ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η Γεράσιμουλα – Μέμα Κούρτη γεννήθηκε στις 14 Μαρτίου του 1959 και ήταν το δεύτερο από τα πέντε παιδιά του Αγγελου και της Μαριάννας Ανδρεάτου στο χωριό Χελμάτα Κεφαλλονιάς.

Η Γερασιμούλα ήταν η πρώτη από τις αδερφές που έφυγαν για την Αμερική αναζητώντας μια καλύτερη τύχη ως μετανάστρια, σε ηλικία 17 ετών. Στην πορεία κι ενώ είχε νυμφευθεί για πρώτη φορά στην Κεφαλλονιά, απέκτησε δυο παιδιά απο τον πρώτο της γάμο, τον Αγγελο και τον Παναγιώτη. Λίγο αργότερα χώρισε και έδωσε όλη της την προσοχή στην ανατροφή των παιδών.

Πέρασαν αρκετά χρόνια μόνη της ασχολούμενη με διάφορες δουλειές και με την ανατροφή των παιδιών της,  ώσπου γνώρισε και παντρεύτηκε το Νίκο Κούρτη, με καταγωγή απο την Μακεδονία και συγκεκριμένα απο το Δίον της Πιερίας, και εγκαταστάθηκε αρχικά στο Φλάσινγκ. Εκεί απέκτησε και μια κόρη, την Στεργιανή.

Η Γερασιμούλα (Μέμα) Κούρτη με τον σύζυγό της Νίκο. Φωτογραφία: ETA PRESS

Η ανατροφή των παιδιών της ήταν ο πιο σημαντικός στόχος στην ζωή της και ασχολήθηκε με διάφορα επαγγέλματα. Οταν γνώρισε τον Νίκο η κύρια ασχολία του ήταν οι εργολαβίες και δεν άργησε ο Νίκος να αποφασίσει να δημιουργήσει την δική του επιχείρηση με την προτροπή της Μέμας και σύντομα να αρχίσει να παίρνει δουλειές και εργολαβίες και με την βοήθεια της Μέμας να δημιουργήσει μια κερδοφόρα επιχείρηση. Εκείνη στο μεταξύ ξεκίνησε να εργάζεται ως βοηθός δασκάλων και μάλιστα άρχισε να παρακολουθεί και ειδικά επιμορφωτικά μαθήματα σεμινάρια για την θέση αυτή.

Τα παιδιά μεγαλώνοντας πήραν το καθένα τον δρόμο του. Ο Παναγιώτης ασχολήθηκε με τις επιχειρήσεις εστίασης, δημιουργώντας εστιατόρια και ζαχαροπλαστεία στο Φόρεστ Χιλ, στην Αστόρια και στο Ρόκβιλ Σεντερ, του Λονγκ Αιλαντ. Ο Αγγελος, αφού βοήθησε και αυτός στην αρχή την οικογενειακή επιχείρηση, άνοιξε στη συνέχεια τα φτερά του και συμμετείχε με άλλους συνεταίρους στην δημιουργία επιχείρησης με στόχο τις ανακαινίσεις επιχειρήσεων και πολυτελών κατοικιών.

Και τα δύο παιδιά δημιούργησαν τις δικές τους οικογένειες και μεταφέρθηκαν σιγά – σιγά στα δικά τους νοικοκυριά. Ωστόσο ήταν πάντα διάχυτη και αυθεντική η αγάπη και ο σεβασμός που έδειχναν στους γονείς τους. Η κόρη της και τα δυο αγόρια της της χάρισαν πέντε εγγόνια.

Όλη η οικογένεια. Παιδιά και εγγόνια με την Μεμα και το Νίκο Κούρτη.

Η Μέμα, δραστήριο μέλος της Κοινότητας του Αγίου Νικολάου, ασχολήθηκε με την ανατροφή της κόρης της και στάθηκε τυχερή να δει και τα εγγόνια της να  παρακολουθήσουν μαθήματα στο σχολείο του Αγίου Νικολάου, στο Φλάσινγκ.

Και καθώς όλα πήγαιναν καλά και η αρχική της διάγνωση για καρκίνο φαινόταν να θεραπεύεται, η ασθένεια άλλαξε μορφή και έκανε μετάσταση.

Η ζωή της Μέμας όμως, δεν άλλαξε, ήταν πάντα με το χαμόγελο, κοινωνική και γεμάτη θάρρος, συνέχισε να εξυπηρετει την κοινοτητά της, συνέχισε να προωθεί τον Ελληνισμό και τις αξίες του.

