Απόψεις: Fratelli Tutti – Brothers All – Αδέλφια μου όλοι

1
223
Στο κέντρο ο Πάπας Φραγκίσκος. Φωτογραφία: Ευρωκίνηση.

Της Δρος Έλενας Κοκόλη

Με λύπη μου διάβασα αυτή την επιστολή του Σεβασμιωτάτου Πάπα Φραγκίσκου της Ρώμης. Το θέμα που με έκανε να εκπλαγώ κυρίως είναι που μιλάει για μαγικές θεωρίες, καπιταλιστικές απόψεις για τις οποίες λέει ότι έχουν φτάσει στο σημείο να έχουν αποτύχει, να είναι δηλαδή αποτυχημένος ο καπιταλισμός.

Δυστυχώς δεν περίμενα, πρώτον, ο Πάπας να απευθυνθεί μόνο στους αδελφούς και να μην συμπεριλάβει και τις αδελφές και να πει Brothers and Sisters.

Δεύτερον, εξεπλάγην διότι αναφέρεται σε πολιτικά θέματα που δεν αρμόζουν στον ρόλο του. Η Παπική Εκκλησία είναι γνωστό παλαιόθεν – και από το 1204 με τις Σταυροφορίες της – ότι δεν έχει ενστερνιστεί και την καλύτερη ανθρωπιστική φιλοσοφία της Εκκλησίας, να την έχει υιοθετήσει και να την έχει διαδώσει. Αντιθέτως, πολλοί πόλεμοι υπήρξαν με αρχή την Δυτική Εκκλησία. Ποιος λοιπόν σήμερα μπορεί να κατηγορεί τα καπιταλιστικά συστήματα ότι είναι εναντίον της Εκκλησίας που κάποτε – είναι γνωστό σε όλους μας – η ίδια η Εκκλησία κατηγορούσε τα σοσιαλιστικά συστήματα ότι είναι εναντίον της Εκκλησίας;

Εξεπλάγην και πάλι γι’ αυτή τη στάση του ηγέτη της Δυτικής Εκκλησίας. Σήμερα η κοινωνία μάχεται για τις ανθρωπιστικές αξίες, μάχεται για ανθρωπιστικά προβλήματα πολύ σοβαρά, για τα παιδιά, για παιδεραστίες, ενάντια στην εκμετάλλευση κάθε είδους που γίνεται στην ανθρωπότητα.

Σήμερα λοιπόν αντιμετωπίζουμε παγκόσμια προβλήματα και λόγω της πανδημίας εκείνο που βάλλεται περισσότερο είναι η Εκκλησία, η θρησκεία μας. Εκεί ακριβώς οφείλει να συγκεντρωθεί η προσοχή του Πάπα και όχι σε πολιτικά θέματα. Ο Πάπας δεν έχει κάνει αυτή τη στιγμή αυτό που είναι σωστό και ασχολείται με το να κατηγορεί την Αμερική ως βάση του καπιταλιστικού συστήματος, να λέει ότι πρόκειται για μαγικές θεωρίες και να μη λέει ότι είναι πραγματικά προβλήματα πανανθρώπινα, προβλήματα που αντιμετωπίζει με τον κορωνοιό η υφήλιος.

Η Παπική Εκκλησία γνωρίζει καλά ότι είναι επέκταση ή βάση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Δεν είδαμε τον Πάπα Φραγκίσκο να αναφερθεί καθόλου στο θέμα των ορθόδοξων εκκλησιών που κλείνουν στην Κωνσταντινούπολη και κυρίως η Αγία Σοφία, το μνημείο του κόσμου που έχει κριθεί και έχει αποφασιστεί να είναι παγκόσμιο μνημείο με σεβασμό και αξία.

Αυτό το παγκόσμιο σύμβολο το μετέτρεψαν σε τζαμί μαζί με όλες τις εκκλησίες της ορθοδόξου πίστεως που υπάρχουν εκεί. Ο Πάπας Φραγκίσκος λοιπόν δεν ενδιαφέρθηκε να σεβαστεί την Βυζαντινή Αυτοκρατορία που διατηρήθηκε επί μία χιλιετία και θριάμβευσε. Δεν ενδιαφέρθηκε να βγάλει ένα διάγγελμα, μία δημόσια καταγγελία να στηλιτεύσει τον Τούρκο ηγέτη.

