ΝΕΑ ΙΕΡΣΕΗ. Επιβλητική, συγκινητική και μηνυματοφόρα ήταν η τελετή φωταγώγησης του χριστουγεννιάτικου δέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως της Νέας Ιερσέης, η οποία έλαβε χώρα το απόγευμα της Κυριακής 8ης Δεκεμβρίου στο μητροπολιτικό μέγαρο.

Οι ιερείς, οι εκπρόσωποι των κοινοτικών συμβουλίων, της Φιλοπτώχου Αδελφότητας, τα μέλη του Τάγματος των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, οι δωρητές και ευεργέτες των κοινοτήτων και της ίδιας της Μητροπόλεως άρχισαν να συρρέουν από νωρίς στο Μητροπολιτικό Μέγαρο το οποίο είχε βάλει τα γιορτινά του και φαινόταν πιο επιβλητικό από ποτέ.

Μαζί τους και οι γενικοί Πρόξενοι της Ελλάδας και της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, Δρα. Κωνσταντίνος Κούτρας και Αλέξης Φαίδωνος – Βαντέτ, αντίστοιχα  και ο σύμβουλος Α’ της Ελληνικής Πρεσβείας στην Οττάβα Χριστόδουλος Μαργαρίτης, οι οποίοι είχαν μια επί πλέον ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον Μητροπολίτη, τους κληρικούς και τους λαϊκούς και να ανταλλάξουν ευχές για τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Ο χριστουγεννιάτικος διάκοσμος καθιστούσε πιο επιβλητικές τις αίθουσες συνεδριάσεως και τα γραφεία της μητροπόλεως και οι ομογενείς προσπαθούσαν με τα έξυπνα τηλέφωνα να απαθανατίσουν κάθε στιγμή.

Ο Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης Ευάγγελος κάλεσε τους γενικούς Προξένους και τους προσκεκλημένους και όλοι μαζί έψαλλαν τα Κάλαντα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στις δύο γλώσσες.

Στη συνέχεια τοποθέτησε στο ήδη στολισμένο δέντρο την εικόνα της Παναγίας και κάλεσε τον γενικό Πρόξενο της Ελλάδας, Δρ. Κωνσταντίνο Κούτρα να τοποθετήσει τη σημαία υπενθυμίζοντας ότι η γαλανόλευκη είναι μια και μοναδική και ότι σκεπάζει την Ελλάδα και την Κύπρο.

Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν την ομιλία του Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης Ευαγγέλου, Φωτογραφία: “Αναμνήσεις” / Δημήτρης Τσάκας.

Ο γενικός Πρόξενος της Κύπρου Αλέξης Φαίδωνος – Βαντέ τοποθέτησε την εικόνα της Γέννησης και αμέσως μετά ο αντιπρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου Δρ. Νίκος Κοτσολιός και η πρόεδρος της Φιλοπτώχου της Μητροπόλεως Ελένη Κωνσταντινίδη, τοποθέτησαν τα τελευταία στολίδια.

Ο Μητροπολίτης Ευάγγελος επεσήμανε ότι εφέτος συμπληρώνονται 17 χρόνια από της ενθρονίσεώς του και μεταξύ άλλων τόνισε ότι καρδιά του είναι πλημμυρισμένη από αγάπη και από ευγνωμοσύνη για όσα πέτυχαν όλα αυτά τα χρόνια.

Κι αυτό διότι η Μητρόπολη της Νέας Ιερσέης ήταν η νεότερη Μητρόπολη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και η μόνη η οποία δεν είχε το δικό της Μητροπολιτικό Μέγαρο. Ο κ. Ευάγγελος ενέπνευσε τους ομογενείς και με τη γενναιοδωρία τους κατάφερε να δημιουργήσει ένα από τα πιο επιβλητικά μέγαρα και σε κάθε δοθείσα ευκαιρία εκφράζει την ευγνωμοσύνη και τονίζει με έκδηλη την υπερηφάνεια ότι το Μέγαρο αποτελεί ελάχιστο δείγμα των ανεξάντλητων δυνάμεων της ομογένειας.

Ματαξύ άλλων διακρίνονται ο Μητροπολίτης Ευάγγελος, ο μαέστρος Δημήτριος Φουστέρης, ο επίτιμος πρόεδρος του Πανγκριγκόριαν της Νέας Ιερσέης Γεώργιος Σιαμπούλης, ο π. Ανάργυρος Σταυρόπουλος και ο Ιωάννης Κουρούνης. Φωτογραφία: “Αναμνήσεις” / Δημήτρης Τσάκας.

Ο κ. Ευάγγελος επεσήμανε ότι η φετινή φωταγώγηση είναι η πρώτη χωρίς την πρόεδρο της Φιλοπτώχου Αν Μάικλ η οποία, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» απεβίωσε στις 21 Φεβρουαρίου 2019 και τον αντιπρόεδρο του Μητροπολιτικού Συμβουλίου Τζέιμς Φούντα που κατά τη διάρκεια της πρόσφατης Κληρικολαϊκής Συνέλευσης της Μητροπόλεως αποχώρησε από τα καθήκοντά του λόγω της μετακομίσεώς του στο Μέριλαντ.

Ο κ. Ευάγγγελος προσευχήθηκε όπως το φως των Χριστουγέννων φωτίζει τις καρδιές και τις ψυχές των πιστών και τους δώσει το έναυσμα να συνεχίσουν με μεγαλύτερη αφοσίωση και πάθος το ιεραποστολικό έργο και να δώσουν τη δυνατότητα σε ομογενείς και σε αλλοεθνείς να γνωρίσουν τον Σωτήρα μας.

Αναφερόμενος στο πνεύμα των Χριστουγέννων ο κ. Ευάγγελος επεσήμανε ότι το χαρμόσυνο πνεύμα πρέπει να το κοινωνήσουν και σε άλλους και να τους μεταδώσουν την χαρά.

Σε πρώτο πλάνο ο γενικός Πρόξενος της Κύπρο, Αλέξης Φαίδωνος – Βαντέ και ο Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης Ευάγγελος. Φωτογραφία: “Αναμνήσεις” / Δημήτρης Τσάκας.

Τέλος ο κ. Ευάγγελος κάλεσε τους ομογενείς να προσευχηθούν στον πανάγαθο Θεό να τους χαρίσει μια ελεύθερη, ενωμένη και απαλλαγμένη από τα κατοχικά στρατεύματα Κύπρο.

Μετά το πέρας της τελετής παρατέθηκε το καθιερωμένο δείπνο.

Στιγμιότυπο από το επίσημο δείπνο. Φωτογραφία: “Αναμνήσεις” / Δημήτρης Τσάκας.
Το Μητροπολιτικό Μέγαρο της Νέας Ιερσέης. Φωτογραφία: “Αναμνήσεις” / Δημήτρης Τσάκας.
Η Βιβλιοθήκη της Μητροπόλεως της Νέας Ιερσέης. Φωτογραφία: “Αναμνήσεις” / Δημήτρης Τσάκας.
Το ψηφιδωτό πορτραίτο του Μητροπολίτη Ευαγγέλου. Φωτογραφία: “Αναμνήσεις” / Δημήτρης Τσάκας.
Η κεντρική πύλη του Μητροπολιτικού Μεγάρου. Φωτογραφία: “Αναμνήσεις” / Δημήτρης Τσάκας.
Το παρεκκλήσιο στην είσοδο του Μητροπολιτικού Μεγάρου της Νέας Ιερσέης. Φωτογραφία: “Αναμνήσεις” / Δημήτρης Τσάκας.
- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.