Απόψεις: Ή παπάς ή σεκιουριτάς; (Όταν ένας κληρικός υπερβαίνει τα εσκαμμένα)

3
652
Τα ειδικά σχοινιά που οριοθετούσαν τον χώρο της τελετής όπου απαγορευόταν να σταθεί κάποιος. Εμείς ήμασταν όχι μόνο πίσω από τα σχοινιά αλλά και πίσω από το πεζούλι. Κι όμως, και από εκεί ήθελε ο π. Ευαγόρας να μας διώξει. Την κάρτα μας την αφαίρεσε ο κ. Τζίτζικος που διακρίνεται εδώ πίσω από τα σχοινιά.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο π. Ευαγόρας Κωνσταντινίδης, εκπρόσωπος  Τύπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, υπερέβη την Παρασκευή, παραμονή της εικοστής επετείου της 11ης Σεπτεμβρίου, τα εσκαμμένα.

Θεώρησε προφανώς ότι εξουσιάζει όλο το πάρκο Liberty, έξω και γύρω από το νέο Άγιο Νικόλαο, κάτι που βέβαια δεν ισχύει και στην προσπάθεια να φανεί ότι κάνει με σωστό τρόπο την δουλειά του, εξάντλησε όλη την αυστηρότητα του στον φωτο-ρεπόρτερ των «Αναμνησεων».

Έχοντας επίγνωση των λόγων και των γεγονότων, τον συγχωρούμε και δεόμεθα όπως και ο Κύριος Ιησούς, όταν βρεθεί  ενώπιον του ιερού θυσιαστηρίου την Κυριακή, τον συγχωρέσει για το ατόπημα του.

Από την άλλη μεριά, ο έτερος «σεκιουριτάς», ο κ. Τζορτζ Τζίτζικος, είναι μια πρόσφατη μεταγραφή από την Φλόριδα, ενώ έχει περάσει για λίγο διάστημα και από τον Λευκό Οίκο επί προεδρίας Τραμπ.

Τον δικαιολογούμε όμως λόγω άγνοιας. Δεν μας γνώριζε, αλλά και ούτε διαβάζει τις «Αναμνήσεις» καθότι δεν γνωρίζει να διαβάζει ελληνικά. Οπότε έπραξε αυτά που του είχαν υποδείξει. Με άλλα λόγια τυφλό όργανο της εξουσίας. Πάλι όμως σε χώρο όπου επιτρεπόταν η πρόσβαση του κοινού. Άρα, ήθελε να πουλήσει νταηλίκι.

Τα ειδικά σχοινιά που οριοθετούσαν τον χώρο της τελετής όπου απαγορευόταν να σταθεί κάποιος. Εμείς ήμασταν όχι μόνο πίσω από τα σχοινιά αλλά και πίσω από το πεζούλι. Κι όμως, και από εκεί ήθελε ο π. Ευαγόρας να μας διώξει. Την κάρτα μας την αφαίρεσε ο κ. Τζίτζικος που διακρίνεται εδώ πίσω από τα σχοινιά. Φωτογραφία: ETA PRESS

Φυσικά ουδείς, ή μάλλον ελάχιστοι, από όσους προσήλθαν χθες στον Άγιο Νικόλαο πήγαν ποτέ για να προσευχηθούν στον παλιό Αγιο Νικολαο. Εμείς και πήγαμε και προσευχηθήκαμε και πονέσαμε και κλάψαμε και ακόμα κλαίμε.

Ας μας συγχωρέσει, όμως και ο  Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟΣ, αλλά αναγκαζόμαστε να  κρούσουμε τον κώδωνα για ορισμένες συμπεριφορές συνεργατών του, χωρίς να φταίμε εμείς σε κάτι. Με άλλα λόγια δεν τις προκαλέσαμε.

Απλώς, επειδή βρεθήκαμε σε σημείο που δεν εμποδίζαμε, ούτε κλείναμε το οπτικό πεδίο, κάποιου υπευθύνου ή και των υπολοίπων φωτογράφων. Πολύ απλά, στεκόμασταν πολύ πιο πίσω.

