ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Στον ευπατρίδη, φιλάνθρωπο και ηγέτη Νικόλαο Μιχαλιό θα απονεμηθεί το 40ο Ομήρειο Βραβείο. Πρόκειται για το ανώτατο και εγνωσμένου κύρους ετήσιο βραβείο της Χιακής Ομοσπονδίας, το οποίο θα απονεμηθεί το βράδυ του Σαββάτου, 16 Νοεμβρίου 2019, κατά τη διάρκεια του επισήμου δείπνου που θα παρατεθεί στο Χιώτικο Σπίτι της Αστόριας.

Ο πρόεδρος της Χιακής Ομοσπονδίας Ιωάννης Κοντολιός μιλώντας στις «Αναμνήσεις» εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ενδιαφέρον των ομογενών για το επίσημο δείπνο, το οποίο, όπως επεσήμανε,  έχει τετραπλό χαρακτήρα.

Ο Νικόλαος Μιχαλιός, αποδέκτης του 40ού Ομήρειου Βραβείου.

«Ο πρώτος χαρακτήρας σχετίζεται με τον εορτασμό της 45ης επετείου της ιδρύσεως της Χιακής Ομοσπονδίας, ο δεύτερος με την απονομή του 40ου Ομήρειου Βραβείου στον συνιδρυτή και πρώην πρόεδρο της Ομοσπονδίας Νικόλαο Μιχαλιό. Ο τρίτος χαρακτήρας σχετίζεται με την εξασφάλιση πόρων για τη συνέχιση του εκπαιδευτικού, πολιτιστικού και φιλανθρωπικού έργου της Ομοσπονδίας, καθώς τα καθαρά έσοδα από το δείπνο, από το αναμνηστικό λεύκωμα και το λαχείο θα διατεθούν για τους προαναφερόμενους σκοπούς» επεσήμανε ο κ. Κοντολιός υπενθυμίζοντας ότι «εκδηλώσεις όπως το επίσημο δείπνο παρέχουν μια μοναδική ευκαιρία στους ομογενείς να αναβιώσουν τις παραδόσεις και να ξεφαντώσουν». 

Από αριστερά διακρίνονται οι Ευάγγελος Καββάδας, π. Απόστολος Λάρδας, Κούλα Καλογερά, Μητροπολίτης Χίου Μάρκος, Νικόλαος Μιχαλιός Μάρκος Μαρινάκης και Μανώλης Βουρνούς. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Στο δείπνο, όπως επεσήμανε ο κ. Κοντολιός, αναμένεται να συμμετάσχουν οι γενικοί Πρόξενοι της Ελλάδας και της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας και Αλέξης Φαίδωνος – Βαντέτ, η φιλελληνίδα βουλευτής Κάρολιν Μαλόνι, οι ομογενείς πολιτικοί Μιχάλης Γιάνναρης, Αραβέλλα Σιμωτά, Ανδρέας Γουναρδής, Νικόλ Μαλλιωτάκη, Κώστας Κωνσταντινίδης, καθώς επίσης και εκπρόσωποι της οργανωμένης ομογένειας.

Αναφερόμενος στον τιμώμενο ο κ. Κοντολιός επεσήμανε: «Η απόφαση του συμβουλίου για τη βράβευση του επιχειρηματία, του ευπατρίδη, του εξαίρετου οικογενειάρχη και του μεγάλου αγωνιστή για τα εθνικά μας θέματα Νικολάου Μιχαλιού έγινε δεκτή με ενθουσιασμό, αφ’ ενός μεν λόγω της πολυσχιδούς προσφοράς, αφ’ ετέρου δε λόγω του ότι ήταν πρωταγωνιστής για μισό περίπου αιώνα σε όλα τα δρώμενα της Χιώτικης παροικίας και κατ΄ επέκταση της ομογένειας της Νέας Υόρκης».

