Αποψη: Ψύχραιμη αλλά ουσιαστική διαχείριση των προκλήσεων του «Ορούτς Ρέις»

0
Το τουρκικό πλοίο «ORUC REIS» / Φωτογραφία αρχείου.

Του ΝΙΚΟΛΑ ΚΑΤΣΙΜΠΡΑ*

Οπότε η κρίσιμη ερώτηση είναι: Ποια είναι τα οικονομικά οφέλη της Τουρκίας από την παρέαση των ερευνητικών εργαλείων του «Ορούτς Ρέις»; Η άποψή μου είναι ότι όπως γίνεται τώρα η παρέαση, τα οφέλη είναι μηδαμινά και εξηγώ γιατί:

Οι σεισμικές έρευνες λειτουργούν ως εξής: Τα ερευνητικό πλοίο ρυμουλκεί μία συστοιχία ισχυρών ηχητικών πομπών και αισθητήρων. Οι πομποί είναι υπεύθυνοι να εκπέμπουν πολύ ισχυρούς ηχητικούς παλμούς – σχεδόν μικρές υποθαλάσσιες εκρήξεις. Οι αισθητήρες στη συνέχεια λαμβάνουν τις ηχητικές επιστροφές αυτών των παλμών, οι οποίες μπορεί να εμπεριέχουν πληροφορίες για την ποιότητα του βυθού και του υπεδάφους. Αυτές οι πληροφορίες έχουν δυνητικά οικονομική αξία για το τι φυσικοί πόροι υπάρχουν στη περιοχή. Ομως η αξία της πληροφορίας εξαρτάται από την ποιότητα των ηχητικών επιστροφών.

Εκείνο που ακούγεται ευρέως είναι ότι το κορεσμένο περιβάλλον από τον θόρυβο των μηχανών των τουρκικών και ελληνικών μονάδων δεν επιτρέπουν στο «Ορούτς Ρέις» να λάβει αξιοποιήσιμες πληροφορίες. Αυτό φαίνεται να ισχύει ειδικά λόγω της εγγύτητας των πλοίων συνοδείας στο ερευνητικό, κάτι το οποίο είναι αναγκαίο λόγω της κινητοποίησής μας. Ομως, εγώ επίσης εικάζω ότι οι ελληνικές μονάδες θα πρέπει να κάνουν ενεργά ηχητικές παρεμβολές με τα δικά τους ισχυρά σόναρ ώστε να εξαλείψουν κάθε πιθανότητα του «Ορούτς Ρέις» να λάβει καθαρές ηχητικές επιστροφές από τις εκπομπές του. Ουσιαστικά αυτό σημαίνει ότι το «Ορούτς Ρέις» κάνει κυριολεκτικά πολύ θόρυβο για το τίποτα.

Αν τα παραπάνω αποδειχθούν αληθή, καθίσταται σαφές ότι οι δραστηριότητες του «Ορούτς Ρέις» αποσκοπούν αποκλειστικά στο να μας εξωθήσει σε αντιδράσεις που να δώσουν αφορμή στον Ερντογάν να δικαιολογήσει περαιτέρω επιθετικές του ενέργειες. Ουσιαστικά, αποδείξαμε ότι μπορέσαμε να εξαλείψουμε το μοναδικό στοιχείο που αποτελεί απειλή στα κυριαρχικά μας δικαιώματα χωρίς να παρασυρθούμε σε περαιτέρω κλιμάκωση, η οποία θα ήταν βούτυρο στο ψωμί του Ερντογάν.

Για αυτόν τον λόγο πρέπει να κάνουμε τον χειρισμό αυτής της κρίσης σημαία στα διεθνή φόρα και σε κάθε διμερή συνάντηση. Το μήνυμά μας θα είναι ότι εξουδετερώσαμε την ουσία της πρόκλησης της Τουρκίας και με την ιστορική κινητοποίησή μας διατηρήσαμε το τακτικό πλεονέκτημα της αποτροπής περισσότερων ουσιαστικών διεκδικήσεων.

Αυτό ενισχύει την εικόνα μας ως υπεύθυνους πυλώνες ασφάλειας στην περιοχή, ενώ παράλληλα τονίζει την αποφασιστικότητά μας να υπερασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα με κάθε τρόπο.

Εκείνο που απομένει τώρα είναι να γίνει μία ανάλογη εξήγηση στον ελληνικό λαό, ο οποίος έχει ανάγκη από τόνωση του ηθικού του και ας αφήσουμε τις κινήσεις εντυπωσιασμού στον σουλτάνο.

* Ο κ. Νικόλας Κατσίμπρας διδάσκει στο Πρόγραμμα Επίλυσης Συγκρούσεων του Πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης και είναι πρώην αξιωματικός του πολεμικού ναυτικού.

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.