Εντυπωσιακή η γιορτή της 28ης Οκτωβρίου στο Απογευματινό Σχολείο του Φέρβιου

2
Το Προνήπιο και το Νηπιαγωγείο με τις δασκάλες Πρεσβυτέρα Μαρία Παππά και Ιωάννα Μυρώνη.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Εντυπωσιακή και πλούσια σε συγκινήσεις ήταν η γιορτή των μαθητών του Ελληνικού Απογευματινού Σχολείου της Αναλήψεως στο Φέρβιου της Νέας Ιερσέης για την 82η επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940. στο Δημοτικό και Γυμνάσιο της Κοινότητας της  Θείας Αναλήψεως την Παρασκευή το βράδυ, 28 Οκτωβρίου 2022, στην κατάμεστη κοινοτική αίθουσα. 

Το πρόγραμμα ήταν εμπλουτισμένο με θεατρική παράσταση «Παππού πες μας για τον πόλεμο του ‘40», αφήγηση από την Πέμπτη Τάξη της κας Μπαλτζής, με δραματοποιήσεις ποιημάτων, με άσματα από τη Σχολική μπάντα με grand πιάνο, με βίντεο να δείχνουν τον τορπιλισμό της Έλλης και σκηνές από τον πόλεμο, παρουσιάστηκε στο Κοινοτικό Κέντρο  και όχι στην εκκλησία 

Συντονίστριες του προγράμματος οι δασκάλες Δήμητρα Μπαλτζή, Αδαμαντία Μαρή και Χριστιάνα Κανδηλιώτη, οι οποίες με την συμπαράσταση της κ. Βάιας Τζιώνας και της κ. Μ. Σάρδη , είχαν στολίσει την αίθουσα με εργασίες και πόστερς των μαθητών, σημαίες και φωτογραφίες των ηρώων του 1940!

Στην πρώτη σειρά καθήμενοι: π. Χρήστος Παππάς Δρ. Ειρήνη Γράψια και ο διευθυντής Δ. Τριανταφύλλου. Όρθιοι σπο αριστερά οι: Κ. Ρακκού, οι δασκάλες Θ. Καλλοπούλου, Μ. Σάρδη, πρεσβ, Μαρία Παππά, Β. Τζιώνα, Χριστιάννα Καντηλιώτη, Δ. Μπαλτζή, Α. Μαρή, Ε. Βουκελάτου, η αντιπρόεδρος της Κοινότητας κ Θέμις Σ. Κοντολιού, και η πρόεδρος του ΠΤΟ κ. Ελένη Κολοκυθά – Κοντολιού.

Το πρόγραμμα  άρχισε με την προσευχή από τον π. Χρήστο Παππά, ακολούθησαν οι Εθνικοί Ύμνοι από  τη σχολική χορωδία υπό την διεύθυνση της δασκάλας μουσικής Ερασμία Βουκελάτου και τον πατριωτικό χαιρετισμό της Δρος Ειρήνης Γράψια, αναπληρώτριας συντονίστριας στο Γραφείο Παιδείας της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη.

Η Δρ. Γράψια εξήρε το έργο των ελληνικών σχολείων και υπογράμμισε ότι  προγράμματα όπως αυτό εδώ του σχολείου της Θείας Αναλήψεως διαμορφώνουν την ελληνική συνείδηση και ταυτότητα της νέας  μας γενιάς. Στη συνέχεια εξήγησε τη σπουδαιότητα του πιστοποιητικού  Β1 της Ελληνομάθειας για αμερικάνικα  πανεπιστήμια!. 

Η Τετάρτη τάξη της κ. Αδαμαντίας Μαρή απήγγειλε το ποίημα « Αλέξανδρος Διάκος» εις μνήμη του πρώτου Έλληνα αξιωματικού που σκοτώθηκε από τους Ιταλούς στο ύψωμα Τσούκα της Πινδου την πρώτη Νοεμβρίου το 1940! Ο Αλέξανδρος Διάκος γεννήθηκε στο νησί της Χάλκης στα Δωδεκάνησα και το ποίημα το έγραψε ο διευθυντής του  σχολείου Δημοσθένης Τριανταφύλλου.

Η Δεύτερη Τάξη με τη δασκάλα τους κ. Χριστιάνα Καντηλιώτη.

Οι μαθητές των τάξεων του Γυμνασίου, τάξεις 7η , 8η και 9η εντυπωσίασαν με το θεατρικό «Το Όχι του Μεταξά και του ελληνικού λαού» που δίδαξαν οι δασκάλες Μ. Σάρδη και Β. Τζιώνα , διανθισμένο μα βίντεο με σκηνές του πολέμου και της επιστράτευσης στην  Αθήνα! 

