ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Εξόρμηση με όλη την σημασία της λέξεως μπορεί να χαρακτηριστεί η τριήμερη επίσκεψη του κλιμακίου του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Σικάγο στις πόλεις του Ντιτρόιτ και Αν Χάρμπορ του Μίσιγκαν.

Πρόκειται για την τρίτη επίσκεψη του γενικού Προξένου στο Μίσιγκαν. Η πρώτη όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» έλαβαν χώρα τον Μάρτιο μια περίπου εβδομάδα πριν την 201η επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης και είχε εθιμοτυπικό και αναγνωριστικό χαρακτήρα, ενώ η εν λόγω έλαβε χώρα μία εβδομάδα πριν την Γιορτή των Ευχαριστιών και είχε ουσιαστικό χαρακτήρα και κατάφερε να εξυπηρετήσει επί τόπου πάνω από 70 ομογενείς παρέχοντάς τους την δυνατότητα να διεκπεραιώσουν ληξιαρχικές και όχι μόνο πράξεις. 

Το κλιμάκιο απαρτίζονταν από τον Γενικό Πρόξενο Μάνο Κουμπαράκη, την πρόξενο και συνάμα σύζυγό του Γεωργία Τασιοπούλου και την νομικό / υπάλληλο του υπ. Εξωτερικών στο Γενικό Προξενείο του Σικάγο, κ. Κωνσταντίνα Ταγκλή.

Ο κ. Δημήτρης Ματσαμάκης, πρόεδρος του AHC καλωσορίζει το ζεύγος στην εκδήλωση της Παρασκευής, δίπλα του ο π. Γεώργιος, ιερέας του Καθεδρικού Ναου του Ντητρόιτ. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Μάριου Μίχα.

Η τριήμερη επίσκεψη ξεκίνησε με το βράδυ της Παρασκευής, 18 Νοεμβρίου 2022 με την δεξίωση που παρέθεσε το Ελληνοαμερικανικό Κογκρέσο του Μίσιγκαν (American Hellenic Congress of Michigan (AHC). στο «Island Lake Boat Club House στο Novi».

Της οργανωτικής επιτροπής ηγείτο το γνωστό διευθύνων στέλεχος της αυτοκινητοβιομηχανίας και αντιπρόεδρος του AHC, κυρία Όλγα Αλαβάνου. Η εκδήλωση περιλάμβανε οινογνωσία (wine tasting) με πλούσιο buffet ελληνικών παραδοσιακών εδεσμάτων, επιμέλεια της κυρίας Francine Φραντζεσκάκη.

Τα έσοδα από την δεξίωση θα διατεθούν για την οικονομική υποστήριξη του Ελληνικού Μουσείου του Μίσιγκαν (hellenicmi.org), του συλλόγου της παρέλασης του Detroit και του συλλόγου προώθησης Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν!

Ο κ. Μάνος Κουμπαράκης με τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Wayne State κ. Λίτσας και τον γιο του. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Μάριου Μίχα.

Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν οι επιχειρηματίες κ. Δημόπουλος, οι αφοι Καούνα, κ. Πάπας, κ. Στασσινός, το ζεύγος κ.κ. Αλαβάνου / Αραβάς, κ.Τέκνος, κ. Στασσινόπουλος, ο δικηγόρος κ. Ρεγκέας, ο Σύλλογος Στερεοελλαδιτών, ο Σύλλογος Ηπειρωτών κ.α.

Παρευρέθηκαν 170 περίπου ομογενείς και φίλοι της Ελλάδος, μεταξύ των οποίων οι γιατροί Δρ. Ι. Μακρής, Δρ. Κ. Μπισμπίκης, το ζεύγος Δρ. Δ. Ζεστός / Δρ. Μ. Ζεστού, οι δικηγόροι Σ.&Β. Βέστεβιτς-Καννής, οι μηχανικοί / στελέχη της αυτοκινητοβιομηχανίας Ford κ.Φραντζεσκάκης, κ. Λιασσής, κ. Μιχαλόπουλος, οι εκπαιδευτικοί / ακαδημαϊκοί καθ. Α. Λεοντή, κ. Ο. Τσίπρα, το ζεύγος Θ. & Α. Ζαμπέτη και πλήθος άλλων επιφανών μελών της παροικίας.

