Αύριο η κηδεία του πρώην προέδρου των Ηπειρωτών και ιδρυτή του Λαογραφικού Μουσείου

  0
  O Χρήστος Κοσοβίτσας στο Ηπειρώτικο Λαογραφικό Μουσείο. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας Κοσοβίτσα.

  ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο διακεκριμένος επιστήμονας, ο άνθρωπος των έργων και συνάμα και πρώην πρόεδρος της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου Αστόριας και του Συλλόγου Ηπειρωτών «Αναγέννηση», Χρήστος Κοσοβίτσας  (Chistos ‘Chris’ Kossovitsas) δεν υπάρχει πια ανάμεσά μας.

  Το πρωί της Δευτέρας, 6 Απριλίου 2020, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 87 ετών βυθίζοντας σε πένθος τα παιδιά του Δημήτριο Κοσοβίτσα, Αντώνιο και Σοφία Κοσοβίτσα, τα εγγόνια του Χρήστο και Βασίλειο, τα αδέλφια Άλκη Κοσοβίτσα, Χαρίκλεια και Πέτρο Μπούνα, τα ανίψια, τους κουμπάρους καθώς επίσης και τους λοιπούς συγγενείς και φίλους εδώ και στην Ελλάδα.

  Η νεκρώσιμη ακολουθία, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την καταπολέμηση του κορωνοϊού, θα τελεστεί σε στενό οικογενειακό κύκλο το πρωί της Πέμπτης, 9 Απριλίου 2020, ενώ ο ενταφιασμός του θα λάβει χώρα στο Κοιμητήριο «St. Michael’s Cemetery» στη διεύθυνση 72-02 Astoria Boulevard, East Elmhurst, N. Y.11370.

  Ο Χρήστος Κοσοβίτσας με την σύζυγό του Ιουλία και τα παιδιά τους Δημήτρη και Αντώνη Κοσοβίτσα. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας Κοσοβίτσα.

  Ο αείμνηστος ήταν διακεκριμένος επιστήμονας, εκλεκτός οικογενειάρχης και αγωνιστής για τα δικαιώματα του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου. Ήταν ταυτόχρονα εραστής της ελληνικής παιδείας και μεγάλος υποστηρικτής των κοινοτικών σχολείων.

  Διετέλεσε για πολλά χρόνια πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής του Ελληνικού Απογευματινού Σχολείου του Αγίου Δημητρίου Αστόριας και συνάμα σύμβουλος και πρόεδρος της μεγαλωνύμου κοινότητας της Αστόριας.

  Επί δικής του προεδρίας έγινε η συγχώνευση του Λυκείου του Αγίου Δημητρίου Τζαμέικας με το Λύκειο της Αστόριας, η οποία έδωσε τη δυνατότητα στο Λύκειο της Αστόριας να θεωρείται το μοναδικό όχι μόνο στη Νέα Υόρκη, αλλά και σε όλη την αμερικανική επικράτεια.

  Ο Χρήστος Κοσοβίτσα και η Ιουλία Γιώτη την ημέρα του γάμου τους. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας Κοσοβίτσα.

  Επί της δικής του θητείας έγινε και η δωρεά του ενός εκατομμυρίου δολαρίων της Βικτωρίας Πατρίδη προς το Σχολείο του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, η οποία έδωσε το έναυσμα σε άλλους φορείς, σε ιδρύματα όπως το Κοινωφελές Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» και σε ομογενείς να προβούν σε δωρεές προς το σχολείο και να του δώσουν τη δυνατότητα περαιτέρω αναβάθμισης.

  Ο Χρήστος Κοσοβίτσας διετέλεσε αρκετές θητείες πρόεδρος του Ηπειρωτικού Συλλόγου «Αναγέννησις», και υπήρξε από τους πρωτεργάτες που συνέβαλαν στην ανακαίνιση του κτιρίου στη διεύθυνση 25-14 της Λεωφόρου Μπρόντγουέι στην Αστόρια, στην προσθήκη του τρίτου ορόφου και στην αλλαγή της πρόσοψής του.

  Ήταν ο εμπνευστής και συνάμα ο πρώτος διευθυντής του Ηπειρωτικού Λαογραφικού Μουσείου, του μοναδικού στο είδος του στη Νέα Υόρκη.

  Επιστημονική σταδιοδρομία

  Ο Χρήστος Κοσοβίτσας με την σύζυγό του Ιουλία. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας Κοσοβίτσα.

  Ο Χρήστος Κοσοβίτσας αποφοίτησε από τη Ζωσιμαία Σχολή Ιωαννίνων και στη συνέχεια έγινε δεκτός στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στο Χημικό Τμήμα, από όπου αποφοίτησε με άριστα. Η δίψα του για τη γνώση και την επιστήμη τον ώθησε να έρθει στη Νέα Υόρκη για μεταπτυχιακές του σπουδές.

  Έγινε δεκτός στο Columbia University, από όπου αποφοίτησε με άριστα. Εργάστηκε σε μεγάλες εταιρείες και διετέλεσε διευθυντής του Χημικού Τμήματος, της παραγωγής στη Νέα Υόρκη και στη Νέα Ιερσέη και ταξίδεψε σε όλο τον Κόσμο.

  Τελευταίος σταθμός της επαγγελματικής του καριέρας είναι η «Technology Flavors & Fragrances Coma», όπου είχε αναλάβει την Διεύθυνση του Χημείου και των Εφαρμογών (Director of Food Applications).

