Απόψεις: Όλοι Ξέγνοιαστοι Φοιτητές Είμαστε

0
Ο Κώστας Βέργος.

Γράφει ο Κώστας Βέργος *

Ο μέγας τραγουδοποιός Διονύσης Σαββόπουλος εξέφρασε προχθές σε συνέντευξή του την υπέρ Μητσοτάκη συμπάθειά του. Διέκρινε δε σε σύμπασα την αντιπολίτευση «φοιτητική ξεγνοιασιά». Το κακό δεν είναι να χαρακτηρίζεις τους πολιτικούς σου αντιπάλους ξέγνοιαστους φοιτητές. Το κακό είναι να νομίζεις ότι εσύ ο ίδιος, όπως και ο εκλεκτός σου πολιτικός, ξεφεύγεις με κάποιο μαγικό τρόπο από αυτήν την ανθρώπινη συνθήκη του ξέγνοιαστου καβαλάρη. Ότι εσύ είσαι ο βαθειά γειωμένος και σοβαρός, ενώ όλοι οι άλλοι γύρω σου είναι οι ξέγνοιαστοι που ζουν εις βάρος των άλλων.

Ξέγνοιαστος καβαλάρης (easy rider, ξέγνοιαστος μοτοσυκλετιστής) είναι αυτός που κινείται ελεύθερα και ανέξοδα παντού, εκμεταλλευόμενος την σκληρή δουλειά των άλλων. Ζει όμορφα και χαλαρά αλλά εις βάρος των άλλων. Επικοινωνιακώς έξυπνο, «πιασάρικο». Ουσιαστικώς ρηχό.

 Όλοι, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, είμαστε ξέγνοιαστοι καβαλάρηδες και όποιοι νομίζουν ότι αυτοί αποτελούν την εξαίρεση είναι στην πραγματικότητα οι πιο επιρρεπείς να παρατήσουν ξαφνικά την όποια δουλειά κάνουν και να πάρουν τους δρόμους του ξέγνοιαστου καβαλάρη, πιο ανεύθυνοι από ποτέ.

Πόσο εν αγνοία του ξέγνοιαστος καβαλάρης πρέπει να είναι, αλήθεια, κάποιος, ώστε να αναλαμβάνει την ευθύνη για τα Τέμπη και, λίγο καιρό μετά, να προσβάλλει τους γονείς των νεκρών γιατί είπαν το αυτονόητο για τον «υπεύθυνο» υπουργό των συγκοινωνιών (και τα πολιτικά καμώματά του για την επανεκλογή του); Πόσο εν αγνοία του ξέγνοιαστος καβαλάρης πρέπει να είναι κάποιος, για να είναι ο «υπεύθυνος» πρωθυπουργός και υπουργός των παρακολουθήσεων και να μη καταλαβαίνει ότι η λέξη «υπεύθυνος» σημαίνει κάτι παραπάνω από κυβερνητική καρέκλα;

Πόσο εν αγνοία του ξέγνοιαστος καβαλάρης πρέπει να είναι κάποιος, για να αφαιρεί όπλα της πατρίδας του και να τα στέλνει στον «υπέρ πάντων» πόλεμο της Ουκρανίας, αφήνοντας εκτεθειμένη την αεράμυνα των νησιών μας; Χωρίς μία έστω ειρηνευτική πρωτοβουλία, έστω για τα μάτια του κόσμου, στην εμπόλεμη περιοχή.

Πόσο εν αγνοία του ξέγνοιαστος καβαλάρης πρέπει να είναι κάποιος, για να στέλνει Ελληνικό Στρατό να υπερασπισθεί την Aramco στην μακρινή Σαουδική Αραβία, σε ένα πόλεμο με χιλιάδες εγκλήματα πολέμου, διαπραχθέντα από όλους ανεξαιρέτως τους εκεί συμμετέχοντες; (Πέραν επίσημης αναφοράς του ΟΗΕ, υπάρχει και σχετική προσφυγή στην Χάγη με φάκελο της Guernica 37 – ανεξάρτητης διεθνούς πρωτοβουλίας νομικών).

Πόσο εν αγνοία του ξέγνοιαστος καβαλάρης πρέπει να είναι κάποιος  για να επιχαίρει για την δημόσια υγεία μας, ενώ πέτυχε Ευρωπαϊκή πρωτιά σε θανάτους Covid (αποκρύπτοντας για ένα διάστημα και σχετική μελέτη– Τσιόδρα);

Πόσο εν αγνοία του ξέγνοιαστος καβαλάρης πρέπει να είναι κάποιος για να μετρά τα οικονομικά μεγέθη πληθωρισμένα για να αποδείξει ότι ο μισθός και η σύνταξη δεν τελειώνουν στις πρώτες μέρες του μήνα αλλά στις τελευταίες;

Πόσο εν αγνοία του ξέγνοιαστος καβαλάρης πρέπει να είναι κάποιος για να μην υπολογίζει στον δείκτη ανεργίας την ξενιτεμένη νεολαία μας, που βρήκε μεν δουλειά αλλά στο εξωτερικό. (Όπως ακριβώς κατά την «αναπτυξιακή» δεκαετία του 1960 – με τα πλούσια μεταναστευτικά εμβάσματα της τότε ξενιτεμένης νεολαίας μας από την «ηττημένη» και ήδη ανοικοδομημένη Γερμανία.) Πόσο εν αγνοία του ξέγνοιαστος καβαλάρης πρέπει να είναι εκείνος ο υπουργός που θεώρησε τις Γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις παλιά και ξεχασμένη ιστορία; (Σκέρτσος: «Μιλάτε για μια υπόθεση η οποία αφορά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο… Αν αναλωνόμαστε σε ζητήματα τα οποία αφορούν το παρελθόν, χάνουμε τη μάχη για το μέλλον.»)

Ο συντάκτης του παρόντος άρθρου σταματάει εδώ, για να δηλώσει ο ίδιος ελεύθερος καβαλάρης εν πλήρη επιγνώσει (με 38 χρόνια προϋπηρεσίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα). Ο οποίος θα ασκεί ως το τέλος την κριτική του προς όσους αφίππευσαν νωρίς!

ΥΓ: Θα ριγώ πάντα στο άκουσμα του καλύτερου ζεϊμπέκικου «Μ’ αεροπλάνα και βαπόρια/ και με τους φίλους τους παλιούς…». Όπως και του καλύτερου ‘γιεγιέδικου’ «Ο καιρός θα ’ταν όμορφος στο δάσος/ θα ’ταν όμορφος στο δάσος/ αν δεν κουφαίνονταν τα φύλλα απ’ τον κρότο/ αν δεν πάγωνε ο ήλιος απ’ το κρότο/ τα παιδιά αν δεν τρώγανε σκουπίδια/ τα αεροπλάνα αν δεν καίγανε καλύβια.»

  • Οικονομολόγος διεθνολόγος (PhD)
-Advertisement-


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.