ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος (Willbur Ross), καθώς επίσης και ο John Paulson, πρόεδρος της «Paulson & Co. Inc», κατά τη διάρκεια των ομιλιών τους στο επίσημο δείπνο του «Capital Link» αναφέρθηκαν στην πορεία της ελληνικής οικονομίας και εξέπεμψαν μηνύματα αισιοδοξίας.

Το δείπνο παρατέθηκε το βράδυ της Δευτέρας 9 Δεκεμβρίου 2019 και εντάσσονταν στο πλαίσιο του 21ου Συνεδρίου, που όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» στέφθηκε με επιτυχία.   

Ο πρόεδρος της Capital Link, Νικόλαος Μπορνόζης, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την σημαντική συμμετοχή στο 21ο Capital Link Forum υψηλά ιστάμενων στελεχών επιχειρήσεων, κυβερνητικών παραγόντων και επενδυτών τόσο από την Ελλάδα και Ευρώπη, όσο και από την Αμερική, συμμετοχή η οποία και ενδυναμώνει το μήνυμα της Ελλάδος προς τους διεθνείς επενδυτικούς κύκλους ότι «η Ελλάδα επέστρεψε στο διεθνές επενδυτικό στερέωμα».

Ο κ. Πάνος Παπάζογλου, Regional Accounts Leader, Central Eastern, Southeastern Europe and Central Asia, Country Manager Greece – EY, στην προσφώνησή του ανέφερε:  «Το 21ο επενδυτικό συνέδριο, συμπίπτει φέτος με την επιστροφή της Ελλάδας σε αναπτυξιακή πορεία, καθώς αφήνουμε πίσω μας σχεδόν 10 χρόνια βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής αβεβαιότητας.

Τα μέλη του κυβερνητικού κλιμακίου σε μια αναμνηστική φωτογραφία με τον τιμώμενο Τζον Πόλσον, τον υπουργό Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος, τον Νικόλαο και την Όλγα Μπορνόζη. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Capital Link.

Η συμμετοχή του υπουργού Wilbur Ross, καθώς και μεγάλου αριθμού σημαντικών μελών της αμερικανικής οικονομικής και επιχειρηματικής ελίτ, αλλά και κορυφαίων εκπροσώπων της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού επιχειρηματικού οικοσυστήματος, στέλνει ένα σαφές μήνυμα στην επενδυτική κοινότητα ότι η Ελλάδα είναι σήμερα ελκυστικότερη από ποτέ για τους ξένους επενδυτές.

Η χώρα είναι έτοιμη να υποδεχτεί βιώσιμες ξένες επενδύσεις που θα στηρίξουν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα που μπορεί να προσφέρει η Ελλάδα ως επενδυτικός προορισμός.»

Ομιλία Wilbur Ross

Στη συνέχεια ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, κ. Wilbur Ross, ο οποίος ήταν και ο κεντρικός ομιλητής   αναφέρθηκε στην εντυπωσιακή επαναφορά της ελληνικής οικονομίας στον δρόμο της ανάπτυξης και απέδωσε εύσημα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, υποστηρίζοντας ότι η φιλοεπενδυτική πολιτική που έχει υιοθετήσει συνέβαλε καθοριστικά στην επίτευξη αυτής της επιτυχίας.

Στιγμιότυπο από το δείπνο. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Capital Link.

«Κανένα από αυτά τα θετικά αποτελέσματα δεν είναι τυχαίο. Όλα αντικατοπτρίζουν τις φιλικές προς την επιχειρηματικότητα πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη», είπε χαρακτηριστικά. Επιπλέον, σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανέφερε ότι «η νέα κυβέρνηση βοήθησε στο να μετατραπεί η Ελλάδα από το ασχημόπαπο της Ευρώπης σε ένα όμορφο και λαμπερό κύκνο».

Συνεχίζοντας, ο Γουίλμπορ Ρος επισήμανε ότι ανυπομονεί να καλωσορίσει τον Έλληνα πρωθυπουργό στην Ουάσιγκτον, όπου θα επισκεφτεί τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ  στις 7 Ιανουαρίου στον Λευκό Οίκο.