  Τα τελευταία χρόνια εργάστηκε στις εγκαταστάσεις της «Comax Flavors» στο Αμιτιβιλ του Λονγκ Αϊλαντ και τα επιτεύγματά του ήταν εφάμιλλα των προηγούμενων διευθυντικών πόστων που κατείχε στην «Ungerer» και στην «Crompton & Knowles».

  Οι γονείς του Δημήτριος και Αικατερίνη Κοσοβίτσα. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας Κοσοβίτσα.

  Κοινωνική προσφορά

  Ο Χρήστος Κοσοβίτσας διετέλεσε πρόεδρος της σχολικής επιτροπής του Ελληνικού Απογευματινού Σχολείου του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της κοινότητας, ενώ στις αρχές της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα διετέλεσε πρόεδρος. Και η προσφορά του δεν σταμάτησε εκεί διότι διετέλεσε πολλά χρόνια πρόεδρος.

  Ο Χρήστος Κοσοβίτσας είναι αντιπρόσωπος του Συλλόγου Ηπειρωτών «Αναγέννησις» στην Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης και έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του σε διάφορες επιτροπές. Η συμμετοχή στους αγώνες της Ομογένειας για τα εθνικά θέματα και κυρίως για το Βορειοηπειρωτικό έχει αναγνωριστεί από πολλούς φορείς και έχει βραβευτεί.

  Ηταν ταυτόχρονα και μέλος του Τάγματος των Αρχόντων του Αποστόλου Ανδρέα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, καθώς επίσης και ηγετικό στέλεχος της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας

  Το χωριό Κάρα Ραβένια όπου γεννήθηκε ο Χρήστος Κοσοβίτσας. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας Κοσοβίτσα.

  Είχε επισκεφθεί τη Βόρειο Ήπειρο αρκετές φορές και είχε συγκροτημένες και ρεαλιστικές απόψεις για την ανάπτυξη της Ηπείρου και της Βορείου Ηπείρου. Προσπάθησε να μεταφέρει την τεχνογνωσία, αλλά η γραφειοκρατία στη γενέτειρα δεν επέτρεψε να ευοδωθούν οι προσπάθειές του για τη δημιουργία ενός εργοστασίου επεξεργασίας αρωματικών φυτών και ελαίων, καθώς επίσης και για την παραγωγή «potato chips».

  Συμμετείχε στα συνέδρια της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Αμερικής, καθώς επίσης και στα συνέδρια που διοργάνωνε η Πανηπειρωτική Ελλάδα και διατηρούσε καλές σχέσεις με τους εκπροσώπους του.

  Το 1994 μετά τη σύλληψη των πέντε στελεχών της «Ομόνοιας» επισκέφθηκε τη Βόρειο  Ήπειρο και περιόδευσε στα χωριά της Δρόπολης, των Αγίων Σαράντα και της Βορείου Ηπείρου και προσπαθούσε να το νώσει το ηθικό των ηγετών της Ομόνοιας και των αιρετών της αντιπροσώπων. Σε ένα από τα ταξίδια του στην Ελλάδα μετέφερε ιατροφαρμακευτικό υλικό για τη Βόρειο Ήπειρο. Το υλικό είχε συγκεντρωθεί με τη βοήθεια του Ιατρικού Συλλόγου της Νέας Υόρκης και του Δρ. Άντονι Βασίλα και ο κ. Κοσοβίτσας το είχε παραδώσει στην ηγεσία της «Ομόνοιας».

  Το πατρικό του σπίτι στα Κάτω Ραβένια. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας Κοσοβίτσα.

  Οικογένεια

  Ο Χρήστος Κοσοβίτσας γεννήθηκε στις 27 Αυγούστου 1932 στα Κάτω Ρεβένια του νομού Ιωαννίνων. Οι γονείς του Δημήτρης Κοσοβίτσας και Αικατερίνη το γένος Μπάτσου έφερε στον κόσμο τρία παιδιά, τον Χρήστο, τον Άλκη και την Χαρίκλεια και τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας.

  Το 1962 χόρεψε τον χορό του Ησαΐα με την εκλεκτή της καρδιάς του την δασκάλα Ιουλία το γένος Γιώτη, τήρησαν όσο ελάχιστοι τον όρκο της αιώνιας αγάπης και μόνο ο Χάρος κατάφερε να τους χωρίσει το 2013. Ο Χρήστος και η Ιουλία Κοσοβίτσα έφεραν στον κόσμο δύο αγόρια, τον Δημήτριο και Αντώνιο και επένδυσαν όσο ελάχιστοι στην παιδεία των Παιδιών τους. Ο Δημήτρης σπούδασε οικονομικές επιστήμες, ενώ ο Αντώνης ακολούθησε τα χνάρια της μητέρας του και σήμερα είναι υποδιευθυντής σε δημόσιο Λύκειο στο Μπέισαϊντ του Κουίνς.

  Ο Αντώνης είναι νυμφευμένος με την Σοφία το γένος Αθανασίου και απέκτησαν δύο παιδιά, τα δίδυμα Χρήστο και τον Βασίλειο.

  Η οικογένεια καλεί τους συγγενείς και φίλους όπως αντί ανθέων προσφέρουν δωρεά για τη δημιουργία ταμείου υποτροφιών στη μνήμη του στο Λύκειο του Αγίου Δημητρίου Αστόριας (Saint Demetrios School of Astoria) στη διεύθυνση 30- 03 30th Dr, Queens, NY 11102

  -Advertisement / Διαφήμιση-

  LEAVE A REPLY

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.