Απόψεις: Νικητές και Χαμένοι των Ευρωεκλογών

0
Ο Κώστας Βέργος.

Γράφει ο Κώστας Βέργος *

Έχασαν και οι τρεις, αλλά όλοι με παράπλευρες μικρές, παρηγορητικές νίκες. Η ΝΔ έχασε, αλλά με διπλάσιες ψήφους έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε, αλλά νίκησε το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ έχασε, αλλά αύξησε κατά τι το ποσοστό του. Η αποχή, πρέπει να πούμε, τους κέρδισε και τους τρεις, αλλά έχασε για ακόμη μια φορά την ευκαιρία να αποδείξει την δημοκρατικότητά της – όταν υπάρχει και η λευκή ψήφος.

Παρέκβαση: Η αποχή της παραλίας δεν είναι διαμαρτυρία αλλά απλώς αποχή και περιφρόνηση και υπονόμευση της δημοκρατίας. Στην αρχαία Αθήνα, η λέξη «ιδιώτης» χρησιμοποιείτο για κάποιον που δεν μετείχε στα κοινά, είχε δε εξαιρετικά αρνητική σημασία. Στον Θουκυδίδη (2.40) βρίσκουμε την εμβληματική φράση του Επιταφίου του Περικλέους: «Τον μη μετέχοντα εις τα κοινά ουχί απράγμονα αλλά αχρείον (άχρηστον) νομίζομεν».

Συνεχίζουμε: ΚΚΕ και «Βελόπουλος» κέρδισαν, αλλά θα παραμείνουν επί μακρόν μακράν της εξουσίας ως κόμματα διαμαρτυρίας εξ αριστερών και εκ δεξιών – και δη πολύ δεξιών – αντιστοίχως. Ακολουθούν τα μικρά, περί το 3%, αριστερά και δεξιά κόμματα, που προήλθαν από τις διασπάσεις των τριών πρώτων κομμάτων: Η άπτερος Νίκη του κ. Νατσιού που θεολογεί ως η δεξιά του Κυρίου, η απήδαλος Πλεύσις της κ. Κωνσταντοπούλου που αγορεύει ως η αριστερά του ιδίου κυρίου, η Νέα Αριστερά, το ΜΕΡΑ και ο Κόσμος που ονειρεύονται τις θερινές νύχτες του Σαίξπηρ, μπερδεύοντας γαμπρούς και νύφες, όπως στο ομώνυμο έργο, και τέλος η γλυκυτάτη κ. Λατινοπούλου και οι διόλου γλυκείς Πατριώτες. Λατινοπούλου και Πατριώτες διεκδικούν την προίκα του αδικοχαμένου Κασιδιάρη με το «Πατρίς-Θρησκεία-Οικογένεια» εις τον υπερθετικό βαθμό. Να παρατηρήσουμε, παρεμπιπτόντως, ότι Νέα Αριστερά και Λοβέρδος είχαν κοινή τύχη φεύγοντας από τα κόμματά τους.

Η Ευρώπη συνολικώς: Το φάντασμα, που στα τέλη του 19ου πλανιόταν πάνω από την Ευρώπη, δεν είναι σήμερα, τρίτη δεκαετία 21ου, ο κομμουνισμός αλλά η ακροδεξιά. Στην Γερμανία του ιστορικού ναζισμού, όλα τα ανατολικά κρατίδια (πλην Βερολίνου) βάφτηκαν μπλε (των νεοναζιστών). Στην Γαλλία, ο πολέμαρχος Μακρόν χάνει απέναντι στην ακροδεξιά Λεπέν. Η ευρωπαϊκή συστημική «δεξιά του πολέμου» θα τεθεί τώρα εναντίον της ευρωπαϊκής αντισυστημικής «ακροδεξιάς του Πούτιν». Η ελάχιστη αριστερά θα παρακολουθεί εκ του μακρόθεν την συστημικότατη κεντροαριστερά να συντονίζεται με την «δεξιά του πολέμου».

Το έχουμε ξαναγράψει: Η δεξιά ξέρει να διαχειρίζεται τον φόβο και η αριστερά την ελπίδα. Σήμερα πλεονάζει ο φόβος και λείπει η ελπίδα και, άρα, τον λόγο τον έχει πρώτα η δεξιά. Και, για τους ακόμη πιο φοβικούς, η ακροδεξιά. Η ασφάλεια, όμως, τελικά, σκοτώνει ανθρωπισμό και πολιτισμό.