Παρευρέθηκαν επίσης και πρόεδροι και στελέχη των εθνικοτοπικών συλλόγων όπως των Ρουμελιωτών, Ηπειρωτών, Ικαριωτών, Μεσσηνίων, Κρητικών, Θεσσαλών, Χιωτών, ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Αμερικής και αντιπρόεδρος του AHC, Γιάννης Κατσίμπαρης όπως και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ιλλινόις «Ένωσις», Κώστας Χανιωτάκης.

Η πρόξενος Γεωργία Τασιοπούλου με τον κ.Παπαγεωργίου, ανώτατο κυβερνήτη της AHEPA της 5ης περιφέρειας και τον κ. Μπουσικάκη Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Μάριου Μίχα.

Την προσευχή ανέπεμψε ο π. Γεώργιος Μανιάς, ιερέας του Ελληνορθόδοξου Καθεδρικού Ναού του Ευαγγελισμού του Ντιτρόιτ.

Το Σάββατο είχαν προγραμματιστεί από τα στελέχη του Γενικού Προξενείου ραντεβού με ομογενείς στο γραφείο που παραχώρησε η ενορία του Ευαγγελισμού.

Ο γενικός Πρόξενος, κ. Μάνος Κουμπαράκης, τόνισε ότι βρίσκεται εδώ με την ‘μινι’ αποστολή του προξενείου «..όχι για να εξυπηρετήσουν, αλλά για να υπηρετήσουν την ομογένεια»!

Κατά την διάρκεια της ημέρας, από το πρωί στις 10.00 π.μ. έως τις 6.00 μ.μ., η κυρία Ταγκλή υπό την αιγίδα και βοήθεια της κυρίας Προξένου κ. Γεωργίας Τασιοπούλου, εξυπηρέτησε άνω των 70 συμπατριωτών, διεκπεραιώνοντας γύρω στις 100 ληξιαρχικές και άλλες πράξεις!

Μεταξυ άλλων διακρίνονται ο Πρόξενος με τον κ.Παπαγεωργίου, τον κ. Μπουσικάκη και τον κ. Ζαμπέτη. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Μάριου Μίχα.

Μεταξύ των συμπατριωτών που εξυπηρετήθηκαν υπήρξε ηλικιωμένος συμπατριώτης 99 ετών! Και μόνο γι αυτόν που δεν χρειάστηκε να μεταβεί στο 240-μίλια-μακρινό Σικάγο άξιζε ο κόπος της προξενικής αποστολής, της ενορίας, του AHC και όλων των υπολοίπων παραγόντων που συνέβαλαν στην οργάνωση.

Το μεσημέρι, ο πρόεδρος του ΑΗC, κ. Δημήτρης Ματσαμάκης παρουσίασε το προξενικό ζεύγος σε τρίωρη εκδήλωση στο ενοριακό κέντρο.

Ο γενικός Πρόξενος, κ. Μάνος Κουμπαράκης παρουσίασε το έργο του γενικού προξενείου, τα ενημερωτικά φυλλάδια του προξενείου, «Guide on Marriage, Birth & Death Registration» και μίλησε και για την ψήφο των αποδήμων!

Ο γενικός Πρόξενος Μάνος Κουμπαράκης με τις αδελφές Αντζελα και Πατρίσια Κέρος, γνωστές επιχειρηματίες του Ντιτρόιτ. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Μάριου Μίχα.

Επίσης παρουσίασε το δωρεάν εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Refresh your Greek» που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του γενικού προξενείου και σε συνεργασία με το τμήμα γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Θράκης και του κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Σικάγου και απευθύνεται σε ομογενείς ενήλικους ομιλητές της Ελληνικής που επιθυμούν να βελτιώσουν το επίπεδο ελληνομάθειας και μπορούν έτσι να αποκτήσουν και σχετική βεβαίωση παρακολούθησης.