Η Γερασιμούλα (Μέμα) Κούρτη με τον σύζυγό της Νίκο, την κόρη της Στεργιανή και τις δύο νύφες της Αθηνά και Νάντια. Φωτογραφία: από το οικογενειακό άλμπουμ της Αθηνάς Καμπίτση

Αξέχαστη θα παραμείνει η εικόνα της συμμετοχής της μικρής Στεργιανής μπροστά από το άγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς, λίγο πριν απο την έναρξη. Η Στεργιανή φορούσε μια βελούδινη κάπα σε έντονο γαλάζιο χρώμα και μια κορδέλλα με κεντημένη την επιγραφή «ΕΛΛΑΣ».

Κι όλα αυτά πριν από την εποχή του Instagram και των λοιπών μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Την επόμενη μέρα όλες οι μεγάλες εφημερίδες της Νέας Υόρκης, είχαν δημοσιεύσει την φωτογραφία της, που απο εκείνη την ημέρα είχε αναρτηθεί σε περίοπτη θέση στο σπίτι της Μέμας. 

Η ίδια μοίραζε τον χρόνο της σε επισκέψεις στα παιδιά και στα εγγόνια της, φρόντιζε τον συζυγό της και έκανε όλα αυτά που κάνει μια μητέρα και σύζυγος. Ακόμα και στα καθήκοντα της θείας ή της κουμπάρας ήταν μια απο τις πιο δυναμικές γυναίκες. Ήταν μια σπουδαία οικοδέσποινα, σωστή Αρχόντισσα, που πάντα διατηρούσε το σπίτι της καθαρό και λαμπερό. Στόλιζε την πρόσοψη τα Χριστούγεννα, διοργάνωνε ελληνικά γλέντια το Πάσχα και είχε χτίσει στον κήπο της και εκκλησάκι, το εκκλησάκι της Αναστάσεως. Ηταν λίγο μετά την πρώτη διάγνωση.

Η Γερασιμούλα Μέμα Κούρτη με τις αδελφές της.

Η φιλοξενία και η αγάπη που ένοιωθε όποιος είχε την τύχει να συμμετέχει σε παρόμοια γλέντια ήταν παροιμιώδης. Εάν γνώριζες την Μέμα και δοκίμαζες την φιλοξενία της, γινόσουν φίλος εφ’ όρου ζωής.

Η Μέμα αφιέρωνε τα καλοκαίρια της στην αγαπημένη της Κεφαλλονιά όπου από παλιά έστελνε τα παιδιά και αργότερα κατάφερε και έχτισε ενα όμορφο σπίτι στα Χελμάτα, πολύ κοντά στην πατρική της κατοικία. Δίπλα ακριβώς από την οικογενιακή Εκκλησία των Εισοδίων της Θεοτόκου. Έτσι μόλις τελείωναν οι σχολικές υποχρεώσεις, έφευγε για την Ελλάδα.

Τον τελευταίο καιρό, λίγο μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων υπήρξε μια επιπλοκή στην θεραπευτική αγωγή, αλλά όλα φαίνονταν να είναι υπό έλεγχο, σύμφωνα με τους γιατρούς που την παρακολουθούσαν. Η εμφάνιση του κορωνοϊου ωστόσο ανέτρεψε το πρόγραμμα των θεραπειών.

Ετσι την περασμένη εβδομάδα ανησύχησε τους συγγενείς της αλλά όλοι πίστευαν ότι για μια ακόμα φορά θα καταφέρει να νικήσει την ασθένεια.

Η Γερασιμούλα (Μέμα) Κούρτη με τον γιο της Άγγελο. Φωτογραφία: ETA PRESS

Εσβησε ήρεμα το απόγευμα της Κυριακής 21 Ιουνίου, 2020 στο νοσοκομείο «Μεμόριαλ  Σλόαν Κέττερινγκ» εχοντας στο πλαι της την κόρη της Στεργιανή, τον συζυγο της Νίκο και τις δυο αδερφές της την Βιργινία και την Μαρία.  

Τόσο ο σύζυγος Νίκος Κούρτης όσο και τα παιδιά της, η Στεργιανή, ο Παναγιώτης Καμπίτσης και ο Αγγελος Καμπίτσης με τις συζύγους τους αλλά και οι αδερφές της, η Μαρία και η Βιργινία εδω και η Σπυριδούλα στην Ελλάδα, βυθίστηκαν στο πένθος και μαζί τους όλοι οι συγγενείς και οι φίλοι τους.

Σύμφωνα με την τελευταία της επιθυμία αντί ανθέων όσοι επιθυμούν, μπορούν να αποστείλουν δωρεές στο παιδιατρικό τμήμα του νοσοκομείου ΜSK.Οι πληροφορίες για την κατάθεση δωρεών στο παιδιατρικό τμήμα του νοσοκομείου Μεμόριαλ έχουν ως εξής: MSK Kids. Mskcc.convio.net/goto/MemaKourtis

Η Γερασιμούλα (Μέμα) Κούρτη με τον σύζυγό της Νίκο. Φωψτογραφία από το οικογενειακό άλμπουμ της Αθηνάς Καμπίτση
-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.