ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Σε μια εκδήλωση υβριδικού χαρακτήρα, ο πολιτιστικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός, «Kyrenia Opera» παρουσίασε ένα αφιέρωμα στον αείμνηστο συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη και τίμησε για την συνεισφορά της στους σκοπούς του οργανισμού την πρώην εκδότρια της Εφημερίδας «Πρωινή» κ. Φανή Πεταλλίδου-Χόλιντει.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο «Terrace on the Park», ενώ την ίδια στιγμή, σε διπλανή αίθουσα διεξαγόταν εκδήλωση των φίλων της Πρωταθλήτριας Ποδοσφαίρου στην Τουρκίας, της ποδοσφαιρικής ομάδας της Τραπεζούντας «Trabzon», που έχει και αδερφικό σωματείο με την ίδια ονομασία στη Νέα Υόρκη. Ήταν μια αντίθεση που μόνο όσοι παρακολουθούν τις εντάσεις στην ρητορική του ηγέτη της Τουρκίας, τις τελευταίες εβδομάδες, μπόρεσαν να διακρίνουν.

Ωστόσο το υψηλό επίπεδο του αφιερώματος αλλά και η ίδια η τιμώμενη που μίλησε με συγκίνηση για τον αείμνηστο σύζυγό της, που δεν ήταν Έλληνας στην καταγωγή, αλλά άκουγε κάθε πρωί την μουσική του Θεοδωράκη, έδωσαν μια άλλη διάσταση στην εκδήλωση σε συνδυασμό με την συμμετοχή των φίλων της Οικογένειας καθώς και πρώην συνεργατών της εφημερίδας «Πρωινή» αλλά και πολλών φίλων των γραμμάτων και της τέχνης. Ακόμα και ο γνωστός δικηγόρος της Πρωινής ο κ. Τζιμ Αρμενάκης, ήταν εκεί.

H Φανή Πεταλλίδου-Χόλιντεϊ. Φωτογραφία: ΕΤΑ PRESS

Ήταν συγκινητικό να βλέπεις την πρώτη γυναίκα εκδότρια στην Ομογένεια να αφηγείται την ιστορία από την αρχή. Κι εσύ (ο γράφων) αν και δεν πήγες στο ξεκίνημα, θυμήθηκες ότι πέρασες κι άφησες ένα λιθαράκι.

Στο τέλος ό,τι έγινε, δεν στέρησε μόνο την πολυφωνία στα ΜΜΕ  της Ομογένειας. Στέρησε από όλους μας, την δυναμικότητα και το πάθος της Φανής να αγωνίζεται, όπως και ο αδερφός της, ο Φίλιπ Κρίστοφερ, για τα δίκαια της Κύπρου και της Ελλάδας.

Ποιος δεν θυμάται (1987) την πορεία  των γυναικών προς τα κατεχόμενα με την Φανή και με την σύζυγο του τότε βουλευτή Τζον Πόρτερ, (αρμόδιου για την Εξωτερική Βοήθεια) την Κάθριν Πόρτερ;

Ο Ερνι Ανάστος, η Φανή Πεταλλίδου-Χόλιντεϊ και ο μαέστρος Κωνσταντίνος Γιαννούδης. Φωτογραφία: ΕΤΑ PRESS

Ποιος δεν θυμάται τις συνεντεύξεις που πήρε η Φανή Πεταλλίδου από τον ηγέτη της Κύπρου, τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο. Όσοι τον ακολούθησαν στην Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, πέρασαν ένας – ένας από τις σελίδες της εφημερίδας «Πρωινή».

Οι νεότεροι δύσκολα επί του παρόντος, μπορούν να ανατρέξουν σε κάποιο αρχείο, αλλά ευτυχώς υπάρχουν κάποιοι ακόμα που αναγνωρίζουν τον ρόλο και την σημασία των πρωτοπόρων. Με την ελπίδα να διαφυλάξουν ακέραιο αυτό το κομμάτι της Ιστορίας της Ομογένειας.

Η Φανή Πεταλλίδου, έγραψε την δική της ιστορία, πολύ πριν εμφανιστούν το Facebook, το Twitter, το Instagram. Τότε που όλα ήταν αναλογικά, όπως και η μουσική που έγραψε ο Θεοδωράκης.

