ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. «Η φετινή εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου είναι διαφορετική απ’ όλες τις άλλες», λέει ο Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης, κ. Ευάγγελος στην εγκύκλιό του για την γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και τονίζει ότι «μας βρίσκει στο μέσον μιας πανδημίας που ήλθε να μας συγκλονίσει και να μας ταράξει, καθώς βλέπουμε την αδυναμία του ανθρώπου να αντιμετωπίσει την κατάσταση και να βρει την θεραπεία».

Ο κ. Ευάγγελος αναφέρεται στις τραγικές συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού και τονίζει «παντού γύρω μας βλέπουμε πόνο και θλίψη.

«Οικογένειες να θρηνούν τους νεκρούς τους. Επιχειρήσεις να κλείνουν. Νοικοκυραίους να χάνουν τις δουλειές τους και να μένουν στο δρόμο. Ανθρώπους να πνίγονται από την απελπισία, την αβεβαιότητα και τις συνέπειες που η πανδημία επιφέρει», αναφέρει ο κ. Ευάγγελος στην εγκύκλιό του και  υπενθυμίζει στο χριστεπώνυμο πλήρωμα ότι «εμείς οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί έχουμε το πάναγνο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου, που μας δίνει χαρά, κουράγιο και ελπίδα».

«Έχουμε την λατρευτή μας Παναγία, η οποία όπως ψάλλουμε στο Απολυτίκιο σήμερα δεν μας έχει εγκαταλείψει αδελφοί μου», τονίζει.

Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της εγκυκλίου του Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης, κ. Ευαγγέλου:

Προς τον ευλαβέστατον Ιερόν Κλήρον, τους εντιμοτάτους Άρχοντας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τους Προέδρους και τα Μέλη των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων, τας Προέδρους και τα Μέλη των Φιλοπτώχων Αδελφοτήτων, τους διδάσκοντας και διδασκομένους των Κατηχητικών και Ελληνικών Σχολείων, τας Οργανώσεις της Νεολαίας και άπαν το Χριστεπώνυμον πλήρωμα των ευσεβών Ορθοδόξων Χριστιανών της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιερσέης.

«Εν τη Γεννήσει την παρθενίαν εφύλαξας, εν τη Κοιμήσει τον κόσμον ου κατέλιπες Θεοτόκε.» (Απολυτίκιον Εορτής).      

Αγαπητοί μου αδελφοί,

Μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού εορτάζουμε την μεγάλη Θεομητορική εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, που ονομάζεται και «Πάσχα του καλοκαιριού» λόγω της μεγάλης αξίας που έχει το Πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου στην ζωή κάθε Ορθοδόξου Χριστιανού. Η Θεοτόκος Μαρία, η ταπεινή Κόρη της Ναζαρέτ, αξιώθηκε από τον Θεό, ανάμεσα από πλήθος γυναικών, να κυοφορήσει τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό, και να γίνει η «θύρα» διά της οποίας κάθε άνθρωπος θα εισέλθει στην Βασιλεία των Ουρανών.

Το Απολυτίκιο της σημερινής εορτής αρχίζει με δύο αντιφάσεις ή δύο θέσεις αντίθετες προς την ανθρώπινη μικροσκοπική λογική. Η πρώτη είναι το «αειπάρθενον» της Θεοτόκου: «εν τη Γεννήσει την παρθενίαν εφύλαξας».

Η Ορθόδοξη Θεολογία διδάσκει ότι η Παναγία υπήρξε προ τόκου, εν τόκω και μετά τόκον παρθένος. Αυτή η θέση έρχεται να συγκλονίσει την ανθρώπινη επιστημονική αλήθεια και να διατρανώσει μάζι με τον Αρχάγγελο Γαβριηλ ότι: «Θεός όπου βούλεται, νικάται φύσεως τάξις».

Η δεύτερη αντιφατική θέση που ψάλλουμε στο σημερινό Απολυτίκιο είναι το «ακοίμητον» των πρεσβειών της Θεοτόκου: «εν τη Κοιμήσει τον κόσμον ου κατέλιπες Θεοτόκε», δηλαδή ότι και μετά τον θάνατό Της η Παναγία δεν εγκατέλειψε τον κόσμο. Αυτό όμως και πάλι έρχεται να ταράξει την ανθρώπινη λογική, καθώς σύμφωνα με τους φυσικούς νόμους ο θάνατος αποτελεί το τέλος της ανθρώπινης υπάρξεως. Πως λοιπόν η Θεοτόκος δεν εγκατέλειψε τον κόσμο μετά τον θάνατό της.

