Επιστολή Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ στον πρόεδρο της Βουλής για την 19η Μαϊου

0
O πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Δημήτρης Μολοχίδης και στο βήμα ο πρόεδρος του Συλλόγου "Πόντος" Κώστας Τσιλφίδης. Φωτογραφία: Αρχείο Αναμνήσεων.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά Δημήτρης Μολοχίδης μέσω μιας επιστολής καλεί τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Νίκο Βούτση στις 19ης Μαϊου να φωτίσει το Μέγαρο με κόκκινο και μαύρο χρώμα σε ένδειξη τιμής για την 100ή επέτειο της Γενοκτονίας του Πόντου.

Ο κ. Μολοχίδης κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας με τις «Αναμνήσεις» διευκρίνισε ότι η πρωτοβουλία ανήκει στον ιστότοπο e-pontos.gr, ο οποίος συνέλαβε την ιδέα και κέντρισε το ενδιαφέρον όλων των ποντιακών οργανώσεων της γενέτειρας και της υφηλίου.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής της Παμποντιακής έχει ως εξής: «Αξιότιμε κ. Πρόεδρετου Ελληνικού Κοινοβουλίου,

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία ΗΠΑ και Καναδά, αντιπροσωπεύει τις περίπου 500,000 Έλληνες με Ποντιακή καταγωγή στην Βόρεια Αμερική και είναι ένας φορέας, που επί 39 συνεχή έτη μαζί με τους δεκατρείς συλλόγους και με το Ιερό Ίδρυμα Παναγία Σουμελά Αμερικής και το Ερευνητικό Κέντρο Μικράς Ασίας και Πόντου του Σικάγου επιδεικνύει τεράστιο εκπαιδευτικό, πολιτιστικό, λαογραφικό και θρησκευτικό έργο, για την μεταλαμπάδευση του Πολιτισμού των Ελλήνων του Πόντου στις νεότερες γενιές των Ελλήνων και Φιλελλήνων της Βόρειας Αμερικής.

Από αριστερά διακρίνονται ο Ηλίας Τσεκερίδης, Βασιλική Καλύβα, Ελευθερία Τσεκερίδη, Στέφανος Αμανατίδης, Δρ. Κωνσταντίνος Φωτιάδης, Θία Χάλο, Κλεάνθης Μεϊμάρογλου, Δημήτρης Μολοχίδης και Κώστας Τσιλφίδης.

Όπως ασφαλώς γνωρίζετε, στις 24 Φεβρουαρίου 1994, η Βουλή των Ελλήνων έχει αναγνωρίσει και ψηφίσει ομόφωνα τον ορισμό της 19ης Μαΐου ως «Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου» με το Νόμο 2193/1994 ΦΕΚ Α’ 32.

Το ζήτημα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου έχει αποδειχθεί πια επιστημονικά με τα αρχειακά τεκμήρια που αποκάλυψαν οι έρευνες. Αυτός ήταν και ο λόγος που η Διεθνής Ένωση Ακαδημαϊκών για τις Γενοκτονίες International Association for Genocide Scholars, IAGS) εξέδωσε τον Δεκέμβριο του  2007 το ψήφισμα με το οποίο αναγνωρίζει το διαπραχθέν έγκλημα της Τουρκίας στις Χριστιανικές μειονότητες των Αρμενίων, Ασσυρίων και των Ελλήνων του Πόντου και της Ανατολίας στην τότε επικράτεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Το έτος που διανύουμε, αποτελεί έτος σύμβολο μνήμης, αφού συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη δεύτερη και πιο σκληρή φάση της Γενοκτονίας που υπέστη ο Ποντιακός Ελληνισμός. 

Για το λόγο αυτό, με την παρούσα επιστολή εκφράζουμε την υποστήριξή μας στην πρόταση του ενημερωτικού ιστοτόπου e-Pontos.gr, που κατατέθηκε σε εσάς, προκειμένου να φωτιστεί συμβολικά με κόκκινο και μαύρο χρώμα η Βουλή των Ελλήνων ανήμερα της 19ης Μαΐου, σε ένδειξη τιμής και μνήμης στα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου», καταλήγει η επιστολή της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά.

-Advertisement-


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.