Της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός για την περιοχή του Bay Ridge στο Μπρούκλιν είναι το Ελληνικό φεστιβάλ που διοργάνωσε και φέτος με μεγάλη επιτυχία, από τις 19 – 22 Σεπτεμβρίου 2019, η κοινότητα του Τιμίου Σταυρού.

Για ένα τετραήμερο και με σύμμαχό τους τον καλό καιρό, οι διοργανωτές είδαν τους δρόμους έξω από το Ημερήσιο Σχολείο «Δημήτριος και Γεωργία Καλοειδή» να πλημμυρίζουν με επισκέπτες, όπως και το γυμναστήριο «Σταυρούλα Αγγελάκου» καθώς και τμήμα της λεωφόρου Ridge, μέχρι και τον επιβλητικό ναό του Τιμίου Σταυρού, όπου είχε στηθεί το λούνα παρκ.

Με το χαμόγελο στα χείλη παρά την κούραση από την πολύωρη εργασία, οι εθελοντές προσπαθούσαν να εξυπηρετήσουν τις ουρές των επισκεπτών στις ψησταριές, στον πάγκο με τα γλυκά και τους λουκουμάδες που και φέτος ανέλαβαν οι δραστήριες κυρίες της Φιλοπτώχου, αλλά και στους καφέδες που ετοίμαζαν οι νέοι. 

Μια μικρή αλλά δυναμική ομάδα γυναικών είχε τον πρώτο λόγο στην κουζίνα ετοιμάζοντας όλα τα φαγητά στη διάρκεια του φεστιβάλ, ενώ άλλη ομάδα ανέλαβε την προώθηση του  ετήσιου λαχνού, τα έσοδα του οποίου μαζί με αυτά του φεστιβάλ υποστηρίζουν τα πολυάριθμα προγράμματα της κοινότητας, ιδιαίτερα δε τα σχολεία της. 

Το χορευτικό του σχολείου. Φωτογραφία Ευγενική παραχώρηση Ελευθερίας Οίκουτα.

«“Είμαι εδώ και βοηθάω 45 χρόνια”, μας είπε η κ. Στέλλα Παναγάκου με καταγωγή από τη Σπάρτη, ταμίας της Φιλοπτώχου, φτιάχνοντας τους λουκουμάδες των οποίων η ζήτηση ήταν πάρα πολύ μεγάλη. “Οπως βλέπετε”, πρόσθεσε, “υπάρχουν έξω ουρές, δεν μπορούμε να προλάβουμε”, τονίζοντας ακόμα πως οι κυρίες της Φιλοπτώχου κάθε χρόνο μετά τον Δεκαπενταύγουστο ξεκινούν την προετοιμασία των γλυκών. Φέτος για πρώτη φορά, σημείωσε η κ. Παναγάκου, βοήθησε και στο φεστιβάλ της κοινότητας όπου ζει η κόρη της, στο Rhode Island, τονίζοντας πως “αν δεν υπήρχαν τα φεστιβαλ, δεν θα μπορούσαν να επιβιώσουν οι κοινότητες”.

Ακόμη και οι μαθητές του Ελληνικού Σχολείου, Ημερήσιου και Απογευματινού, ήταν εκεί, προσφέροντας όχι μόνο τη βοήθειά τους αλλά και μια γεύση παράδοσης μέσα από τους δημοτικούς χορούς που χόρεψαν ντυμένοι με τις παραδοσιακές φορεσιές τους, υπό την καθοδήγηση του χοροδιδασκάλου τους Κωνσταντίνου Στεργιούλου.   

«Για μένα ως ιερέα το πιο σημαντικό, πάνω από χρήματα, πάνω απ’ όλα, είναι ότι εργαζόμαστε σαν μια οικογένεια για το καλό της οικογένειας που λέγεται Τίμιος Σταυρός και μαζευόμαστε εδώ γιατί ο Τίμιος Σταυρός είναι το όργανο αυτό που προβάλλει την πίστη μας, τη γλώσσα μας, τον πολιτισμό μας», δήλωσε στη Greek News ο ιερατικώς προϊστάμενος της κοινότητας, π. Γεράσιμος Μακρής  και πρόσθεσε ότι “το φεστιβάλ είναι βέβαια ο μεγαλύτερος παράγοντας που φέρνει χρήματα στην ενορία, αλλά όπως ξέρουμε πως είναι ο Θεός που φέρνει τα χρήματα. Δόξα τω Θεώ πάμε καλά. Είχαμε καλό καιρό και πιστεύω ότι και φέτος θα στεφθεί με επιτυχία γιατί συνεργαζόμαστε ωραία σαν μια οικογένεια”.