Η Ελλάδα διέψευσε τα προγνωστικά

Υπενθυμίζοντας ότι μόλις πριν από λίγα χρόνια κάποιος θα μπορούσε να είχε φανταστεί πολύ δύσκολα την επαναφορά της ελληνικής οικονομίας, ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ περιέγραψε βήμα προς βήμα την ανάκαμψη της χώρας μας μέσα από μια σειρά από οικονομικούς δείκτες. Παράλληλα, εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις προοπτικές της οικονομίας, τονίζοντας, όμως, ότι η Αθήνα πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια.

Ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος, ο οποίος ήταν κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Capital Link.

Σχετικά με το επιτόκιο δανεισμού, ο κ. Ρος ρώτησε «ποιος θα φανταζόταν ότι το κρατικό χρέος της Ελλάδας θα εμπορευόταν με χαμηλότερο επιτόκιο από αυτό της Ολλανδίας; Ακόμη πιο εκπληκτικό είναι ότι η Ελλάδα δανείζεται τώρα με φθηνότερο επιτόκιο από ότι οι ΗΠΑ».

Στο σημείο αυτό στάθηκε στις αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, ενώ δεν δίστασε να προβλέψει ότι το πιστοληπτικό προφίλ της Ελλάδας ενδέχεται να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο μέσα στα επόμενα δύο χρόνια εάν η κυβέρνηση συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική της προσπάθεια.

«Στις αρχές Οκτωβρίου, η Standard and Poor’s αναβάθμισε το ελληνικό δημόσιο χρέος κατά μία βαθμίδα, από το Β+ στο ΒΒ-, με θετική προοπτική. Πιστεύω ότι εάν η κυβέρνηση συνεχίσει τις πολιτικές της για την απελευθέρωση της αγοράς, τις ιδιωτικοποιήσεις, τη μείωση της γραφειοκρατίας των διαδικασιών αδειοδότησης, τη μείωση των φόρων και την εφαρμογή της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τον επενδυτικό βαθμό της χώρας μέσα στα επόμενα δύο χρόνια», ανέφερε ο κ. Ρος.

O τιμώμενος Τζον Πόλσον. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Capital Link.

Αναφορικά με την αύξηση του ΑΕΠ στην Ελλάδα, ο Αμερικανός Υπουργός είπε ότι αυτή κινείται στο 1,8%, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια από τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη. Σχετικά με το επόμενος έτος, υπενθύμισε ότι ακόμα και το ΔΝΤ που έχει πιο συντηρητικές προβλέψεις εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα αγγίξει το 2,3%, λέγοντας ότι ο συγκεκριμένος αριθμός είναι ιδιαίτερα καλός για τα ευρωπαϊκά δεδομένα.  

Μάλιστα χαρακτήρισε εντυπωσιακές αυτές τις αναπτυξιακές επιδόσεις με δεδομένο ότι η ελληνική οικονομία κουβαλάει ακόμα το βάρος των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων που βρίσκονται στο 3,5%. Υπό αυτό το πρίσμα, υπενθύμισε ότι τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ αντιμετωπίζουν δυσκολίες όσον αφορά την ανάπτυξη, παρά την τόνωση που έχουν λάβει οι οικονομίες τους λόγω των μεγάλων πρωτογενών ελλειμάτων.

Σχετικά με την ανεργία, ο κ. Γουίλμπορ Ρος είπε ότι «έχει μειωθεί από το ποσοστό ρεκόρ του 28% που είχε καταγραφεί στην κορύφωση της κρίσης σε 16,7% που προβλέπεται για αυτό το έτος. Αυτό είναι το χαμηλότερο ποσοστό μέσα στα εννέα τελευταία χρόνια. Αν και είναι ακόμη υψηλότερο από ότι ήταν πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση, το ποσοστό ανεργίας μειώνεται συνεχώς κάθε μήνα και προβλέπεται να μειωθεί στο 15,4% μέσα στο 2020».

