Καθηγητές, φοιτητές και απόφοιτοι παρουσίασαν τα προτερήματα του Αγγλικού Προγράμματος της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου

0
Οι Ελληνοαμερικανίδα Αντωνία Δημοπούλου και η συμφοιτήτριά της Keyi Cao από την Κίνα.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η Ιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το σχολικό έτος 2021-2022 έθεσε σε εφαρμογή το Αγγλικό Πρόγραμμα προκειμένου να δώσει την δυνατότητα σε παιδιά των αποδήμων να σπουδάσουν στην συμπρωτεύουσα και να συνδεθούν με τις ρίζες των προγόνων τους.

Το μεσημέρι της Δευτέρας 10 Ιανουαρίου 2022 διοργάνωσαν την πρώτη διαδικτυακή παρουσίαση (Open House) του αγγλικού προγράμματος προκειμένου να δώσουν την δυνατότητα σε ομογενείς που θέλουν να φοιτήσουν στην Ελλάδα να γνωριστούν με το σχολείο και το πιο σημαντικό να γνωρίσουν τα προτερήματα και τα οφέλη του προγράμματος.

Στην παρουσίαση παρέστη και η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής, κ. Στέλλα Κοκόλη η οποία ήταν και παραμένει ένθερμη υποστηρίκτρια του προγράμματος και η οποία πιστεύει ότι το πρόγραμμα θα δώσει την δυνατότητα σε Ελληνοαμερικανούς τρίτης και τέταρτης γενιάς να σπουδάσουν στην Θεσσαλονίκη και να ευεργετηθούν από το υψηλών προδιαγραφών πρόγραμμα, από το χαμηλότερο εν συγκρίσει με τις ΗΠΑ κόστος σπουδών και να αναζητήσουν τις ρίζες των προγόνων τους.

Ο καθηγητής Στέφανος Τριαρίδης.

Την παρουσίαση συντόνισε ο καθηγητής νευροχειρουργικής Νικόλαος Φόρογλου, ο οποίος αναφέρθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, τόνισε ότι έχει συμπληρώσει οκτώ δεκαετίες, έχει 700 καθηγητές και προσωπικό και ότι αριθμεί πάνω από 80.000 αποφοίτους και ότι είναι ένα διεθνές Πανεπιστήμιο.

Ο καρδιολόγος Βασίλειος Βασιλικός αναφέρθηκε στην Ιατρική Σχολή και τόνισε ότι ιδρύθηκε το 1942 και ότι είναι συνδεδεμένο με τα επτά νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Αναφερόμενος στο πρόγραμμα επεσήμανε ότι είναι εξαετές και ότι περιλαμβάνει 12 τρίμηνα.  

Η Δρ. Μαρία Βαμβίνη η οποία αποφοίτησε το 2006 από την εν λόγω σχολή και σπούδασε Ενδοκρινολογία καθώς επίσης και ο Δρ. Βασίλειος Αρσένιος Λιούτας ο οποίος σπούδασε νευρολογία αναφέρθηκαν στον ρόλο της Ιατρικής Σχολής Θεσσαλονίκης και εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη γιατί τους παρείχε την δυνατότητα να γίνουν δεκτοί, να σπουδάσουν και να διδάξουν στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

Οι φοιτήτριες Keyi Cao από την Κίνα και η Ελληνοαμερικανίδα Αντωνία Δημοπούλου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι αναφορές της Keyi Cao από την Κίνα και της Ελληνοαμερικανίδας Αντωνίας Δημοπούλου, οι οποίες εξήγησαν τους λόγους για τους οποίους αποφάσισαν να σπουδάσουν στο εν λόγω πρόγραμμα και στις εμπειρίες τους από το πρώτο τρίμηνο σπουδών τους στην συμπρωτεύουσα.

Ο καθηγητής Ωτορινολαρυγγολογίας  Στέφανος Τριαρίδης, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα, στα κριτήρια εισαγωγής και στα προσόντα των υποψηφίων φοιτητών. Παράλληλα τόνισε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες ενημερωτικές συναντήσεις για την παρουσίαση και προώθηση του προγράμματος.

Η κ. Στέλλα Κοκόλη εξέφρασε την ικανοποίησή της διότι ένα όραμα πήρε σάρκα και οστά και έγινε πραγματικότητα. Παράλληλα χαρακτήρισε το πρόγραμμα «δώρο στην διασπορά», διότι τα παιδιά και τα εγγόνια τους «θα έχουν το προνόμιο να σπουδάσουν ιατρική στην γενέτειρα της Ιατρικής».  

Στιγμιότυπο από την εισήγηση της Δρ. Μαρίας Βαμβίνη.

«Είστε τυχεροί και συνάμα προνομιούχοι γιατί σπουδάζετε στην γενέτειρα της επιστήμης και δη της Ιατρικής και συγκεκριμένα του Ιπποκράτη και του Ασκληπιού», επεσήμανε μεταξύ άλλων η κ Κοκόλη απευθυνόμενη στους φοιτητές.

Στο πρόγραμμα, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» δικαιούνται να εγγραφούν όσοι έχουν τελειώσει το λύκειο σε αμερικανικό σχολείο ή έχουν πάρει μερικά credits σε πρωτοετή φοίτηση σε αμερικανικά κολέγια. Πρέπει απαραίτητα να έχουν αμερικανικό διαβατήριο και να γνωρίζουν την αγγλική γλώσσα άπταιστα.

Φοιτητές που έχουν φοιτήσει 1 ή 2 χρόνια σε κολλέγια και έχουν πάρει βιολογία ή χημεία μπορούν να τους δοθούν credits και να μην επαναλάβουν τις ίδιες τάξεις στο πρόγραμμα του πανεπιστημίου όμως απαραίτητα η φοίτηση είναι 6ετης. 

Τέλος τα δίδακτρα τα ετήσια είναι 12.000 ευρώ – πολύ λιγότερα απ’ ότι στοιχίζει σε άλλα πανεπιστήμια της Αμερικής. Οι φοιτητές είναι υποχρεωμένοι να εξασφαλίσουν την κατοικία, για την διαμονή τους σε επιλεγμένες περιοχές της Θεσσαλονίκης. Οι φοιτητές μετά το 4ο έτος παίρνουν μαθήματα και ελληνικής γλώσσας.

Στιγμιότυπο από την παρουσίαση του αγλόφωνου προγράμματος της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης.
-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.