Η Νίκαια τίμησε τον σπουδαίο ηθοποιό Γιάννη Τότσικα

0
Η ευρύτερη οικογένεια του αειμνήστου Γιάννη Τότσικα, ο Αχιλλέας Λυγγέρας και οι τοπικοί άρχοντες.

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 12 Μαΐου 2024, η τελετή ονοματοδοσίας του πάρκου που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Φαρσάλων και Παύλου Μελά στη Νίκαια Λάρισας, σε «Πάρκο Γιάννη Τότσικα».

Η ονοματοδοσία του πάρκου έγινε προς τιμήν του ηθοποιού του θεάτρου και του κινηματογράφου ο οποίος γεννήθηκε και έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στη Νίκαια.

Βασικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αθλητισμού, Παιδείας, Υγείας & Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Κιλελέρ Αχιλλέας Χατζούλης, ο οποίος μεταξύ των άλλων ανέφερε: «…Εκ μέρους της δημοτικής αρχής, χαιρετίζω την πρωτοβουλία της Δημοτικής Κοινότητας Νίκαιας να δώσει το όνομα του Γιάννη Τότσικα σε αυτό εδώ το πάρκο. Ο Γιάννης Τότσικας ήταν ένας καλλιτέχνης που τον εμπιστεύτηκαν κορυφαίοι άνθρωποι του κινηματογράφου (όπως ο Θόδωρος Αγγελόπουλος στην πρώτη του ταινία «Αναπαράσταση») και του Θεάτρου.

Μαθήτευσε δίπλα στο κορυφαίο δάσκαλο  του θεάτρου τον Κάρολο Κουν, συμπρωταγωνίστησε  με «ιερά τέρατα» όπως την Κατίνα Παξινού και τους ρόλους εξύμνησαν κορυφαίοι κριτικοί όπως ο Κώστας Γεωργουσόπουλος για την ερμηνεία του στο έργο του Τσέχωφ «Θείος Βάνιας» και ο μεγάλος μας ποιητής Νίκος Γκάτσος. 

Τα παιδιά του αριμνήστου Κατερίνα, Αποστόλης, αριστερά και Θανάσης Τότσικας σε μια αναμνηστική φωτογραφία με τον Αχιλλέα Λυγγέρα (κέντρο).

Εκτός από εξαίρετος ηθοποιός ήταν και ένας ενεργός πολίτης πάντα  πρόθυμος, δίχως ίχνος βεντετισμού, να προσφέρει στον τόπο του. Συμμετείχε στα πολιτιστικά και στα αυτοδιοικητικά δρώμενα της Νίκαιας δίχως να ζητήσει «πρωταγωνιστικό ρόλο»…

Σε όλη τη διαδρομή του είχε πάντα δίπλα του την οικογένειά του. Όλη του την ζωή την χρωμάτισε με το κόκκινο χρώμα που το υπηρέτησε χωρίς ενδοιασμούς και πισωγυρίσματα και  τον συνόδευσε στις επιλογές της ζωή του…. Σήμερα κάνουμε το αυτονόητο απέναντι σε ένα γνήσιο τέκνο της Νίκαιας, απέναντι σε έναν άνθρωπο που γεννήθηκε, μεγάλωσε και μεγαλούργησε στο χώρο της τέχνης και άφησε το αποτύπωμά του στον πολιτισμό».

Υπενθυμίζεται ότι προηγήθηκε η ομόφωνη απόφαση για το θέμα της ονοματοδοσίας από τη Δημοτική Κοινότητα Νίκαιας και από το  Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κιλελέρ.

Ο διεθνώς καταξιωμένος – κορυφαίος καλλιτέχνης Θανάσης Τότσικας, αριστερά με τον συντοπίτη και στενό του φίλο, Αχιλλέα Λυγγέρα.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο αναπληρωτής Δημάρχου Αν. Ρεντζιάς, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σ. Καλέτσιος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Κ. Κατσικάρης Κ. Φιλιππούλης και Β. Σταμουλάκης, ο Πρόεδρος Γ. Ψαρούλης και τα μέλη της ΔΚ Νίκαιας Ι. Νέστωρας, Ι. Τσίντζιρας και Κ. Παναγούλης.

Παραβρέθηκαν επίσης συγγενείς του ηθοποιού και πλήθος κόσμου μη εξαιρουμένου του εκλεκτού του φίλου, του ομογενή Αχιλλέα Λυγγέρα.

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.