ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η φιλοξενία σε έναν αξιοπρεπή εκθεσιακό χώρο της Νέας Υόρκης της επετειακής έκθεσης «Μικρά Ασία: Λάμψη – Καταστροφή – Ξεριζωμός – Δημιουργία» που εγκαινιάστηκε πρόσφατα στο Μουσείο Μπενάκη, η 100ή επέτειος της Συνθήκης της Λωζάνης και η σύσφιξη των σχέσεων με τους οργανωμένους φορείς της ομογένειας συμπεριλαμβάνονται στις άμεσες προτεραιότητες του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη και του νέου Γενικού Προξένου, Κωνσταντίνου Κωνσταντίνου.

Πρόκειται για μερικούς από τους φιλόδοξους στόχους που εκφράστηκαν κατά την διάρκεια της δεξίωσης που παρέθεσε το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο της Νέας Υόρκης το βράδυ της Δευτέρας 24 Οκτωβρίου 2022, στο ομογενειακό εστιατόριο «Kyma» στο Μανχάταν και οι οποίοι προκάλεσαν το ενδιαφέρον του ακροατηρίου.

Αν και η δεξίωση διοργανώθηκε από το Επιμελητήριο, εν τούτοις απέκτησε πανομογενειακό χαρακτήρα, καθώς ο πρόεδρος Άθας Ιωάννου, η εκτελεστική διευθύντρια Αλεξάνδρα Μητσάκη, ο πρόεδρος του συμβουλίου Κλέι Μέιτλαντ και των άλλων στελεχών αποφάσισαν να μοιραστούν την χαρά τους με τους εκπροσώπους της ομογένειας και της Αρχιεπισκοπής.

Και η ανταπόκριση ξεπέρασε κάθε προσδοκία, καθώς παραβρέθηκαν ο Επίσκοπος Ναζιανζού, κ. Αθηναγόρας και οι π. Χρήστος Παππάς και Γρηγόριος Σταμκόπουλος, ο ύπατος πρόεδρος και ο ύπατος Γραμματέας της AHEPA, κ.κ. Δημήτριος Κόκοτας και Σάββας Τσίβικος, αντίστοιχα πλαισιωμένοι από ηγετικά στελέχη της 6ης περιφέρειας της Νέας Υόρκης, ο πρόεδρος του ιστορικού Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου της Νέας Υόρκης, κ. Παναγιώτης Μανώλας και εκπρόσωποι των υπολοίπων επαγγελματικών φορέων της τριπολιτειακής περιοχής.  

Τον γενικό Πρόξενο καλωσόρισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Άθας Ιωάννου, ο οποίος ανήκει στην δεύτερη γενιά των ηγετών, μεταξύ άλλων τόνισε: «Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ο κ. Κωνσταντίνου έχει γίνει φίλος μας και με ενθουσιασμό αναμένει να συνεργαστεί μαζί μας. Ανυπομονούμε και εμείς γι’ αυτή τη συνεργασία»

Ο συνιδιοκτήτης του εστιατορίου Στηβ Τενέδιος μιλώντας εκ μέρους των συνεταίρων του που ήταν και οι χορηγοί της εκδήλωσης μεταξύ των οποίων και του κ. Μάικ Αγγελιάδη που ήταν παρών καλωσόρισε τους συνδαιτυμόνες και εστίασε την προσοχή του στο όραμα του κ. Κωνσταντίνου για το μέλλον του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη και τη σχέση με την Ομογένεια.

Ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητήριου Άθας Ιωάννου, αριστερά και ο κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

«Ανυπομονώ να δω το όραμά του να λαμβάνει σάρκα και οστά κατά τη θητεία του εδώ στη Νέα Υόρκη», επεσήμανε ο κ. Τενέδιος, ο οποίος αναφέρθηκε στις μικρασιατικές του καταβολές και έθεσε επί τάπητος το αίτημα για την εξεύρεση ενός εκθεσιακού χώρου 500 τ.π. για την φιλοξενία της σπουδαίας, όπως την χαρακτήρισε έκθεση «Μικρά Ασία: Λάμψη · Καταστροφή · Ξεριζωμός · Δημιουργία», καθώς επίσης και των πόρων που απαιτούνται για την μεταφορά και την φιλοξενία της στη Νέα Υόρκη.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόξενος Δημήτριος Παπαγεωργίου, ο πρώην πρόεδρος Αντώνης Κοντομίχαλος, ο διευθυντής του Γραφείου ΟΕΥ, Νίκος Θωμόπουλος και ο προεδρεύων του συμβουλίου Κλέι Μέιτλαντ.

Εμφανώς συγκινημένος από την υποδοχή ο γενικός Πρόξενος Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου ευχαρίστησε τους οικοδεσπότες και την οργανωτική επιτροπή και τόνισε την ανάγκη της μεταλαμπάδευσης των αξιών και ιδανικών του Ελληνισμού στις  νεότερες γενιές.

«Η  Ελλάδα είναι τόσο υπερήφανη που αυτή η Ελληνοαμερικανική κοινότητα τα έχει καταφέρει τόσο καλά αυτές τις δεκαετίες. Αυτό που μας ενώνει όλους είναι ένα πράγμα, η Ελλάδα, η αγάπη για την Ελλάδα, και αυτό είναι κάτι που πρέπει να διατηρήσουμε, την κουλτούρα μας και την κληρονομιά μας,  αυτή είναι η υποχρέωσή μας και είναι κάτι που θα  πρέπει να περάσουμε στα παιδιά μας», επεσήμανε

Από αριστερά μεταξύ άλλων διακρίνονται οι Τεντ Στάμας, Φίλιπ Κρίστοφερ, Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, Δημήτριος Κόκοτας και Ντιν Μόσκος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Αναφερόμενος στην έκθεση για την Μικρασιατική Καταστροφή επεσήμανε: «Όπως γνωρίζετε, το 2023 γιορτάζουμε τα 100 χρόνια της Συνθήκης της Λωζάνης, η οποία είναι πολύ σημαντική για την Ελλάδα, την Ιστορία και το μέλλον της, οπότε τι καλύτερο από το να φιλοξενήσουμε αυτήν την Έκθεση στις ΗΠΑ. Είναι για την μετανάστευση, είναι για τους πατεράδες και τους παππούδες σας που ήρθαν στις ΗΠΑ χωρίς μια δεκάρα στην τσέπη και προσπάθησαν το καλύτερο για τις οικογένειες και τους εαυτους τους, είναι για την πολιτική, είναι για τον πολιτισμό, αφορά τα πάντα, διότι στην σημερινή διπλωματία όλα είναι αλληλένδετα και θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό.  Ανυπομονώ να δουλέψω με όλους εσάς για να κάνω αυτό το πρότζεκτ πραγματικότητα.

Ο κ. Κωνσταντίνος Κωνταντίνου σε μια αναμνηστική φωτογραφία με τους ομογενείς. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν την ομιλία. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Κλέι Μέιτλαντ (Clay Maitland) και η εκτελεστική διευθύντρια Αλεξάνδρα Μιτσάκη.Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Στήβ Τενέδιος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.