Ανάμεσα στα άλλα στοιχεία που αναφέρθηκε είναι η άνοδος στις τιμές των κατοικιών, η ενίσχυση της του δείκτη εμπιστοσύνης καταναλωτών και η αύξηση των εξαγωγών.

Σχέδιο «Ηρακλής»

Στιγμιότυπο από την ομιλία του Τζον Κατσιματίδη, προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου του ομίλου “Red Apple Group”. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Capital Link.

Λέγοντας ότι έρχεται μια καλή μέρα για τις ελληνικές τράπεζες λόγω της επικείμενης ψήφισης του σχεδίου «Ηρακλής» που στοχεύει στην αποτελεσματική διαχείριση του μεγάλου όγκου των μην εξυπηρετούμενων δανείων, ο Αμερικάνος Υπουργός εκτίμησε ότι ο νόμος «θα δώσει τη δυνατότητα στις τράπεζες να απελευθερωθούν από το βάρος αυτό και έτσι θα μπορέσουν να ενεργοποιηθούν προσφέροντας ρευστότητα στην ελληνική οικονομία».

Για δεύτερη φορά ο Αμερικανός Υπουργός συνέστησε προσοχή σχετικά με τη συνεργασία Ελλάδας-Κίνας, για τους κινδύνους που συνοδεύουν το «γεωπολιτικά κατευθυνόμενο χρήμα». Δεν δίστασε μάλιστα να το παρομοιάσει με έναν Δούρειο Ίππο, ενώ εξέφρασε και την εκτίμηση ότι μερικές φορές ελλοχεύει η τάση να μετατρέπονται τα λιμάνια σε κάτι αντίστοιχο μιας ναυτικής βάσης. 

Παρόλα όμως αυτά, αναγνώρισε ότι η Ουάσιγκτον δεν έχει καμία αμφιβολία για τον γεωπολιτικό προσανατολισμό της Ελλάδας και για την προσήλωση της στην δυτική συμμαχία, καθώς οι σχέσεις των δύο χωρών δεν στηρίζονται απλώς στην οικονομική ωφέλεια, αλλά έχουν θεμελιωθεί στη βάση των κοινών αξιών και στις σχέσεις μεταξύ της κοινωνίας των πολιτών.

Τέλος, επισήμανε ότι «η Ελλάδα είναι επίσης ένα από τα λίγα μέλη του ΝΑΤΟ που εκπληρώνουν πλήρως τις υποχρεώσεις τους. Αυτό είναι ένα παράδειγμα που άλλα πιο ευημερούντα κράτη της ΕΕ δεν το έχουν ακολουθήσει».

Τελετή βράβευσης

Η τελετή βράβευσης του κ. John Paulson για την πολυετή καθοριστική του συνεισφορά στην ελληνική οικονομία, ξεκίνησε με εισαγωγικά σχόλια από τον κ.  Δημήτριο Αθανασόπουλο, Group Managing Director – Axia Ventures Group και τον κ. Χρήστο Μεγάλου, CEO, Piraeus Bank.

Ο κ. Δημήτριος Αθανασόπουλος μεταξύ άλλων τόνισε: «Η Ελλάδα έχει γυρίσει τη σελίδα και είναι η πρώτη χώρα που ηγείται της μετα-λαϊκισμού εποχής στην Ευρώπη. Σε ένα ιδιαίτερα κατακερματισμένο ευρωπαϊκό πολιτικό περιβάλλον, η Ελλάδα απολαμβάνει σήμερα μια αυτοδύναμη κυβέρνηση, με επικεφαλής τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έχει τις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις στο επίκεντρο του προγράμματός της.

Με την τεράστια πτώση του κόστους χρηματοδότησης τόσο στις κρατικές όσο και τις εταιρικές αποδόσεις, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις αναβάθμισης της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ η Ελλάδα επιστρέφει στην ανάπτυξη.

