ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Εκατό και πλέον ομογενείς και Ελληνες εισαγωγείς καθώς επίσης παραγωγοί συμμετείχαν στη διεθνή έκθεση τροφίμων της Νέας Υόρκης, η οποία  άνοιξε τις πύλες της το πρωί της Κυριακής, 23 Ιουνίου 2019 και ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τρίτης 25 Ιουνίου 2019.

Η έκθεση, όπως έγραψαν οι Αναμνήσεις είναι η μεγαλύτερη που διοργανώνεται στην Αμερική και η οποία παρέχει τη δυνατότητα σε εκθέτες από όλες τις χώρες του κόσμου συμπεριλαμβανομένων και της Ελλάδας και της Κύπρου.

Το περίπτερο της Ελλάδας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Tα περίπτερα της Enterprise Greece και της «Great Trade Exhibitions & Exports – Consulting P.C.» και τα περίπτερα των ομογενών ήταν καλαίσθητα και κατά κοινή ομολογία υπήρχε μεγαλύτερη κίνηση από τα άλλα περίπτερα.

Το απόγευμα της Δευτέρας επισκέφθηκε την έκθεση και ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας ο οποίος συνομίλησε με τους εκθέτες.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την έκθεση ο Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας επεσήμανε ότι η παρουσία της Ελλάδας είναι ισχυρότερη από ποτέ.

«Φέτος ο αριθμός των επιχειρήσεων που έχουν συμμετάσχει στο παρελθόν και νέων επιχειρήσεων είναι ιδιαίτερα αυξημένος. Μιλάμε για εξαιρετική ποιότητα προϊόντων, εξαιρετική ποιότητα στα συστατικά, στην παρουσίαση και στον τρόπο διανομής στην αμερικανική αγορά. Και όπως είδατε και προηγουμένως είδαμε και πιστοποιημένα προϊόντα Kosher για τα ελληνικά προϊόντα», κατέληξε ο Δρ. Κούτρας.

Η διακεκριμένη σεφ και συγγραφέας Μαρία Λόη συμμετείχε με το δικό της περίπτερο με τα επώνυμα προϊόντα μεταξύ των οποίων και το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο «Loi» το οποίο απέσπασε το βραβείο «Sofi Award» ως νέο προϊόν στην κατηγορία των ελαιολάδων.  

Η διακεκριμένη σεφ και ιδιοκτήτρια της ομώνυμης εταιρείας Μαρία Λόη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Απαντώντας σε ερώτηση των Αναμνήσεων για το βραβείο η κ. Λόη επεσήμανε: «Είμαι πάρα πολύ υπερήφανη γι αυτό το βραβείο διότι δεν ανεβάζει μόνο το ελαιόλαδο «Λόη», αλλά όλο το ελαιόλαδο της Ελλάδας. Χάρηκα τόσο πολύ. Μερικοί ελαιοπαραγωγοί χειροκρότησαν και αισθάνθηκα ότι κάτι κάνω κι εγώ.  Εγώ θα αγωνιστώ πάρα πολύ για την προώθηση του ελληνικού ελαιολάδου στην αμερικανική αγορά».

Αναφερόμενη στο ελαιόλαδο επεσήμανε ότι δεν είναι όπως τα άλλα προϊόντα και δεν εξαρτάται τόσο από τον παραγωγό, όσο από την ποιότητα της ελιάς και τον τρόπο συγκομιδής και επεξεργασίας.  

Ο πρόεδρος της «Optima Foods», Κώστας Μάστορας επεσήμανε ότι η Optima Foods συμμετέχει με το δικό της περίπτερο για 22η χρονιά.

«Είναι η κατ’ εξοχήν μεγαλύτερη έκθεση σε όλη την Αμερική και μας παρέχει την ευκαιρία να συναντηθούμε με τους προμηθευτές μας με τους πελάτες μας και συνήθως προβάλλουμε ελληνικά – μεσογειακά τρόφιμα επιλεγμένα. Εφέτος παρουσιάζουμε καινούργια προϊόντα, όπως λάδι από την Κρήτη, κατεψυγμένα τυροπιτοειδή από τη Θεσσαλονίκη και κάποια άλλα προϊόντα.

