Γεώργιος Ιορδανίδης – George Iordanidis (1935 – 2018)

  0

  O στοργικός πατέρας, παππούς και προπάππους και συνάμα φίλος των φτωχών και των πονεμένων Γεώργιος Ιορδανίδης δεν υπάρχει πια ανάμεσά μας. Το Σάββατο, 9 Ιουνίου 2018, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 82 ετών βυθίζοντας σε πένθος την οικογένειά του.

  Η σορός του το απόγευμα της Τρίτης, 12ης Ιουνίου 2018 θα εκτεθεί για προσκύνημα στο Γραφείο Τελετών Balsamo Funeral Home στη διεύθυνση, 3188 Westchester Ave., Bronx, NY 10461.

  Η νεκρώσιμη ακολουθία θα ψαλεί το πρωί της Τετάρτης 13ης Ιουνίου και ώρα 9:30 π.μ. στον Ιερό Ναό της Ζωοδόχου Πηγής στη διεύθυνση 3573 Bruckner Blvd., Bronx, NY 10461.

  Ο θάνατός του καταλυπεί τη σύζυγό του Βασιλική, τα παιδιά Μαρία και Γεώργιο Κουρτελή, Πέννυ και Μανώλη Μως, τα εγγόνια, Μαρία και Γεώργιο Κουρτελή, Βίκυ και Σωτήρη Τσακμάκη, Νικολέττα, Γεώργιο, Κατερίνα, Θεόδωρο και Συμεών Μως, τον δισεγγονό Γεώργιο Κουρτελή, τα ανίψια, τα ξαδέλφια και τους λοιπούς συγγενείς και φίλους εδώ και στην Ελλάδα.

  Ο εκλιπών κατάγονταν από τον μαρτυρικό Πόντο και είχε γεννηθεί στην Ρωσία σε μια πολύτεκνη οικογένεια προσφύγων. Σε ηλικία 4 ετών οι γονείς του αποφάσισαν να έρθουν στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκαν στα Γιαννιτσά. Σαν να μην έφταναν οι δυσκολίες της διπλής προσφυγιάς ο Γεώργιος έχασε και τους δύο γονείς και μεγάλωσε ορφανός. Εργάστηκε από τα επτά του χρόνια για να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα.

  Το 1960 χόρεψε τον Χορό του Ησαϊα με την Βασιλική, το γένος Παπαμιχαήλ και τήρησαν στο ακέραιο τον όρκο αγάπης. Το 1961 έφεραν στον κόσμο την Μαρία. Μετά από τρία περίπου χρόνια αποφάσισαν να έρθουν για μια καλύτερη τύχη στην Αμερική.

  Οντας πρόσφυγες από την Ρωσία ευεργετήθηκαν από το πρόγραμμα μεταναστευτικών θεωρήσεων των ΗΠΑ και ήρθαν στη Νέα Υόρκη. Τις πρώτες ημέρες φιλοξενήθηκαν στο υπόγειο ενός ρωσικού ναού και ένεκα του ενδιαφέροντος και της αγάπης του Ηλίας Νεοφυτίδη ήρθαν στην Αστόρια.

  Αρχικά φιλοξενήθηκαν στο σπίτι του Ιωάννη και της Μαρίας Νεοφυτίδη και στην συνέχεια ενοικίασαν το δικό τους σπίτι.

  Ο κ. Νοεφυτίδης, μιλώντας στις “Αναμνήσεις” επεσήμανε ότι την εποχή εκείνη συμμετείχε στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών και στο σπίτι του είχαν φιλοξενήσει πολλές οικογένειες προσφύγων από τον Πόντο, την Ρωσία και τη γενέτειρα.

  “Εκφράζω τα ειλικρινή και εγκάρδια συλλυπητήρια στην οικογένεια του Γιώργου Ιορδανίδη και θέλω να υπενθυμίσω ότι “ο εκλιπών, όπως και όλοι οι γονείς μας ήταν γίγαντες με όλη την σημασία της λέξεως. Ο,τι πετύχαμε στην Αμερική το ωφείλουμε στους γονείς μας σε όλους τους πρωτοπόρους μεταξύ των οποίων και στον αείμνηστο Γεώργιο Ιορδανίδη”, πρόσθεσε ο κ. Νεοφυτίδης. 

  Ο εκλιπών εργάστηκε σε ένα ζαχαροπλαστείο και στην συνέχεια έγινε μικροπωλητής φαγητού στο Μπρονξ και όλοι τον αποκαλούσαν «Hot Dog Man». Κι αυτό διότι ήταν μεγαλόψυχος και τάιζε τους άπορους, τους άστεγους και τα παιδιά. Τις δύο τελευταίες δεκαετίες εργάστηκε σε ανθοπωλείο μέχρι και την συνταξιοδότησή του.

  Το ζεύγος Γεωργίου και Βασιλικής Ιορδανίδου έφεραν στον κόσμο δύο κορίτσια την Μαρία (1961) και την Πένυ (1968) και τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας και τους παρείχαν την δυνατότητα να σπουδάσουν, τις πάντρεψαν και απολάμβαναν την χαρά των εγγονιών και του δισεγγονού, Γεωργίου Κουρτελή.

  Ο εκλιπών ήταν ενάρετος, μεγαλόκαρδος και γενναιόδωρος όσο ελάχιστοι. Ηταν μέλος της κοινότητας της Ζωοδόχου Πηγής του Μπρονξ.

  H μεγαλύτερη κόρη του Μαρία Κουρτελή μιλώντας στις «Αναμνήσεις» επεσήμανε ότι ο πατέρας της ξεκινούσε την ημέρα με την ανάγνωση του «Εθνικού Κήρυκα».

  «Λάτρευε το ποδόσφαιρο και το ψάρεμα, αλλά περισσότερο από όλα λάτρευε την οικογένειά του και την ομογένεια», πρόσθεσε.

  Η οικογένεια καλεί τους συγγενείς και φίλους όπως αντί ανθέων προσφέρουν δωρεά

  στην μνήμη του στο: Zoodohos Peghe Greek Ortodox Church, 3573 Brukner Blvd., Bronx, NY 10461

  -Advertisement-

  LEAVE A REPLY

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.