«Ο Νικόλαος Μιχαλιός υπήρξε ο οραματιστής, ο εμπνευστής και ο μέντορας για τη νεότερη γενιά των στελεχών της Χιακής Ομοσπονδίας. Η σοφία, σε συνδυασμό με την πραότητα, τη σύνεση, το φιλότιμο, την οξυδέρκεια και το σπάνιο του χαρακτήρα απετέλεσαν και συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να αποτελούν σημείο αναφοράς και πηγή έμπνευσης για όλους όσους ασχολούνται με τα κοινά», επεσήμανε ο κ. Κοντολιός υπενθυμίζοντας ότι «ο τιμώμενος είναι μέλος του Τάγματος των Αρχόντων του Αποστόλου Ανδρέου του Οικουμενικού Πατριαρχείου και Άρχων με όλη τη σημασία της λέξεως».

Στο στιγμότυπο από την εκδήλωση του Συλλόγου Καμπιουσίων Χίου, όπου τιμήθηκε και ο Δημήτριος Μιχαλιός, Από αριστερά διακρίνονται οι Νικήτας Βλάχος, Ιωάννης Γ. Μιχαλιός, Ειρήνη Μιχαλιού, Αικατερίνη Μιχαλιού, Νικόλαος Γ. Μιχαλιός, Δημήτριος Γ. Μιχαλιός (τιμώμενος), Λίλιαν Μιχαλιού, Τέρυ Βλάχος και Δέσποινα Καλογερά. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Νικόλαος Μιχαλιός

Ο διακεκριμένος επιχειρηματίας, ο ακαταμάχητος αγωνιστής για τα εθνικά θέματα, ο ευπατρίδης, ο φιλάνθρωπος, και συνάμα αποδέκτης του 40ού Ομήρειου Βραβείου κ. Νικόλαος Μιχαλιός αποτελεί την προσωποποίηση του αμερικανικού ονείρου.

Η Χιακή Ομοσπονδία,  ο Σύλλογος Βορειοχωριτών Χίου «Το Πελιναίον – Αγία Μαρκέλλα» και άλλοι ομογενειακοί φορείς, καθώς επίσης η μεγαλώνυμη κοινότητα του Αγίου Δημητρίου Αστόριας και κατ’ επέκταση η Εκκλησία και το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχουν ευεργετηθεί από την πολυσχιδή δράση και τη γενναιοδωρία του Νικολάου Μιχαλιού.

Το Χιώτικο Σπίτι στην Αστόρια και το ιδιόκτητο οικόπεδο στο οποίο χτίστηκε το προσκυνητάρι της Αγίας Μερκέλλας στο Upstate της Νέας Υόρκης φέρουν και την υπογραφή του Νικολάου Μιχαλιού.

Ο κ. Μιχαλιός ασχολήθηκε με τις οικοδομές και με την πάροδο του χρόνου κατάφερε να δημιουργήσει τη δική του εργολαβική εταιρεία, καθώς επίσης και την «Ν. Mihalios Realty LLC» με έδρα την Αστόρια και παρείχε τη δυνατότητα σε εκατοντάδες ομογενείς της Αστόριας και κατ’ επέκταση του Κουίνς να αγοράσουν μια υψηλών προδιαγραφών κατοικία που έχτιζε ο ίδιος και συνάμα τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους. 

Ο Νικόλαος Μιχαλιός γεννήθηκε στα Καμπιά της Χίου, στις αρχές του 1937 και ήταν ο πρωτότοκος γιος των αειμνήστων Γεωργίου Μιχαλιού και της Παρασκευής το γένος Ψαριανού. Οι γονείς του έφεραν στον κόσμο και τρία άλλα αγόρια, τον Γιάννη (1941), τον αείμνηστο Κώστα (1947-1952) και τον Δημήτρη (1948).

Ο Νικόλαος Μιχαλιός προ έξι ετών ηγήθηκε της επιτροπής για την απονομή του 34ου Ομήρειου Βραβείου στην Αθηνά Κρομμύδα και έθεσε ως στόχο την ενίσχυση του Ημερήσιου Σχολείου “Βασίλειος Σπυρόπουλος”. Στο στιγμιότυπο από την χορήγηση της δωρεάς από αριστερά διακρίνονται οι Νικόλαος ΜΙχαλιός, Αθηνά Κρομμύδα, Σταύρος Χαβιάρας και π. Παύλος Παλαιστίδης.