Οι μαθητές του Προνήπιου και του  Νηπιαγωγίου με τις δασκάλες τους Ιωάννα Μυρώνη και πρεσβυτέρα Μαρία Παππά έκλεψαν την παράσταση ντυμένοι σε άσπρα και  μπλε και απαγγέλλοντας μελωδικά το ποίημα «Η σημαία της πατρίδας μου» 

Ακολούθησαν οι μαθητές της Πρώτης Τάξης με τη Δασκάλα τους, Θεανώ Καλλοπούλου και την καταπληκτική απαγγελία του ποιήματος « Το ελληνικό Όχι».

Οι μαθητές και μαθήτριες που αρίστευσαν στις εξετάσεις της Ελληνομάθειας του 2022 σε μια αναμνηστική φωτογραφία με τους: π. Χρήστο Παππά , τον διευθυντή κ Δ. Τριανταφύλλου την Δρ. Ειρήνη Γράψια και τις δασκάλες Μ. Σάρδη, Δ. Μπαλτζή και Βάια Τζιώνα
Στιγμιότυπο από την παρέλαση των σημαιοφόρων Παναγιώτη Στάθη και Σοφία Λέκκα.
Οι μαθητές επί τω έργω.

Οι μαθητές της Δευτέρας Τάξης ντυμένοι στρατιωτάκια και υπό την καθοδήγηση της Δασκάλας Χριστιάνας Καντυλιώτη, έκαναν δραματοποίηση του ποιήματος «Νάτα τα στρατιωτάκια» και απέσπασαν εκτενή χειροκροτήματα. 

Στη συνέχεια η 9η Τάξη της κ. Βάιας Τζιώνα διάβασαν για πρώτη φορά σε ελληνικό σχολείο εδώ στην Αμερική μαρτυρίες από τις 52 μέρες στα καταφύγια της Λέρου από το βιβλίο του Δημήτρη Ήσυχου «Η μάχη της Λέρου». 

Η Δρ. Ειρήνη Γράψια απένειμε τα Πιστοποιητικά Ελληνομάθειας και συνεχάρη όλους τους μαθητές για την επιτυχία τους στις εξετάσεις ανακοινώνοντας ότι το σχολείο της Αναλήψεως ήταν το δεύτερο σε αριθμό μαθητών και επιτυχίες μετά το σχολείο του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια. 

Σε πρώτο πλάνο η Δρ, Ειρήνη Γράψια, ενώ συγχαίρει τον κ. Κωνσταντίνο Ρακκού υπό τα βλέμματα της Μαρίας Σάρδη.

Έγινε κατάθεση Στέφανου και η χορωδία του σχολείου έκλεισε το πρόγραμμα με τα τραγούδια «Κορόιδο Μουσολίνι», «Ο έφεδρος Υπολοχαγός» και «Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει». 

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο ιερατικός προϊστάμενος, π. Χρήστος Παππάς, ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής κ. Κωνσταντίνος Ρακκού και η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Δασκάλων, κ. Ελένη  Κολοκυθά – Κοντολιού. 

Στιγμιότυπο από την απονομή του Πιστοποιητικού Ελληνομάθειας από την Δρ. Ειρήνη Γράψια στον Παναγιώτη Στάθη.
Στιγμιότυπο από την απονομή του Πιστοποιητικού Ελληνομάθειας από την Δρ. Ειρήνη Γράψια στον Δημοσθένη Λαπιώτη.
Στιγμιότυπο από την απονομή του Πιστοποιητικού Ελληνομάθειας από την Δρ. Ειρήνη Γράψια στην Ξανθή Γεωργίου.
Η δασκάλα κα Δήμητρα Μπαλτζή, υπεύθυνη για την τεχνολογία τιυ σχολείου και συντονίστρια του προγράμματος.
-Advertisement-

2 COMMENTS

  1. Θερμά συγχαρητήρια στους μαθητές τους γονεις τους δασκάλους και την κοινότητα του fair view στην νέα Υερσέη για την ωραία γιορτή του όχι του 1940 που παρουσιασαν στο σχολείο της κοινότητας και τα διπλωματα Ελληνομαθειας!αιεν αριστεύειν και σε ανώτερα!

  2. Θερμά συγχαρητήρια στους μαθητές τους γονεις τους δασκάλους και την κοινότητα του fair view στην νέα Υερσέη για την ωραία γιορτή του όχι του 1940 που παρουσιασαν στο σχολείο της κοινότητας και τα διπλωματα Ελληνομαθειας!αιεν αριστεύειν και σε ανώτερα!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.