ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο ευπατρίδης και αγωνιστής για τα εθνικά μας θέματα  και συνάμα εξαίρετος οικογενειάρχης Νικόλαος Τανέρης (Nikolaos Taneris) δεν υπάρχει πια ανάμεσά μας. Τα ξημερώματα της Κυριακής, 28 Φεβρουαρίου 2021, έχασε την ολιγοήμερη μάχη με τον κορωνοϊό σε ηλικία 48 ετών βυθίζοντας σε πένθος την οικογένειά του, τους συγγενείς και φίλους.

Αν και η χαροκαμένη σύζυγός του Γεωργία το γένος Μαραθέφτη με τα τρία ανήλικα παιδιά του διαμένουν στο Μπρούκλιν, εν τούτοις η νεκρώσιμη ακολουθία θα ψαλεί στον ιερό του Αγίου Σπυρίδωνα, όπου βαφτίστηκε, μεγάλωσε και γαλουχήθηκε με τα νάματα της πίστεώς μας ο Νικόλαος. Ο εν λόγω ναός βρίσκεται στο Ουάσινγκτον Χάιτς, του Μανχάταν, την πάλαι ποτέ Μέκκα του Ελληνισμού της Νέας Υόρκης.

Οι συγγενείς και οι φίλοι το πρωί της Πέμπτης, 4 Μαρτίου 2021 από τις 10.30 – 11.30 π.μ., τηρώντας με ευλάβεια τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό θα συγκεντρωθούν στον εν λόγω ναό στην διεύθυνση 124 Wadsworth Avenue, NY, NY 10033 για να προσκυνήσουν το σκήνωμά του και να εκφράσουν τα ειλικρινή και εγκάρδια συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

H φωτογραφία που ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο Ιωάννης Φυδανάκης, ο οποίος έπλεξε το εγκώμιο του αειμνήστου. Φωτογραφία: Facebook

Στη συνέχεια θα παρακολουθήσουν τη Νεκρώσιμη Ακολουθία που θα ψάλει ο ιερατικός προϊστάμενος, π. Γεώργιος Καζούλης. Αμέσως μετά θα μεταβούν στο Κοιμητήριο «Mt. Hope Cemetery», για να παρακολουθήσουν τον ενταφιασμό του και να του απευθύνουν τον ύστατο χαιρετισμό.

Ο θάνατός του καταλυπεί την σύζυγό του Γεωργία το γένος Μαραθέφτη, τα παιδιά του Ανδρούλα (Androulla), Άγγελο (Angelo) και Αριστοτέλη (Aristotelis) τα αδέλφια Μαρία Λαμπρίδη (Mary Labridis), Αρχοντούλα (Τούλα) και Δημήτριο Χατζή (Toula και Jimmy Hanjis), Αντώνη (Τόνυ) και Άννα Τανέρη (Tony και Ann Tanery), την πεθερά Ανδρούλα Μαραθέφτη, τους κουνιάδους Κυριακούλα Catleugh, Ανδρέα και Ροδούλα Μαραθέφτη, Γρηγόρη Μαραθέφτη, τα ανίψια, τα ξαδέλφια και τους λοιπούς συγγενείς και φίλους εδώ, στο Λονδίνο, στην Ελλάδα και στην Κύπρο.   

Η θλιβερή είδηση έχει προκαλέσει θλίψη και συγκίνηση στην ομογένεια του Ουάσινγκτον Χάιτς, η οποία προετοιμάζεται να του απευθύνει το στερνό αντίο και να τιμήσει τη μνήμη του.

Ο Νικόλαος Τανέρης την ημέρα του γάμου του με την Γεωργία το γένος Μαραθέφτη. Φωτογραφία: Facebook.

Ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας, π. Γεώργιος Καζούλης, ο οποίος τέλεσε και την τελευταία προσευχή επεσήμανε ότι όλη η ζωή της οικογένειάς του περιστρέφονταν γύρω από την κοινότητα του Αγίου Σπυρίδωνα.

«Τις δύο τελευταίες εβδομάδες προσευχόμασταν όπως ο Άγιος Σπυρίδωνας κάνει το θαύμα του και του χαρίσει το φιλί της ζωής. Τώρα πλέον προσευχόμαστε, όπως ο πανάγαθος Θεός αναπαύσει την ψυχή του και προσφέρει παραμυθία, δύναμη και κουράγιο στην οικογένειά του να ξεπεράσει αυτή την σκληρή δοκιμασία», επεσήμανε ο π. Γεώργιος Καζούλης εκφράζοντας ταυτόχρονα τα συλλυπητήρια της προέδρου Λυδία Βαγγέλου Καλλιμάνη και των στελεχών της κοινότητας.

Αγωνιστής για το Κυπριακό και τα εθνικά θέματα

Ο αείμνηστος γεννήθηκε στις 6 Απριλίου 1972 στο Ουάσινγκτον Χάιτς της Νέας Υόρκης σε μια οικογένεια με πατριωτικές παραδόσεις. Ο αείμνηστος  πατέρας του Ευρυπίδης Τανέρης είχε γεννηθεί στην Βοστώνη και σε μικρή ηλικία έχασε την μητέρα του Μαρία. Ο πατέρας του μην έχοντας άλλη επιλογή τον πήγε στην Κωνσταντινούπολη για να μεγαλώσει με την οικογένειά του.

