Υπόμνημα στον υφυπουργό Απόδημου Ελληνισμού για τα σοβαρά ζητήματα της ελληνικής παροικίας Αιγύπτου

0
Στιγμιότυπο από την δεξίωση προς τιμή του υφυπουργού Εξωτερικών, Ανδρέα Κατσανιώτη.

Τα φλέγοντα θέματα της ελληνικής παροικίας στην Αίγυπτο παρουσίασαν εκπρόσωποι της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου στον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό, Ανδρέα Κατσανιώτη, ο οποίος βρέθηκε την περασμένη Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου στην Αίγυπτο για την τριμερή συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου. 

Το βράδυ της ίδιας ημέρας, ο Έλληνας πρέσβης στην Αίγυπτο, Νικόλαος Γαριλίδης, παρέθεσε δεξίωση  στο ιστορικό κτήριο της  Πρεσβευτικής κατοικίας στο Ζαμάλεκ προς τιμήν του Έλληνα Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Κατσανιώτη. Στο περιθώριο της δεξίωσης, μέλη της Διαχειριστικής Επιτροπής της Ε.Κ.Κ. συναντήθηκαν με τον κ. Κατσανιώτη και του υπέβαλαν υπόμνημα για σοβαρά θέματα που αντιμετωπίζουν μέλη της ελληνικής παροικίας.  Στην συνάντηση, συζητήθηκε το ακανθώδες θέμα της καταβολής των συντάξεων από τον ΕΦΚΑ που ταλαιπωρεί πολλά μέλη της παροικίας μετά και το κλείσιμο των τραπεζικών καταστημάτων της Εθνικής Τράπεζας.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει και το σχετικό υπόμνημα που υπέβαλε στον κ. Κατσανιώτη η Κοινότητα, με την παύση της λειτουργίας της Εθνικής Τράπεζας στην Αίγυπτο, ζητήθηκε από τους περίπου 300 συνταξιούχους ομογενείς, Έλληνες υπηκόους  που λάμβαναν μέσω της Εθνικής τη σύνταξή τους να ανοίξουν νέους λογαριασμούς σε άλλες τράπεζες στην Αίγυπτο. Ωστόσο, μολονότι «οι νέοι λογαριασμοί έχουν ανοίξει και έχουν σταλεί στο ΙΚΑ εδώ και μήνες, υπάρχουν προβλήματα στην καταβολή των συντάξεων λόγω μη σωστού συντονισμού μεταξύ της Τράπεζας της Ελλάδος και των αιγυπτιακών τραπεζών». Επιπλέον, προβλήματα υπάρχουν και ως προς την έκδοση των νέων συντάξεων, όπου δεν έχει καν προβλεφθεί η δυνατότητα καταχώρησης μη ελληνικού τραπεζικού λογαριασμού. 

Ένα δεύτερο θέμα που έθεσαν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Παροικίας προς τον Υπουργό ήταν η παροχή ιατροφαρμακευτικής κάλυψης για τους νέους της Ελληνικής παροικίας που φοιτούν στα Ελληνικά Πανεπιστήμια καθώς και η συνέχιση της συμφωνημένης ιατροφαρμακευτικής παροχής που απολάμβαναν ήδη οι υπότροφοι του ΥΠΕΞ στην Ελλάδα.

Ο κ. Κατσανιώτης δήλωσε πως κατανοεί πλήρως τόσο την δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι όσο και το ζήτημα της περίθαλψης των ομογενών φοιτητών και δεσμεύτηκε ότι θα επικοινωνήσει με τους αρμόδιους υπουργούς για τη διευθέτησή τους. 

  • Πηγή: ΕΡΤ / (Επιμέλεια Χρυσάνθη Φραντζεσκάκη, πηγή Ελληνική Κοινότητα Καΐρου)
-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.