Δίπλα στον απλό λαό, τον απλό προσκυνητή, τον μακρινό συγγενή των θυμάτων και τον επιζώντα κάτοικο της περιοχής, κατά την διάρκεια της επίθεσης του 9/11.

Εκείνο που δεν κατάλαβαν κάποιοι ήταν το γεγονός ότι βρισκόμασταν σε ιερό χώρο. Σε νεκροταφείο ψυχών.

Και αυτό φυσικά δεν το σεβάστηκαν έτσι ώστε χωρίς να υπάρχει λόγος, μας υπέδειξαν να φύγουμε από το σημείο εκείνο.

Έχουμε φυσικά και μάρτυρες και υπάρχουν και φωτογραφίες του επίσημου φωτογράφου της Αρχιεπισκοπής που αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

Μας στοχοποίησαν μόνο και μόνο γιατί δεν υπακούσαμε στην εντολή τους να φύγουμε πάραυτα από τον χώρο των θεατών διαφορετικά, θα έπρεπε να επιστρέψουμε την κάρτα της διαπίστευσης.

Προτιμήσαμε το δεύτερο.

Κατόπιν προσπαθήσαμε να προσεγγίσουμε τον χώρο των διαπιστευμένων εκπροσώπων του Τύπου, για να παραλάβουμε την επαγγελματική μας τσάντα της κάμερας,  που είχαμε αφήσει εκεί προτού «μας τιμωρήσουν» με την αρπαγή της καρτας.

Ο π. Ευαγορας μας ακολούθησε. Του εξηγήσαμε ότι ο μόνος λόγος που μπαίνουμε στον χωρο, από τον οποίο μας απόπεμψε, ήταν να πάρουμε τα πράγματα μας.

Ασφαλώς θα είχε σπουδαιότερα καθήκοντα από αυτά του «σεκιουριτά».

Λυπούμαστε γιατί ο πραγματικός στόχος ήταν να εμποδίσουν τις “Αναμνησεις” να κάνουν ελεύθερα και αβίαστα το καθήκον  τους.

Κι ας μην μας έστειλαν την πρόσκληση σε email, όπως αυτές που έστειλαν σε καποιες «φιλικές» εφημερίδες.

Δεν υπήρχε (εννοείται) ούτε δόλος από την πλευρά μας, ούτε θέλαμε να στεναχωρήσουμε τους εκλεκτούς συνεργάτες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, παλιούς και νέους.

Οι παλιοί, ίσως να μην θυμούνται τα πρόσωπά μας, από τότε που τελέστηκε το πρώτο τρισάγιο στον ιερό αυτό χώρο, στην μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου.

Οι νεότεροι έχουν τόσα πολλά να μάθουν ακόμα.

Δεν δώσαμε ποτέ αφορμή και δεν θα δώσουμε τώρα.

Τα καθημερινά ρεπορτάζ μας, σε αυτές εδώ τις σελίδες μιλάνε καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη ενέργεια.

Όμως, επιτρέψτε μας να σημειώσουμε ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν συνάδουν

με την αποστολή της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.

Ο Σεβασμιότατος κ. Ελπιδοφόρος, ας «τραβήξει επιτέλους κάποια αυτιά» κι ας ψάξει να βρει στον φάκελο του προσωπικού της Αρχιεπισκοπής, το ιστορικό μας. Θα διαπιστώσει ότι ήμασταν πάντα δίπλα στο έργο της ποιμαντορίας του ίδιου αλλά και των προκατόχων του.

Στην προκειμένη περίπτωση δεν παραβιάσαμε ούτε  τα «κόκκινα σκοινιά» που είχαν τοποθετηθεί, ούτε την νοητή γραμμή των Αστυνομικών του Port Authority που βρισκότανε στο σημείο.

