είστε το ίδιο Έλληνες με μας που κατοικούμε στην πατρίδα, αν μερικές φορές νιώθετε ότι αγαπάτε την Ελλάδα περισσότερο από πολλούς που ζουν εκεί. Σας έχω καταλάβει όχι μόνο σ’ αυτό μου το ταξίδι, αλλά όλα τα προηγούμενα.

Κατάγομαι από μια οικογένεια ενός παππού που είχε το όνομά μου, που ήρθε στη Νέα Υόρκη το 1904. Έμεινε μερικά χρονιά εδώ και ήρθε για να πολεμήσει για την απελευθέρωση της υπόλοιπης Ελλάδας και επέστρεψε στη Μάνη με τα πόδια το 1922.  Και συνεχίζω να λέω ότι αν οι παππούδες μας χρειάστηκε να πολεμήσουν, αν οι παππούδες μας χρειάστηκε να κάνουν πολύ σκληρά πράγματα  για την πατρίδα εμείς οφείλουμε να αγαπάμε το ίδιο με εκείνους την πατρίδα σε μια εποχή που δεν χρειάζεται να πολεμήσουμε γι αυτήν. Χρειάζεται να την αγαπάμε με πράξεις.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγής στη μνήμη του ευεργέτη της ομογένειας Δημητρίου Καλοειδή. Από αριστερά διακρίνονται οι Πέτρος Γαλάτουλας, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, Τάκης Θεοδωρικάκος, Κλεάνθης Μεϊμάρογλου και Σπυριδούλα Τσουκαλά. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

Και όπως υπάρχουν τόσοι Έλληνες που έχουν διαπρέψει στη Νέα Υόρκη, στις Ηνωμένες Πολιτείες υπάρχουν και σε όλη τη γη ως επιστήμονες, ως μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, ως σπουδαίοι επιχειρηματίες. Παντού ο Έλληνας διαπρέπει γιατί είναι έξυπνος και πολυμήχανος.

Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας ώστε το επόμενο διάστημα να πιέσετε και εσείς τα πράγματα, βγάλτε ανακοινώσεις, βγάλτε αποφάσεις για να ψηφίζετε και η ψήφος σας να έχει το ίδιο νόημα που έχει και η δική μου που ψηφίζω στην Αθήνα. Να μην ψηφίζετε για κάτι λιγότερο εσείς. Να επηρεάζετε με την ψήφο σας το ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα και το ποιος θα καθίσει στη θέση της αντιπολίτευσης. Αυτό θεωρώ είναι το μείζον και θέλουμε να εξασφαλίσουμε το δικαίωμα να ψηφίζετε από εδώ.

Η συνάντηση

Στη συνάντηση παρέστησαν ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας και  είκοσι πρόεδροι και στελέχη των συλλόγων και των ομοσπονδιών.

Από αριστερά διακρίνονται οι Πέτρος Γαλάτουλας, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, Τάκης Θεοδωρικάκος, Κλεάνθης ΜεΪμάρογλου και Σπυριδούλα Τσουκαλά. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κλεάνθης Μεϊμάρογλου καλωσόρισε τον κ. Θεοδωρικάκο και τον γενικό Πρόξενο της Ελλάδας, Δρ. Κωνσταντίνο Κούτρα και ευχήθηκε επιτυχίες στο έργο. Ευχήθηκε επιτυχίες στο έργο και παρέδωσε το βήμα στον υπουργό.

Ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε στη δέσμευση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για τη διασφάλιση του δικαιώματος της ψήφου των ομογενών και εστίασε την προσοχή του στο νομοσχέδιο το οποίο θα πρέπει να ολοκληρώσουν εντός του Οκτωβρίου και να το παραδώσουν στον Πρωθυπουργό για να ξεκινήσει η διαβούλευση με τους πολιτικούς αρχηγούς ούτως ώστε το νομοσχέδιο αυτό να εγκριθεί με τις ψήφους και των 300 βουλευτών.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη συνάντηση που – όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» – είχε το μεσημέρι της Παρασκευής στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη με τους εκπροσώπους των επαγγελματικών φορέων, στη συνέντευξη που παραχώρησε το μεσημέρι της Κυριακής στο ραδιοφωνικό πρόγραμμα «Cosmos-FM» καθώς επίσης και στις συναντήσεις που είχε στην Αθήνα με εκπροσώπους από άλλες χώρες στις οποίες διαμένουν οι απόδημοι.

