Απεβίωσε ο θρυλικός πρώην Ανώτατος Δικαστής του Κουίνς Thomas A. Demakos

0
O ανώτατος δικαστής της Νέας Υόρκης Θωμάς Δημάκος.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο θρυλικός πρώην ανώτατος δικαστής της Νέας Υόρκης, Thomas A. Demakos (Αναστάσιος Α. Δημάκος) δεν υπάρχει πια ανάμεσά μας. Το πρωί της Τρίτης, 22 Φεβρουαρίου 2022, απεβίωσε σε ηλικία 98 ετών έχοντας στο πλευρό του την οικογένειά του.

Η είδηση για τον θάνατο του έχει προκαλέσει θλίψη και συγκίνηση στους συγγενείς και φίλους, οι οποίοι επικοινώνησαν με την οικογένειά του και εξέφρασαν τα ειλικρινή και εγκάρδια συλλυπητήρια και παράλληλα έπλεξαν το εγκώμιο του αειμνήστου.

Ο Thomas A. Demakos, τόσο ως εισαγγελέας, όσο και ως Ανώτατος Δικαστής διακρίθηκε για το ήθος και την αφοσίωσή του στην απονομή δικαιοσύνης. Την δεκαετία του ’70 άφησε την δική του υπογραφή στο ποινικό δίκαιο διότι στην δίκη για την δολοφονία του 10χρονου Αφροαμερικανού Clifford Glover (το 1973) κατάφερε να ανατρέψει τα δεδομένα και για πρώτη φορά στην ιστορία της Αμερικής στην Επιτροπή των Ενόρκων σε δίκη κατά των λευκών Scott KernJason LadoneMichael Pirone και Jon Lester εκλέχτηκαν Αφροαμερικανοί.

Ο ομογενής Ανώτατος Δικαστής μετά την αφυπηρέτησή του από το Σώμα των Πεζοναυτών (1943 έως και το 1946) εισήχθη και αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Long Island University. Στην συνέχεια έγινε δεκτός στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης όπου ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην Διοίκηση Επιχειρήσεων. Το 1957 αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή (New York State School of Law).

Μετά την αποφοίτησή του από το Long Island University εργάστηκε ως ορκωτός λογιστής μέχρι και την αποφοίτησή του από τη Νομική Σχολή. Από το 1962 μέχρι και το 1979 διετέλεσε περιφερειακός εισαγγελέας και την διετία 1980 – 1982 διετέλεσε δικαστής του Ποινικού Δικαστηρίου.

Από το 1982 έως και το 1985 διετέλεσε προσωρινός Ανώτατος Δικαστής του Κουίνς. Το 1985 εκλέχτηκε Ανώτατος Δικαστής και υπηρέτησε την τήβεννο με πάθος και αφοσίωση για 13 συναπτά έτη. Το 1999 συνταξιοδοτήθηκε λόγω των περιορισμών ως προς την ηλικία και έγραψε και πάλι ιστορία, διότι αγωνίστηκε κατά της υποχρεωτικής συνταξιοδότησης των δικαστών σε ηλικία 76 ετών.

Ο Ανώτατος Δικαστής Thomas A. Demakos, αν και ήταν εγνωσμένου κύρους λειτουργός στον Ναό της Θέμιδος στο Κουίνς και διέμενε στην Αστόρια, την Μέκκα του Ελληνισμού της Αμερικής, εν τούτοις διατηρούσε πάντα χαμηλό προφίλ και άφηνε το έργο του να μιλάει γι αυτόν.

Οι «Αναμνήσεις» εκφράζουν τα ειλικρινή και εγκάρδια συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους λοιπούς συγγενείς. Αιωνία Του η μνήμη.

-Advertisement-


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.