Ο Ευριπίδης Τανέρης με τον γιο του Νικόλαο. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Σε ηλικία 18 ετών επέστρεψε στην Βοστώνη και όταν η Ιταλία επιτέθηκε στην Ελλάδα έσπευσε να πολεμήσει με τον Ελληνικό Απελευθερωτικό Στρατό. Σε μια από τις μάχες συνελήφθη από τους Γερμανούς καταχτητές και κατέληξε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Νταχάου της Γερμανίας. Επειδή ήταν Αμερικανός πολίτης ξέφυγε από τα νύχια τον Γερμανών, αλλά το δράμα του δεν έληξε εκεί, διότι φτάνοντας στην Ελλάδα βίωσε την εξορία στην Μακρόνησο. Μετά το τέλος του εμφυλίου γνώρισε την εκλεκτή της καρδιάς του την Αγγελική που έλκυε την καταγωγή της από την Οίτυλο (Ανατολική Μάνη) Λακωνίας και διέμεναν στον Περιστέρι της Αττικής. Παντρεύτηκαν και ενάμιση περίπου χρόνο μετά την απόκτηση του πρώτου τους τέκνου, της Μαρίας αποφάσισαν να έρθουν για μια καλύτερη τύχη στη Νέα Υόρκη.

Τα τραύματα από τον πόλεμο και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης έμειναν ανεξίτηλα σε όλη του την ζωή και ο Ευρπίδης υπόφερε όσο ελάχιστοι. Η ηρωίδα με όλη την σημασία της λέξεως σύζυγός του Αγγελική εργάστηκε σκληρά για να μην στερηθούν τίποτε τα παιδιά της.

Λίγο πριν την γέννηση του Νικολάου μετακόμισαν στο Ουάσινγκτον Χάιτς και συνδέθηκαν με την κοινότητα του Αγίου Σπυρίδωνα.

Ο Νικόλαος Τανέρης με την μητέρα του Αγγελική στο Ουάσινγκτον Χάιτς της Νέας Υόρκης. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Ο Νικόλαος ήταν το στερνοπούλι, όπως έλεγε η μητέρα του, και πλημμύρισε με χαρά και ευτυχία το φτωχικό τους διαμέρισμα.

Τα τρία μεγαλύτερα αδέλφια και συγκεκριμένα η Μαρία, η Αρχοντούλα και ο Αντώνης ήταν οι φύλακες άγγελοί του.

Οι αφηγήσεις των γονέων του από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην απόφαση του Νικολάου να σπουδάσει ιστορία και να ασχοληθεί ενεργά με τον αγώνα της ομογένειας για τα εθνικά μας θέματα.

Ο παππούς του όταν ήρθε για πρώτη φορά στην Αμερική από την Κωνσταντινούπολη το επώνυμό του το έγραψαν Tanery, αφ ενός μεν για να το προφέρουν ευκολότερα οι Αμερικανοί, αφ ετέρου δε για να αποφύγουν τις φυλετικές διακρίσεις εις βάρος των Ελλήνων μεταναστών.

Ο Ευριπίδης και η Αγγελική Τανέρη με τα παιδιά τους Μαρία, Αρχοντούλα, Αντώνη και Νικόλαο. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Ο Νικόλαος, ο οποίος ήταν Ελληνοτραφής δεν ήθελε τα παιδιά του να φέρουν το αμερικανοποιημένο επώνυμο. Αποτάθηκε στο Δικαστήριο για την αλλαγή του επωνύμου του και ήταν ο μόνος από όλο το συγγενολόγι  που το επώνυμό του αναγραφόταν Τανέρης.

Ο αείμνηστος διακρινόταν για την δίψα για την γνώση και την ευρυμάθειά του. Αποφοίτησε από τα καλύτερα πανεπιστήμια, αλλά ποτέ δεν απώλεσε τους δεσμούς του με την ομογένεια.  Από μικρός συμμετείχε στις παρελάσεις της ομογένειας και στις μεγάλες κινητοποιήσεις για το Κυπριακό, το Μακεδονικό και τα άλλα εθνικά θέματα.

Καταλυτικό ρόλο στην ενασχόλησή του με τα εθνικά θέματα έπαιξε και η σύζυγός του Γεωργία Μαραθέφτη, η οποία είχε γεννηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ οι γονείς της Μηνάς και Ανδρούλα κατάγονταν από τα Βαρώσια και πέθαναν με το όνειρο της επιστροφής στο πατρικό του σπίτι που στέναζε κάτω από την μπότα του Ατίλλα.

Ο αείμνηστος και η Γεωργία έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην κινητοποίηση των ομογενών για την ματαίωση της συναυλίας της Τζένιφερ Λόπεζ στα κατεχόμενα τον Ιούλιο του 2010 και πάντοτε μιλούσε στα παιδιά του γι αυτό το κατόρθωμα το οποίο όπως έγραψε ο κυπριακός και διεθνής τύπος εξόργισε τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, κ. Έρογλου και την ίδια την Άγκυρα.

Ο Νικόλαος Τανέρης ήταν νυμφευμένος με την Γεωργία το γένος Μαραθέφτη με την οποία έφεραν στον κόσμο τρία παιδιά την Ανδρούλα, 9 ετών, τον Άγγελο, 6 ετών και τον Αριστοτέλη 2 ετών και τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας.

Η οικογένεια καλεί τους συγγενείς και φίλους όπως αντί ανθέων προσφέρουν δωρεά σε φιλανθρωπικό ίδρυμα ή και οργανισμό της αρέσκειάς τους.

Οι «Αναμνήσεις» εκφράζουν τα ειλικρινή και εγκάρδια συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Αιωνία του η μνήμη. 

-Advertisement-

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.