Έφυγε από τη ζωή ο επίτιμος πρόεδρος της Alpha Bank Γιάννης Κωστόπουλος

0
Ο αείμνηστος Γιάννης Κωστόπουλος.

ΑΘΗΝΑ. (ΑΠΕ – ΜΠΕ) Ένας από τους πρωταγωνιστές της σύγχρονης τραπεζικής ιστορίας του τόπου μας ο Γιάννης Κωστόπουλος, επίτιμος πρόεδρος της Alpha Bank που συνέβαλε καθοριστικά στη διαμόρφωση του σύγχρονου τραπεζικού χάρτη της χώρας μας, έφυγε σήμερα από τη ζωή, κλείνοντας ένα ολόκληρο κύκλο στο τραπεζικό σύστημα που ξεκίνησε πριν από αρκετές δεκαετίες.

Ο Γιάννης Κωστόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1938. Σπούδασε Ναυπηγός στο King’s College του Πανεπιστημίου Durham της Αγγλίας. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στην Τράπεζα Εμπορικής Πίστεως το 1963. Διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος και Γενικός Διευθυντής της Τραπέζης από το 1973 και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Γενικός Διευθυντής από το 1984 έως το 1996. Από το 1996 έως το 2005 διετέλεσε πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank. Από τις 23 Φεβρουαρίου 2005 ήταν εκτελεστικός πρόεδρος.

Ο Γιάννης Κωστόπουλος συνέδεσε το όνομά του με την πορεία της Alpha Bank, τον εκσυγχρονισμό της, την διεθνή επέκταση της και την υλοποίηση του στρατηγικής του να αναδείξει την τράπεζα σε πρωταγωνιστή του τραπεζικού κλάδου αλλά και γενικότερα στην ελληνική οικονομία.

Η πορεία στην Alpha Bank

Οι ρίζες της Alpha Bank βρίσκονται στον Εμπορικό Οίκο Ι.Φ. Κωστοπούλου, ο οποίος, λίγο καιρό μετά την ίδρυσή του το 1879 στην Καλαμάτα, ανέπτυξε και τραπεζικές δραστηριότητες. Σταθμός αυτής της πορείας υπήρξε το έτος 1916, όταν ο Ιωάννης Φ. Κωστόπουλος, με τη συνεργασία της Λαϊκής Τραπέζης, δημιούργησε, με έδρα πάντοτε την Καλαμάτα, την Τράπεζα Ι.Φ. Κωστοπούλου με τη μορφή της Ετερόρρυθμης Εταιρίας, η οποία δύο έτη αργότερα, το 1918, έδωσε τη θέση της στην Τράπεζα Καλαμών, που λειτουργούσε πλέον ως Ανώνυμη Εταιρία.

Το 1924 η Τράπεζα Καλαμών συγχωνεύθηκε με το τραπεζικό τμήμα του οίκου Ι.Φ. Κωστοπούλου και δημιουργήθηκε η Τράπεζα Ελληνικής Εμπορικής Πίστεως, με έδρα την Αθήνα, που ανέπτυξε ένα περιφερειακό δίκτυο υποκαταστημάτων στην Νότιο Πελοπόννησο. Στα χρόνια της οικονομικής ανασυγκροτήσεως που ακολούθησαν τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Τράπεζα Ελληνικής Εμπορικής Πίστεως, η οποία το 1947 μετονομάσθηκε σε Τράπεζα Εμπορικής Πίστεως, υπήρξε η μοναδική τράπεζα του μεγέθους της που κατάφερε να εξέλθει από τις δύσκολες συνθήκες εκείνης της περιόδου και προσανατολίσθηκε πλέον στην ανάπτυξη ενός εθνικού δικτύου υποκαταστημάτων.

Η εποχή του Γιάννη Κωστόπουλου

Από τη δεκαετία του 1970, μερικά χρόνια μετά την ενεργή συμμετοχή του Γιάννη Κωστόπουλου στα διοικητικά της τράπεζας, η Τράπεζα Πίστεως, όπως ονομάσθηκε το 1972, υπήρξε πρωτοπόρος στον τομέα του εκσυγχρονισμού του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, ενώ μετά την απελευθέρωσή του, στα τέλη της δεκαετίας του 1980, έχει ήδη διαμορφώσει τη φυσιογνωμία ενός τραπεζικού ομίλου που της επιτρέπει να παρέχει ευρύ φάσμα καινοτόμων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Το έτος 1999 η Alpha Τράπεζα Πίστεως – ονομασία που υιοθετήθηκε το 1994 – προέβη σε εξαγορά του 51% των μετοχών της Ιονικής Τραπέζης, πραγματοποιώντας τη μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση που είχε γίνει ποτέ στην Ελλάδα. Η συγχώνευση των δύο τραπεζικών ιδρυμάτων ολοκληρώθηκε το αμέσως επόμενο έτος, ενώ η νέα διευρυμένη τράπεζα που προέκυψε ονομάσθηκε Alpha Bank. Την 1η Φεβρουαρίου 2013 – σε συνέχεια της συμφωνίας εξαγοράς της Εμπορικής Τραπέζης την 16η Οκτωβρίου 2012 από την Alpha Bank μετά της Crédit Agricole SA – το σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου της Εμπορικής μεταβιβάσθηκε από την Crédit Agricole στην Alpha Bank.