Από αριστερά διακρίνονται οι Στέφανος Αμανατίδης, Βασίλειος Γκουρνέλος, Κλεάνθης Μεϊμάρογλου, Τάκης Θεοδωρικάκος, Πέτρος Γαλάτουλας, Σπυριδούλα Τσουκαλά και Αννα Νότη. Φωτογραφία: Γιώργος Σαμαράς.

Ο υπουργός επεσήμανε ότι εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα, τόσο της επιστολικής ψήφου και της άμεσης ψηφοφορίας, όσο και της διαδικτυακής ψηφοφορίας και ότι η πιο εφικτή είναι η επιστολική ψήφο, που εφαρμόζουν εδώ και δεκαετίες οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και πολλές άλλες χώρες.

Ο α΄ αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Πέτρος Γαλάτουλας εξήρε το έργο του γενικού Προξένου της Ελλάδας, Δρα Κωνσταντίνου Κούτρα και τόνισε ότι ως πρόεδρος της πάλαι ποτέ νομαρχιακής επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας είχε υποβάλλει εμπεριστατωμένη άποψη για το θέμα της ψήφου, αλλά αγνοήθηκε.

«Όλες οι κυβερνήσεις μέχρι και σήμερα αποφάσιζαν για εμάς χωρίς εμάς.  Εάν διασφαλιστεί η ψήφος τότε υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να λυθούν τα εθνικά μας θέματα διότι η ομογένεια που βλέπει τα πράγματα με πιο καθαρό μάτι», επεσήμανε ο κ. Γαλάτουλας.

Από αριστερά διακρίνονται οι Στέφανος Αμανατίδης, Βασίλειος Γκουρνέλος, Κλεάνθης Μεϊμάρογλου, Τάκης Θεοδωρικάκος, Πέτρος Γαλάτουλας, Σπυριδούλα Τσουκαλά και Αννα Νότη. Φωτογραφία: Γιώργος Σαμαράς.

Ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης και συνάμα πρόεδρος της πάλαι ποτέ τοπικής οργάνωσης της Νέας Δημοκρατίας στην Αστόρια, Γιώργος Γεωργόπουλος επεσήμανε ότι «είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε μια ελληνική κυβέρνηση να λαμβάνει σοβαρά το θέμα της ψήφου των ομογενών» και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι αυτή η κυβέρνηση θα το υλοποιήσει.

Ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Μυτιληναίων Μιχάλης Χριστοδούλου έθεσε επί τάπητος το θέμα της εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους των παιδιών των Ελλήνων που έχουν γεννηθεί στην Αμερική.

Ο καθηγητής και συνάμα ένα από τα ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ στη Νέα Υόρκη Βασίλειος Πετράτος πρότεινε ότι ο πιο κατάλληλος τρόπος για να ασκούν τα δικαιώματά τους οι ομογενείς είναι η διαδικτυακή ψηφοφορία.

Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ενώ υπογράφει στο βιβλίο των επισκπεπτών της Ομοσπονδίας. Διαρίνεται και ο πρόεδρος Κλεάνθης Μεϊμάρογλου. Φωτογραφία: Γεώργιος Σαμαράς.

Παράλληλα συνέστησε στον κ. Υπουργό να εξετάσουν τρόπους σχετικά με την αύξηση της πολιτικής ισχύς της ομογένειας.

Εκτενή συζήτηση έγινε και για το θέμα της απογραφής των αποδήμων καθώς επίσης και για τον τρόπο με τον οποίο θα προσμετρούν τις ψήφους των ομογενών στις εκλογικές περιφέρειες είτε και στην επικράτεια.

Δηλώσεις στις Αναμνήσεις

Μετά το πέρας της συνάντησης ο υπουργός Εξωτερικών συνομίλησε με τις «Αναμνήσεις».