O Κώστας μάστορας με τους συνεργάτες του στο επιβλητικό περίπτερο της “Optima Foods”. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ερωτηθείς για την πορεία των ελληνικών προϊόντων επεσήμανε: «Το ελληνικό γιαούρτι έχει συμβάλει τα μέγιστα στην προώθηση των ελληνικών προϊόντων και έχει φέρει τους Αμερικανούς πιο κοντά στη μεσογειακή διατροφή.  Βλέπουμε ενδιαφέρον από μεγάλες αμερικανικές αλυσίδες, οι οποίες μας πλησιάζουν και θέλουν εκτός από το ελληνικό λάδι και τις ελιές και το γιαούρτι και άλλα προϊόντα. Εφέτος είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος γιατί και η ελληνική συμμετοχή ξεπερνά τα εκατό περίπτερα και υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον».

Αναφερόμενος στην «Optima» επεσήμανε ότι ιδρύθηκε το 1986.

«Όλα αυτά τα χρόνια με την υποστήριξη των ομογενών και των ομογενειακών επιχειρήσεων καταφέραμε να εισαγάγουμε πάνω από πέντε χιλιάδες κωδικούς από πεντακόσιους και πλέον προμηθευτές από την Ελλάδα. Τους ευχαριστούμε για τη συνεργασία και την υποστήριξη όλα αυτά τα χρόνια. Η Optima έχει πλέον ξεπεράσει την εθνική αγορά που απαρτίζεται από τα παντοπωλεία και τα εστιατόρια και απευθύνεται πλέον με συγκεκριμένους κωδικούς σε μεγάλες αμερικανικές αλυσίδες και πιστεύουμε ότι το μέλλον είναι ευοίωνο».

Η Μόρφω Κομνηνού από την «Μελίντα» με έδρα τη Θεσσαλονίκη επεσήμανε: «Παρουσιάζουμε το καλύτερο μέλι της Ελλάδας, το οποίο προέρχεται από διαφορετικούς παραγωγούς, οι οποίοι μας προσφέρουν διαφορετικά είδη μελιού που μπορούμε να δοκιμάσουμε και μας δίδεται μια τεράστια ευκαιρία να φέρουμε στην Αμερική το καλύτερο και πιο νόστιμο μέλι. Έχουμε διάφορες ποικιλίες μελιού ανάλογα με τον τόπο προελεύσεως. Πεύκο θυμάρι και Κρητικό.

Σε πρώτο πλάνο η Μόρφω Κομνηνού από την «Μελίντα» με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Η Λιάνα Αγραφιώτη, από την «Entopia Deli LTD» με έδρα την Αθήνα επεσήμανε: « Έχουμε καταφέρει να διεισδύσουμε στην αμερικανική αγορά με μια σειρά ελαιολάδου, βαλσαμικού ξυδιού, αλείμματα, πατέ, σάλτσες, αποξηραμένα βότανα και μέλι. Είμαστε σε αλυσίδες καταστημάτων στην Αμερική και φιλοδοξούμε να μεγαλώσουμε ακόμη το μερίδιό μας στην αμερικανική αγορά».

Η κ. Μαρία Φουλέ, διευθύντρια πωλήσεων στην εταιρεία «Cretan Mill – Almpantakis»  από το Ηράκλειο της Κρήτης επεσήμανε ότι έχουν παραγωγή, εμφιάλωση και διανομή κρητικού εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου.

Ερωτηθείσα για την έκθεση επεσήμανε: «Είναι η 5η χρονιά που συμμετέχουμε στην έκθεση, επενδύουμε στην αμερικανική αγορά και ευελπιστούμε για το καλύτερο».

Το περίπτερο της Cretan Mill. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Όσον αφορά το ελαιόλαδο επεσήμανε ότι είναι μια ποικιλία το κορωνέικο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, βιολογικό και απλό ελαιόλαδο. Παράλληλα έχουμε και προϊόντα ονομασίας προέλευσης «Σητεία» και Μετσαρά που είναι ΕΠΕ».

