ΝΕΑ ΙΕΡΣΕΗ. Μηνύματα ομόνοιας, ενότητας και ευαρέσκειας για την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου εξέπεμψε η Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Μητροπόλεως της Νέας Ιερσέης, η οποία συνήλθε τη Δευτέρα και την Τρίτη ( 13 και 14 Μαϊου 2019) στο ομογενειακό Κέντρο «The Venetian» στο Garfield της Νέας Ιερσέης.

Η Κληρικολαϊκή συνήλθε τρεις περίπου ημέρες μετά την εκλογή του κ. Ελπιδοφόρου και ήταν η πρώτη μεγαλύτερη και πιο αντιπροσωπευτική συγκέντρωση ομογενών η οποία αναφώνησε «Άξιος» και στην οποία κληρικοί και λαϊκοί εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να υποδεχτούν με ευλάβεια και αγάπη το νέο Αρχιεπίσκοπο και να γράψουν από κοινού το νεότερο κεφάλαιο στην ιστορία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Ο Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης Ευάγγελος, καθώς επίσης και τα μέλη του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου που συμμετείχαν στη συνεδρίαση της προηγούμενης Πέμπτης και Παρασκευής στην Ατλάντα – αν και ο Οικουμενικός Πατριάρχης αγνόησε το αίτημά τους για την παράταση της εκλογής του νέου Αρχιεπισκόπου ούτως ώστε να διασφαλιστούν τα γνωμοδοτικά δικαιώματα που παρέχουν ο Καταστατικός Χάρτης και οι Ομοιόμορφοι Κανονισμοί – εν τούτοις όρθωσαν το ανάστημά τους και διεμήνυσαν ότι το Σάββατο με την εκλογή του κ. Ελπιδοφόρου η Ιερά Αρχιεπισκοπή άνοιξε μια νέα σελίδα στην ιστορία της Εκκλησίας και της ομογένειας της Αμερικής.

Στην Κληρικολαϊκή Συνέλευση παρέστη και ο Μητροπολίτης Αυστρίας, κ. Αρσένιος, ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ο οποίος μετέφερε τις ευλογίες και την αγάπη του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Το επίσημο δείπνο

Το βράδυ της Δευτέρας παρατέθηκε το επίσημο δείπνο στο πλαίσιο του οποίου η Μητρόπολη της Νέας Ιερσέης απένειμε τα καθιερωμένα βραβεία.

Στο δείπνο παραβρέθηκαν οκτακόσιοι και πλέον ομογενείς από όλες τις ενορίες της Μητρόπολης, καθώς επίσης εκπρόσωποι της οργανωμένης ομογένειας, φίλοι και υποστηρικτές.

Παραβρέθηκαν επίσης ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ Κωνσταντίνος Κούτρας και η πρόξενος Λάνα Ζωχιού.

Η Κληρικολαϊκή ήταν συνάμα η πρώτη μεγάλη συγκέντρωση μετά τον θάνατο της προέδρου της Φιλοπτώχου της Μητροπόλεως Αναστασίας (Αν) Μάικλ και τόσο ο Μητροπολίτης Ευάγγελος, όσο και η συμπρόεδρος της Φιλοπτώχου Ελένη Κωνσταντινίδη εξήραν την προσφορά της αείμνηστης στην Φιλόπτωχο και στη Μητρόπολη και εξέφρασαν την αποφασιστικότητα να συνεχίσουν το θεάρεστο και πολυδιάστατο έργο της Μητρόπολης.

Στιγμιότυπο από την ομιλία του Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης Ευαγγέλου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο Μητροπολίτης Αυστρίας, κ. Αρσένιος επεσήμανε ότι υπηρετεί τον ελληνισμό της διασποράς για 21 συναπτά έτη και μεταξύ άλλων τόνισε ότι «οι άνθρωποι της διασποράς κατέχουν ξεχωριστή θέση στην καρδιά του.

Εξέφρασε τον θαυμασμό του για το έργο που επιτελούν οι ιεράρχες, οι ιερείς και οι λαϊκοί και προέτρεψε τους συνδαιτυμόνες να συνεχίσουν το θεάρεστο έργο, να είναι δίπλα στο νέο Αρχιεπίσκοπος ούτως ώστε η Εκκλησία της Αμερικής να συνεχίζει να κάνει θαύματα.