Στην πραγματικότητα, οι δυο Αστυνομικοί ουδέποτε μας ενόχλησαν. Μας παρακάλεσαν μόνο να πάμε μερικά βήματά πιο πίσω, όχι μόνο εμείς, αλλά και όλοι όσοι βρισκόμασταν στο σημείο εκείνο.

Ας μας διαψεύσει ο π. Ευαγόρας.

Θα θέλαμε λοιπόν μια απάντηση για ποιο λόγο στοχοποιηθήκαμε (;) απο τον π. Ευαγόρα.

Αν θεωρεί ότι παραβιάσαμε κάποιο όριο ευχαρίστως να παραθέσουμε δεκάδες  μαρτυρίες άλλων επισκεπτών και φωτογραφίες από το σημείο στο οποίο στεκόμασταν.

Θα τον παρακαλέσουμε επίσης να απευθυνθεί στους φίλους ενορίτες του Καθεδρικού Ναού των Αγίων Κων/νου και Ελένης στο Μπρούκλιν, όπου τα τελευταία 18 χρόνια καλύπτουμε την περιφορά του Επιταφίου, γιατί εκεί είχε μεταφερθεί η κοινότητα του Αγίου Νικολάου. Ας τους ρωτήσει αν έχουν κάποιο παράπονο από την στάση μας εντός και εκτός του ναού στον οποίο τώρα ιερουργεί.

Ας ξεκινήσει να ρωτάει από τον κ. ΒΛΗΤΑ.

Το ξαναλέμε, τέτοιες συμπεριφορές δεν συνάδουν ούτε με το πνεύμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής ούτε με το έργο του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου, τον οποίο σεβόμαστε και στηρίζουμε.

Άλλωστε, πολύ πριν ο π. Ευαγόρας προσέλθει για να υπηρετήσει ως κληρικός στην Αρχιεπισκοπή, στηρίζαμε και προβάλαμε με όλες τις δυνάμεις μας το έργο τριών Αρχιεπισκόπων.

Δεν δεχόμαστε ωστόσο καμία παρέμβαση στο έργο της αδέσμευτης δημοσιογραφικής κάλυψης.

Ούτε χθες, αλλά ούτε και σήμερα ή αύριο που θα ολοκληρωθεί ο ναός και θα γίνουν τα θυρανοίξια.

Θα συνεχίσουμε για όσο αντέξουμε την ελεύθερη και ανεξάρτητη δημοσιογραφία παρακάμπτοντας όσα εμπόδια που θέτουν ηθελημένα ή άθελά τους οι διάφοροι «εκπρόσωποι Τύπου».

Ειλικρινά επιτρέψτε μας, να αμφιβάλλουμε σοβαρά εάν γνωρίζουν, οι αρμόδιοι τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις ενός εκπροσώπου Τύπου.

Είναι καθήκον μας ωστόσο να επισημάνουμε την άδικη και κατάφορη παραβίαση των δικαιωμάτων που απορρέουν από την ιδιότητα μας ως πολίτες αυτής της Μητρόπολης.

Θα τολμήσουμε να ρωτήσουμε που ήταν ολοι αυτοί οι “σεκιουριτάδες” λίγο πριν ή λίγο μετά την 11η Σεπτεμβρίου;

Εμείς, ήμασταν και τότε στις επάλξεις του ρεπορτάζ στο Σημείο Μηδέν.

Θυμάμαι ότι την δεύτερη κιόλας ημέρα με ειδοποίησαν από το τότε κανάλι “New Channel” να τρέξω στα στούντιο του CBS στους 57 δρόμους και αφού ανέβηκα στην ταράτσα έκανα το ρεπορτάζ της επόμενης ημέρας. Μαζί μου μπροστά από την κάμερα ήταν ο γνωστός και αγαπητός Ομογενής ο Ντένης Λυμπεράτος, που τώρα βρίσκεται στην Κεφαλλονιά.

