Έφυγε από την ζωή στην Ελλάδα ο γλύπτης Μανώλης Μαστροπαύλος – Παράσχος

Ο Μανώλης Μαστροπαύλος-Παράσχος. Ευγενική παραχώρηση της γλύπτριας Μόρφυς Γκίκα.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Με ειδικό δελτίο τύπου το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, ανακοίνωσε τον θάνατο του γνωστού και στην Ομογένεια γλύπτη Μανώλη Μαστροπαύλου Παράσχου, σε ηλικία 83 ετών. Ο Μαστροπαύλος  εκτός από το ότι έργα του υπάρχουν και είχαν εκτεθεί στο Κονέκτικατ και στη Νέα Υόρκη, είχε διατελέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα και διευθυντής προγράμματος και μετέπειτα ως μουσικός διευθυντής και συντονιστής ελληνικών  προγραμμάτων, του ραδιοφωνικού σταθμού «Cosmos FM».

Οι «Αναμνήσεις» πληροφορήθηκαν την είδηση από την γνωστή γλύπτρια Μόρφυ Γκίκα, η οποία αρχικά την έβαλε στο Facebook και  στην συνέχεια μας κοινοποίησε και το σχετικό δελτίο τύπου (με αρ. 63) του Επιμελητηρίου.

Έργα του Μαστροπαύλου βρίσκονται σήμερα δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ. Ένα από τα έργα του με θέμα την «Δημοκρατία» είχε τοποθετηθεί στον κήπο του Grand Prospect Hall στο Μπρούκλιν.

Εργο: «Η Γέννηση της Αφροδίτης», Μανώλης Μαστροπαύλος-Παράσχος.

Ο υπογράφων είχε συνεργαστεί με τον αείμνηστο καλλιτέχνη την εποχή που είχε αναλάβει την διεύθυνση του ραδιοφωνικού σταθμού Cosmos FM.

Η ανακοίνωση του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος με ημερομηνία 15 Ιουλίου, 2021 αναφέρει τα εξής:

“Το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών εκφράζει την λύπη του για τον θάνατο του γλύπτη Μανώλη Μαστροπαύλου Παράσχου που απεβίωσε σε ηλικία 83 ετών.

Ο Μανώλης Μαστροπαύλος γνωστός στους καλλιτεχνικούς κύκλους ως Μανώλης Παράσχος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1938. Άρχισε στα 12 για πέντε χρόνια με τον γλύπτη Θανάση Απάρτη, Συνέχισε τις σπουδές στις εφαρμοσμένες τέχνες (αγιογραφία, σκηνικά, κοστούμια, φρέσκο, βιτρό) και με σπουδές στη συντήρηση έργων τέχνης και αναστήλωση κλασσικών μνημείων στην Ιταλία (Ακαδημία Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας).

Παράλληλα με την γλυπτική εργάστηκε και την θεατρική σκηνογραφία. Για πέντε χρόνια εργάστηκε στα κοστούμια και στα σκηνικά του Γιάννη Τσαρούχη.

Το 1977 δημιούργησε την “River City Gallery” στο Σακραμέντο της Καλιφόρνιας όπου παρουσίαζε την δουλειά του καθώς και άλλων Ελλήνων και Αμερικανών καλλιτεχνών.

Το 1988 μετακόμισε στη Νέα Υόρκη. Εκεί δημιουργεί έργα τα οποία έχουν εκτεθεί σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις μεταξύ των οποίων, στο Κέντρο γλυπτικής «Κούρος» (Connecticut), στη γκαλερί Κούρος (Manhattan), στη γκαλερί Cooper Union, στο Metropolitan Club, στη γκαλερί Michael Lombardo, στο Union League Club και στο κεντρικό κτήριο των γκαλερί της τράπεζας Citibank, One Citicorp Centre (Manhattan). Γλυπτά του βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές, καθώς και σε τράπεζες των ΗΠΑ. Το 1999 μετά από πρόταση του Guggenheim Museum αντιπροσώπευσε τις Ηνωμένες Πολιτείες στο Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής ’99 στο Ilidentci της Βουλγαρίας.

Συμμετείχε ως τιμητικό μέλος σε διάφορους πολιτιστικούς φορείς και οργανισμούς. Εργάστηκε στο ελληνικό ραδιόφωνο της Νέας Υόρκης Cosmos FM ως διευθυντής προγράμματος (1990-1994) και ως Μουσικός Διευθυντής και συντονιστής ελληνικών προγραμμάτων (1996-2002)”.  

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.