Επιστολή στον εκδότη: Η πανάκεια των ιδιωτικοποιήσεων και περί βουλευτών της Ομογένειας

0
Ο καθηγητής, ερευνητής και ογκολόγος Δρ. Όθων Ηλιόπουλος.

Αξιότιμε, κ. διευθυντά,

Σε σχόλια τους φιλομητσοτακικές ελλαδικές και ομογενειακές εφημερίδες εκθειάζουν για το σπουδαίο βιογραφικό του τον Όθωνα Ηλιόπουλο, καθηγητή στο Harvard και υποψήφιο βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ταυτόχρονα όμως τον επιπλήττουν για το ότι δεν υποστηρίζει την δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα και απορούν πως ένας τέτοιος επιστήμονας δεν εκτιμά την αξία που έλαβε από αυτό το ιδιωτικό ίδρυμα και δεν επιδιώκει την δημιουργία παρόμοιων τέτοιων σχολείων στην Ελλάδα. 

Το Harvard όμως δεν είναι ιδιωτικό σχολείο, είναι αυτόνομος μη κερδοσκοπικός οργανισμός και αυτό είναι μια πολύ μεγάλη διαφορά.  

Στην Ευρώπη υπάρχουν ελάχιστα κερδοσκοπικά πανεπιστήμια. Στο υπόλοιπο κόσμο υπάρχουν μερικά, όπως στην Τουρκία και λίγα στην Βόρεια Αμερική παρόμοια με αυτό του πρώην Προέδρου Τραμπ που τελικά έκλεισε αφού έφαγε τα χρήματα του κόσμου.

Από αριστερά διακρίνονται η εκπαιδευτικός Γεωργία Λιγνού, η καθηγήτρια Νατάσσα Ρωμανού, Έφη Αχτσιόγλου και ο διαπρεπής ογκολόγος από τη Βοστώνη Όθωνας Ηλιόπουλος. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.

Στην Αμερική υπάρχουν μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, αυτοδιοικούμενα όπως το Harvard, με εκατονταετίες ιστορία, τα οποία όμως είναι επιδοτούμενα με τεράστια ποσά και από την κυβέρνηση.

Δίπλα όμως σε αυτά, αλλά πολύ περισσότερα, είναι τα δημόσια πολιτειακά πανεπιστήμια τα οποία παρακολουθεί η τεράστια πλειοψηφία των φοιτητών. 

Η Ελλάδα έχει δημόσια – το Σύνταγμα δεν επιτρέπει ιδιωτικά – πανεπιστήμια, διεθνώς αναγνωρίσιμα που προκόβουν ακόμη και σήμερα παρ’ όλες τις οικονομικές δυσκολίες της Πατρίδας.

Υπάρχουν επίσης και πολλά ΙΕΚ ιδιωτικά κολλέγια που είναι κερδοσκοπικοί οργανισμοί με δίδακτρα τα οποία δεν αναγνωρίζονται ως ισότιμα με τα δημόσια Πανεπιστήμια.

Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη πιστεύει ότι η Ελλάδα πρέπει  να επιτρέψει ιδιωτικά σχολεία που θα λειτουργήσουν σαν πρότυπα αριστείας, σαν το Harvard, για τα δημόσια πανεπιστήμια. Κανείς όμως δεν λέει ότι τα δημόσια πανεπιστήμια της χώρας υστερούν σε αριστεία.

Το Harvard είναι καλό πρότυπο αν έχει κανείς συναίσθηση των μεγεθών, ή την ικανότητα διάκρισης και δεν προσδοκά κάποιο ιδιωτικό ΙΕΚ στην Ελλάδα να γίνει Harvard ή ότι η ποιότητα των δημόσιων πανεπιστημίων θα βελτιωθεί σημαντικά αν περιορίσει τον αριθμό των εισακτέων με χαμηλή βαθμολογία όπως έκανε η κυβέρνηση.

Αυτό ίσως να ακούγεται καλά εκ πρώτης όψεως, ειδικά αν αγνοηθεί το γεγονός ότι τα πανεπιστήμιά μας εξακολουθούν να βελτιώνονται παρόλο των μεγάλο αριθμό εισακτέων.

Το επιχείρημα όμως αδυνατίζει πιο πολύ αν κανείς αναλογιστεί πού αναγκαστικά θα στραφούν οι απορριπτέοι. Θα στραφούν στα ιδιωτικά ΙΕΚ.  Και έτσι θα πληρώνουν δίδακτρα συνήθως για χειρότερη ποιότητα εκπαίδευσης. Προφανώς αυτό δεν είναι λύση λέει ο κ. Ηλιόπουλος.   

Ο κ. Μητσοτάκης τελευταία αρχίζει να μιλά για υποστήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας, ΕΣΥ, μετά από τα μαθήματα που πήρε από τις αποτυχίες του με τον κορωνοϊό, με την  Ελλάδα  από τους πρώτους σε θανάτους σε ποσοστό πληθυσμού.

Προφανώς, η ιδιωτικοποίηση της υγείας, το αρχικό του πρόγραμμα, δεν φαίνεται να δουλεύει, κάτι που είναι και διεθνές μάθημα.  

Τελευταία ο κ. Μητσοτάκης δεν μιλά πλέον για ιδιωτικά πανεπιστήμια αλλά για μη κερδοσκοπικά, αυτόνομα ιδρύματα. Ούτε ο κ. Τσίπρας μιλά για «κρατικά» πανεπιστήμια αλλά για αυτόνομα δημόσια, μη κερδοσκοπικά, ιδρύματα, συνδεδεμένα με την παραγωγική διαδικασία.

Άρα εδώ ίσως μπορεί να υπάρξει κάποια σύγκλιση. Το ερώτημα λοιπόν είναι αν το υπάρχον συνταγματικό πλαίσιο στην Ελλάδα επιτρέπει την βελτίωση των  πανεπιστημίων της χώρας εφόσον η χρηματοδότησή τους είναι αντίστοιχη με αυτή  στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Οι πλειοψηφία πάντως στην Ελλάδα δεν θέλει συνταγματική αλλαγή που θα επιτρέπει  την δημιουργία κερδοσκοπικών ιδρυμάτων όπως δεν θέλει και την διάλυση του δημόσιου ΕΣΥ.

Τέλος, κάποιες ομογενειακές φιλοκυβερνητικές εφημερίδες δηλώνουν ότι δεν έχει πέσει στην αντίληψή τους κάποια ομογενειακή δράση του Όθωνα Ηλιόπουλου παρόλο που τον θεωρούν ομογενή.

Αυτό, μάλλον πρέπει να προσληφθεί σαν κριτική  προς τον κ. Μητσοτάκη γιατί ενώ ο κ. Τσίπρας έχει βάλει τρεις υποψήφιους στο Επικρατείας από την Αμερικανική ομογένεια, η ΝΔ δεν βρήκε ούτε έναν ομογενή σε όλο τον κόσμο. 

Αυτά για το περί της ομογένειας ενδιαφέρον του κ. πρωθυπουργού.

Με εκτίμηση Δρ. Σταύρος Μπασέας

Park Ridge, IL.

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.