Την περίοδο της γερμανικής κατοχής η οικογένειά του, όπως και πολλοί άλλοι νησιώτες οδηγήθηκαν στην προσφυγιά. Αρχικά στον Τσεσμέ, μετά στο Χαλέπι της Συρίας και κατόπι στις Πηγές του Μωυσέως, όπου έμειναν σε αντίσκηνα για τέσσερα χρόνια.

Μετά τον πόλεμο η οικογένεια επέστρεψε στα Καμπιά της Χίου.

Δέκα χρόνια μετά οι γονείς του αποφάσισαν να έρθουν για μια καλύτερη τύχη στην Αμερική. Τον Μάιο του 1955 αγκυροβόλησαν στη Νέα Υόρκη, αλλά τα πράγματα κάθε άλλο παρά ρόδινα ήταν. Εργάστηκαν σκληρά και κατάφεραν σε σύντομο διάστημα να αλλάξουν τα δεδομένα.

Το 1980 ίδρυσε τη δική του εταιρεία «Malba Estates Inc.» και ασχολήθηκε με την ανέγερση νέων κατοικιών και μέχρι το 2005 κατάφερε να ανεγείρει πάνω 120 διπλοκατοικίες τη συντριπτική πλειοψηφία των οποίων τις πούλησε σε Έλληνες, Ιταλούς και Γιουγκοσλάβους, οι οποίοι ακόμη και σήμερα τον ευγνωμονούν διότι τους παρείχε τη δυνατότητα να επενδύσουν στον ιδρώτα τους σε μια ασφαλή επένδυση.

Η ενασχόλησή του με τα κοινά και κυρίως η απόφασή του να συμμετάσχει στο Συνέδριο της AHEPA το καλοκαίρι του 1965 στην Αθήνα άλλαξαν άρδην τα δεδομένα διότι εκεί γνώρισε την Αικατερίνη το γένος Γεωργιάδου.

Ο έρωτας θέριεψε και τον κράτησε στην Αθήνα όχι μόνο μέχρι το γάμο τους στις 12 Σεπτεμβρίου 1965, αλλά και μέχρι να τακτοποιήσουν τα χαρτιά της Αικατερίνης και να έρθουν μόνιμα και νόμιμα στη Νέα Υόρκη.

Το Νοέμβριο του 1965 ήρθαν στην Αμερική, όπου απέκτησαν τα δύο τους παιδιά, την Παρασκευή το 1966 και τον Γιώργο το 1970.

Όπως η πλειοψηφία των ομογενών επένδυσαν στην παιδεία των παιδιών τους. Η Παρασκευή ακολούθησε τα χνάρια του πατέρα της και σπούδασε αρχιτεκτονική. Είναι παντρεμένη με τον κυπριακής καταγωγής, Μιχάλη Χαραλάμπους, ο οποίος είναι μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών και με τον οποίο έφεραν στον κόσμο δύο κορίτσια, την Κατερίνα 19 χρόνων και την Νικόλ, 17 ετών.

Ο Γιώργος Μιχαλιός είναι δικηγόρος και διατηρεί το δικό του γραφείο στην Αστόρια. Είναι νυμφευμένος με την Στρατηγούλα (Τζούλη) το γένος Ανδρεάκου με την οποία έφεραν στον κόσμο δύο κορίτσια, την Βασιλική 13 ετών και την Αικατερίνη 9 ετών.

Μισός αιώνας προσφοράς

Ο Σύλλογος Βορειοχωριτών Χίου «Το Πελιναίον» ήταν ο πρώτος φορέας με τον οποίο η οικογένεια Μιχαλιού ήρθε σε επαφή λίγες ημέρες μετά την άφιξή τους στη Νέα Υόρκη και τον οποίο τον υπηρέτησαν με πάθος τόσο ο πατέρας του όσο και ο Νικόλαος.  Το 1970 ο Νικόλαος έθεσε υποψηφιότητα και εκλέχτηκε ταμίας του Συλλόγου, ενώ το 1975 εκλέχτηκε πρόεδρος του Συλλόγου.