Το προξενικό ζεύγος έλαβε περαιτέρω επί δύο ώρες τις ερωτήσεις του κοινού στην Ελληνική και Αγγλική, απαντώντας απευθείας αλλά και κρατώντας σημειώσεις για περαιτέρω εξηγήσεις/λύσεις των αιτημάτων.

Η ημέρα έκλεισε με το δείπνο προς τιμή της προξενικής αποστολής στο καινούργιο Ελληνικό εστιατόριο “Symposia”, στο Atheneum Suite Hotel του Greektown, χορηγία του American Hellenic Congress!

Ο Μάνος Κουμπαράκης, αριστερά με την κ. Βέστεβιτς-Καννής, δικηγόρο, καταγωγή από Λέρο και τον Γιάννη Κατσίμπαρη. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Μάριου Μίχα.

Την Κυριακή, το προξενικό ζεύγος παρέστη στην λειτουργία της ενορίας του Αγίου Νικολάου στο Ann Arbor, όπου το υποδέχθηκε ο ιερατικός προϊστάμενος π. Νικόλαος Κότσης. Στην συνέχεια συναντήθηκαν με φοιτητές της έδρας Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν (U of M), την κάτοχο της έδρας κυρία Καθηγήτρια κ.Δρ. Αρτεμις Λεοντή και τον Καθηγητή Δρ. William Stroebel.

Η συνάντηση εν μέσω γεύματος στο εστιατόριο «Carlyle Grill» του Έλληνα επιχειρηματία κ. Ρουμάνη και χορηγία του AHC και της έδρας Ελληνικών σπουδών.

Το προξενικό ζεύγος είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τους φοιτητές, να τους μιλήσει για προγράμματα πρακτικής / stagiaire του Ελληνικού κράτους και ελληνικών επιχειρήσεων, να μάθει για τα προβλήματα τους όπως και τα επιτεύγματα και διακρίσεις τους στα αμερικανικά πανεπιστήμια. Η συνάντηση έδωσε χαρά σε όλους τους παρευρισκόμενους!

Το ζεύγος Κουμπαράκη / Τασιοπούλου αποχώρησε το απόγευμα της Κυριακής για το Σικάγο, άφησε όμως για ακόμα μια φορά τις καλύτερες εντυπώσεις στην ομογένεια του Μίσιγκαν! Εντύπωση προκάλεσε ένας ηλικιωμένος ομογενής που είχε γνωρίσει τον κύριο Γενικό κατά την 1η του επίσκεψη τον Μάρτιο και ο οποίος, όπως επεσήμανε «ήρθε από μακριά για να τον συναντήσει όχι ως Πρόξενο, αλλά ως φίλο Μανώλη Κουμπαράκη».

Οι κ.κ. Αντζελα Κέρος, Άντρια Κατσίμπαρη, Πατρίσια Κέρος και Ολγα Αλαβάνου. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Μάριου Μίχα.
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση του Σαββατου στο ενοριακό κέντρο. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Μάριου Μίχα.
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση του Σαββατου στο ενοριακό κέντρο. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Μάριου Μίχα.
Η ηγεσία του Ελληνοαμερικανικού Συμβουλίου Maniadakis/secretary, Haralabopoulos /3rd VicePres, Zestos /treasurer, Katsimbaris/1st VicePres, Matsamakis/Pres. σε μια αναμνηστική φωτογραφία με τον Μάνο Κουμπαράκη και την Γεωργία Τασιοπούλου. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Μάριου Μίχα.
Από αριστερά διακρίνονται ο καθηγητής Ιατρικής Δρ Κώσταντίνος Μπισμπίκης, ο Γενικός Πρόξενος Μάνος Κουμπαράκης, η Άντρεα Κατσίμπαρη, δικηγόρος, Βασίλειος Βέστεβιτς-Καννής, και ο Γιάννης Κατσίμπαρης. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Μάριου Μίχα.
Από αριστερά διακρίνονται οι Δρ Μπισμπίκης, Μάνος Κουμπαράκης και τα αδέλφια δικηγόροι Σουζάνα και Βασίλειος Βέστεβιτς-Καννής. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Μάριου Μίχα.
Ο Θεόδωρος και η ‘Αννα Ζαμπέτη. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Μάριου Μίχα.
-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.