Ιωάννης Ξύκης – John Xikis (1926 – 2018)

  0

  Ο ευεργέτης της ομογένειας και της Ναυπάκτου Ιωάννης Ξύκης την Πέμπτη 6η Σεπτεμβρίου 2018 άφησε την τελευταία του πνοή βυθίζοντας σε πένθος την οικογένειά του.

  Η σορός του το απόγευμα του Σαββάτου 8 Σεπτεμβρίου 2018 και της Κυριακής από τις 2.00 – 5.00 και 7.00 -9.00 μ.μ., καθώς επίσης και της Δευτέρας από τις 4.00 – 8.00 π.μ. θα εκτεθεί για προσκύνημα στο Γραφείο Τελετών «Antonopoulos Funeral Home» στη διεύθυνση 38-08 Ditmars Blvd. Astoria, N.Y., 1110.

  Η νεκρώσιμη ακολουθία και ο ενταφιασμός του θα τελεστούν στη Ναύπακτο την οποία ευεργέτησε όσο ελάχιστοι.

  Ο θάνατός του καταλυπεί τα παιδιά του, Μανθία και Ανδρέα Καλιαμπάκο, Κώστα και Patricia Ξύκη, Γεώργιο Ξύκη, Μαρίνα Ξύκη, Διονύσιο και Rebecca Ξύκη, Ελένη και Robert Sinclair, τα εγγόνια Βασίλη και Γιάννη Καλιαμπάκο, Δημήτρη και Γιάννη Μαλιαρίτση, Jonathan Ξύκη, Ανδριάννα Τριανταφύλλου-Grane, τα εννέα δισέγγονα, τα ανίψια, τα ξαδέλφια και τους λοιπούς συγγενείς και φίλους εδώ και στην Ελλάδα.

  Ο εκλιπών γεννήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 1926 στην Καστανιά Ναυπακτίας. Οι αείμνηστοι γονείς του Κωνσταντίνος και Ελένη Ξύκη γαλούχησαν τον εκλιπόντα και τα αδέλφια του με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας.

  Ήρθε στην Αμερική το 1959 σε ηλικία 32 ετών με την αείμνηστη σύζυγό του Τασία και τα έξι ανήλικα παιδιά τους και συγκεκριμένα τη Μανθία, τον Κώστα, το Γιώργο, τη Μαρίνα, το Ντένη και την Ελένη για μια καλύτερη τύχη.

  Τα πρώτα χρόνια ήταν πάρα πολύ δύσκολα τόσο για τον εκλιπόντα, όσο και για την οικογένειά του. Με τη σκληρή εργασία, με το φιλότιμο και με το δαιμόνιο της φυλής μας κατάφερε να επενδύσει στην αγορά ακινήτων και να αποκτήσει αξιοζήλευτη περιουσία.

  Την προηγούμενη δεκαετία σε ένα από τα ταξίδια του στη Ναύπακτο εξέφρασε στον Μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιερόθεο την ιδέα της δωρεάς ασθενοφόρου, αλλά ο δεσπότης τον προέτρεψε να συμβάλει στην ανέγερση του Γηροκομείου στο κτήμα το οποίο είχε δωρίσει ο Γεώργιος Καπορδέλης στη Μητρόπολη Ναυπάκτου.

  Ο εκλιπών ανταποκρίθηκε και η Μητρόπολη τον τίμησε μετονομάζοντας το Καπορδέλειο Ιδρυμα σε «Ιδρυμα Γεωργίου Καπορδέλη και Ιωάννη Ξύκη» και το Γηροκομείο σε «Καπορδέλειο – Ξύκειο Γεροκομείο».

  Στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας με τη βοήθεια των ομογενών δικηγόρων Ανδρέα Λάτου και Θεόδωρο Μαστακούρη ίδρυσε το κοινωφελές Ιδρυμα «Ιωάννης Ξίκης» το οποίο έχει αναπτύξει έντονη φιλανθρωπική δράση.

  Το νοσοκομείο «St. Francis Hospital», το αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Σλόαν Μεμόριαλ Κέτερνγκ», στο Μανχάταν, το Ελληνικό Τμήμα του Ρόναλντ ΜακΝτόναλντ Χάουζ και τα άλλα ευαγή ιδρύματα της ομογένειας έχουν ευεργετηθεί από τη γενναιοδωρία του εκλιπόντα.

  Ο αείμνηστος έχει κάνει πολλές δωρεές στην γενέθλια γη του, στη Καστανιά Ναυπακτίας και η πλατεία του χωριού φέρει τη σφραγίδα της δική του γενναιοδωρίας.

  -Advertisement / Διαφήμιση-

  LEAVE A REPLY

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.