ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Οι αποφάσεις των δημοτικών και πολιτειακών αρχών για το κλείσιμο των εστιατορίων έχει προκαλέσει θλίψη και προβληματισμό στους ομογενείς εστιάτορες, οι οποίοι για πρώτη φορά χρειάστηκε να αναζητήσουν τα κλειδιά και να βάλουν για πρώτη φορά λουκέτο στα ντάινερ και άλλα εστιατόρια τα οποία λειτουργούσαν επί 24ώρου βάσεως καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Οι ομογενείς και οι άλλοι εστιάτορες υποχρεώθηκαν να κλείσουν τα εστιατόρια και να οδηγήσουν τους σερβιτόρους, τους μαγείρους και τους άλλους εργαζομένους στο ταμείο ανεργίας.

Τα μόνα εστιατόρια τα οποία λειτουργούν είναι τα μικρά εστιατόρια τα οποία είχαν ελάχιστα καθίσματα και η οικονομική τους δραστηριότητα στηρίζονταν στην κατ΄ οίκον διανομή.

Από αριστερά Κώστας Μάστορας, πρόεδρος του Tιτάν, Δημήτρης Καυχίτσας, πρόεδρος του Παν Γκριγκόριαν και Τζένη Μαρκοπούλου – Εμεξεζίδη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο πρόεδρος του Παν Γκριγκόριαν της Αμερικής Δημήτρης Καυχίτσας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στις «Αναμνήσεις» εξέφρασε την αγωνία του για το μέλλον των εστιατορίων και την επερχόμενη ύφεση  

Ερωτηθείς για τα εστιατόρια που έκλεισαν επεσήμανε ότι η χωρίς προειδοποίηση απόφαση για το κλείσιμο των εστιατορίων οδήγησε σε απόγνωση τους ιδιοκτήτες των εστιατορίων και εκατομμύρια εργαζόμενοι μένουν στα σπίτια τους χωρίς εργασία.

Παράλληλα τόνισε ότι ακόμη και τα εστιατόρια που λειτουργούν μόνο με πακέτο και κατ΄ οίκον διανομή  βρίσκονται αντιμέτωποι με μεγάλα διλήμματα, διότι δεν υπάρχει κίνηση.

«Εάν αυτό συνεχιστεί για λίγες ακόμη ημέρες θα υπάρξει ύφεση όχι μόνο στη δική μας βιομηχανία, αλλά θα προκαλέσει ύφεση σε όλη την Αμερική. Ο κλάδος των εστιατορίων απασχολεί με εργασία έναν στους δέκα εργαζόμενους στην Αμερική, οπότε αντιλαμβάνεστε τις συνέπειες», επεσήμανε υπενθυμίζοντας ότι το καλύτερο σενάριο είναι η υπεύθυνη κυβέρνηση να δράσει γρήγορα να λυθεί το πρόβλημα, να δράσει πιο επιτυχώς για να ανοίξει η οικονομία».

Από αριστερά η Χρυσούλα Φιωτοδημητράκη, ο Δημήτρης Καυχίτσας μετά της συζύγου του και ο Νίκος Μπάρδης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Αναφερόμενος στις συνέπειες επεσήμανε ότι τα μικρά εστιατόρια δεν έχουν χρήματα και είναι αμφίβολο αν θα αντέξουν οικονομικά.

«Τα μεγάλα εστιατόρια υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να αντέξουν. Τα εστιατόρια διαφορετικά από άλλες επιχειρήσεις δεν έχουν μεγάλα χρηματικά αποθέματα, διότι καθημερινά λαμβάνουν χρήματα, οπότε αντιλαμβάνεστε ότι και οι αντοχές τους δεν είναι απεριόριστες», επεσήμανε.

Αναφερόμενος στην κατάσταση επεσήμανε ότι «βιώνουμε μια πρωτοφανή κατάσταση, μια κατάσταση πολέμου με εχθρό τον κορωνοϊό, τον πανικό και τον φόβο, ο οποίος ωθεί τις κυβερνητικές αρχές να λάβουν δρακόντεια μέτρα όπως το κλείσιμο των εστιατορίων.

Ο κ. Καυχίτσας επεσήμανε ότι ο πόλεμος κατά του κορωνοϊού οδήγησε στην παράλυση της σίτισης και γενικότερα της τουριστικής βιομηχανίας και αν παραταθεί αυτή η κατάσταση θα οδηγηθούμε σε μια άνευ προηγουμένου ύφεση, η οποία θα επηρεάσει τα εστιατόρια, τους προμηθευτές και σε τελική ανάλυση και τους ίδιους τους παραγωγούς.  

Ο Αντώνης Χοτζόγλου, αριστερά και ο Λάζαρος Χοτζόγλου, ενώ βάζουν το λουκέτο στο εστιατόριο Carle Place Diner στο Λονγκ ΑΪλαντ. Φωτογραφία: GANP / Δημήτρης Πανάγος.
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.