Μαρία Παπαδάτου – Maria Papadatos (1928 – 2018)

  0

  Η παραγωγός του ραδιοφώνου και της τηλεοράσεως Μαρία Παπαδάτου δεν υπάρχει πια ανάμεσά μας. Τη Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2018 άφησε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα σε ηλικία 90 ετών.

  Η νεκρώσιμη ακολουθία και ο ενταφιασμός της θα λάβουν χώρα τις προσεχείς ημέρες στο κοιμητήριο «Calverton National Cemetery» στη διεύθυνση 210 Princeton Boulevard Calverton, N.Y., 11933, όπου αναπαύεται και ο βετεράνος σύζυγός της Τζον Ρεμπάζα.

  Ο θάνατός της καταλυπεί τα παιδιά της Ζωή και Λουκά Τριανταφυλλόπουλο, τα εγγόνια, Δήμητρα και Μαρία, τα τρία δισέγγονα, τα εν ζωή αδέλφια Διονύσιο και Παρασκευή, τα ανίψια, τα ξαδέλφια και τους λοιπούς συγγενείς εδώ και στην Ελλάδα.

  Η εκλιπούσα γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ζάκυνθο. Ήρθε στην Αμερική στις αρχές της δεκαετίας του ’60 και εξ αρχής εργάστηκε στο ελληνικό ραδιόφωνο, όπου διατηρούσε το δικό της πρόγραμμα.

  Το 1968 απέκτησε το δικό της πρόγραμμα στο Μεγάλο Κανάλι # 47 και όσο περνούσε ο χρόνος άλλο τόσο μεγάλωνε και η δημοτικότητά της. Την τελευταία δεκαετία του 20ού αιώνα και την πρώτη του 21ου διατηρούσε το τηλεοπτικό της πρόγραμμα στο κανάλι 25, το οποίο ήταν δημοφιλές διότι φιλοξενούσε προσωπικότητες της ομογένειας, της γενέτειρας και της Κύπρου, καθώς και διάσημους καλλιτέχνες και γενικότερα ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών.

  Την εποχή εκείνη εξέδιδε και την εβδομαδιαία εφημερίδα «Ο Φανός των Αποδήμων».

  Οι ομογενείς της τριπολιτειακής περιοχής της Νέας Υόρκης τη γνώριζαν με το μικρό της όνομα διότι τη θεωρούσαν τη δική τους Μαρία.

  Η ενασχόλησή της με το ραδιόφωνο και την τηλεόραση «στη χρυσή εποχή» επισκίασε την προσωπική και την οικογενειακή της ζωή. Η Μαρία, όπως επεσήμανε η πρόεδρος του οργανισμού Ελληνικής Παιδείας Αμερικής, Βασιλική Φιλιώτη, ήταν μοναδική και ανεπανάληπτη, διότι ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές παρέμενε αισιόδοξη και με το χαμόγελό της και τη χαρισματική προσωπικότητα έκανε τη διαφορά.

  Η Μαρία ήταν παντρεμένη με τον επιχειρηματία Ανδρέα Τσέλιο. Ο γάμος αυτός δεν άντεξε στο διάβα του χρόνου. Μετά από μερικά χρόνια η Μαρία παντρεύτηκε τον παλαίμαχο Τζον Ρεμπάζα. Η αείμνηστη είχε και μια κόρη τη Ζωή.

  Η Ζωή διαμένει μόνιμα στην Ελλάδα με το σύζυγό της Λουκά Τριανταφυλλόπουλο, τα παιδιά και τα εγγόνια της.

  Μόλις πληροφορήθηκαν για την επιδείνωση της υγείας της μητέρας και γιαγιά τους ήρθαν στη Νέα Υόρκη και θα παραστούν και στην κηδεία της.

  Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής Στέλλα Κοκόλη, η πρόεδρος του οργανισμού Ελληνικής Παιδείας Αμερικής Βασιλική Φιλιώτη και η πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος «Σύνθεσις» (Synthesis Cultural Foundation, Inc) Χριστίνα Κωστάκη μιλώντας στις «Αναμνήσεις» εξήραν την προσφορά της εκλιπούσας και τόνισαν ότι ανήκει στην παλαιά φρουρά των λειτουργών των μέσων ενημέρωσης.

  Παράλληλα τόνισαν ότι η Μαρία Παπαδάτου έχει βραβευτεί από τους ομογενειακούς, τους δημοτικούς και τους πολιτειακούς φορείς της Νέας Υόρκης.

  -Advertisement-

  LEAVE A REPLY

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.