Επιστολή στον εκδότη: Πολλοί οι άρχοντες, λιγοστοί οι ηγέτες. Καμιά αρχόντισσα στις επάλξεις…

9
475
Γενική άποψη της μεγάλης αίθουσας του ξενοδοχείου Χίλτον όπου έλαβε χώρα για μια ακόμη χρονιά η απονομή του Αθηναγόρειου Βραβείου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Κύριε διευθυντά,

Θα ήθελα να αναφερθώ ως απάντηση ή ως έναυσμα από παρατηρήσεις επιστολών, που αναφέρονται στις ανησυχίες για την παιδεία και για την ομογένεια γενικά. Θα ήθελα να ξεκινήσω και με τις δικές μου ανησυχίες.

“Πολλοί οι άρχοντες, λιγοστοί οι ηγέτες. Καμιά αρχόντισσα στις επάλξεις”.

Τι σημαίνει αυτό! Σημαίνει απογοήτευση, σημαίνει συρρίκνωση, σημαίνει αφανισμός της ελληνικής γλώσσας μας και της Ομογένειας, όπως μας την παρέδωσαν οι παππούδες και οι γονείς μας.

Όταν, οι πάμπτωχοι, κατατρεγμένοι, φτωχοντυμένοι Έλληνες έφταναν με πλοία ή αποστολές, στα παλιά χρόνια, εδώ στη μεγάλη και φιλόξενη Αμερική, το πρώτο που έκαναν ήταν να χτίσουν σχολεία και εκκλησίες για να διατηρήσουν την γλώσσα και τον ελληνοχριστιανικό μας πολιτισμό. Και το κατόρθωσαν! Τα αποτελέσματα αυτής της επιτυχίας βλέπουμε σήμερα στον πολιτικό, στον οικονομικό, στον επαγγελματικό και τον επιστημονικό τομέα. Οι Έλληνες λοιπόν, έχουν διαπρέψει.

Όλα καλά. Καλοί και οι άρχοντες που φροντίζουν και βοηθούν το Πατριαρχείο μας, που είναι ο φάρος και η βάση της Ορθοδοξίας μας και που τόσο επάξια φυλάσσει σαν κόρη οφθαλμού, ο Σεπτός, διεθνώς αναγνωρισμένος για το έργο του Οικουμενικός μας Πατριάρχης.

Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Στέλλα Κοκόλη. Φωτογραφία: Zoom

Χαίρομαι που υπάρχουν τόσοι καλοί άρχοντες και επιφανείς.

Τί όμως δε γνωρίζουν ή δεν έχουν σκεφτεί όλοι αυτοί οι φορείς; Κατ’ εμέ είναι ότι, εκτός ελαχίστων περιπτώσεων, υπάρχει γενική έλλειψη κατανόησης της ανάγκης να διατηρηθεί η Ελληνική Γλώσσα και τα σχολεία μας, για να προετοιμάσουν τους επόμενους Ορθόδοξους Χριστιανούς και Ελληνομαθείς ομογενείς. Αυτοί που θα τους ετοιμάσουν είναι οι δάσκαλοι και αυτό το μεγάλο έργο των δασκάλων έχει εκτιμηθεί από πολύ λίγους. Καμία εκτίμηση για το έργο των δασκάλων. Οι δάσκαλοι παραμένουν φτωχοί, κατατρεγμένοι και ΑΠΡΟΣΚΑΛΕΣΤΟΙ! Με κρύο, βροχή και χιόνια βρίσκονται σιωπηλοί και αφανείς ήρωες που φυλάττουν τις Θερμοπύλες της φυλής μας.

Που είναι οι αρχηγοί της Ομογένειας; Ελάχιστοι έχουν μείνει και αυτοί είναι απογοητευμένοι ή αποσύρονται μπροστά στη λαίλαπα διαφωνιών, λασπολογίας, αλληλοσπαραγμού, κτλ. Συρρίκνωση στα πάντα.

Μια ελπίδα υπάρχει, ίσως με λίγους που έχουν απομείνει. Αυτοί πρέπει να βρεθούν στην στρογγυλή τράπεζα για να συζητήσουν, την ενδεκάτη ώρα το μέλλον της Ελληνικής Ομογένειας πριν τον τελικό εξαφανισμό.

Έχουν παραμείνει ορισμένοι τους οποίους πολλοί από εμάς γνωρίζουν και που πρέπει με αυτούς τους ορισμένους φορείς και πραγματικούς άρχοντες στην ψυχή, την τσέπη και την καρδιά μαζί με τον πνευματικό μας και άξιο Αρχιεπίσκοπο κ. Ελπιδοφόρο, ας γίνει μια ιστορική συνάντηση για να δούμε τι μπορεί να γίνει.

