Επιστολή: Προτάσεις για μια βιώσιμη λύση στο τεράστιο πρόβλημα της Ομοσπονδίας ΝΥ

0
1055
Από αριστερά οι Αχιλλέας Λυγγέρας, Χρήστος Βουρνάς, Δημήτριος Α. Γωνιάς, Νίκος Διαμαντίδης, Κλεάνθης Μεϊμάρογλου, Δημήτριος Καλαμαράς, Δήμος Σιώκης, Χριστίνα Παναγοπούλου, Λου Κάτσος και Δημήτριος Παλιούρας. Φωτογραφία Ντίνος Αυλωνίτης.

Αξιότιμε κ. εκδότη

Ως ανεξάρτητος Ελληνοαμερικανός πολίτης που ενδιαφέρεται για τα κοινά και ειδικά τα της Ομογένειας μας, επιθυμώ να καταθέσω δημόσια την πρόταση μου για την εξυγίανση, τον εκσυγχρονισμό και την επάνοδο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης στο δρόμο της Δημοκρατίας και της Προόδου.

Θα ήθελα πρωτίστως να κάνω μια σύντομη φιλοσοφική εισαγωγή και αμέσως μετά να πάμε στο καυτό δια ταύτα.

Το ουσιαστικό στοιχείο της ανθρώπινης φύσης, είναι η αλόγιστη επιθυμία για την απόκτηση δύναμης, επιρροής, πλούτου, εξουσίας και κυριαρχίας. Κι όταν η επιθυμία αυτή δεν χαλιναγωγείται από ηθικές αρχές, που είναι βασισμένες στο συμφέρον του δικαίου και όχι στο δίκαιο του συμφέροντος, λαμβάνει διαστάσεις που οδηγούν στη δημιουργία δυσάρεστων καταστάσεων.

Ζωντανό αλλά και συνάμα κακό παράδειγμα της ανθρώπινης φύσης, οι γνωστοί ελλειμματικοί ηγέτες της Ομοσπονδίας, που την έφτασαν στην σημερινή της κατάντια. Πλάκα έχει που κανένας τους δεν ανέλαβε δημόσια και επεξηγηματικά μέχρι τώρα την ευθύνη των λαθών τους. Έκανα αυτό και αυτό το λάθος. Δεν ακούστηκε ούτε για δείγμα έστω και μία προσχηματική δημόσια συγγνώμη για αυτά τα κοστοβόρα λάθη εκ μέρους τους.

Ας πάμε τώρα παρακάτω. Με ξεπερνάει κατά πολύ η εικονική πραγματικότητα μέσα στην οποία ζουν ορισμένοι ενεργοί παράγοντες της Ομοσπονδίας. Πιστεύουν πως η Ομοσπονδία είναι τσιφλίκι τους και πως χωρίς αυτούς η Ομοσπονδία τετέλεσται. Η ωμή αλήθεια όμως είναι πως ως ενεργοί Ομογενείς στα κοινά της Ομογένειας μας, έχουμε κουραστεί να βλέπουμε διαχρονικά τις ίδιες ανακυκλωμένες φάτσες επικεφαλής της Ομοσπονδίας.

Από αριστερά οι Αχιλλέας Λυγγέρας, Χρήστος Βουρνάς και Δημήτριος Α. Γωνιάς. Φωτογραφία Ντίνος Αυλωνίτης.

Ήρθε πλέον ο καιρός να το εμπεδώσουν για μια και καλή, πως με το να είναι πανούργοι, να πουλάνε ένα επίπλαστο πατριωτικό ηγετιλίκι στην Ομογένεια μας με ξένα κόλυβα και με τις ευρηματικές εκλογικές μηχανορραφίες τους να επανεκλέγονται στο διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας στο διηνεκές, δεν τους οδηγεί πουθενά. Μόνο κατευθείαν στην αποκαθήλωση της κάλπικης εικόνας τους που βγάζουν προς τα έξω. Και όταν συμβεί αυτό θα ακολουθήσει η δημόσια διαπόμπευση τους, και τότε θα γελάσει ακόμη και η ποικιλόχρους αίξ μαζί τους. Για να το κάνω λιανά, θα γελάσει ακόμη και το παρδαλό κατσίκι μαζί τους.

Αν είναι δυνατόν να έγιναν οι δήθεν νόμιμες εκλογές της Ομοσπονδίας που έλαβαν χώρα στο πεζοδρόμιο της, βάσει του πειραγμένου κατά το δοκούν καταστατικού της και της εξ επί τούτου λανθασμένης ερμηνείας του, και μετά να έχεις στις 6 Οκτωβρίου μια κατάμεστη αίθουσα από πατριώτες Ομογενείς στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο, να είναι σφόδρα αντίθετοι για τις παράνομες εκλογές. Αυτό το γεγονός από μόνο του τα λέει όλα.

Αρκετά με τα εκλογικά τερτίπια της γνωστής ομάδας παραγόντων της Ομοσπονδίας του αποφασίζω και διατάσσω. Η πλειοψηφία των πρώην προέδρων της Ομοσπονδίας με όλο το δίκιο της καλώς κινήθηκε δικαστικά εναντίον αυτής της ομάδας, γιατί δεν είχε άλλη λογική επιλογή για να ακυρώσει με δικαστική βούλα τις παράνομες εκλογές, παρόλο τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει αυτή η δικαστική ανακούφιση στην συνοχή της Ομοσπονδίας και στο μέλλον της.

