Γιαγιά 105 ετών από το Τούραλι της Τόνγιας μιλάει ποντιακά και επιβεβαιώνει ότι η διάλεκτος δεν θα πεθάνει ποτέ (video)

0
213
Η ποντιακή λαλιά της Χαβά Σενέρ είναι πραγματική απόλαυση (Πηγή: YouTube)

ΑΘΗΝΑ. (https://www.pontosnews.gr/) Αν και μόλις… 105 ετών η γιαγιά Χαβά Σενέρ, από το Τούραλι της Τόνγιας, έχει απίστευτη διαύγεια πνεύματος και διάθεση να μιλήσει αλλά και να ρωτήσει για να μάθει.

Τη συνάντησε ο ερασιτέχνης κινηματογραφιστής Μεχμέτ Γκιουναϊντίν στο σπίτι της στο ελληνόφωνο χωριό, ένα από τα αρκετά που εξακολουθούν να υπάρχουν στα ορεινά της Τραπεζούντας.

Στο βίντεο που ακολουθεί την βλέπουμε να μιλάει μεταξύ άλλων για την ηλικία της, τον άνδρα της, θέματα υγείας αλλά και να ρωτάει για συγκεκριμένα πρόσωπα τον Γκιουναϊντίν που καταγράφει και συνομιλεί με ανθρώπους τους οποίους συναντά στα ελληνόφωνα χωριά της περιοχής.

Συνολικά η επαρχία Τόνια σε τοπικό επίπεδο είναι κυρίως γνωστή ως κέντρο των ελληνόφωνων της περιοχής δυτικά της Τραπεζούντας. Σε παντουρκικό επίπεδο βέβαια αποκαλείται η Άγρια Δύση ή το Τέξας της Ανατολίας. Η φήμη της στηρίζεται σε μακροχρόνιες αιματηρές βεντέτες που έχουν αποδεκατίσει τις περισσότερες οικογένειες της περιοχής και ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για το μεταναστευτικό ρεύμα των δεκαετιών του ’70 και του ’80.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση η Χαβά Σενέρ τα λέει… ρωμέικα:

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.