Χάρη στον διευθυντή του οργανισμού «Kyrenia Opera», τον μαέστρο και βαρύτονο Κωνσταντίνο Γιαννούδη, το αφιέρωμα αυτό έδωσε την ευκαιρία να θυμηθούμε τα πιο γνωστά και αγαπημένα τραγούδια του συνθέτη.

Η ορχήστρα της Kyrenia Opera, που παρουσίασε το αφιέρωμα με το τίτλο στον «Αθάνατο Μίκη Θεοδωράκη», υπό την διεύθυνση του Κωνσταντίνου Γιαννούδη. Φωτογραφία: ΕΤΑ PRESS

Η συναυλία αποτέλεσε το πρώτο μέρος της εκδήλωσης και στην διάρκεια της, απολαύσαμε 12 αγαπημένα τραγούδια με ερμηνείες νέων καλλιτεχνών που αν τις άκουγε ο αείμνηστος συνθέτης θα ένιωθε ξεχωριστή χαρά. Η τελευταία επικοινωνία του συνθέτη με τον Κωνσταντίνο Γιαννούδη, ήταν το 2015 όταν σε ένα αφιέρωμα για τα ενενηκοστά του γενέθλια, απέστειλε επιστολή.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η επιλογή του κ. Γιαννούδη να επιλέξει ως κεντρικό ερμηνευτή έναν νέο τραγουδιστή από την Κύπρο, τον Ανδρέα Κίνου.

Όχι μόνο ήταν εξαιρετική αυτή η επιλογή, αλλά έδωσε κυριολεκτικά μια νέα πνοή ακόμα και στα πιο δύσκολα τραγούδια, όπως είναι το τραγούδι της Ξενιτειάς (Φεγγάρι μάγια μού κανες).

Μια ξεχωριστή στιγμή ήταν η αφιέρωση του τραγουδιού «Αστέρι μου, Φεγγάρι μου» που ερμήνευσε η νεαρή σοπράνο Shira Brener. To τραγούδι ήταν αφιερωμένο στην μνήμη του Μόρτον Χόλιντει (1937-2019) συζύγου της Φανής Πεταλλίδου-Χόλιντεϊ

Εξίσου συγκινητική  και η ερμηνεία της σοπράνο Στέλλας Παπαθεοδώρου, στο τραγούδι «Χαθήκανε τόσο νωρίς».

Ακούστηκαν επίσης τα τραγούδια «Όμορφη Πόλη», «Με το Λύχνο του Άστρου», «Της Δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ», «Βρέχει στην Φτωχογειτονιά», «Κράτησα την Ζωή μου», «Άσμα Ασμάτων», (Άρνηση) «Περιγιάλι», «Αν θυμηθείς το όνειρο μου», «Τη Ρωμιοσύνη μην τη Κλαίς».

Η σοπράνο Shira Brener. Φωτογραφία: ΕΤΑ PRESS

Αγάπη για την μουσική

Η Φανή Πεταλλίδου-Χόλιντεϊ πριν ξεκινήσει την επαγγελματική της καριέρα ήταν μια επιτυχημένη μουσικός, με σπουδές στο βιολί και συμμετοχή στην ορχήστρα του Bryant High School. Όνειρό της ήταν να συνεχίσει τις σπουδές της στην μουσική, αλλά όπως είπε αν και προσπάθησε να μπει στο φημισμένο Juliard δεν τα κατάφερε όμως λόγω της γλώσσας.

Λίγοι γνώριζαν την αγάπη της για την μουσική (όταν έβγαλε, είπε, τα πρώτα χρήματα της, αγόρασε και το πιάνο που αγαπούσε) και ακόμα λιγότεροι γνώριζαν ότι σήμερα στηρίζει και υποστηρίζει πολλές μουσικές πρωτοβουλίες, όπως αυτή της «Kerynia Opera».

Τον ρόλο του παρουσιαστή της εκδήλωσης είχε ο αγαπημένος Ελληνοαμερικανός παρουσιαστής της τηλεόρασης ο γνωστός Ερνι Ανάστος.

Ο αδερφός της Φίλιπ Κρίστοφερ, που μίλησε στην συνέχεια, εξέφρασε τα συγχαρητήρια του για την όμορφη συναυλία στον Κωνσταντίνο Γιαννούδη.

Η σοπράνο Στέλλα Παπαθεοδώρου.