Τα χορευτικά επί τω έργω. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Ελευθερίας Οίκουτα. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Ελευθερία Οίκουτα.

Απευθυνόμενος σε όλους τους καλεσμένους, αμέσως μετά την εμφάνιση των χορευτικών το βράδυ του Σαββάτου, τόνισε μεταξύ άλλων πως “έχουμε μια όμορφη κοινότητα, τα παιδιά είναι η ευλογία της κοινότητάς μας και προσπαθούμε με κάθε τρόπο να κρατήσουμε ζωντανά τα σχολεία μας. Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να διατηρήσουμε και να διαιωνίσουμε τις παραδόσεις μας, τη θρησκεία μας, τη γλώσσα μας και τον πολιτισμό μας”.

Ευχαρίστησε επίσης όλους τους εθελοντές για την προσφορά τους αλλά και τους πολυάριθμους χορηγούς του φεστιβάλ, ανάμεσα στους οποίους και το τμήμα 41 της AHEPA στο Μπρούκλυν που κάθε χρόνο συγκεντρώνει χρήματα και τα μοιράζει εξίσουν στις τέσσερεις ενορίες της περιοχής. Την επιταγή φέτος, ύψους οκτώ χιλιάδων δολαρίων, επέδωσε στον π. Γεράσιμο και την ακούραστη πρόεδρο του κοινοτικού συμβουλίου, Ελένη Φυκιά, ο Θεόδωρος (Τεντ) Παυλούνης, μέλος του συμβουλίου.

“Είναι για την αλλαγή της σκεπής της εκκλησίας που υπολογίζεται να κοστίσει διακόσιες πενήντα χιλιάδες δολάρια”, σημείωσε ο π. Γεράσιμος, λέγοντας πως έχουν ήδη συγκεντρωθεί περί τις 78 χιλιάδες. Ανάμεσα στα νέα έργα που πρόκειται να γίνουν στην κοινότητα είναι η εγκατάσταση νέου ασανσέρ και μαρμάρινων αναλογίων. 

Ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Γεράσιμος Μενεγάτος (πρώτος από δεξιά) με τους εθελοντές. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Το παρών του στο φεστιβάλ έδωσε και ο πολιτειακός γερουσιαστής της Νέας Υόρκης, Ανδρέας Γουνάρδης, ο οποίος αποτελεί γέννημα – θρέμμα του Τιμίου Σταυρού και που για πρώτη φορά φέτος δεν ήταν μεταξύ των εθελοντών. “Νιώθω άσχημα γι’ αυτό, να το γνωρίζετε”, είπε.

Το φετινό φεστιβάλ διεξήχθη στη σκιά του θλιβερού μαντάτου ότι ένα από τα βασικά μέλη της οικογένειας του Τιμίου Σταυρού και μάλιστα μεγάλος ευεργέτης του, έφυγε από τη ζωή. Ο π. Γεράσιμος, όπως και η πρόεδρος της Φιλοπτώχου Ελένη Ψαρρά και άλλοι ενορίτες και φίλοι από τον Τίμιο Σταυρό του Μπρούκλυν, μετέβησαν στο Μυστρά της Λακωνίας όπου την περασμένη Πέμπτη έγινε η κηδεία του Δημητρίου Καλοειδή.

“Χάσαμε πραγματικά ένα σημαντικό πρόσωπο, τον Δημήτριο Καλοειδή. Μόλις γύρισα. Το θεώρησα καθήκον μου προσωπικά να πάω να εκφράσω την αγάπη μου στην κυρία Γεωργία αλλά επίσης και σαν εκπρόσωπος της κοινότητος και ως ιερέας, για να συμπαρασταθώ στην κυρία Γεωργία που μαζί με το σύζυγό της συμπαραστάθηκαν στην κοινότητά μας όταν υπήρχε μεγάλη ανάγκη. Πραγματικά η κ. Γεωργία πονάει, είναι εξαντλημένη από το γεγονός αυτό, αλλά όπως μου είπε θέλει να συνεχίσει το έργο του συζύγου της”, είπε στη Greek News.  

Πηγή: https://www.greeknewsonline.com

Οι εθελοντές οι οποίοι εργάστηκαν άοκνα και συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Ελευθερίας Οίκουτα.
Η ψησταριές που είχαν στηθεί στο προαύλιο του Ημερήσιου Σχολείου “Δημήτριος και Γεωργία Καλοειδή”. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.