Αγαπητοί, παρότι δεν ονομάστηκαν ποτέ αρχόντισσες, ωστόσο υπάρχουν καταξιωμένες κυρίες, επιδέξιες και ικανές να προτείνουν, να συμβουλέψουν και να κατευθύνουν ορισμένα πράγματα με τη γνώση και την εμπειρία τους. 

Αυτό πρέπει να γίνει ΕΧΘΕΣ και όχι ΑΥΡΙΟ!!!

Σας ευχαριστώ

Στέλλα Κοκόλη, πρόεδρος Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής

- Advertisement -

9 COMMENTS

 1. Σωστές, κατά έμε, οι παρατηρήσεις της άξιας κ. Κoκόλη. Μέρος όμως της ευθύνης φέρει και η εκκλησία. Κάποτε υπήρχε ενδιαφέρον. Εγώ ήμουνα πρόεδρος της Επιτροπής για την Ελληνικη Παιδεία του Συμβουλίου της Αρχιεπισκοπής επί του πανάξιου και οραματιστή Αρχιεπισκόπου κκ.Ιακωβου.
  Και οι ομογενείς ως άτομα. Δεν γίνονταν (και δεν γίνονται) μέλη της ενορίας τους για να μπορούν οι εκκλησίες να χρηματοδοτήσουν το βάρος της λειτουργίας των σχολίων.
  Μερικες οργανώσεις βοηθούσαν, πιο πολύ με υποτροφίες.
  Συμπέρασμα: πρέπει να ενδιαφερθούμε, όπως κάνει η κ. Κοκόλη.

  • Ευτυχως προσφατα οι ευεργεσιες Ομογενων προς τα ελληνικα σχολεια εχουν πολλαπλασιαστει οπως του του Κου Τσεκεριδη, του Κου Νικου Ανδριωτη προς το Σχολειο της Αγιας Αικατερινης στην Αστορια υψους 1 εκατ $ των Ψαρου
   και Μαθα για την εκκλησια και σχολειο στο Ραυ ΝΥ υψους 4 εκατ$ και τα 90 εκ$ που εχουν συλλεγει απο την επιτροπη Κατσιματιδη και Ψαρου για την αποπερατωση του Ναου του Αγιου Νικολαου στο σημειο μηδεν στο Μανχατταν με αρχικο κοστος μονο 20εκ$!!.
   Η ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΝΟΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ!

 2. B”H From the letter’s opening, addressed to the increasingly consequential editor of this electronic medium, I was immediately smitten by the flawless expression of our native tongue; the concentration of thought on the pressing concerns of the Greek-American Christian-Orthodox community; and, sound musings of the resistance established patriarchal power structure continues to exert on the obvious need for overdue reforms. Then, impulsively, not wanting to delay finding the identity of the one with seeming clairvoyance, I scrolled to the lengthy message’s end; to learn that it’s my friend of many decades, the doyen of letters, as the veteran leading representative of the Federation of Greek-American Educators, the eminent Mrs. Stella Kokolis! Having been a trenchant observer/activist in our Greek expatriate minority, she paints a dire picture of our future prospects for progress, perhaps, too dark. Stella correctly refers to the many privileged participants in the community, but many fewer are its leaders, with the conspicuous absence of even one woman in the latter group! The net effect is a general dismay that repeats the ever-present danger of an imminent ethnic assimilation that will diminish, or even eliminate the legacy of Greek fluency given by our grandparents and parents. It was well, and good that our ancestors, the writer continues, that however materially destroyed, Greek immigrants sought to take advantage of opportunities offered by our hospitable America: to build schools, and churches to maintain, and perpetuate the ancient language, along with the Christian-Orthodox culture. Their success is amply on display in politics, economics, professional, and educational spheres.
  In Stella’s view, however, there’s slipping the sense of urgency to maintain those earlier commitments to language and faith; neglecting to provide for the next generation of competent teachers, adequately remunerated, invited to take proper, prominent posts in guiding the community. In light of intra-ethnic division, tendency to throw muck to those who would critique our situation as a prelude to improvement, it’s no wonder that they prefer to withdraw from the public scene. Mrs. Kokolis proposes a latter-day, eleventh-hour call to a round-table discussion of the issues that confront Greek-Americans. Participants must come to this historic meeting with a generous heart, and inclination to dig into their pockets, along with a intellectual/spiritual content worthy, in her opinion, of the very worthy Archbishop Elpidophoros. In such a convocation, unique in contemporary annals, I would enthusiastically agree, there must be found, at long last, room for women to be seen and heard! Further, I, too, concur, that this action should’ve been taken yesterday, not tomorrow! With fraternal affection, Asher, AKA, Zorba the Jew!🙏😀🇬🇷🇺🇸🌈🎵

