Έχασε την μάχη με τον κορωνοϊό ο φωτογράφος της ομογένειας της Νέας Υόρκης

0
1104
Ο Δημήτριος Γαλάνης σε μια πρόσφατη φωτογραφία. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Tom Galanis.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο φωτογράφος της ομογένειας της Αστόριας και κατ’ επέκταση της Νέας Υόρκης, Δημήτριος Γαλάνης (Demetrios Galanis) το πρωί του Σαββάτου, 2 Ιανουαρίου 2021, άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα λόγω των περιπλοκών που προκάλεσε ο κορωνοϊός.

Ο αείμνηστος για τρεις περίπου δεκαετίες διατηρούσε το δικό του ομώνυμο φωτογραφείο «Galanis Photo Studio» στην ελληνοκρατούμενη Αστόρια και είχε απαθανατίσει με τον φακό του τις πιο ωραιότερες στιγμές χιλιάδων ομογενών και άλλων συμπολιτών του. Παράλληλα είχε ξεδιπλώσει το ταλέντο του στην υποκριτική τέχνη σκηνοθετώντας διάφορες παραστάσεις.

Η Νεκρώσιμη Ακολουθία θα ψαλεί το πρωί της Παρασκευής, 8 Ιανουαρίου 2021, και ώρα 10.30 π.μ. στον ιερό ναό της Αγίας Τριάδας, στην διεύθυνση 20 Field Ave, Hicksville, N.Y., 11801 και αμέσως μετά θα λάβει χώρα ο ενταφιασμός του στο Κοιμητήριο «St. Margaret’s Cemetery στην διεύθυνση 1000 Washington Ave, Plainview, NY 11803.

Ο Δημήτριος Γαλάνης με την σύζυγό του Σεβαστή και τον γιο τους Αθανάσιο (Τομ). Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Tom Galanis.

Ο θάνατός του καταλυπεί την σύζυγό του Σεβαστή, τα δύο τους τέκνα και τις συζύγους των, τα τέσσερα  εγγόνια, τους κουνιάδους, τους συμπεθέρους,  τα ανίψια και τους λοιπούς συγγενείς και φίλους εδώ και στην Ελλάδα.

Ο αείμνηστος γεννήθηκε προ 86 ετών στην Καστανιά Καρδίτσας και μεγάλωσε στην Αθήνα. Οι αείμνηστοι γονείς του Αθανάσιος και Παρασκευή Γαλάνη έφεραν στον κόσμο επτά παιδιά και τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας.

Ο Δημήτρης Γαλάνης ήταν ο δεύτερος από τα επτά τέκνα της οικογένειας και μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου διδάχτηκε και τα μυστικά της φωτογραφίας.

Ο Δημήτριος Γαλάνης με την σύζυγό του, και την οικογένεια του γιου του. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Tom Galanis.

Εκεί γνώρισε την εκλεκτή της καρδιάς του, την Σεβαστή με την οποία το 1961 χόρεψαν τον Χορό του Ησαΐα και έζησαν μονοιασμένοι και αγαπημένοι για έξι περίπου δεκαετίες.

Το ζεύγος έφερε στον κόσμο δύο παιδιά και τα γαλούχησε με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας.

Τον χειμώνα του 1969 ο Δημήτρης και η Σεβαστή με τα δύο ανήλικά τους τέκνα ήρθαν για μια καλύτερη τύχη στη Νέα Υόρκη.

Εγκαταστάθηκαν στην Αστόρια, που ως γνωστόν αποτελούσε την Μέκκα του Ελληνισμού της Νέας Υόρκης, διότι ήθελαν τα παιδιά τους να μεγαλώσουν σε ένα ελληνοκρατούμενο περιβάλλον.

Ο Δήμητρης ασχολήθηκε με την φωτογραφία και με την πάροδο του χρόνου άνοιξε το δικό του φωτογραφείο «Galanis Photo Studio», πλησίον του τελευταίου σταθμού του υπέργειου σιδηροδρόμου στο Ντίτμαρς το οποίο διατήρησε μέχρι και τα τέλη του 1995.

Ο Δημήτριος Γαλάνης με την σύζυγό του και τα παιδιά του κατά την άγιξή τους στην Αμερική. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Tom Galanis.

Μετά την συνταξιοδότησή του μοιραζόταν τον χρόνο μεταξύ της Νέας Υόρκης και γενέτειρας.

Ο Δημήτρης και η Σεβαστή Γαλάνη επένδυσαν στην παιδεία των παιδιών τους και τους παρείχαν τη δυνατότητα να σπουδάσουν.

Ο Θεός τους αξίωσε να δουν τα παιδιά τους να ανεβαίνουν τα σκαλιά της Εκκλησίας για τον Χορό του Ησαΐα και αργότερα για την βάπτιση των παιδιών τους.  Ο αείμνηστος ήταν αξιολάτρευτος σύζυγος, στοργικός πατέρας και παππούς και έκανε το παν για την οικογένειά του, τους συγγενείς και τους φίλους.

Την ευθύνη της διοργάνωσης της κηδείας έχει αναλάβει το Γραφείο Τελετών «Vernon C. Wagner Funeral Homes».  

Ο Δημήτρης Γαλάνης λίγους μήνες μετά την άφιξή του στην Αμερική. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Tom Galanis.

Κοινωνική προσφορά

Ο Δημήτρης Γαλάνης διακρινόταν για το σπάνιο του χαρακτήρα και για την κοινωνική του προσφορά. Διετέλεσε πολλά χρόνια μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού Ιδρύματος «Αθανασιάδη». Καταλυτικό ρόλο, όπως επεσήμανε η πρόεδρος του Ιδρύματος, κ. Ελένη Γκαλίτση, είχε παίξει η φιλία με τους αείμνηστους Κώστα Αθανασιάδη, αντιστασιακό, συγγραφέα και εκδότης της εφημερίδας «Καμπάνα» και την φιλάνθρωπο σύζυγό του Μαρία Αθανασιάδη.

«Το διοικητικό συμβούλιο του Πολιτιστικού  Ιδρύματος «Αθανασιάδης» (Athanasiades Cultural Foundation Inc.) εξέφρασε την θλίψη του για τον απροσδόκητο θάνατο του Δημητρίου Γαλάνη και εξήρε την πολυετή προσφορά του στο Ίδρυμα για την ενίσχυση του ελληνικού πολιτισμού και για την υποστήριξη της Ελληνικής Παιδείας. Παράλληλα εξέφρασε τα ειλικρινή και εγκάρδια συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντα», επεσήμανε η κ. Γκαλίτση η οποία ανήκει στην νέα γενιά των ηγετών του εν λόγω Ιδρύματος με έδρα την ελληνοκρατούμενη Αστόρια.

Οι «Αναμνήσεις» εκφράζουν τα ειλικρινή και εγκάρδια συλλυπητήρια στην οικογένειά του, στους συγγενείς και φίλους. Αιωνία του η μνήμη.

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.