Με ιδιαίτερη λαμπρότητα, παλμό και περηφάνια γιορτάστηκε σήμερα σε όλη την Ελληνική επικράτεια η επέτιος του ΟΧΙ που αναφώνησε σύσσωμος ο Ελληνικός λαός την 28η Οκτωβρίου 1940 στους φασίστες του Μουσολίνι. Η ηρωική αντίσταση του Ελληνικού στρατού στο Αλβανικό μέτωπο είχε σαν αποτέλεσμα να καθυστερήσει ο άξονας την προέλαση στην ενδοχώρα ως την Άνοιξη του 41 όπου οι ναζιστές του Χίτλερ κατέλαβαν τη χώρα και άρχισε η κατοχή.

Η πείνα τα βασανιστήρια και οι εκτελέσεις δεν πτόησαν το ηθικό των Ελλήνων πατριωτών. Ακολούθησε η ηρωική εθνική αντίσταση και το αντάρτικο που έδειξε για μια ακόμη φορά ότι μόνο με αγώνα και θυσίες κερδίζεται η ελευθερία.

Η απελευθέρωση από τις ναζιστικές ορδές άργησε να έλθει έως τις 12 Οκτωβρίου 1944. Οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές στην πρώτη γραμμή και την αντίσταση που ακολούθησε ήταν ανυπολόγιστες.

Ο κάθε τόπος τιμά τους νεκρούς του κάθε επέτειο, μνημονεύοντας τα ονόματα αυτών που θυσιάστηκαν και με κατάθεση στεφάνων. Ο φακός των «Αναμνήσεων» βρέθηκε στο ακριτικό χωριό Αυλιώτες της Κέρκυρας όπου γιορτάστηκε με λαμπρότητα η 28η Οκτωβρίου.

Συμμετείχαν η φιλαρμονική του χωριού και μαθητές του δημοτικού σχολείου Αυλιωτών όπου πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε προκειμένου να παρακολουθήσει τα δρόμενα από κοντά. Την παρέλαση παρακολούθησαν και κατέθεσαν στεφάνια εκπρόσωποι της τοπικής οργανωμένης κοινωνίας, συλλόγων και πολιτιστικών φορέων του χωριού.

Στιγμιότυπο από τους Εθνικούς Ύμνους. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.
Οι μαθητές στην παρέλαση στους Αυλιώτες της Κέρκυρας. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.
Οι σημαιοφόροι. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.
Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.