Αυτό δεν θα μπορούσε να είναι πιο εμφανές όταν οι παγκόσμιοι επενδυτές όπως ο John Paulson συμμετέχουν σε αυτό το μετασχηματισμό με πραγματικές επενδύσεις στην χώρα, λειτουργώντας ως καταλύτες για την μετεξέλιξη των τοπικών τραπεζών καθώς και στον τομέα των εταιριών κοινής ωφέλειας. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η συμβολή του John Paulson στην Ελλάδα είχε τεράστιο αντίκτυπο στη βελτίωση της εταιρικής διακυβέρνησης, της διαφάνειας και της αξιοπιστίας των εισηγμένων στο Ελληνικό χρηματιστήριο εταιρειών. Ως Έλληνας και ως επαγγελματίας είναι μεγάλη τιμή να έχω την αλληλεπίδραση και συνεργασία με τον κ. Paulson, έναν διάσημο επενδυτή και φιλάνθρωπο.

Ένα άλλο αξιότιμο άτομο που συνέβαλε σημαντικά στην θετική εξέλιξη της Ελλάδας είναι ο κ. Wilbur Ross, τόσο στην προηγούμενη θητεία του ως Διαχειριστής Κεφαλαίων, όσο και επί του παρόντος, ως υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ. Η συνεισφορά του Wilbur Ross έχει διαδραματίσει τεράστιο ρόλο στην παγκόσμια αναγνώριση και προσοχή που έχει λάβει η Ελλάδα. Λόγο και της συνεισφοράς του, η Ελλάδα θεωρείται ολοένα και περισσότερο ελκυστικός επενδυτικός προορισμός.

Καθώς η χώρα εξελίσσεται και μεταμορφώνεται γρήγορα, ως η μεγαλύτερη ανεξάρτητη επενδυτική τράπεζα στην Ελλάδα, η AXIA, δέχεται και υποστηρίζει ενεργά τη σημαντική αύξηση του ενδιαφέροντος και της δραστηριότητας του διεθνούς θεσμικού επενδυτικού κοινού.

Αυτό μπορεί να διαπιστωθεί από την σημαντική αύξηση νέων εκδόσεων στις αγορές μετοχών και χρεογράφων, που είχε ως αποτέλεσμα ένα από τα πιο πολυσύχναστα τρίμηνα που είχαμε την τελευταία δεκαετία».

Ο κ. Χρήστος Μεγάλου, CEO, Piraeus Bank δήλωσε: «Τα πρόσφατα στοιχεία για το ΑΕΠ αποτελούν απόδειξη της σταθερής πορείας ανάκαμψης, στην οποία βρίσκεται σήμερα η ελληνική οικονομία. Αναμένουμε ότι η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί την προσεχή περίοδο, με τη συμβολή των εξαγωγών, του τουρισμού και της αγοράς ακινήτων.

Η οικονομία αναμένεται ότι θα εισέλθει σε έναν ενάρετο κύκλο, ο οποίος θα προσελκύσει εισροές επενδυτικών κεφαλαίων και ξένων άμεσων επενδύσεων, κρίσιμο παράγοντα για τη διατηρήσιμη ανάπτυξη της οικονομίας. Αυτός ο ενάρετος κύκλος θα συμβάλει στην ενδυνάμωση της οικονομικής δραστηριότητας και θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, θέτοντας τις βάσεις για μια ισχυρότερη ελληνική οικονομία.

Ο ελληνικός χρηματοπιστωτικός τομέας αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες κατά τη διάρκεια της κρίσης. Υπήρξαν, ωστόσο, άνθρωποι που πίστεψαν στις προοπτικές του και μας βοήθησαν να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις. Ο John Paulson είναι σαφέστατα ένας εξ αυτών. Στάθηκε δίπλα μας σε όλη την προηγούμενη περίοδο. Η αμείωτη υποστήριξή του, η αισιοδοξία του και η επιμονή του, συνιστούν κινητήρια δύναμη και έμπνευση για εμάς.

Ο John Paulson, μαζί με τον Wilbur Ross, τόσο ως Asset Manager, όσο και ως Αμερικανός Υπουργός Εμπορίου, έχουν προωθήσει την επανέναρξη της επενδυτικής προοπτικής της Ελλάδας. Αναγνωρίζουμε στον Wilbur Ross την εξαιρετική συμβολή του στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ενώ ταυτόχρονα έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επανατοποθέτηση της Ελλάδας στον επενδυτικό χάρτη.