Η τεκμηριωμένη προσωπική μου άποψη είναι ότι μέχρι να γίνουν οι νόμιμες εκλογές, πρέπει να συσταθούν από την πλειοψηφία των τέως προέδρων της Ομοσπονδίας και υπό την αιγίδα τους, τέσσερις ανεξάρτητες υπηρεσιακές επιτροπές, που θα απαρτίζονται από ικανούς και αδιάφθορους Ομογενείς.

Μία διοικητική επιτροπή που θα αναλάβει την διοίκηση της Ομοσπονδίας μέχρι τις εκλογές, για να καλυφθεί το κενό ηγεσίας, μία εξελεγκτική επιτροπή που θα αναλάβει των έλεγχο των βιβλίων της Ομοσπονδίας σε βάθος χρόνου με την βοήθεια ενός forensic accountant, μία επιτροπή αναμόρφωσης του καταστατικού που θα το εκσυγχρονίσει και θα το τυπώσει στα Ελληνικά και Αγγλικά και μία επιτροπή εκλογών που θα οργανώσει τις εκλογές μετά τον ενδελεχή έλεγχο των συμμετεχόντων συλλόγων, καινούργιων και παλιών, αν πληρούν τις προϋποθέσεις βάσει του νέου καταστατικού, για την νόμιμη συμμετοχή τους.

Αυτές είναι οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την επιζητούμενη εξυγίανση της Ομοσπονδίας και την ολική κάθαρση της, πριν γίνουν σε βάθος χρόνου οι εκλογές, για την ανάδειξη του διοικητικού της συμβουλίου, με αναγκαία term limits σε όλα τα μέλη του.

Λίγο πολύ όλοι μας γνωρίζουμε τους λόγους που οδήγησαν την Ομοσπονδία στα σημερινά της διοικητικά χάλια. Οπότε οι ρίζες του προβλήματος είναι απόλυτα κατανοητές. Άρα για να το λύσουμε αρχίζουμε από το ξερίζωμα τους. Με δυο λόγια όλοι οι παλιοί ενεργοί παράγοντες, με πάνω από δυο εκλογικές θητείες στο διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας αποσύρονται δια παντός από τα διοικητικά της δρώμενα και μετά το πέρας των νόμιμων εκλογών γίνεται η ανανέωση του εκλεγμένου διοικητικού της συμβουλίου, με μορφωμένους και αδιάφθορους ικανούς ηγέτες αμφοτέρων φύλων, υψηλού ειδικού βάρους και κύρους, που έχουν Ομογενειακό όραμα και διοικητική εμπειρία στον επαγγελματικό κλάδο τους.

Με την σειρά τους αυτοί θα οργανώσουν σωστά την Ομοσπονδία με τον κατάλληλο διευθυντή, γραμματέα και υπάλληλο δημοσίων σχέσεων και με τις διάφορες ικανές επιτροπές, για να υλοποιείται επιτυχώς η forward looking ατζέντα της Ομοσπονδίας. Εννοείται ότι είναι πλέον απαραίτητη η τεχνολογία τηλεδιάσκεψης Zoom που θα επιτρέπει και την εκ των μακρόθεν συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου και των επιτροπών της Ομοσπονδίας. Μόνο έτσι η Ομοσπονδία θα πάει μπροστά. Εκεί που της αξίζει. Στην κορυφή των Ομογενειακών μας προσδοκιών και δυνατοτήτων.

Η χρόνια διχόνοια που επικρατεί στην Ομοσπονδία πρέπει να λάβει ένα οριστικό τέλος. Οι υπέρμετροι εγωισμοί, οι προσωπικές σκοπιμότητες και προσωπικές ατζέντες του καθενός δεν έχουν θέση στην Ομοσπονδία.

Η ομόνοια επιτυγχάνεται μόνο με την συμφιλίωση αμφοτέρων των αντιμαχόμενων πλευρών, για το καλό της Ομοσπονδίας και της Ομογένειας μας. Όλοι μας πρέπει να βάλουμε νερό στο κρασί μας. Αυτό μας επιτάσσει η θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας της Ομογένειας μας, για να βρεθεί επιτέλους μια βιώσιμη λύση στο τεράστιο πρόβλημα της Ομοσπονδίας, μέσω αποδεκτών από όλους νόμιμων και διάφανων εκλογών.

Κλείνοντας, πιστεύω ακράδαντα πως η Ομοσπονδία πρέπει να οργανωθεί πανομοιότυπα με την άριστα οργανωμένη και καλά χρηματοδοτούμενη μη κερδοσκοπική οργάνωση Ελληνική Πρωτοβουλία, που έχει ως αιχμή δόρατος The New Leaders Chapter under forty years of age. Αυτό είναι το κλειδί του λαμπρού μέλλοντος της Ελληνικής Πρωτοβουλίας στο διηνεκές. Το ίδιο ακριβώς θα πρέπει να γίνει και στην Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης.

Με σεβασμό στην Ομογένεια μας, Αχιλλέας Λυγγέρας,

Commercial Real Estate and Business Developer, New York.

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.