Από αριστερά μεταξύ άλλων διακρίνονται οι Ευάγγελος Καββάδας, Κούλα Καλογερά, Δημήτριος Γωνιάς, Μητροπολίτης Χίου, κ. Μάρκος, Ιωάννης Κοντολιός, Νικόλαος Μιχαλιός, Μάρκος Μαρινάκης, Αικατερίνη Μιχαλιού, Μανώλης Βουρνούς και Μαρία Μαρινάκη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Εν τω μεταξύ, το 1974 και λίγες εβδομάδες πριν την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ο Παγχιακός Σύλλογος «Κοραής» Νέας Υόρκης έλαβε ένα γράμμα από την Χίο σχετικά με το ‘Σεισμίκ’ και κάλεσε όλα τα σωματεία σε συνεδρίαση στην αίθουσα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Κορώνα.

Εκείνο το βράδυ γεννήθηκε η ιδέα για την ίδρυση του πρώτου φορέα και συγκροτήθηκε πενταμελής επιτροπή, η οποία απαρτιζόταν από τον Νίκο Ψαρρό (πρόεδρο του Κοραή, ως πρόεδρο), τον Νικόλαο Μιχαλιό ταμία, τον Σπύρο Βάρρα, γραμματέα, τον Θεόδωρο Καλαμοτουσάκη, αντιπρόεδρο και τον Χρήστο Στρατάκη, νομικό σύμβουλο.

Όλοι προέρχονταν από τον ‘Κοραή’ και μόνον ο Νικόλαος Μιχαλιός από το «Πελιναίον». Την επιτροπή την ονόμασαν «Concerned Chians for the Preservation of Peace in the Aegean» και διοργάνωναν συλλαλητήρια στην Ουάσιγκτον. Πριν ξεκινήσουν την εκστρατεία ενημέρωσης του Κογκρέσου για τα δίκαια της Ελλάδος ζήτησαν την βοήθεια του Αρχιεπισκόπου Βορείου και Νοτίου Αμερικής, του μακαριστού Ιακώβου.  Με την μεσολάβηση του Χρήστου Στρατάκη πραγματοποιήθηκε η συνάντηση και ο κ. Ιάκωβος προθυμοποιήθηκε να τους βοηθήσει.

Την περίοδο εκείνη γεννήθηκε η ιδέα για την ίδρυση της Χιακής Ομοσπονδίας. «Όταν πληροφορήθηκε το γεγονός ο αείμνηστος Γεώργιος Λιβανός εξέφρασε την προθυμία του να συνεισφέρει. Το 1976 έγιναν οι εκλογές. Πρόεδρος εκλέχτηκε ο Γεώργιος Λιβανός, και εκτελεστικός αντιπρόεδρος ο Παντελής Σγουρός, ο οποίος ήταν αξιόλογο στέλεχος και ένας από τους ιδρυτές της Ομοσπονδίας, μαχητής και συνεργάσιμος.  Ιδρυτές ήταν, επίσης, ο Νίκος Ψαρρός, ο Νίκος Μαρινάκης και αρκετοί άλλοι.

Ο κ. Μιχαλιός ανέλαβε τα καθήκοντα του προέδρου της επιτροπής κτιρίου και κατάφερε να καλλιεργήσει την ιδέα της αγοράς του κτιρίου. Η ανταπόκριση ήταν μεγάλη και μάλιστα, έγιναν και οι πρώτες υποσχέσεις συνολικής αξίας $80.000.

Λίγες ημέρες αργότερα κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης στο Νισυριακό Σπίτι πληροφορήθηκε ότι είχε τεθεί προς πώληση το κτίριο στη συμβολή της 44ης Οδού και της Λεωφόρου Μπρόντγούει στην Αστόρια.

Το κτίριο εκείνο το είχαν οι Γερμανοί και ζητούσαν $250.000. Επικοινώνησαν με τον Γεώργιο Λιβανό, ο οποίος χωρίς δεύτερη σκέψη προσφέρθηκε να δώσει εκατό χιλιάδες δολάρια. Κατάφεραν να μειώσουν την τιμή στα $230.000 και τον Οκτώβριο του 1977 αξιώθηκαν να το αγοράσουν. Το κτίριο ήταν σε άθλια κατάσταση.

