Του Τηλέμαχου Κώτσια*

ΑΘΗΝΑ. Με το Νόμο Κατρούγκαλου, σύμφωνα με τον οποίο για να δικαιούται κανείς την πλήρη εθνική σύνταξη στην Ελλάδα πρέπει να έχει 40 χρόνια παραμονής, αποκλείονται όλοι οι Βορειοηπειρώτες και οι άλλοι ομογενείς που ήρθαν στην Ελλάδα από τις χώρες του ανατολικού μπλοκ μετά το 1990, με συνέπεια να γίνεται μια τεράστια αδικία σε βάρος τους.

Για τα ίδια χρόνια δουλειάς να κερδίζουν από την έτσι κι αλλιώς πενιχρή σύνταξή τους, τουλάχιστον 150 ευρώ λιγότερα σε σχέση με έναν γηγενή συνταξιούχο για τα ίδια χρόνια δουλειάς.

Ο νόμος φαίνεται φωτογραφημένος αποκλειστικά για τους Βορειοηπειρώτες ή και για τους ομογενείς από τις πρώην ανατολικές χώρες, εφόσον δεν μπορεί να αποδειχτεί ότι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι δεν έλλειπαν εκτός Ελλάδος κάποια χρόνια της ζωής τους.

Ο διακεκριμένος Βορειοηπειρώτης συγγραφέας Τηλέμαχος Κώτσιας.

Πόσο πληγώνει τον Βορειοηπειρώτη αυτή η λέξη «εθνική» για τη σύνταξη! Σαν να μην συμμετέχει κι αυτός στο ελληνικό έθνος! Ένας άκρως ρατσιστικός νόμος. Και η ειρωνεία της τύχης είναι ότι το νόμο αυτό τον θέσπισε το κόμμα που ανέβηκε στην εξουσία με τη σημαία κατά του ρατσισμού.

Ο σημερινός πρωθυπουργός υποσχέθηκε μεταξύ άλλων, σε συναντήσεις με τους Έλληνες ομογενείς από την Αλβανία, να διορθώσει αυτή την αδικία, άλλωστε γι’ αυτό εκλέχτηκε πανηγυρικά, αλλά σύμφωνα με το νομοσχέδιο που κατατίθεται προς συζήτηση, δυστυχώς, αυτή η ρύθμιση δεν περιλαμβάνεται  στον νέο νόμο.

Καλείται σήμερα ο Πρωθυπουργός να αποδείξει αν τηρεί το λόγο του κι αν εκπροσωπεί εκείνο το υγιές τμήμα της κοινωνίας που υποστήριξε την πολιτική του κόμματός του.

Εδώ και τριάντα χρόνια αυτή η κοινότητα δεν κατάφερε ποτέ να πλησιάσει το κλειστό κύκλωμα της εξουσίας, να βγάλει κάποιο πολιτικό στέλεχος, για να τον υπερασπιστεί.  Από την άλλη, όλες σχεδόν οι κυβερνήσεις έχουν φροντίσει να συντηρούν βορειοηπειρωτικούς συλλόγους φαντάσματα, με σκοπό να συνδράμουν στις δικές τους πολιτικές γραμμές, οι οποίοι κάνουν ό,τι μπορούν για να για να διαλύσουν ή να καπελώσουν τους πραγματικούς συλλόγους των Βορειοηπειρωτών που θέλουν να έχουν δική τους φωνή.

Ακόμα και τους πολιτικούς φορείς της μειονότητας στην Αλβανία οι ελληνικές κυβερνήσεις φροντίζουν να χαλιναγωγήσουν και όταν δεν τα καταφέρνουν, βοηθούν στη δημιουργία άλλων φορέων, εξάγοντας και στην ομογένεια την ασθένεια του ελληνικού δικομματισμού.

Στις τελευταίες περιφερειακές εκλογές οι Βορειοηπειρώτες κατέβηκαν με την Ανεξάρτητη Συμμαχία για την Αττική (ΑΣΑ), πετυχαίνοντας έναν περιφερειακό σύμβουλο.  Η ΑΣΑ, ελλείψει άλλων φορέων, καλείται τώρα να αναλάβει ένα έργο εκτός των αρμοδιοτήτων της.

Επιπλέον, κόπηκε ο επίδομα για τους υπερήλικες Βορειοηπειρώτες όπως και το επίδομα πολυτέκνων των 100 ευρώ, που αφορούσε μια υπολογίσιμη ομάδα Βορειοηπειρωτών. 

Τόσο άτυχη αυτή η κατηγορία ανθρώπων, να υποφέρει μια ζωή στην Αλβανία, να δουλέψει σκυλίσια στην Ελλάδα και στο τέλος να μείνει με το δάχτυλο στο στόμα! Δεν υπάρχει κανείς να ακούσει τη φωνή της;

  • Ο Τηλέμαχος Κώτσιας είναι μεταφραστής, διακεκριμένος συγγραφέας και διαμένει στην Αθήνα. Το εν λόγω άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Τα ΝΕΑ» στην έκδοση της 29ης Ιανουαρίου 2020.
-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.