Ηττήθηκε από τον κορωνοϊό ο επιχειρηματίας που έκανε «τα όνειρα των ομογενών πραγματικότητα»

  22
  3312
  Ο Μιχάλης και η Αλίκη Χαλκιά στα σκαλιά του εμβληματικού Grand Prospect Hall του Μπρούκλιν. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

  ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο ευπατρίδης, ο επιχειρηματίας και συνάμα ιδιοκτήτης του φημισμένου «Grand Prospect HalΙ» στο Μπρούκλιν, ο  φιλάνθρωπος και ο εραστής των Ελληνικών Γραμμάτων και του Πολιτισμού Μιχάλης Χαλκιάς το απόγευμα της Τετάρτης, 6 Μαϊου 2020, έχασε την τελευταία μάχη της ζωής του προκαλώντας θλίψη και συγκίνηση στην οικογένεια, στους συγγενείς και σε όλη την ομογένεια.

  Ο αείμνηστος συμπεριλαμβάνεται στον μακρύ κατάλογο των ομογενών που ηττήθηκαν από τον κορωνοϊό. Η σύζυγός του και συνάμα συναγωνίστρια, κ. Αλίκη Χαλκιά μιλώντας στις «Αναμνήσεις» εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για τον καρδιολόγο Σπύρο Κοκόλη και τους άλλους θεράποντες ιατρούς του Νοσοκομείου Lenox Hill που κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για να βγει νικητής.

  Ο Μιχάλης και η Αλίκη Χαλκιά ήταν από τις εμβληματικές μορφές της ομογένειας και από το 1981 που αγόρασαν το ιστορικό  κέντρο εκδηλώσεων «Grand Prospect HalΙ» του Μπρούκλιν μέχρι και σήμερα παρείχαν – όπως έλεγαν οι ίδιοι – την δυνατότητα σε εκατοντάδες ομογενείς και άλλους Νεοϋρκέζους την δυνατότητα να κάνουν τα όνειρα πραγματικότητα.

  Η Αλίκη και ο Μιχάλης Χαλκιάς με την μονάκριβη κόρη τους Josephine Χαλκιά – Τσαρνά. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

  Παρείχαν επίσης την δυνατότητα στους οργανωμένους φορείς της ομογένειας και στα ευαγή ιδρύματα να ευεργετηθούν από την γενναιοδωρία τους και την ευσπλαχνία και να διοργανώσουν  δωρεάν είτε σε τιμή κόστους τις ερανικές, τις πολιτιστικές, τις εθνικές και τις κοινωνικές εκδηλώσεις.

  Κάθε χρόνο παρείχαν δωρεάν τον χώρο και το πλουσιοπάροχο δείπνο προς τιμή του Αγήματος των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς που διοργάνωνε η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης για τους ομογενείς του Μπρούκλιν.

  Το «Grand Prospect Hall» αποτελούσε προορισμό για τις ερανικές εκδηλώσεις για την εκλογή και επανεκλογή των ομογενών και φιλελλήνων πολιτικών, καθώς επίσης και προορισμό για πλείστες ενημερωτικές, εκπαιδευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

  Ο Μιχάλης Χαλκιάς με τα εγγόνια του Στέφανο και Ευάγγελο. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

  Ο αείμνηστος και η σύζυγός του Αλίκη Χαλκιά ήταν ανέκαθεν χορηγοί των παρελάσεων της ομογένειας και των κινητοποιήσεων της ομογένειας για την προάσπιση των εθνικών μας θεμάτων.

  Το σπάνιο του χαρακτήρα του, το φιλότιμο, η σοφία και ευρυμάθειά του σε συνδυασμό με την αγάπη για τον συνάνθρωπο και την ομογένεια τον καθιστούσαν τον εκλεκτό των εκλεκτών.

  Ο Μιχάλης Χαλκιάς έχει βραβευτεί τόσο από την ομογένεια και την Εκκλησία, όσο και από τις δημοτικές και πολιτειακές αρχές για το πολυσχιδές έργο, την πολυδιάστατη προσφορά και την φιλανθρωπική του δράση.

  Γεννήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 1937 στο Πίτσμπουργκ της Πενσιλβάνιας. Ο πατέρας του Ηλίας Χαλκιάς κατάγονταν από τα Καρδάμυλα της Χίου, ενώ η μητέρα του Ιωσηφίνα (Josephine) ήταν Αμερικανίδα. Σε ηλικία δύο περίπου ετών ο πατέρας του αποφάσισε να επιστρέψει στον Πειραιά προκειμένου να φτιάξει το σπίτι του. Λόγω της γερμανικής κατοχής εγκλωβίστηκαν στην γενέτειρα και ο Μιχάλης πήγε στο ελληνικό σχολείο.