Στο βήμα ο Μητροπολίτης Αυστρίας, κ. Αρσένιος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

«Ο Πατριάρχης μας είναι υπερήφανος για σας», επεσήμανε ο κ. Αρσένιος προτρέποντας τους ομογενείς να υποστηρίξουν το Οικουμενικό Πατριαρχείο και να αγωνιστούν για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

«Λένε μερικοί ότι στην Κωνσταντινούπολη κατοικούν μία με δύο χιλιάδες», επεσήμανε ο κ. Αρσένιος υπενθυμίζοντας ότι κάνουν λάθος, γιατί, όπως επεσήμανε, είμαστε εκατομμύρια στην Αμερική και σε όλον τον κόσμο.

Ο Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης Ευάγγελος αναφέρθηκε στη ζωή και στο έργο της αειμνήστης Αναστασίας Μάικλ και προέτρεψε τις προέδρους και τα διοικητικά συμβούλια των Αδελφοτήτων της Φιλοπτώχου της Μητροπόλεων να συνεχίσουν το έργο αγάπης και φιλανθρωπίας.

Στη συνέχεια εξέφρασε την ευαρέσκειά του για την εκλογή του κ. Ελπιδοφόρου ως Αρχιεπισκόπου και τόνισε ότι κλήρος και λαός είναι αποφασισμένοι να σταθούν στο πλευρό του ούτως ώστε να επιτύχει στο έργο του, που δεν είναι άλλο από την διατήρηση της ελληνικής παράδοσης, της ελληνορθοδόξου πίστεως και μαρτυρίας, της ελληνικής γλώσσας και την πρόοδο και την ευημερία της πιο ακμάζουσας και πιο δυναμικής επαρχίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Στιγμιότυπο από την ομιλία της συμπροέδρου της Φιλοπτώχου της Μητροπόλεως Ελένης Κωνσταντινίδη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

«Ο νέος Αρχιεπίσκοπος δεν θα είναι ποτέ μόνος του. Θα έχει δίπλα του όλους εμάς. Αν κάθε ένας από μας προσφέρει το δικό του πετραδάκι, τότε όλοι μαζί μπορεί να χτίσουμε πύργους και κάστρα», επεσήμανε ο κ. Ευάγγελος υπενθυμίζοντας ότι πρέπει να είμαστε θετικοί και αισιόδοξοι και να λαμβάνουμε υπόψη ότι δεν υπάρχουν κρυφές ατζέντες παρά μόνο μια ατζέντα  – εκείνη της προόδου και της ευημερίας της ομογένειας και της Εκκλησίας.

Ομιλία Γενικού Προξένου

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η ομιλία του γενικού Προξένου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνου Κούτρα, την οποία μετά παράκλησης του Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης Ευαγγέλου και πολλών ηγετών των κοινοτήτων την παραθέτουμε αυτολεξεί: «Με αισθήματα χαράς και αγάπης ευρίσκομαι ενώπιον σας, σε αυτή την κληρικο-λαϊκή Συνέλευση, η οποία αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία συνάθροισης, συναναστροφής κλήρου και λαού.

Στιγμιότυπο από την εμπνευσμένη ομιλία του γενικού Προξένου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνου Κούτρα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Η φετινή Συνέλευση πραγματοποιείται λίγες μόνο ημέρες μετά την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου.

Ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Πολιτείας στην περιφέρειά μας αναφωνώ μαζί σας ΑΞΙΟΣ, εκφράζω τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια για την εκλογή του και του εύχομαι υγεία, δύναμη και μακροημέρευση επ’ αγαθώ της Μεγάλης του Θεού Εκκλησίας, του Οικουμενικού Πατριαρχείου, του Κλήρου και του Λαού της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Τα φυσικά και πνευματικά χαρίσματα του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου, η υψηλή θεολογική του κατάρτιση, η ευρύτατη παιδεία του, η ανατροφή του από τα νάματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου μαζί με την θεία φώτιση και την ευχή του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη που τον συνοδεύει είμαι βέβαιος ότι θα συμβάλλουν καταλυτικά στην επιτυχή εκπλήρωση της αποστολής του ως νέου Αρχιεπισκόπου.  

