Απόψεις: Ερωτηματικά και σκέψεις για διάλογο με Νίκη Κεραμέως

0
Η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως ενώ παρουσιάζει τον φάκελο της επιστολικής ψήφου. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.

Γράφει ο Ντίνος Αυλωνίτης

Μερικές σκέψεις και ερωτηματικά στον απόηχο της πρόσφατης ανοικτής ομιλίας της υπουργού Εσωτερικών κ. Νίκης Κεραμέως στην Αστόρια το βράδυ της Τετάρτης 27/3. Η ενημερωτική ομιλία της κ. υπουργού όπως ανέφερε και το ρεπορτάζ των «Αναμνήσεων» οργανώθηκε από το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη στην αίθουσα εκδηλώσεων της κοινότητας Αγ. Δημητρίου στην Αστόρια.

Η κ. Κεραμέως επικεντρώθηκε στην ομιλία της στη διαδικασία της επιστολικής ψήφου παρουσιάζοντας με απλά λόγια, παραδείγματα και λεπτομέρειες για την εγγραφή στην πλατφόρμα epistoliki.ypes.gov.gr, για το ειδικό ευρωψηφοδέλτιο, την εσώκλειστη υπεύθυνη δήλωση και τους φακέλους αποστολής της επιστολικής ψήφου.

Ο διάλογος μετά την ομιλία της κ. Κεραμέως με το ακροατήριο που ακολούθησε, διεξήχθη ομολογουμένως σε πολιτισμένο επίπεδο, αλλά άφησε αδιευκρίνιστα και αναπάντητα ερωτήματα. Σε ερώτηση μας αν και κατά πόσο το υπουργείο που προΐσταται η κ. Υπουργός εγγυάται το αδιάβλητο από τη στιγμή που θα ταχυδρομηθεί ο φάκελος με το ψηφοδέλτιο μέχρι την παραλαβή του στην Ελλάδα.

Η κ. Υπουργός δήλωσε ότι έχει σταλεί πρόσκληση σε εταιρείες μεταφορών (courier) και αναμένεται να επιλεγεί η κατάλληλη για την ταχυδρομική διεκπεραίωση του φακέλου.      

Ειρήσθω εν παρόδω, αλλιώς βιώσαμε την διαδικασία αποστολής φακέλων με ψηφοδέλτια στις εθνικές εκλογές 2023 όντας εκλογικός αντιπρόσωπος στο εκλογικό τμήμα της Τάμπα, Φλόριδα. Μετά τη λήξη της ψηφοφορίας στις εκλογές του Ιουνίου 2023, τα ψηφοδέλτια από το εκλογικό τμήμα της Τάμπα τοποθετήθηκαν σε σάκο, σφραγίστηκε και συνοδεύτηκε αυτοπροσώπως από τη δικαστικό αντιπρόσωπο μέχρι την παράδοση του στην Ελλάδα.

Μπορεί να ακούστηκαν ευχάριστα οι επεξηγήσεις για την διαδικασία διεκπεραίωσης της εγγραφής και μεταφοράς του φακέλου επιστολικής ψήφου όπως το οραματίζεται το υπουργείο εσωτερικών όμως η σκληρή πραγματικότητα όπως τη ζει ο Ελληνικός λαός και οι απόδημοι δε συνάδουν με τα ωραία λόγια.

Στιγμιότυπο από την ομιλία της υπουργού Εσωτερικών Νίκης Κεραμέως στην Αστόρια. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.

Η κ. Κεραμέως αν και ερωτήθηκε δεν διευκρίνισε, ούτε έδωσε πειστική απάντηση για την ασφάλεια και το αδιάβλητο της μεταφοράς των φακέλων από ιδιωτική εταιρεία μεταφορών courier.

Αν δεν το αντελήφθη η κυρία υπουργός να της υπενθυμίσουμε ότι η εμπιστοσύνη των ομογενών έχει κλονιστεί ανεπανόρθωτα. Εκτός από κάποιες μεμονωμένες εξαιρέσεις, τα ΜΜΕ που κάλυψαν την ομιλία της κ. Κεραμέως στην Αστόρια δεν πρόβαλαν την αμφισβήτηση επί της διαδικασίας της επιστολικής ψήφου. Είναι διάχυτη η εντύπωση ότι το παιχνίδι είναι στημένο και στα μέτρα τους.

Η αίσθηση αμφισβήτησης σε εμάς εδώ στην ομογένεια επικυρώνεται με την ύπαρξη σκανδάλων όπως αυτό με τις παρακολουθήσεις μέσω predator spyware, το διπλό έγκλημα με τη σύγκρουση δύο αμαξοστοιχιών στα Τέμπη με 57 νεκρούς και έναν αγνοούμενο, το μπάζωμα και το κουκούλωμα της αλήθειας που ακολούθησε, καθώς και η πρόσφατη μαζική διαρροή email από το υπουργείο εσωτερικών με προσωπικά δεδομένα ομογενών. Όλα μαζί συνθέτουν ένα πάζλ αναξιοπιστίας και δεν αφήνουν περιθώρια εμπιστοσύνης στη διαδικασία της επιστολικής ψήφου. Ο κίνδυνος μετωπικής σύγκρουσης είναι υπαρκτός. Αλλά όχι τρένων αυτή τη φορά…

Διαβάστε επίσης: https://www.anamniseis.net/omilia-nikis-kerameos-gia-epistoliki-psifo-stin-astoria/

https://www.anamniseis.net/egkardia-sinantisi-elpidophorou-nikis-kerameos/

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.