ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η αυλαία των πανομογενειακών συγκεντρώσεων για την παρέλαση επ’ ευκαιρίας της 199ης επετείου της εθνικής παλιγγενεσίας άνοιξε το βράδυ της Πέμπτης, 14 Νοεμβρίου 2019 με ικανοποιητική  για τα δεδομένα των πρώτων συνεδριάσεων συμμετοχή.

Αίσθηση προκάλεσε η απουσία της πλειοψηφίας των μελών του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης.

Η διάθεση προσφοράς των παρισταμένων και κυρίως η αποφασιστικότητα της έδρας να ασχοληθούν αποκλειστικά και μόνο με τα οργανωτικά ζητήματα της παρελάσεως της 29ης Μαρτίου 2020 στην Πέμπτη Λεωφόρο του Μανχάταν κατάφερε να θέσει κάτω από το χαλί την κρίση που ταλανίζει την ηγεσία της Ομοσπονδίας από το περασμένο καλοκαίρι.

Από αριστερά διακρίνονται οι Χρήστος Βουρνάς, Ηλίας Κάτσος, Κλεάνθης Μεϊμάρογλου, Βασίλης Γκουρνέλος, Δημήτριος Παλιούρας και Ιωάννα Φιωτοδημητράκη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Παρελάσεως Ντίνος Ράλλης ευχήθηκε επιτυχίες στην επιτροπή παρελάσεως και εξέφρασε την αγωνία του γιατί ξεκίνησαν οι προετοιμασίες της νέας παρελάσεως χωρίς να ολοκληρωθεί ο οικονομικός απολογισμός της προηγούμενης.

Ο προσφάτως διορισμένος ταμίας της Ομοσπονδίας Δημήτριος Παλιούρας απέδωσε την καθυστέρηση στην αδυναμία της επιτροπής να συνεδριάσει και εξέφρασε την αποφασιστικότητα να φέρουν τον απολογισμό στην συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Δευτέρας 18ης Νοεμβρίου 2019 και  στη γενική συνέλευση της 21ης Νοεμβρίου 2019.

Η εν λόγω συνέλευση, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» είχε προγραμματιστεί για την Τρίτη 5 Νοεμβρίου 20019 και αναβλήθηκε μετά συμφωνίας των πρώην προέδρων της Ομοσπονδίας με τον πρόεδρο Κλεάνθη Μεϊμάρογλου και τον α’ αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Πέτρο Γαλάτουλα.  Κι αυτό διότι οι κ.κ. Μεϊμάρογλου και Γλάτουλας είχαν συγκαλέσει διαφορετικές συνελεύσεις την ίδια ημέρα στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο με διαφορά μίας περίπου ώρας.

Από αριστερά διακρίνονται οι Νίκος Διαμαντίδης, Χρήστος Βουρνάς, Ηλίας Κάτσος, Κλεάνθης Μεϊμάρογλου, Βασίλης Γκουρνέλος και Δημήτριος ΠαλιούραςΦωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Αν και μία από τις αφορμές της διαμάχης που είχε ξεσπάσει μεταξύ των δύο στρατοπέδων του Διοικητικού Συμβουλίου ήταν και η εκλογή του προέδρου και του συμπροέδρου της επιτροπής παρελάσεως, εν τούτοις ο κ. Μεϊμάρογλου προχώρησε στην έναρξη της αυλαίας των πανομογενειακών οργανώσεων και όλα δείχνουν ότι στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ερχόμενης Δευτέρας  θα έχουν ένα αγκάθι λιγότερο.

Αυτό οφείλεται αφ ενός μεν στο εγνωσμένο κύρος του προέδρου Ηλία (Λου) Κάτσου που συν τοις άλλοις είναι και κυβερνήτης της AHEPA, αφ ετέρου δε, στη γενναιοδωρίας του.

Εξ άλλου η προ έξι μηνών δωρεά των $19.000 για την κάλυψη των εξόδων της δεξίωσης που είχε παρατεθεί πριν την έναρξη της παρελάσεως στο εστιατόριο «Αύρα» αποτελεί μια επί πλέον εγγύηση για την αξιοπιστία της ίδιας της νεοσυσταθείσας επιτροπής παρελάσεως.

Από αριστερά διακρίνονταιΝτίνος Ράλλης, Χρήστος Βουρνάς, Ηλίας Κάτσος, Κλεάνθης Μεϊμάρογλου, και Βασίλης Γκουρνέλος. ΠαλιούραςΦωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Στην πανομογενειακή συγκέντρωση παραβρέθηκαν οι πρώην πρόεδροι της Ομοσπονδίας Ηλίας Τσεκερίδης, Απόστολος Τομόπουλος και Νίκος Διαμαντίδης, οι οποίοι έχουν αναλάβει ουσιαστικό ρόλο στην επίλυση της κρίσης στους κόλπους της Ομοσπονδίας. Με τις παρεμβάσεις τους εξέπεμψαν μηνύματα ενότητας και εμμέσως πλην σαφώς έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στον πρόεδρο της επιτροπής παρελάσεως Ηλία Κάτσο και στον συμπρόεδρο Βασίλειο Γκουρνέλο.

Πανομογενειακή συγκέντρωση

Η πανομογενειακή συγκέντρωση ξεκίνησε με την προσευχή που ανέπεμψε ο πρώην πρόεδρος της Παμμεσηνιακής Ομοσπονδίας Γεώργιος Καλύβας και με τον χαιρετισμό του προέδρου της Ομοσπονδίας Κλεάνθη Μεϊμάρογλου.