Αλλά αυτά, η προϊστορία, είναι ψιλά γράμματα για την γενιά του You Tube και των “σοσιαλ μίντια”

Σε αυτούς, σημασία έχει η υπακοή στις εντολές τους, άσχετα από το αν οι εντολές αυτές παραβιάζουν ξεκάθαρα τα δικαιώματα μας ως πολίτες.

Εδώ θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι είναι  κρίμα που φτάσαμε στο 2021 και η Ομογένεια δεν κατάφερε ακόμα να έχει έναν μόνιμο και σταθερό θεσμό όπως η ΕΣΗΕΑ, ώστε τέτοιες συμπεριφορές να «σκοτώνονται εν τη γενέσει τους».

Σχολιάζοντας, μετά την λήξη της τελετής, την στάση του π. Ευαγόρα, ο  π. Άλεξ Καρλούτσος σημείωσε με νόημα, «αν έκανες μαζί μου fundraising δεν θα είχες κανένα πρόβλημα».

Ο π. ΑΛΕΞ επεσήμανε (προς τιμή του) παράλληλα ότι εκείνος «δεν έχει καμία σχέση με τις διαπιστεύσεις».

Ευτυχώς π. ΑΛΕΞ ο «καθεις εφ´ ω ετάχθη»

Ας ερωτηθεί ωστόσο και ο π. ΑΛΕΞ πόσα χρόνια μας γνωρίζει και εάν έχουμε δώσει ποτέ αφορμή για το παραμικρό σχόλιο.

- Advertisement -

3 COMMENTS

 1. Αγαπητέ Φώτη,

  Μην αναλώνεσαι. Απλά ήταν μια άτυχη στιγμή. Άνθρωποι είναι και αυτοί σαν και εμάς. Κάνουν λάθη, που καμιά φορά τα κρατούν ως επτασφράγιστα μυστικά! Στην ουσία όμως φταίει η κυρία Εξουσία που τους παρασύρει σε κοινωνικά απαράδεκτες συμπεριφορές. Μπράβο σου που το έβγαλες στη δημόσια φόρα προς γνώση και συμμόρφωση τους. Είμαι σίγουρος ότι τώρα έχεις τον σεβασμό τους. Αγαπάτε αλλήλους. Τα δέοντα.

 2. Αγαπητέ και αξιότιμε κύριε Αχιλλέα Λυγγέρα
  Θα διαφωνήσω μαζί σας.
  Όχι, δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό, ούτε άτυχη στιγμή ο αφόρητος τακτικισμός και κατάχρηση εξουσίας από το συγκεκριμένο άτομο.
  Η απαράδεκτη κοινωνικά συμπεριφορά είναι συνειδητή και κατ΄ εξακολούθηση.

  (ειρήσθω εν παρόδω, φωτογραφίζω τα παιδικά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου και μπάσκετ των κοινοτήτων μας για περισσότερο από μια δεκαετία… ξέρω._)

 3. Αγαπητέ κύριε Ελπίνωρ.

  Δεν γνωρίζω προσωπικά τους συγκεκριμένους κυρίους. Όμως πάντα στη ζωή μου προσπαθώ να δικαιολογήσω ανεπίτρεπτες συμπεριφορές ανθρώπων που είναι εγκεφαλικά βαρεμένοι από την κυρία Εξουσία. Ο λόγος απλός. Με ιντριγκάρει η θρασύτατη επίπλαστη αλήθεια τους! Στο χωριό μου αυτούς τους λένε “χαζοχαρούμενους αεριτζήδες”. Δεν αξίζει καν να ασχοληθεί κανείς μαζί τους. Παρεμπιμτώντως γνωρίζω τον ήρεμο Φώτη για δεκαετίες και δεν λέει ψέματα. Αν ήμουν στην θέση του θα τους είχα κολλήσει χαλκομανία (μεταφορικά μιλώντας) και τους δυο τους στην πρόσοψη του κτιρίου της Εκκλησίας του Αγίου Νικολάου. Οι ψευτομαγκιές με κόλυβα της Ομογένειας μας αλλού. Εύχομαι να σε κάλυψα. Τα δέοντα.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.