 3. Οι Ελληνες θα αναγνωρισουμε την αξια του ελληνικου πολιτισμου και την αναγκη διαδοσης του,οταν παρουσιαζεται το ΗΧΟΣ ΚΑΙ ΦΩΣ στην Ακροπολη και Ελληνικα.Να μαθαινουν τα Ελληνοπουλα τα επιτευγματα των προγονων τους στα σχολικα τους βιβλια για να γινουν Φιλελληνες και υπερασπιστες του ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ που χαρισε στην Ανθρωποτητα τους Ολυμπιακους Αγωνες με τον Ολυμπιακο Υμνο του Παλαμα,το Θεατρο,την Φιλοσοφια,την Δημοκρατια,τηνΕπιστημη, την Λογικη, την Ιατρικη με τον Ορκο του Ιπποκρατη , την Γεωμετρια και την Ελληνικη Γλωσσα για τον εμπλουτισμο των επιστημων και την διαδοση του σωτηριου μηνυματος του Ιησου Χριστου με το Ελληνικο Ευαγγελιο.

  Για να μαθουμε στα παιδια μας να μιλουνε Ελληνικα ευτυχως εχουμε με τα εξυπνα τηλεφωνα παντα μαζι μας στο You TUBE:
  Ελληνικα παιδικα και μοντερνα τραγουδια, χορους,κινουμενα σχεδια για παιδια,περιηγησεις στην Ελλαδα, ελληνικη μαγειρικη, Μυθολογια, την Θεια Λειτουργια με αγγλικους υποτιτλους, ελληνικες κωμωδιες οπως η οικογενειακη -το σοι σου, Ελληνικο κινηματογραφο, Εθνικο θεατρο με τραγωδιες και Αριστοφανη, ελληνικες εφημεριδες, συνεντευξεις , μαθηματα ελληνικης γλωσσας μεχριΑρχαιων Ελληνικων,Greek fairy tales με αγγλικους υποτιτλους,Αστεια και ανεκδοτακλπ κλπ.
  Τα ελληνικα παιδικα βιβλια ειναι υπεροχα σε περιεχομενο και εικονογραφηση
  Απλα χρειαζεται ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΓΟΝΙΟΣ να αφιερωνει μια ωρα ΚΑΘΕ ΗΜΕΡΑ στα ελληνικα διοτι η ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΕΙΝΑΙ Η ΜΗΤΗΡ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ κατα τον πανεπιστημονα και οικουμενικο διδασκαλο Αριστοτελη.Οι εκκλησιες να τυπωνουν τηνελληνικη περικοπη του Ευαγγελιου με την αγγλικη μετφραση οπως κανουν στον Αγιο Δημητριο στην ΑστοριαΝΥ.
  Και βεβαιως οι Ελληνες γονεις και οι δασκαλοι να μιλουν και να ενημερωνονται ελληνικα να στελνουν μηνυματα στα ελληνικα μιλωντας στο μικροφωνο που τα τυπωνει ΟΡΘΟΓΡΑΦΗΜΕΝΑ,ωστε να ακουν τα παιδια τους την καθημερινη χρηση της Ελληνικης. ΟΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΚΑΣ να εχει ΚΑΘΕ ΣΑΒΒΑΤΟ ενα φυλλο δυο σελιδων με σχεδια, σταυρολεξα, αστεια, ιστοριουλες κατα το προτυπο του παιδικου περιοδικου Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ για τα ελληνοπουλα της Ομογενειας ωστε να εξασφαλισει την διαδοση της ελληνικης γλωσσας και μελλοντικους αναγνωστες.

 4. Για την διατηρηση της Ελληνικης Γλωσσας μας στις ΗΠΑ μπορουμε να αισιοδοξουμε!
  Το 2021 με τα εξυπνα τηλεφωνα εχουμε παντα μαζι μας ελληνικη τηλεοραση, ραδιοφωνο, εφημεριδες, βιβλια, θεατρο, κωμωδιες,κινουμενα σχεδια για παιδια, μαθηματα Ελληνικων, ελληνικη μουσικη, Θεια Λειτουργια, Μυθολογια,ομιλιες, συνεντευξεις, περιηγησεις Ελλαδας,τραγουδια, ελληνες φιλους,fb στα ελληνικα κλπΜε την καθημερινη χρηση τους για μια δυο ωρες τουλαχιστον ,η εκμαθηση της γλωσσας ειναι ευκολη και ευχαριστη ,διοτι Η ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΕΙΝΑΙ Η ΜΗΤΗΡ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ κατα τον Αριστοτελη!