Στιγμιότυπο από την ομιλία του πρώην προέδρου της Ομοσπονδίας Ηλίας Τσεκερίδη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο κ. Μεϊμάργλου καλωσόρισε τους εκπροσώπους των συλλόγων και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ήταν παρόντες οι τρεις προαναφερόμενοι πρώην πρόεδροι της Ομοσπονδίας, καθώς επίσης και πρώην πρόεδροι και στελέχη των επιτροπών παρελάσεως.

Στη συνέχεια παρουσίασε τους συμπροέδρους της επιτροπής παρελάσεως και μεταξύ άλλων τόνισε ότι  ο κ. Ηλίας Κάτσος θα καταφέρει να κινητοποιήσει δυνάμεις που μέχρι πρότινος δεν είχαν καταφέρει να προσεγγίσουν.

Ο Ηλίας Κάτσος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για την εμπιστοσύνη και τόνισε ότι «θα αγωνιστούμε ώστε η παρέλαση της 29ης Μαρτίου 2020 να είναι η μεγαλύτερη όλων των εποχών.

Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν την προσευχή. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

«Πρέπει και μπορούμε να καταστήσουμε την  παρέλαση της ομογένειας υπόθεση της ίδιας της Αμερικής, διότι από την εποχή του Τζέφερσον η Αμερική και οι φιλέλληνες στήριξαν την ελληνική επανάσταση. Πρέπει να προσεγγίσουμε όλες τις άλλες εθνικές ομάδες που διαβιούν στη Νέα Υόρκη και να τους καλέσουμε στην παρέλαση διότι οι γενέτειρές τους αναγνώρισαν την ελληνική ανεξαρτησία», επεσήμανε ο κ. Κάτσος υπενθυμίζοντας ότι η Αϊτή ήταν από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν την ανεξαρτησία της Ελλάδας.

Ο συμπρόεδρος της επιτροπής παρελάσεως Βασίλειος Γκουρνέλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Ηλίας Κάτσος θα φέρει στην παρέλαση κόσμο που μέχρι χθες δε μπορούσαμε να προσεγγίσουμε.

Αναφερόμενος στην παρέλαση επεσήμανε ότι συμπίπτει με τα 2.500 χρόνια από την Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας και ότι μαζί με τα εθνικά θέματα θα προσπαθήσουν να προβάλλουν και αυτά τα δύο σημαντικά γεγονότα, τα οποία είναι ευρύτερα γνωστά στους Αμερικανούς συμπολίτες μας.

Από αριστερά διακρίνονται οι Χρήστος Βουρνάς, Ηλίας Κάτσος, Κλεάνθης Μεϊμάρογλου, Βασίλης Γκουρνέλος, Δημήτριος Παλιούρας και ο Γεώργιος Καλύβας, ο οποίος ανέπεμψε την προσευχή. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο κ. Γκουρνέλος αναφέρθηκε στις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί στην προετοιμασία της παρελάσεως και τόνισε ότι έχουν συνέπειες μεταξύ των οποίων και την απώλεια της επιβλητικής αίθουσας του ξενοδοχείου Χίλτον όπου την παραμονή της παρελάσεως παρατίθεται το επίσημο δείπνο.

Παράλληλα τόνισε ότι έχουν ήδη έρθει σε επικοινωνία με το ξενοδοχείο Sheraton, το οποίο βρίσκεται στο ίδιο τετράγωνο με το Χίλτον και ότι θα φέρουν το θέμα στο διοικητικό συμβούλιο προκειμένου να πάρουν το πράσινο φως να προχωρήσουν σε συμφωνία.

Ο Χρήστος Βουρνάς, ο οποίος προ μερικών εβδομάδων διορίστηκε γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας εξέφρασε την εμπιστοσύνη στην προεδρία της επιτροπής παρελάσεως και κάλεσε τους συλλόγους και τις κοινότητες να κινητοποιηθούν άμεσα.

 Ο κ. Γκουρνέλος αναφέρθηκε στο μείζον θέμα της στελέχωσης των επιτροπών που θα αναλάβουν την διοργάνωση διαφόρων εκδηλώσεων και τόνισε ότι πολλοί από τους υπεύθυνους και τα μέλη συμμετείχαν στην προηγούμενη επιτροπής παρελάσεως και ότι ο κατάλογος των επιτροπών πρέπει να επικυρωθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας.

Ο Δημήτρης Παλιούρας ο οποίος πρόσφατα διορίστηκε ταμίας του ΔΣ της Ομοσπονδίας ανέφερε ότι θα εκμεταλλευτούν τις θετικές εμπειρίες για τη διοργάνωση μια καλύτερης και πιο δυναμικής παρέλασης και κάλεσε τους ομογενείς να μην αφήνουν για τελευταία στιγμή την εκπλήρωση των οικονομικών τους υποχρεώσεων.

Χαιρετισμούς απηύθυναν οι κ.κ. Απόστολος Τομόπουλος, Ηλίας Τσεκερίδης, Ντίνος Ράλλης, Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος, Ιωάννα Φιωτοδημητράκη, καθώς επίσης και ο πρώην πρόεδρος των Θεσσαλονικέων Θεόδωρος Μοσχοκάρφης, ο οποίος υποσχέθηκε να προσφέρει δύο δώρα από το Κοσμηματοπωλείο «Thessaloniki Jewelry» προκειμένου να συμπεριληφθούν στο Λαχείο της Παρελάσεως.

Η επόμενη πανομογενειακή για την παρέλαση θα πραγματοποιηθεί στις 5 Δεκεμβρίου 2019.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.