Η Γλυκερία Καραλή, προϊστάμενη του τμήματος προβολής αγροτικών προϊόντων της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας  επεσήμανε ότι συμμετέχουν για πρώτη φορά με έξι επιχειρήσεις με σκοπό να προβάλλουν και να προωθήσουν τα προϊόντα που παράγονται στην Κεντρική Μακεδονία.

«Η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διαθέτει ένα από τα πιο πλούσια καλάθια αγροτικών προϊόντων με το ποσοστό πάνω από 26%. Προβάλουμε λάδια, ελιές, κρέμες βαλσαμικού, ξηρούς καρπούς, μπάρες δημητριακών, κομπόστες και μια μεγάλη γκάμα προϊόντων», πρόσθεσε.

Η Γλυκερία Καραλή και ο Μιλτιάδης Νικολάου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο Μιλτιάδης Νικολάου, αναπληρωτής προϊστάμενος της διεύθυνσης τουρισμού της Κεντρικής Μακεδονίας επεσήμανε: Συνεργαζόμαστε με την αγροτική ανάπτυξη της περιφέρειας με σκοπό να προβάλλουμε ταυτόχρονα με τα προϊόντα και τον γαστρονομικό τουρισμό. Ο γαστρονομικός τουρισμός είναι μια πάρα πολύ σημαντική μορφή τουρισμού για την περιοχή μας διότι τα προϊόντα μας και η μακεδονική κουζίνα είναι πάρα πολύ γνωστά στην Ευρώπη και προσπαθούμε να τα κάνουμε ακόμη πιο γνωστά σε μακρινές αγορές όπως είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Η Κεντρική Μακεδονία έχει ένα πολυποίκιλο θεματικό τουριστικό προϊόν και έχει πολλούς προορισμούς».

Κώστας  Πεϊμανίδης από την αγροτική βιομηχανία Μεσσηνίας (Agrovim) επεσήμανε: «Παρουσιάζουμε ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η περιοχή μας. Έχουμε μια μεγάλη ποικιλία από ελιές Καλαμάτα, λάδι από την Καλαμάτα, τη Σπάρτη, τη Σητεία και το Ηράκλειο. Εφέτος πήραμε το Sofi Award με το «Iliada Single Estate Chinaris» είναι καθαρό καλαματιανό λάδι και από την κορωνέικη ποικιλία».

Πρώτος από δεξιά ο Κώστας Πεϊμανίδης από την αγροτική βιομηχανία Μεσσηνίας (Agrovim). Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο Ζαχαρίας Μαυρογένης από την ιστορική ομογενειακή εισαγωγική εταιρεία «Fantis Foods» επεσήμανε ότι προσφέρουμε μια γκάμα ελληνικών προϊόντων που συμπεριλαμβάνονται στην μεσογειακή διατροφή, η οποία είναι ευρέως διαδεδομένη και η πιο υγιεινή.

Ο συνιοδιοκτήτης της ιστορικής εταιρείας Fantis Foods Στηβ Μακρής (αριστερά) και ο Ζαχαρίας Μαυρογένης (δεξιά). Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

«Παρουσιάζουμε οργανικές ελιές, οργανικά ελαιόλαδα, οργανική φέτα, κρασιά και τυροκομικά προϊόντα. Είμαστε μια από τις πρώτες εταιρείες που συμμετέχει στην έκθεση εδώ και 33 χρόνια και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενη που βλέπουμε πάνω από είκοσι ομογενειακές εταιρείες», συμπλήρωσε.

Ο διευθυντής πωλήσεων της ιστορικής εταιρείας «Loumidis Foods», Βλάσης Αναστασίου επεσήμανε ότι προωθούμε τα ελληνικά προϊόντα συν την καινούργια μας σειρά που είναι προϊόντα και γλυκά της Ροδούλα από την Ελλάδα.