 5. Πριν μερικα χρονια ο Αρχιεπισκοπος Δημητριος δηλωσε οτι στα ελληνικα σχολεια των ενοριων της Δυτικης Ακτης που επισκευθηκε τα παιδια που χορευαν ελληνικους χορους μαθαιναν και τραγουδουσαν συγχρονως το ελληνικο τραγουδι που αντιστοιχουσε στον χορο!
  Στα αθληματα τα παραγγελματα να δινονται ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ωστε να συνηθιζουν τα παιδια στην ελληνικη γλωσσα.Η σχετικη ενημερωση γινεται απο την παρακολουθηση αθληματων σε πολεις της Ελλαδας στο u tube.
  Ο Αγιος Δημητριος στην Αστορια στο Λυκειο μπορει μια ωρα την εβδομαδα να κινηματογραφει το μαθημα της Ιστοριας, η Ελληνικης Μυθολογιας ,η Ωδικης και να το ανεβαζει στο υ Tube για χρηση καθε Οικογενειας Ομογενων που ενδιαφερεται για τα ελληνικα για τα παιδια τους απανταχου των ΗΠΑ !
  Επισης στο fb χρησιμοποιειτε ελληνικα για ευχες και σχολια για γενεθλια και αλλες γιορτες με ενεργοποιηση της μεταφρασης στα αγγλικα για τους αλλογλωσσους!
  Αυτη την αποτελεσματικη μεθοδο χρησιμοποιησε ο καθηγητης ΡΑΣΣΙΑΣ και τον καλεσαν στην Κινα να την διδαξει οπως κατεγραφη σε σχετικα βιντεο στο You Tube

 6. Ευχαριστως αναφερω μερικες ΑΡΧΟΝΤΙΣΣΕΣ της Ελληνικης Παιδειας στις ΗΠΑ:
  Κα Στελλα Κοκκολη δραστηρια προεδρος της Ομοσπονδιας Ελληνων εκπαιδευτικων ΗΠΑ.
  Κα Μεροπη Κυριακου διευθυντρια του Ελληνικου Σχολειου του καθεδρικου της Αγιας Τριαδος στο Μανχατταν.
  Η Κα Τεττονη διευθυντρια τριων Greek CHarter School σε Brooklyn, Staten Island, Bronx
  Βεβαιως υπαρχουν και πολλες αλλες που βοηθουν τους Ελληνες γονεις στο να μαθαινουν τα παδια της Ομογενειας Ελληνικα.
  Θα ηταν βεβαια ευχης εργον ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΙΕΡΕΙΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΦΟΣΟΝ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΓΡΑΦΗΚΕ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΙ Ο ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΗΡΥΞΕ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ οπως αναφερει ο Οscar Wilde στο βιβλιο του DE PROFUNDIS.

  • Μια αλλα ΑΡΧΟΝΤΙΣΣΑ ειναι Η Κα Αθηνα Κρομμυδα που ειναι φιλολογος ,προεδρος του Ανωτατου Συμβουλιου για την Παιδεια στην Αρχιεπισκοπη Αμερικης ,πρωην διευθυντρια ελληνικου ενοριακου σχολειου που επι πολλα χρονια εργασθηκε εθελοντικα στο ομογενειακο ραδιοφωνο Cosmos fm και μαγευε τους ακροατες της με διαλεχτα κομματια της Ελληνικης Λογοτεχνιας καθε Σαββατο.

 7. Απο τις αρχες του 2021 η Παιδεια στις ΗΠΑ νοσει με την επικρατηση μαρξιστικων ιδεων παγκοσμιοποιησης οπως το WOKE που προβαλλει τους μαυρους σε ολους τους τονεις και Critical Race Theory που επιβαλλει στους Λευκους μαθητες να αισθανονται ενοχοι ,διοτι ως Λευκοι δηθεν ζουν με προνομια εις βαρος των μειονοτητων που γιαυτο υποφερουν και πρεπει να αποζημιωθουν!!
  Σε τετοιο περιβαλλον τα GREEK CHARTER SCHOOLS θα επαναφερουν την Παιδεια στο σωστο δρομο, θα δωσουν εργασια σε ΟΛΟΥΣ τους Ελληνες Δασκαλους, θα σωσουν την Αμερικανικη Νεολαια απο τον εκμαυλισμο των Αριστεριζοντων Παγκοσμιοποιητων και την ισλαμοποιηση διοτι ο Robert Reilly στο βιβλιο του Τhe closing of the Muslim Mind υποστηριζει οτι το αντιδοτο του βλαβερου Ισλαμισμου ειναι ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ,που αξιζει ολοι να μελεταμε και να διαδιδουμε προς ωφελος μας και της Ανθρωποτητας.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.