Ποτέ μέχρι τώρα δεν δέχθηκε η αδερφή μου, είπε, να την τιμήσουν. Τι συνέβη (αναρωτήθηκε) και άλλαξε γνώμη; Μάλλον, είναι η αγάπη της για τον εκλιπόντα σύζυγό της, ανέφερε ο κ. Κρίστοφερ. Ο εκλιπών σύζυγος της Μόρτον αγαπούσε τον Θεοδωράκη, συμπλήρωσε.

Και ο δεύτερος λόγος, για τον οποίο δέχθηκε αυτή την βράβευση, ήταν η αγάπη της αδερφής του για την Κερύνεια.

Και βέβαια ο κ. Κρίστοφερ, δεν δίστασε να μιλήσει με «ωμή γλώσσα» για τα πεπραγμένα του τότε και του σήμερα.

«Το 1974 ήταν η Κερύνεια, σήμερα η Μαριούπολη». Η μοναδική διαφορά, είπε, ότι το 1974 οι βόμβες και τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν αμερικανικής κατασκευής και προέλευσης.

Ο τσέρμαν της AHEPA κ. Νίκος Καρακώστας με τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας Δρ. Κωνσταντίνο Κούτρα. Φωτογραφία: ΕΤΑ PRESS

Η εφημερίδα, συμπλήρωσε, που ξεκίνησε η Φανή, «Η Πρωινή» ήταν το μέσο για να αγωνιστεί και να διεκδικήσει την δικαίωση του αγώνα του Κυπριακού λαού.

Σαν εκδότρια η Φανή, πρόσθεσε ο Φίλιπ, είχε δύναμη αλλά πάνω από όλα είχε τις αρχές και τα ιδανικά της.

Και υπήρξαν , όπως ανέφερε, πολλές περιπτώσεις που έδειξε η Φανή την προσήλωση της στην ελευθεροτυπία, όταν έφτασαν στο γραφείο της «Πρωινής» βαλίτσες με χρηματικά ποσά, που θα τα έδιναν κάποιοι εφόσον η εφημερίδα απέκρυπτε την αλήθεια. Η όταν της ζητούσαν επίμονα οι πολιτικοί να πάρει θέση σε ζητήματα που θα είχαν για εκείνους, θετικό αντίκτυπο.

Ο κ. Κρίστοφερ υπενθύμισε σε όλους ότι μια από τα πρώτες ενέργειες στην πολιτική αρένα ήταν μια εκδήλωση για την στήριξη του τότε νεαρού πολιτικού Τζο Μπάιντεν. Η εκδήλωση αυτή, τόνισε ο κ. Κρίστοφερ, είχε λάβει χώρα στο σπίτι του και παρών ήταν και ο αείμνηστος πατέρας του.

H Nicole Petallidis-Tsiolas με τον σύζυγό της και τα παιδιά του Morton Holliday

Εκεί, ο νεαρός υποψήφιος γερουσιαστής Μπάιντεν, είχε υποσχεθεί στον πατέρα του ότι όταν και αν γινόταν ποτέ πρόεδρος θα βοηθούσε ώστε να λυθεί το Κυπριακό και να επιστρέψουν στην κατεχόμενη Κυρήνεια.

«Ιδωμεν» είπε, στοϊκά, ο Φίλιπ Κρίστοφερ.

Μετά τον Φίλιπ μίλησε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, ο οποίος είπε ότι δεν γνωρίζει την ίδια όσο καλά γνωρίζει τον Φίλιπ. Αλλά, πρόσθεσε, έμαθε και πληροφορήθηκε για τα επιτεύγματα της και η επαφή μαζί της του έδειξε πόσο καλή  ψυχή διαθέτει και πόσο αγαπάει την Κύπρο και την Ελλάδα αλλά και πόσο ζεστή είναι σαν άνθρωπος.

Τον κύκλο των ομιλητών ολοκλήρωσε ο τσέρμαν της AHEPA ο κ. Νίκος Καρακώστας, ανηψιός της Φανής. Ο κ. Καρακώστας είπε ότι η Φανή ήταν «πρωτοπόρος» στον επιχειρηματικό τομέα. Είχε τον τίτλο της Εκτελεστικής Αντιπροέδρου στην εταιρεία Audiovox την δεκαετία του 1970.

Η Φανή, τόνισε, έγινε κατόπιν μια επιτυχημένη εκδότρια.  Αλλά, πρόσθεσε ο κ. Καρακώστας, ποτέ δεν ξέχασε από πού ξεκίνησε και ποιά ήταν.