Όλα αυτά με ενόχλησαν και γι’ αυτό γράφω αυτό το άρθρο προς δημοσίευση και με πικρία μεγάλη που αρχηγοί των Εκκλησιών δεν βοηθούν την πανδημία, την ανθρωπότητα, τις μειονότητες και μιλάνε για σοσιαλισμό, μιλάνε για κομμουνισμό ότι είναι καλύτερα συστήματα από τον καπιταλισμό, γιατί ίσως αυτό να εννοεί ο Πάππας Φραγκίσκος με την προαναφερθείσα επιστολή του.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον δικό μας Πατριάρχη, τον Παναγιώτατο κ.κ. Βαρθολομαίο που στέκει ψηλά, που δεν ασχολείται με τα πολιτικά ούτε και με τις διάφορες κριτικές που αφορούν τα συστήματα του κόσμου, αλλά ασχολείται με την περιφρούρηση της Πίστης μας και πικραίνεται με ό,τι συμβαίνει στον κόσμο. Κοιτάει την ένωση των Εκκλησιών, κοιτάει την ένωση της Ορθοδοξίας και όχι μόνο.

Ας ευχηθούμε με όλη μας την καρδιά στον Παναγιώτατο, τον Πατριάρχη της Οικουμένης, τον Πατριάρχη του Περιβάλλοντος, της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας που φυλάει Θερμοπύλες στην ιερή Πόλη που στεγάζει τα οικουμενικά μνημεία της πίστεώς μας όπως την Αγία Σοφία και όλες τις άλλες εκκλησίες.

Ο Θεός να του δίνει υγεία και μακροζωϊα και να μας κάνει πάντα υπερήφανους. Ένα πράγμα που δεν βλέπει ο Πάππας, την αξία της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας και την αξία που αναδεικνύει και εκπέμπει το Πατριαρχείο της Κωνσταντινουπόλεως, αυτό ακριβώς το περιφρουρεί ο Πατριάρχης μας!

1 COMMENT

 1. Όσον αφορά τον Φραγκίσκο καλά τα λές
  Έλενα, αλλά εφ’όσον είναι στημένος από
  την Νέα Τάξη Πραγμάτων , αναγκαστικά
  έπρεπε να γίνει και βαποράκι……της. Από κλητήρας έγινε Δήμαρχος , από Μπακάλης ξεκίνησε κι’έγινε Πάπας.
  Πολλά καλά είπες για τον δικό μας που με τα καμόματά του πάει να γίνει ο Πάπας της
  Ανατολής. Να θυμάσαι τα λόγια μου πως μια
  μέρα αυτοί οι δύο θα καταλήξουν εις σάρκαν μία
  αλλά με ένα κεφάλι , το κεφάλι του Πάπα. Δεν βλέπεις πως κοντεύει να διαλύσει την Ορθόδοξη
  Εκκλησία μας , την ενσωματώνει συνεχώς με
  ανίκανους και όχι μόνον Αρχιερείς. Όποιος προσπαθήσει να σταθεί όρθιος του παίρνει το
  κεφάλι. Δεν πιστεύω να μην βλέπεις τα αίσχη που
  έχουν γίνει και γίνονται καθημερινά , από τον
  Άγιο Νικόλα του ground zero , τα κουταλάκια και
  τις μάσκες στις Εκκλησιές , που πριν από τον κορωνοιό ήταν εκτός από ναοί του Θεού και
  κέντρα υγείας που θεράπευαν Πάσαν Νίσον
  και πιάσαν μαλακία. Ο Πάπας σύμφωνα με μαρτυρίες του στενού περιβάλλοντος του Πατριάρχη έστελνε εις την Πόλη το χρήμα με τις
  βαλίτσες , τον έχει υπερχρεώσει και φυσικά το
  χρέος έχει τις συνέπειές του ακολουθούν οι
  υποχρεώσεις ….. με ότι αυτό συνεπάγεται .
  Αβαντάρετε Άγιοι Πατέρες του Παλαιού Ημερολογίου γιατί όπως πάμε σε σας θα βρούμε
  λιμάνι.
  α

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.