Ευχαριστούμε και τους δύο για την ηγετική τους θέση όσο και για τη δέσμευσή τους και εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη και την προσδοκία μας για μια μακροχρόνια και γόνιμη συνεργασία.»

Ο κ. Wilbur L. Ross προλόγισε τον κ. John Paulson, President & Portfolio Manager – Paulson & Co. Inc., αναφερόμενος μεταξύ αλλων στην μακρά και ιδιαίτερα επιτυχημένη επιχειρηματική και επενδυτική σταδιοδρομία του καθώς και στην εκτεταμένη φιλανθρωπική του δραστηριότητα και του απένειμε το “2019 Capital Link Hellenic Leadership Award” για την εξαιρετική συμβολή του στην οικονομία της Ελλάδας.  

John Paulson

Ο John Paulson παραλαμβάνοντας το «2019 Capital Link Hellenic Leadership Award», εξέφρασε τη χαρά του για τη τιμητική αυτή διάκριση που συμπίπτει με την επιστροφή της Ελλαδος στο διεθνές επενδυτικό στερέωμα.

Ο τιμώμενος δήλωσε ότι αισθάνεται εξαιρετικά υπερήφανος που σχετίζεται επιχειρηματικά με μια χώρα όπως η Ελλάδα.

Όπως οι περισσότεροι ομιλητές του συνεδρίου έτσι και ο ίδιος σχολίασε τον τίτλο του φετινού φόρουμ «Η Ελλάδα επέστρεψε» ως τον πιο κατάλληλο και εξέφρασε τα συγχαρητήρια του προς  τη νέα ελληνική κυβέρνηση και ιδιαίτερα προς τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Με την αλλαγή στην κυβερνητική οικονομική πολιτική, με το βλέμμα στραμμένο στην ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τους χαμηλότερους φόρους, τις άμεσες ξένες επενδύσεις χάρη στην εξαιρετικά αποτελεσματική νέα κυβέρνηση, ο John Paulson πιστεύει ακράδαντα ότι είμαστε στην αρχή μιας μακροπρόθεσμης περιόδου ανάκαμψης και ευημερίας για την Ελλάδα.

Ανέφερε ότι ήδη έχουμε δει τα θετικά αποτελέσματα της νέας κυβέρνησης στη χρηματιστηριακή αγορά, στην ακίνητη περιουσία, στον τραπεζικό τομέα και σε όλους τους χρηματοπιστωτικούς τομείς της χώρας.

Πιστεύει μάλιστα πως αυτή είναι μόνο η αρχή της διαδικασίας ανάκαμψης για την Ελλάδα στην οποία η ανάπτυξη όχι μόνο θα συνεχιστεί, αλλά και θα επιταχυνθεί. Θεωρεί πως η Ελλάδα τώρα ακολουθεί το δρόμο της ανάκαμψης όπως έκαναν και άλλες χώρες βγαίνοντας από την κρίση. Τόνισε ότι ο συνδυασμός των πολύ χαμηλών η αρνητικών επιτοκίων τραπεζικών καταθέσεων σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο δρόμο της ανάκαμψης σηματοδοτούν τη κατάλληλη στιγμή για οποιοδήποτε είδος επένδυσης σε μετοχές και ακίνητη περιουσία.

Ο John Paulson ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι πολύ τυχερή που έχει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως πρωθυπουργό, εκφράζοντας παράλληλα τον ενθουσιασμό του για ένα λαμπρό μέλλον στις ελληνικές επενδύσεις : «Είμαι αισιόδοξος για το μέλλον της Ελλάδας και για τις επενδυτικές προοπτικές στην Ελλάδα. Η Ελλάδα επέστρεψε!»

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου «Red Apple Group», ΤζονΚατσιματίδης, ο οποίος  ευχαρίστησε τον John Paulson για τη συνεισφορά του στην Ελλάδα και εξέφρασε την αισιοδοξία του για τη νέα πορεία της Ελλάδος.

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.