ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. «Η Εκκλησία είναι και πάντοτε θα είναι νικηφόρα δια της χάριτος, της κυριαρχίας και της δύναμης “τοῦ μήτραν οἰκήσαντος ἀειπάρθενον” αναφέρει ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος στην εγκύκλιό του για την Εορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου του 2020.

Αν και το φετινό «Μικρό Πάσχα», όπως αποκαλούμε την γιορτή της Μεγαλόχαρης, διαφέρει από όλα τα προηγούμενα λόγω του πόνου και της θλίψης που προκάλεσε στους Ελληνοροδόξους, στους Χριστιανούς και σε όλον τον πολιτισμένο κόσμο η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος, καθώς επίσης και από την πανδημία του κορωνοϊού, εντούτοις ο Αρχιεπίσκοπος εκπέμπει μήνυμα αισιοδοξίας.

«Η παρούσα εορτή μας υπενθυμίζει ότι το τελευταίο κεφάλαιο της ιστορίας μας είναι γραμμένο από το Θεό. Έχουμε αυτή την ελπίδα και την πίστη, ακόμα κι όταν γινόμαστε μάρτυρες της βαναυσότητας εναντίον της Μεγάλης Εκκλησίας της Αγίας Σοφίας. Η Μεγάλη Εκκλησία υποφέρει επί γης· αλλά στον ουρανό η Βασίλισσα στέκει στα δεξιά του Υιού της και Θεού μας» επισημαίνει στο μήνυμά του ο Αρχιεπίσκοπος διατρανώνοντας συνάμα την πεποίθηση ότι «Η Εκκλησία είναι και πάντοτε θα είναι νικηφόρα δια της χάριτος, της κυριαρχίας και της δύναμης “τοῦ μήτραν οἰκήσαντος ἀειπάρθενον”.

Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της εγκυκλίου του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου προς τους Σεβασμιωτάτους και Θεοφιλεστάτους Ιεράρχες, τους Ευλαβεστάτους Ιερείς και Διακόνους, τους Μοναχούς και τις Μοναχές, τους Προέδρους και τα Μέλη των Κοινοτικών Συμβουλίων, τους Εντιμολογιωτάτους Άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τα Ημερήσια και Απογευματινά Σχολεία, τις Φιλοπτώχους Αδελφότητες, τη Νεολαία, τις Ελληνορθόδοξες Οργανώσεις και όλο το Χριστεπώνυμο πλήρωμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερική.

Αγαπητοί μου αδελφοί και αδελφές, αγαπημένα τέκνα της Θεοτόκου,

Σήμερα είναι πραγματικά μία ημέρα δόξας, καθώς η Μητέρα του Θεού μας ενθρονίζεται ως Βασίλισσα των Ουρανών και Μεσίτρια για όλο τον κόσμο! Με τη χάρη του Υιού της και Κυρίου μας γίνεται δεκτή στα επουράνια για να ζήσει εκεί για πάντα ως διαρκής υπενθύμιση της υπόσχεσης για την Ανάσταση όλης της ανθρωπότητας.

Κι εμείς, που είμαστε αδελφοί και αδελφές με τον Κύριο μας Ιησού Χριστό και μεταξύ μας, είμαστε ταυτόχρονα τέκνα της Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας εξ υιοθεσίας. Αυτή είναι όντως η μητέρα μας, σ’ αυτήν στηριζόμαστε όλοι και την μακαρίζουμε όπως έκανε και η ανώνυμη εκείνη γυναίκα που αναφώνησε: “Μακαρία ἡ κοιλία ἡ βαστάσασά σε και μαστοί οὕς ἐθήλασας” (Λουκ. 11, 27).

Διότι η Θεοτόκος αποτελεί την τελειότερη εικόνα της Εκκλησίας, της αγνής και παρθένου νύμφης του Χριστού. Η Εκκλησία θαυματουργικά γεννά όλους μας δια του Αγίου Βαπτίσματος, μας τρέφει και μας συντηρεί από το Σώμα Της με το γάλα της διδασκαλίας των Πατέρων που ρέει εξ αυτής και με το ίδιο το Σώμα και το Αίμα του Χριστού “τό μηδέποτε δαπανώμενον”.

Η παρούσα εορτή μας υπενθυμίζει ότι το τελευταίο κεφάλαιο της ιστορίας μας είναι γραμμένο από το Θεό. Έχουμε αυτή την ελπίδα και την πίστη, ακόμα κι όταν γινόμαστε μάρτυρες της βαναυσότητας εναντίον της Μεγάλης Εκκλησίας της Αγίας Σοφίας. Η Μεγάλη Εκκλησία υποφέρει επί γης· αλλά στον ουρανό η Βασίλισσα στέκει στα δεξιά του Υιού της και Θεού μας. Εκεί, βασιλεύει  ἐν ἱματισμῷ διαχρύσῳ περιβεβλημένη καί πεποικιλμένη”. Ας αποτελέσει το φετινό “μικρό Πάσχα”, η αγία εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, μία υπενθύμιση σε όλους μας πως οτιδήποτε κι αν έρθει στο διάβα της ζωής μας, τίποτα και κανένας δεν μπορεί να αναιρέσει το θέλημα του Θεού. Η Εκκλησία είναι και πάντοτε θα είναι νικηφόρα δια της χάριτος, της κυριαρχίας και της δύναμης “τοῦ μήτραν οἰκήσαντος ἀειπάρθενον” (Κοντάκιον της Εορτής).

Με πατρική εν Χριστώ τω Κυρίω ημών αγάπη † ο Αμερικής Ελπιδοφόρος

-Advertisement / Διαφήμιση-

1 COMMENT

 1. Με τα λόγια χτίζουμε ανόγια και κατώγια
  Σεβασμιώτατε , εκείνα που μετρούν είναι τα έργα.
  Δεν μπορώ να πιστέψω πως επιτρέψατε τον
  άνθρωπο που εσείς αναβαθμίσατε σε Διευθυντή
  της Ελληνικής παιδείας να προσφύγει δικαστικώς
  κατά της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου, η οποία τον έτρεφε για 20 ολόκληρα χρόνια και που
  ανήκει στη δική σας δικαιοδοσία. Η προσφυγή είναι και εναντίον σας, όλα μαρτυρούν πως
  εσείς του δώσατε το πράσινο φως , διότι αν δεν
  το είχατε δώσει θα έπρεπε να τον είχατε αποπέμψει άμεσα από τα νέα του καθήκοντα.
  Φαίνεται πως και εδώ ισχύει το δόγμα του φίλου
  μου του Μάνου Μωραίτη: “
  Λος Αμίγος βολεψιόν”.
  Κάιε σκαμπίλι που τρώει ο Κουλαρμάνης είναι και
  δικό σας και το πρώτο το έφαγε από τον Νίκο
  Σταματάκη……Κάποτε θα πήτε αυτό που έλεγε
  η Θειά μου η Φρόσω : “ Υστερηνή μου λογική
  και που να σε είχα πρώτα”. Εύχομαι με κάθε
  ειλικρίνεια να μην είναι αργά.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.