  Σε ηλικία 18 ετών επέστρεψε στην Αμερική για τις σπουδές του και αποφοίτησε με άριστα από το Ελληνικό Κολλέγιο και την Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού στην Βοστώνη. Μετά την αποφοίτησή του επέστρεψε στη Νέα Υόρκη. Αρχικά, για ένα διάστημα, εργάστηκε στο Τμήμα Αγγελιών του «Εθνικού Κήρυκα» και εν συνεχεία απέκτησε το δικό του ταξιδιωτικό γραφείο το οποίο του παρείχε την δυνατότητα να εκδώσει την δίγλωσση εφημερίδα «Greek American», η οποία κυκλοφορούσε κάθε άλλη εβδομάδα μέχρι και το 1974.

  Το επιχειρηματικό του δαιμόνιο τον ώθησε να επενδύσει ταυτόχρονα και στην αγορά ακινήτων. Το 1981 αγόρασε το «Grand Prospect Hall» το οποίο το ανακαίνισε και πρόσθεσε πολλά στοιχεία της ελληνικής αρχιτεκτονικής.

  Ο Μιχάλης Χαλκιάς με τα εγγόνια του. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

  Το ταξιδιωτικό γραφείο ήταν μια από τις πιο τυχερές επιχειρήσεις διότι γνώρισε την εκλεκτή της καρδιάς την Αλίκη το γένος Γραμματικοπούλου με την οποία το 1967 χόρεψαν τον Χορό του Ησαϊα στον Ιερό Ναό του Τιμίου Σταυρού στο Μπρούκλιν. Η Αλίκη ήταν κόρη του Δημητρίου Γραμματικόπουλου και της Αθηνάς το γένος Δημητριάδου και έχει τρία αδέλφια, τον Θεόδωρο, τον Νίκο και την Δέσποινα.

  Ο Μιχάλης και η Αλίκη Χαλκιά έφεραν στον κόσμο τρία παιδιά την Ιωσηφίνα (Josephine), τον Ηλία και τον Δημήτρη και επένδυσαν όσο ελάχιστοι στην παιδεία τους.

  Η Ιωσηφίνα είναι παντρεμένη με τον Εμμανουήλ Τσαρνά με τον οποίο έφεραν στον κόσμο δύο παιδιά, τον Στέφανο και τον Ευάγγελο. Ο Ηλίας είναι νυμφευμένος με την Ευαγγελία το γένος Γαβαλά με την οποία έφεραν στον κόσμο δύο παιδιά την Αλίκη – Άννα και τον Μιχάλη. Ο Δημήτρης έχει έναν γιο τον Μιχάλη που χάρισε στον αείμνηστο το προνόμιο να είναι και προπάππους και να απολαμβάνει την χαρά της δισεγγονής του Δέσποινας.

  Οι Αναμνήσεις εκφράζουν τα ειλικρινή και εγκάρδια συλλυπητήρια στην σύζυγό του και συναγωνίστρια Αλίκη, στα παιδιά, στα εγγόνια, στην δισεγγονή, στα αδέλφια, στους κουνιάδους και στους λοιπούς συγγενείς εδώ και στην Ελλάδα.

  Αιωνία του η μνήμη.

  Στιγμιότυπο από την επέτειο των γενεθλίων της Αλίκης Χαλκιά. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.
  Ο Μιχάλης και η Αλίκη Χαλκιά. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.
  - Advertisement -

  22 COMMENTS

  1. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του
   Καλό παράδεισο
   Αιώνια του η μνήμη .

  2. Our deepest and heartfelt sympathies to the Halkias Family and most especially to Mr. Mike’s beloved wife and true partner in life, Mrs. Aliki.
   He was a true rock and Patriot on which the Greek Community could rely on to support all good causes from our Grand Hellenic Heritage and History to the causes of the day.
   His absence is and will be felt for years to come as there are very few Mike Halkias’ left in our Community.
   At the end of the day, his beloved slogan was well founded, as he truly helped so many people’s and so many good causes’ Dream Come True.
   May he rest well in God’s warm and loving embrace and may his memory be eternal.
   Demetrius Kalamaras and Family

  LEAVE A REPLY

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.