Η προφητική εκτίμηση του Γιάννη Κωστόπουλου που έδειχνε την ανάγκη συνένωσης δυνάμεων

Σε ανύποπτο χρόνο από στις αρχές του 2000, όταν στην χώρα μας λειτουργούσε μεγάλος αριθμός τραπεζών, ο Γιάννης Κωστόπουλος είχε διατυπώσει ότι στην Ελλάδα θα παραμείνουν «δυόμιση τράπεζες», θέλοντας να δώσει έμφαση στις εξαγορές και συγχωνεύσεις που θα δημιουργούσαν νέα ισχυρά σχήματα.

Ο Γιάννης Κωστόπουλος μαζί με μια ακόμη ηγετική μορφή του τραπεζικού τομέα της χώρα μας, τον Θεόδωρο Καρατζά, προσπάθησαν από νωρίς να δημιουργήσουν τον «εθνικό μας πρωταθλητή» στον τραπεζικό τομέα που θα εκπροσωπούσε την Ελλάδα στο εξωτερικό ως μια μεγάλη ισχυρή τράπεζα. Ειδικότερα, στα τέλη του 2001 ο Θεόδωρος Καρατζάς και ο Γιάννης Κωστόπουλος, πρόεδρος της Alpha Bank, ανακοίνωναν τη συμφωνία συγχώνευσης Εθνικής και Alpha Bank με στόχο τη δημιουργία του «εθνικού μας πρωταθλητή» στον τραπεζικό τομέα. Μια προσπάθεια που τελικά δεν καρποφόρησε, καθώς τον Ιανουάριο του 2002

ανακοινώθηκε η διάλυση της συμφωνίας για λόγους που ήταν μακριά από τη βούληση των δύο ανδρών.

Με «καπετάνιο» τον Γιάννη Κωστόπουλο όμως η Alpha Bank, μεγεθύνθηκε τόσο με την απόκτηση της Ιονικής Τράπεζας το 1999 από την Εμπορική Τράπεζα, όσο και με την απόκτηση της ίδιας της Εμπορικής Τράπεζας που ολοκληρώθηκε το Φεβρουάριο του 2013.

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Alpha Bank Γιάννης Κωστόπουλος, είχε αναφέρει τότε, ότι η Alpha Bank αναλάμβανε πρωτεύοντα ρόλο στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρηματοπιστωτικού τομέα με τη συνένωση δύο τραπεζών με μακρά παράδοση στον χώρο. Ενώ από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Δημήτριος Π. Μαντζούνης τόνιζε ότι η Alpha Bank εξαγόρασε την Εμπορική Τράπεζα πλήρως κεφαλαιοποιημένη με υψηλές καλύψεις στο δανειακό της χαρτοφυλάκιο και η ανάληψη του λειτουργικού ελέγχου θα οδηγήσει στην έγκαιρη επίτευξη των σημαντικών οικονομιών κλίμακας που θα προκύψουν, κυρίως μέσω του εξορθολογισμού του ενιαίου δικτύου και των τομέων δραστηριότητας καθώς και της ενοποίησης της διοικητικής δομής.

Τα ενδιαφέροντα του Γιάννη Κωστόπουλου ξέφευγαν από τα στενά όρια των τραπεζικών και γενικότερα οικονομικών εξελίξεων και επεκτεινόντουσαν σε ένα ευρύ φάσμα που κάλυπτε όλους τους τομείς της πολιτιστικής και κοινωνικής ζωής του τόπου μας, με σειρά δράσεων και πρωτοβουλιών, τόσο μέσω της τράπεζας όσο και μέσω του κοινωφελές Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου που έχει ως στόχο την ενδυνάμωση και προώθηση του Ελληνικού πολιτισμού, των γραμμάτων και των τεχνών εντός και εκτός της Ελληνικής επικράτειας.

Η Νομισματική Συλλογή Alpha Bank, που ξεκίνησε, με πρωτοβουλία του Γιάννη Κωστόπουλου, το 1972 χαρακτηρίζεται σήμερα ως μία από τις σημαντικότερες συλλογές διεθνώς. Αριθμεί περίπου 11.000 νομίσματα από τον αρχαίο ελληνικό κόσμο. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν πολύ σπάνια κομμάτια, μοναδικά δείγματα της αρχαίας σφραγιστικής. Τα χρονικά όριά της εκτείνονται από τα τέλη του 7ου αιώνα π.Χ. και την εφεύρεση του νομίσματος, έως τον 3ο αιώνα μ.Χ. και τη λήξη των ελληνορωμαϊκών κοπών. Στη Συλλογή περιλαμβάνονται και ορισμένα ρωμαϊκά και βυζαντινά νομίσματα. Ο Γιάννης Κωστόπουλος έδινε πάντα ευκαιρίες στις νεότερες γενιές να αναδεικνύονται σε θέσεις ευθύνης της τράπεζας και να συνεχίζουν το ρόλο της τράπεζας στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, ένα ρόλο που έχει σήμερα η νέα διοικητική γενιά με επικεφαλής τον διευθύνοντα σύμβουλο της Alpha Bank Βασίλη Ψάλτη, καθώς και με την συμβολή του προέδρου του ΔΣ καθηγητή Βασίλη Ράπανου που διαθέτει πολύτιμη μακρόχρονη εμπειρία του σε θέσεις ευθύνης.

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.