Το πρώτο έργο ήταν να ανακαινίσουν τις τουαλέτες, να αγοράσουν καρέκλες και τραπέζια. Το 1979 ο κ. Μιχαλιός έγινε εκτελεστικός αντιπρόεδρος και αργότερα πρόεδρος και επί της δικής του προεδρίας έγινε η μεγάλη ανακαίνιση του κτιρίου με τη σημερινή μορφή. Ο αείμνηστος αρχιτέκτονας Σταμάτης Λύκος εκπόνησε αφιλοκερδώς τα αρχιτεκτονικά σχέδια και ο κ. Μιχαλιός επέβλεπε επίσης αφιλοκερδώς τις εργασίες.

Την περίοδο εκείνη θεσπίστηκε το Ομήρειο Βραβείο το οποίο απονέμεται ανελλιπώς μέχρι και σήμερα και θεωρείται ένα από τα αξιόλογα βραβεία της Ομογένειας με το οποίο έχουν τιμηθεί ομογενείς και φιλέλληνες πολιτικοί και μεγάλοι ηγέτες, όπως ο πρόεδρος Κάρτερ και ο πρόεδρος της Ελλάδας Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Προσκυνητάρι Αγίας Μαρκέλλας

Ο Νικόλαος Μιχαλιός το 1978 βλέποντας την ανοδική πορεία του Συλλόγου Βορειοχωριτών συνέλαβε και έθεσε επί τάπητος την ιδέα της αγοράς ενός οικοπέδου στα Κάτσκιλς συνολικού εμβαδόντος 35 έκρων και με 7 έκρες λίμνη.

Το αγόρασαν έναντι $62.000, με προκαταβολή $30.000 και τα υπόλοιπα με τη σύναψη δανείων και έκαναν σχέδια για την ανέγερση του παρεκκλησίου της Αγίας Μαρκέλλας.

Η είδηση για την αγορά του οικοπέδου προκάλεσε τον ενθουσιασμό όλων των Βορειοχωριτών και τον Μάρτιο του 1979 προέβησαν στη θεμελίωση του παρεκκλησίου. Τον Ιούλιο του 1979 έγινε η πρώτη λειτουργία με τον Επίσκοπο Μελόης, κ. Φιλόθεο.

Και οι Χιώτες δεν αρκέστηκαν μόνο με το παρεκκλήσιο, αλλά προχώρησαν στην ανέγερση της κουζίνας και του μεγάλου υπόστεγου, στο οποίο κάθε χρόνο διοργανώνουν την πασχαλινή εκδρομή και το πανηγύρι της Αγίας Μαρκέλλας.

Ο Νικόλαος Μιχαλιός υπηρέτησε με το ίδιο πάθος και αφοσίωση και τη μεγαλώνυμη κοινότητα του Αγίου Δημητρίου Αστόριας και για δύο θητείες συμμετείχε στο διοικητικό συμβούλιο.

Ο Νικολάος Μιχαλιός με τα έργα και τη δραστηριότητά του, με την ανυπόκριτη αγάπη και το πάθος του χάραξε το δρόμο για μας και για τις γενιές που θα ακολουθήσουν, ούτως ώστε να συνεχίσουμε το έργο του για την πρόοδο της ελληνοαμερικανικής παροικίας.  

Ομήρειο Βραβείο

Το Ομήρειο Βραβείο καθιερώθηκε από τη Χιακή Ομοσπονδία το 1977 και απονέμεται κάθε χρόνο σε εξέχουσες προσωπικότητες από διάφορους τομείς μεταξύ των οποίων της πολιτικής, των τεχνών, των γραμμάτων και σε φιλανθρώπους.

Ως σύμβολο ελευθερίας, το Ομήρειο Βραβείο τιμά αυτούς που έχουν διακριθεί για τις δημοκρατικές τους ιδέες και την πίστη τους στα ανθρώπινα δικαιώματα. Ως σύμβολο φιλίας, ο θεσμός τιμά τη φιλία μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Το 2019 είναι μια από ολίγες χρονιές που η Χιακή Ομοσπονδία απονέμει δύο βραβεία στο ίδιο έτος. Το 39ο βραβείο όπως έγραψαν οι Αναμνήσεις απονεμήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2019 στην φιλελληνίδα γερουσιαστή του New Hampshire, κ. Jeanne Shaheen και η εκδήλωση και το αναμνηστικό λεύκωμα ήταν επιτυχημένα.

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.