Εδώ έρχεται και πάλι η πίστη, αυτή η μεγάλη αρετή και δωρεά του Θεού, να απαντήσει κάθε απορία και να λύσει κάθε δεσμό που μας κρατά καρφωμένους και φυλακισμένους στα πλαίσια της λογικής. Εδώ έρχεται να απαντήσει ο Αναστάς εκ των νεκρών Κύριος, ο Οποίος με την Ανάστασή Του μας έδειξε ότι δεν υπάρχει τέλος, αλλά προσωρινός χωρισμός.

Με την Ανάστασή Του μας έδειξε ότι όντως υπάρχει αιώνια ζωή, που μας περιμένει, και ότι οι κεκοιμημένοι μας δεν χάνονται, αλλά μεταβαίνουν σε τόπο αναμονής για την τελική Έλευση του Κυρίου και την δικαία Κρίση Του.

Ακόμη, η Ανάσταση του Κυρίου μας διδάσκει ότι οι «δίκαιοι εις τον αιώνα ζώσι», δηλαδή οι καθαροί ενώπιον του Θεού, όπως η Υπεραγία Θεοτόκος, οι Άγιοί μας και κάθε ψυχή που έχει ευαρεστήσει τον Θεό, δεν εγκαταλείπουν τον κόσμο μας, αλλά συνεχίζουν να μας βοηθούν με τις πρεσβείες και τις μεσιτείες τους στον Θεό για εμάς.

Κλείνοντας να τονίσουμε ότι η παραπάνω αναφορά μας στην Ανάσταση του Χριστού δεν μας εκτρέπει από το θέμα της σημερινής εορτής αλλά αντίθετα εκφράζει την άρρηκτη σύνδεση της Αναστάσεως του Κυρίου με την Κοίμηση της Θεοτόκου, που επίσης ονομάζουμε «Πάσχα του καλοκαιριού».

Αγαπητοί μου αδελφοί,

Η φετινή εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου είναι διαφορετική απ’ όλες τις άλλες. Μας βρίσκει στο μέσον μιας πανδημίας που ήλθε να μας συγκλονίσει και να μας ταράξει, καθώς βλέπουμε την αδυναμία του ανθρώπου να αντιμετωπίσει την κατάσταση και να βρει την θεραπεία. Παντού γύρω μας βλέπουμε πόνο και θλίψη. Οικογένειες να θρηνούν τους νεκρούς τους. Επιχειρήσεις να κλείνουν. Νοικοκυραίους να χάνουν τις δουλειές τους και να μένουν στο δρόμο. Ανθρώπους να πνίγονται από την απελπισία, την αβεβαιότητα και τις συνέπειες που η πανδημία επιφέρει.

Όμως εμείς οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί έχουμε το πάναγνο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου, που μας δίνει χαρά, κουράγιο και ελπίδα. Έχουμε την λατρευτή μας Παναγία, η οποία όπως ψάλλουμε στο Απολυτίκιο σήμερα δεν μας έχει εγκαταλείψει αδελφοί μου.

Είναι εδώ για να μας βοηθάει να διερχόμαστε τα ανθρώπινα προβλήματα, τα αδιέξοδα και την αδυναμία μας να αντιμετωπίσουμε το κακό που διέπει τον κόσμο μας. Είναι εδώ για να πρεσβεύει και να μεσιτεύει για όλους εμάς, τα παιδιά Της, και από Εκείνην να παίρνουμε δύναμη, κουράγιο και απαντοχή.

Μέσα από την ψυχή μου εύχομαι σε όλους σας χρόνια πολλά και ευλογημένα, με την Χάρη της Υπεραγίας Θεοτόκου. Η Παναγία μας να προστατεύει τον κόσμο μας και να μας λυτρώνει πάντοτε από κάθε είδους προσβολής και κινδύνου. Αμήν! 

Μετά πατρικής αγάπης και ευχών Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ + Ο Νέας  Ιερσέης ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.