Νέα Υόρκη. Με επιμνημόσυνη δέηση, υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των ομογενών-  θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, την οποία τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος, κ. Ελπιδοφόρος για πρώτη φορά μπροστά από τον Άγιο Νικόλαο, στο σημείο μηδέν (ground zero), η ομογένεια τίμησε την μνήμη των θυμάτων και ευχήθηκε όπως του χρόνου, η δέηση αυτή να γίνει εντός του ναού.

Οι οικογένειες των θυμάτων ήταν για μια ακόμη φορά εκεί, πιστοί στο ραντεβού με την ελπίδα, να μην ξεχαστούν ποτέ τα ονόματα των θυμάτων.

Στην επιμνημόσυνη δέηση ήταν παρόντες και συμπροσευχήθηκαν, ο Επίσκοπος Μηδείας  Απόστολος και ο Πρωτοσύγκελος π. Ανδρέας  Βυθουλκας, καθώς επίσης και ο π. Βασίλειος Δρόσος.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος μαζί με τις οικογένειες των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης της 11η Σεπτεμβρίου. Διακρίνονται επίσης ο Άρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου Στέφανος Τσερπέλης και η Ρεγγίνα Κατοπόδη. Φωτογραφία: ETA PRESS

Μετά την δέηση ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος  αναφέρθηκε στα συναισθήματα θλίψης και αγανάκτησης τόσο του ιδίου όσο και του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου. Για την τρομοκρατική επίθεση εναντίον αθώων θυμάτων.

Είμαστε εδώ ως Εκκλησία, πρόσθεσε, για να απαλύνουμε τον πόνο των οικογενειών. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ. Δεν θα επιτρέψουμε στον κόσμο να ξεχάσει.

Και συμπλήρωσε: «Ο ναός του Αγίου Νικολαου είναι το καλύτερο μνημείο για να θυμόμαστε την ζωή των θυμάτων. Θα είναι κι ένα πνευματικό νοσοκομείο για εσάς, τους επιζώντες. Να έρχεστε, να βρίσκετε παρηγοριά και αλληλεγγύη. Προσεύχομαι ότι η δίκη μας ορθόδοξη εκκλησία, λίγα βήματα απόσταση από τα θεμέλια των δίδυμων πύργων, που είναι το μνημείο για τα θύματα, θα γίνει πνευματικό κέντρο, όχι μόνο για την Ομογένεια, για τον Ελληνισμό, αλλά για όλο το έθνος και ολόκληρο τον κόσμο. Σήμερα, αυτή η ημέρα, ανήκει σε εσάς, που υποστήκατε τέτοια απώλεια. Συγκεντρωθήκαμε σήμερα για να σας διαβεβαιώσουμε ότι σας συνοδεύουν η αγάπη μας και οι προσευχές μας. Αιώνια τους η μνήμη, αμήν»

Στιγμιότυπο από την ξενάγηση των οικογενειών των θυμάτων εντός του υπό κατασκευή ναού του Αγίου Νικολάου. Φωτογραφία: ETA PRESS

Μετά την δέηση τα μέλη των οικογενειών των θυμάτων εισήλθαν εντός του υπό κατασκευή ναού, συνοδεία του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου. Εκεί ενημερώθηκαν για την πορεία των εργασιών και άκουσαν από το στόμα του Αρχιεπισκοπου ότι «αυτή ήταν η τελευταία φορά που η δέηση έγινε εκτός του ναού».

Του χρόνου, είπε ο κ. Ελπιδοφόρος θα τελέσουμε τρισάγιο  εντός του ναού. Και σε δέκα με δεκαπέντε χρόνια, κανείς δε θα θυμάται τις δυσκολίες και τα προβλήματα που προέκυψαν στην πορεία για την ανοικοδόμηση του Αγίου Νικολάου.

Σε δηλώσεις του μετά την λήξη της δέησης ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε μεταξύ άλλων:

«Σήμερα είναι μια θλιβερή μέρα για το έθνος αλλά και για την δίκη μας κοινότητα, για την ορθόδοξη, η οποία έδωσε πολλά θύματα σε αυτή την απάνθρωπη τρομοκρατική επίθεση, η οποία επίθεση είχε κι έναν ψεύτικο θρησκευτικό χαρακτήρα. Σε αυτές τις τελετές μνήμης, η οποία μνήμη δεν είναι απλά μια επανάληψη προσευχών, αλλά είναι και μια μνήμη, η οποία μας διδάσκει και μας υπενθυμίζει να μην επιτρέπουμε σε καμία θρησκεία να γίνεται εργαλείο για ξένα και αλλότρια συμφέροντα. Αιώνια η μνήμη των αδερφών που χάσαμε».

Στιγμιότυπο από την επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης της 11ης Σεπτρμβρίου.
O Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος στην διάρκεια της επιμνημόσυνης δέησης. Δίπλα του ο Επίσκοπος Μηδείας κ. Απόστολος και οι λοιποί ιερείς. Φωτογραφία: ETA PRESS.
Το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter.
- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.