Απαντώντας σε ερώτηση εάν το νομοσχέδιο για την ψήφο των ομογενών θα διασφαλίζει και το αναφαίρετο δικαίωμα του εκλέγεσθαι, ή θα θεωρείται προνόμιο» ο κ. Θεοδωρικάκος απάντησε : «Ασφαλώς και δεν είναι προνόμια. Είναι προϋποθέσεις της σωστής και δημοκρατικής λειτουργίας στο πολίτευμά μας. Η πρόθεσή μας είναι να διευκολύνουμε τους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους. Πιθανότατα αυτό μπορεί να γίνει καλύτερα με την επιστολική ψήφο που είναι η μέθοδος που ισχύει σε όλον τον κόσμο και ισχύει και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Άρα κάθε Έλληνας πολίτης που έχει το δικαίωμα του εκλέγειν έχει ταυτόχρονα και το δικαίωμα του εκλέγεσθαι και δεν υπάρχει ούτε η παραμικρή αμφιβολία προς αυτό. Αυτό που πρέπει να πετύχουμε είναι να συγκεντρώσει το νομοσχέδιό διακόσιους ψήφους για να γίνει πραγματικότητα γιατί αυτή είναι μια προϋπόθεση που θέτει το Ελληνικό Σύνταγμα.

Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος αριστερά) κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στον αρχισυντάκη των Αναμνήσεων Δημήτρη Τσάκα. Φωτογραφία: Γιώργος Σαμαράς.

Ερωτηθείς εάν μπορεί ένας ομογενής να κατέβει ανεξάρτητος και εκλεγεί στην Ελλάδα: απάντησε: «Οι Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό έχουν αποδείξει με τις πράξεις τους ότι αγαπούν την Ελλάδα τουλάχιστον εξίσου με όλου εμάς που κατοικούμε στην πατρίδα. Άρα επιδιώκουμε και επιζητούμε τη διαρκή συμμετοχή τους.

Σε πρώτη φάση αυτό μπορεί να γίνει με τη συνεργασία τους με τα πολιτικά κόμματα. Άρα ένας πολίτης σαν κι αυτόν που περιγράψατε μπορεί να επιλέξει ένα κόμμα και να ξεκινήσει τη συνεργασία. Σημασία έχει να γίνει η αρχή. Σημασία έχει επί τέλους οι Έλληνες του εξωτερικού να μπορέσουν να ψηφίζουν από  τον τόπο που κατοικούν. Και στην πορεία θα βρούμε τρόπους να διευκολύνουμε και πιο ανεξάρτητες πολιτικές παρουσίες. Τίποτε δε θα τις απαγορεύει. Αλλά επειδή θέλω να είμαι ειλικρινής στην αρχή αυτό δεν θα είναι εύκολο και αποτελεσματικό. Θα είναι πολύ δύσκολο να εκλεγεί ένας ανεξάρτητος βουλευτής από το εξωτερικό».

Ερωτηθείς εάν θα λάβουν υπόψη τους τα αποτελέσματα της διαδικτυακής ψηφοφορίας που έχουν διοργανώσει ομογενείς επιστήμονες στις ΗΠΑ, ο υπουργός Εσωτερικών επεσήμανε: «Θα παρακολουθήσω την ψηφοφορία σε αυτή την ηλεκτρονική πλατφόρμα. Ο διάλογος έχει ήδη ξεκινήσει και είμαστε δεσμευμένοι ως Υπουργείο Εσωτερικών μέσα στον μήνα Οκτώβριο να παραδώσουμε το σχετικό νομοσχέδιο στον Πρωθυπουργό της χώρας, στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός θα είναι εδώ αυτή την εβδομάδα και μην έχετε καμιά αμφιβολία ότι θα αναφερθεί και σε αυτό το πολύ σοβαρό ζήτημα στην εκδήλωση που γίνεται  προς τιμήν του εδώ στην Αστόρια.

«Στη συνέχεια θα συζητήσει αναλυτικά με τους αρχηγούς των υπολοίπων κομμάτων με στόχο να πετύχουμε τη μέγιστη δυνατή συναίνεση», κατέληξε.

-Advertisement-

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.