«Η Κυρήνεια και η οικογένεια της», συμπλήρωσε ο κ. Καρακώστας, ήλθαν πάντα στην πρώτη γραμμή και όλες οι αποφάσεις είχαν ως γνώμονα, αυτές τις δυο παραμέτρους.

Ο τραγουδιστής Ανδρέας Κίνου. Φωτογραφία: ΕΤΑ PRESS

Δίπλα στην Φανή, την βραδιά της βράβευσης ήλθαν και τα παιδιά του πρώην συζύγου της, του Μόρτον Χόλιντει, που συνεχίζουν την παράδοση του αείμνηστου Πατέρα τους στον κατασκευαστικό τομέα.

Ήταν φυσικά εκεί και η Νικόλ Πεταλλίδου, (μαζί με τον σύζυγό της Νικόλα Τσιόλα) η κόρη της Φανής, που όπως εύστοχα, ανέφερε ο κ. Κρίστοφερ, μαζί με τον Ερνι Ανάστο και τον Νίκ Γκρέγκορι, αποτελούν το «Dream Team» της Ομογένειας στην τηλεοπτική αγορά της Νέα Υόρκης.

Το βραβείο, ήταν μια απεικόνιση της γνωστής τριήρης με το όνομα «Κυρήνεια» και ο Κωνσταντίνος Γιαννούδης επεσήμανε την σημαντική συνεισφορά της στο έργο του οργανισμού και στην επικείμενη παράσταση στην Όπερα της Βιέννης.

Νιώθω συγκίνηση, είπε, η Φανή, αποδεχόμενη το βραβείο και συμπλήρωσε: «είμαι ευλογημένη και δέχομαι το βραβείο στην μνήμη του συζύγου μου με μεγάλη ταπείνωση».

Ανάμεσα στους επώνυμους που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση ήταν ο προϊστάμενος της Κοινότητας του Αγίου Νικολάου π. Παύλος Παλαιστίδης, μετά της πρεσβυτέρας του, όπως και ο προϊστάμενος της Κοινότητας της Αναστάσεως του Μπρούκβιλ, π. Παντελεήμων Παπαδόπουλος. Ήταν εκεί και η εκπαιδευτικός και πρόεδρος του Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Συμβουλίου της Αρχιεπισκοπής, κ. Αθηνά Κρομμύδα.

Είδαμε επίσης διακεκριμένους καλλιτέχνες όπως τον ζωγράφο Αμοργιανό, την διευθύντρια του Γραφείου Δημόσιας Διπλωματίας κ. Μαίρη Βαξεβανίδου, τον διευθυντή του Γραφείου Εμπορικών Υποθέσεων κ. Νίκο Θωμόπουλο, τον επιχειρηματία κ. Στάθη Βαλιώτη με την σύζυγό του Ματίνα και την Ελισάβετ Τζουμάκα.

Ήταν επίσης εκεί η κ. Νάνσυ Παπαϊωάννου, ο κ. Κώστας Κέλλας, μέλος του ΔΣ της HABA.

Και βέβαια δεν θα μπορούσαν να λείψουν και αρκετοί πρώην συνεργάτες της Φανής στην «Πρωινή», όπως ο πρώην αρχισυντάκτης Δημήτρης Φίλιος, η Νιόβη Φιλίππου, η Πόπη Δεληγιάννη, Σοφία Νίαρχου, που εργάστηκε στην αγγλόφωνη έκδοση του «Greek American» και ο γράφων.

Η βραδιά έκλεισε με όμορφα τραγούδια και εκτός προγράμματος χορό από την Φανή, ένα ζεϊμπέκικο, και στην συνέχεια χορό από τους καλεσμένους, με την συνοδεία της ορχήστρας.

Τα μέλη της “Kyrenia Opera”

Στην συναυλία πήραν μέρος, ο Κώστας Μπαλταζάνης, κιθάρα, ο Πάνος Χρυσοβέργης, πιάνο, η Μαρία- Γκαμπριέλα Φιγκουερόα, τσέλο, ο Δημήτρης Κεχαγιάς, μπαγλαμά, Ούτι και Τρομπόνι, ο Άγγελος Παπαδάτου, μπάσο, ο Χρήστος Παπαδόπουλος, μπουζούκι και ο Στιβ Βαβαγιάκης, τύμπανα.

Στην χορωδία συμμετείχαν οι: Claire Kuttler, Στέλλα Παπαθεοδώρου, Chelsea Shepard, Ολγα Ξανθοπούλου και Μαρία Ζόλλο.

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.