ΥΓ.1: Προς ΝΔ: Τι σας κόστισε: Οι απώλειές σας προς τα δεξιά οφείλονται κυρίως στον νόμο περί του γάμου των ομόφυλων, προς δε κάθε κατεύθυνση, δεξιά και αριστερά, στην φανερά επιλήψιμη διαχείριση των «Τεμπών». Τι δεν σας κόστισε (αφού ο πολύς κόσμος αποδέχεται το φοβικό αφήγημά σας περί της «σωστής πλευράς της ιστορίας»): Στείλατε όπλα στην Ουκρανία χωρίς να ρωτήσετε κανένα. Στείλατε προηγουμένως όπλα και στρατό στην Σαουδική Αραβία χωρίς να ρωτήσετε κανένα. Συνάψατε συμφωνίες με τον Νετανιάχου χωρίς να τις φέρετε στην Βουλή. Μέχρι και στο αφρικανικό Σαχέλ θέλατε να μάς εμπλέξετε με την ελληνο-γαλλική συμφωνία αμοιβαίας στρατιωτικής συνδρομής. Όμως, δεν σας εξέλεξε κανείς για να εμπλέξετε την χώρα σε πόλεμο. (Αναλάβετε πρωτοβουλίες ειρηνευτικές και στα δύο πολεμικά μέτωπα. Θα κερδίσετε σε διπλωματικό κεφάλαιο. Σας ενδιαφέρει όμως;)

ΥΓ.2: Προς ΣΥΡΙΖΑ: Σοβαρευτείτε κύριοι! Είμεθα υπέρ της αβάσταχτης ελαφρότητας του Είναι, αλλά όχι κι έτσι.

ΥΓ.3: Προς ΠΑΣΟΚ και «λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις»: Εσείς σοβαρευθήκατε, αλλά είναι πια αργά.

ΥΓ.4: Προς τα μικρά αριστερά κόμματα: Να εγκαλείτε καθημερινώς, με από κοινού επερωτήσεις, την κυβέρνηση για την εμπλοκή της χώρας μας στις ανά τον κόσμο πολεμικές επιχειρήσεις. Να εξηγήσετε στον κόσμο τι κάνετε. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας να λογοδοτήσει στην Βουλή με λεπτομερή αναφορά για τα διαπραχθέντα εκ μέρους των συμμάχων εγκλήματα πολέμου στην Υεμένη (των Χούθι), από της ημέρας εμπλοκής μας, 15/10/2021, στις Σαουδαραβικές στρατιωτικές επιχειρήσεις. Αποκαλύψτε κύριοι την πρακτική της συστηματικής συγκάλυψης βαριών εγκλημάτων. Το Doomsday Clock δείχνει μεσάνυχτα.

ΥΓ.5: Προς τα μικρά δεξιά κόμματα: Όταν μιλάτε για το μεταναστευτικό, επικαλούμενοι το σύνθημα «Πατρίς-Θρησκεία-Οικογένεια», να μη ξεχνάτε να αναφέρετε το κήρυγμα του Χριστού: «Ξένος ήμην και συνηγάγετέ με.» Έτσι, για τα προσχήματα! Εξ άλλου, χωρίς προσχήματα, αυτή είναι η αληθινή δεξιά του Κυρίου την ώρα της Κρίσεως, ως κάλλιον εμού γνωρίζετε εκ του Ευαγγελίου. Ματθ. κε΄ 31 – 46.

  • Ο Κώστας Βέργος είναι Οικονομολόγος, διεθνολόγος, Ph.D.. Δίδαξε στην τεε επί 30 έτη, επί 13 διευθυντής επαλ. Συγγραφέας, ‘Γεωπολιτική των Εθνών’, Παπαζήσης, κλπ, και αρθρογράφος στον καθημερινό και ειδικό τύπο, συνεργάτης της ‘Ε’ από το 1990. Ραδιοφωνικός και τηλεοπτικός παραγωγός, ‘Απαρχές της Jazz’, ΕΡΑ Κέρκυρας, και τα πολιτικο–πολιτισμικά ‘Περιγράμματα’, StartTV. Αλεξανδρινός, Κερκυραίος, Έλληνας, πολίτης του κόσμου. Συγγραφέας: Ντοστογιέφσκι. Φιλόσοφος: Χάνα Άρεντ. Απόφθεγμα: «Ζήσε σαν στην τελευταία σου μέρα, μάθαινε σαν να πρόκειται να ζεις αιώνια», Γκάντι.
  • ** Το άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στην ιστοσελίδα https://enimerosi.com/ και αναδημοσιεύεται με την συγκατάθεση του αρθρογράφου.
-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.