Γεωργία Π. Λασκαράτου – Georgia P. Laskaratos (1924 – 2018)

  0
  H Γεωργία Λασκαράτου

  NEA ΥΟΡΚΗ. Απεβίωσε την Δευτέρα 16 Απριλίου 2018 σε ηλικία 93 ετών η στοργική μητέρα, γιαγιά και προγιαγιά Γεωργία Π. Λασκαράτου.  Πρόκειται για την μητέρα της Μαρίας Φουρνιώτη, ενός από τα ιδρυτικά – ηγετικά στελέχη της Κεφαλληνιακής Αδελφότητας της Νέας Υόρκης και συνάμα γιαγιά του χοροδιδάσκαλου Πέτρου Φουρνιώτη.

  Αρα μιλάμε για τρεις γενιές δασκάλων της κεφαλλονίτικης παράδοσης στην Μητροπολιτική Περιοχή της Νέας Υόρκης.

  Η κηδεία της, βάσει της δικής της επιθυμίας, θα τελεστεί στην ιδιαίτερή της πατρίδα, στο Αργοστόλι της  Κεφαλλονιάς.

  Ο θάνατός της καταλυπεί τα παιδιά της Μαρία και Μιχάλη Φουρνιώτη, Αγγελική Λασκαράτου, Γεράσιμο και Λουίζα Λασκαράτου, τα εγγόνια Σπύρο και Αθηνά Φουρνιώτη, Πέτρο Φουρνιώτη, Διονύσιο Σιάχρα, Όλγα και Αλμπέρτο Κορνέα, Ευαγγελία Κρεμμύδα, Γεωργία και Κρίστοφερ Κρεμμύδα Courtney, τα δισέγγονα, Μιχάλη, Ελισάβετ, Μαρία-Αννα, Κωνσταντίνο, Μιχαέλα, Δημήτρη και Αγγελική, τα ανίψια και τους λοιπούς συγγενείς και φίλους εδώ και στην Ελλάδα.

  Ο θάνατός της έχει προκαλέσει θλίψη και συγκίνηση όχι μόνο στους κόλπους της κεφαλλονίτικης παροικίας της Νέας Υόρκης, αλλά και στο Ελληνικό Σχολείο Τσάρτερ του Μπρούκλιν, στο οποίο διδάσκει ο Πέτρος Φουρνιώτης.

  Η γραμματέας του Σχολείου μιλώντας στις «Αναμνήσεις» εξέφρασε την θλίψη για τον θάνατό της Γεωργίας Λασκαράτου και μεταξύ άλλων τόνισε ότι οι δάσκαλοι, οι μαθητές και οι γονείς συμμετέχουν στο πένθος του δασκάλου Πέτρου Φουρνιώτη και εκφράζουν τα ειλικρινή και εγκάρδια συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

  Η θλιβερή αυτή είδηση έχει προκαλέσει συγκίνηση και στους τριακόσιους  περίπου σπουδαστές – παιδιά και ενήλικες – της Σχολής Ελληνικές Ρίζες (http://www.hellenicroots.org ) που έχει ιδρύσει ο Πέτρος Φορυνιώτης και στην οποία παραδίδει μαθήματα χορού, θεάτρου και πολιτισμού σε πέντε διαφορετικές περιοχές της Μητροπολιτικής περιοχής της Νέας Υόρκης.

  Ο Κώστας Βαγγελάτος, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Κεφαλλήνων και  Ιθακησίων «Οδυσσεύς», ο οποίος βρισκόταν στο Βανκούβερ του Καναδά για τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Χουάν Ντε Φούκα ( Ιωάννη Φωκά ή Απόστολος Βαλεριάνο) επικοινώνησε με τις αναμνήσεις και μεταξύ άλλων επισήμανε: «Η αείμνηστη δεν ήταν απλά και μόνο μια στοργική μητέρα, γιαγιά και προγιαγιά, αλλά και η γιαγιά δύο τουλάχιστον γενεών χορευτών που έχουν φορέσει τις ενδυμασίες που έραβε η ίδια». 

  Η εκλιπούσα, όπως επεσήμανε η κόρη της Μαρία Φουρνιώτη, ήταν νυμφευμένη με τον αείμνηστο Πέτρο Λασκαράτο και ήρθαν στην Αμερική το 1973 λίγους μήνες μετά την πολιτογράφησης της Μαρίας και αξιώθηκαν να δουν τα παιδιά τους να προκόβουν και τα εγγόνια να αποφοιτούν από τα καλύτερα πανεπιστήμια.

  Το 1985 όταν ο Πέτρος Λασκαράτος βγήκε στην σύνταξη αποφάσισαν να επαναπατριστούν. Επέστρεψαν στο Αργοστόλι και τα καλοκαίρια απολάμβαναν την αγάπη των εγγονών και των δισεγγονιών.

  Ο Πέτρος Λασκαράτος απεβίωσε το 2004 και μετά το 40ήμερο μνημόσυνο η Γεωργία Λασκαράτου επέστρεψε και πάλι στη Νέα Υόρκη.

  Κάθε καλοκαίρι πήγαιναν όλοι μαζί στο Αργοστόλι και αυτό είχε αναζωογονητικό χαρακτήρα για την αείμνηστη.

  «Η εκλιπούσα διακρινόταν για το σπάνιο του χαρακτήρα της. Ηταν πεντάμορφη, αλλά η ομορφιά του ψυχικού της κόσμου την καθιστούσε μοναδική. Διακρινόταν για τα λεπτά της γούστα και ήταν κυρία με κεφαλαίο.

  Ηταν αξιοπρεπής και δίδαξε όχι μόνο εμάς τα παιδιά της, αλλά και τα εγγόνια και δισέγγονα να εργάζονται σκληρά, να θέτουν υψηλούς στόχους στην ζωή τους και να τους κατακτούν με αξιοπρέπεια», κατέληξε η κ. Φουρνιώτη.

  -Advertisement / Διαφήμιση-

  LEAVE A REPLY

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.