Ο Ιάσων Λουμίδης και ο Βλάσης Αναστασίου με τους συνεργάτες του στο περίπτερο της Loumidis Foods. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ερωτηθείς για τις εντυπώσεις από τα φετινή έκθεση επεσήμανε: «Κάθε χρονιά έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες. Προσπαθούμε να προωθήσουμε ποιοτικά προϊόντα και αυτό είναι πολύ σημαντικό για μας. Χωρίς να είμαστε η μεγαλύτερη ελληνοαμερικανική εταιρεία έχουμε την τιμή να αντιπροσωπεύουμε τις καλύτερες ελληνικές εταιρείες από την Ελλάδα».

Ο Στηβ Κόντος πρόεδρος της ομογενειακής εταιρείας «Kontos Foods» με έδρα το Πάτερσον της Νέας Ιερσέης επεσήμανε ότι συμμετέχουν για ένα τέταρτο του αιώνα.

«Είμαστε εδώ για να προβάλλουμε νέα προϊόντα που είναι συνέχεια των προϊόντων της πίτας ξεκινώντας από τις δύο ιντσών, πίτες που μπορούν να θερμανθούν στη συσκευασία τους και άλλα καινοτόμα προϊόντα», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Kontos Foods Στηβ Κόντος (κέντρο) με τους συνεργάτες του. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο Βασίλειος Μέμος, πρόεδρος της «Mediterranean Gyros Products» με έδρα το Λονγκ Άιλαντ Σίτι της Νέας Υόρκης επεσήμανε ότι προβάλλουν τα ελληνικά λάδια, την ελληνική φέτα, τις ελιές.

Ο Βασίλειος Μέμος με τους συνεργάτες του στο περίπτερο της Mediterranean Foods. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

«Εφέτος έχουμε δύο σπουδαίες εταιρείες, τη Βιολάντα και την εταιρεία από τον Καναδά που παράγει τα σπανοπιτάκια και τα τυροπιτάκια.  Δόξα τω Θεώ εφέτος είμαστε σε καλύτερη θέση. Έχουμε και τα δικά μας προϊόντα, τις πίτες και είναι συγκινητικό να ακούς τους επισκέπτες να λένε αυτό το προϊόν το ξέρω, το έχω δει στο σουπερμάρκετ. Η φετινή έκθεση είναι καλύτερη από κάθε άλλη χρονιά», συμπλήρωσε.

Σε πρώτο πλάνο η Ευαγγελία Ζούκα από την «Amalthia». Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Η Ευαγγελία Ζούκα από την «Amalthia» επεσήμανε ότι συμμετέχει μαζί με τον αδελφό της Κωνσταντίνο Ζούκα και ότι ανήκουν στη δεύτερη γενιά της οικογενειακής επιχείρησης και ότι παράγουν ελληνικές ελιές όλων των τύπων και σε μορφές που η αγορά μπορεί να απαιτήσει. Στέλνουμε αρκετές ποσότητες σε εταιρείες που τις ανασυσκευάζουν, αλλά και απευθείας στα ράφια που είναι η καλαμών η βιολογική και η εκπυρηνωμένη στην αλυσίδα της Cosco.

«Οι εκθέσεις είναι ενδιαφέρουσες, τα αποτελέσματά τους δεν είναι βραχυπρόθεσμα. Πρέπει κανείς να πιστέψει σε αυτό να το επενδύσει και να το υποστηρίξει και συν τω χρόνω να μπούμε σ’ αυτή τη μεγάλη αγορά», επεσήμανε η κ. Ζούκα.

Ο Σταύρος Κλαουδάτος από την εταιρεία Μεσολόγγι – ΑΕ  επεσήμανε ότι παράγουν τυροκομικά προϊόντα, φέτα, γραβιέρα, κεφαλογραβιέρα και ότι συνεργάζονται με την εταιρεία Kontos Foods. «Είμαστε τέταρτης γενιάς παραγωγοί, έχουμε παράδοση και τεχνολογία και παράγουμε εξαιρετικά προϊόντα για την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο», πρόσθεσε.

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.