Απί αριστερά διακρίονονται ο Μητροπολίτης Αυστρίας Αρσένιος, ο Μητροπολίτης Ευάγγελος και ο γενικός Πρόξενος, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας., Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Με την βοήθεια του Θεού, την αδελφική αγάπη και τον πατρικό σεβασμό αλλά και την αμέριστη υποστήριξη των Αγιοτάτων Αρχιερέων Μητροπολιτών απ’ άκρο σε άκρο των ΗΠΑ, την αγάπη και τον σεβασμό και την στήριξη του ΛΑΟΥ- αυτής της υπέροχης, της μοναδικής Ελληνικής Ομογένειας, η οποία ενωμένη σαν μία γροθιά δίνει και θα συνεχίσει να δίνει τον αγώνα για τα εθνικά δίκαια και την ελληνοχριστιανική πίστη, με όλα αυτά, λοιπόν, στις αποσκευές του νέου Αρχιεπισκόπου, είμαι βέβαιος ότι διανοίγεται ένας νέος, λαμπρός δρόμος για το θεάρεστο έργο της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας στην Αμερική.

Χαιρετίζω τις εργασίες της Κληρικολαϊκής Συνέλευσης και επαινώ τον θεσμό γιατί  αναδεικνύει την σημαντική αποστολή της Εκκλησίας που επιτυγχάνεται μέσα από τη διαχρονική παρουσία, την πνευματική υποστήριξη και τον ουσιαστικό λόγο απέναντι στις προκλήσεις και τα προβλήματα της εκάστοτε συγκυρίας αλλά και τον διάλογο και την συνεργασία Κληρικών και Λαϊκών. 

Γενική άποψη της αίθουσας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Προσερχόμαστε, ιδιαίτερα σε ετούτη την Συνέλευση, αγαπώντες και αγαπώμενοι. Ο ρόλος της Συνέλευσης δεν οφείλει να κατατείνει σε μία διατράνωση μακάριας ησυχίας, αλλά στην μαχητικότητα, στην συστράτευση και  την παραγωγή γόνιμων ιδεών.

Η συγκυρία στην οποία προαναφέρθηκα εγκυμονεί πράγματι διάφορες προκλήσεις: Υπάρχουν θέματα απτά και οργανωτικά καθώς και ζητήματα αναφορικά με το άυλο αγαθό της πνευματικής καθοδήγησης. Αναγκαστικά, συμπορεύονται και απαιτούν λύσεις συνδυαστικής «θεραπείας».

Φρονώ όμως ότι, εάν προκαλούν φόβο και άγχος, είναι μόνο επειδή ακόμα και οι πεφωτισμένοι άνθρωποι βιώνουν μία σκοτεινή «εντροπία» πριν την καθοριστική ώρα της απόφασης. Όταν όμως αναληφθεί η αποστολή, η πίστη καθοδηγεί. Ο νους ηρεμεί και η γαλήνη διαδέχεται την περιδίνηση.

Μερική άποψη της μεγάλης αίθουσας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Και για τούτο, ειδικά εσείς εδώ, όσοι ανήκετε στο ποίμνιο του Αγίου Νέας Ιερσέης, του Μητροπολίτη κ. Ευαγγέλου, είστε πολύ τυχεροί και ευλογημένοι, διότι υπό την πνευματική καθοδήγησή του Μητροπολίτη, την άοκνη και ακάματη εργασία του ιδίου αλλά και με την συνδρομή όλων των Κληρικών της Μητροπόλεως, ενσαρκώνεται η επίτευξη της πνευματικής γαλήνης μέσα από την ευδόκιμη διακονία, την προσφορά στην κοινωνία, δια της αγάπης και της νηφαλιότητας.

Η Ελληνική Πολιτεία στέκεται και θα στέκεται πάντα αρωγός στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής και των Μητροπόλεων αυτής, με σεβασμό στην Ομογένεια και το Κέντρο της Ορθοδοξίας», κατέληξε ο Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας. 

Αριστερά ο Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, ο οποίος έκοψε την τούρτα με την ευκαιρίας της συμπλήρωσης τριών ετών από την ανάληψη των καθηκόντων και ο Μητροπολίτης Ευάγγελος ο οποίος έκοψες την τούρτα για τα 16 χρόνια της ενθρονίσεώς του. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.