ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η πρέσβης της Ελλάδας στη Μόσχα Αικατερίνη Νασίκα το πρωί της Τετάρτης, 5 Φεβρουαρίου 2020, ανέβηκε τα σκαλιά του Κρεμλίνου για την καθιερωμένη τελετή παράδοσης των διαπιστευτηρίων στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Εξ άλλου το βίντεο που ανέβασε η Ελληνική Πρεσβεία στον λογαριασμό της στο Facebook μιλάει από μόνο του.

Η πρέσβης ανέλαβε τα καθήκοντά της τον περασμένο Νοέμβριο και η σημερινή τελετή αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

Η είδηση για την ανάληψη των καθηκόντων της Αικατερίνης Νασίκα προκάλεσε ικανοποίηση σε όλους όσους είχαν την τύχη να τη γνωρίσουν και να συνεργαστούν μαζί της, συμπεριλαμβανομένου και του γράφοντα.

Η πρέσβης Αικατερίνη Νασίκα υπηρέτησε στην πρεσβεία της Ελλάδας στα Τίρανα σε μια από τις πιο κρίσιμες περιόδους για τον ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου, την περίοδο που το καθεστώς του Σαλί Μπερίσα μετά την τρομοκρατική επίθεση της 10ής Απριλίου 1994 στο συνοριακό φυλάκιο της Άνω Επισκοπής νομού Αργυροκάστρου προέβη στην απέλαση του γενικού Προξένου της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο, Χρήστου Ιακώβου και του Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομου Μαϊδώνη και εξαπέλυσε προγκρόμ εις βάρους της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητα στην Αλβανία και στη σύλληψη των πέντε ηγετών της Ομόνοιας.

Η κ. Νασίκα την εποχή εκείνη ήταν το δεξί χέρι του πρέσβη Χριστόδουλου Τσαλίκη και έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην προάσπιση των δικαιωμάτων του ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου και στην ανατροπή του κλίματος φόβου και ανασφάλειας που δημιουργήθηκε από τη Νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου και τη σύλληψη των πέντε ηγετών της Ομόνοιας έως και την ολοκλήρωση της δίκης παρωδίας.

Οι ψυχές του προέδρου και του αντιπροέδρου της Ομόνοιας, των αειμνήστων Σωτήρη Κυριαζάτη και Θωμά Σιάρα, αντίστοιχα, «αγαλλιάζουν» διότι «η Κατερίνα μας», όπως την αποκαλούσαμε ανέβηκε τόσο ψηλά και πέρασε το κατώφλι του Κρεμλίνου.

Εκφράζω την ευγνωμοσύνη στους συναγωνιστές μου στην Αθήνα που επικοινώνησαν μαζί μου να μοιραστούν την χαρμόσυνη είδηση και μου έδωσαν το έναυσμα έστω και μετά από ένα τέταρτο του αιώνα να πω δημοσίως ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Κατερίνα Νασίκα, στον τότε πρέσβη Χριστόδουλο Τσαλίκη, καθώς επίσης στους πρέσβεις που υπηρέτησαν στην Α-3, στους πρέσβεις σήμερα Βασίλειο Μπορνόβα, Αικατερίνη Μπούρα, Χρήστο Ιακώβου και σε όλους όσους είχαμε την τύχη και το προνόμιο να συνεργαστούμε στις πιο κρίσιμες στιγμές της νεότερης ιστορίας της Βορείου Ηπείρου και να κάνουμε τη διαφορά.

Υπήρξαν οι καλύτεροι δάσκαλοι και μέντορές μας και τους ευγνωμονούμε.

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.