ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Απίστευτα με όλη την σημασία της λέξεως είναι τα ευρήματα του οικονομικού ελέγχου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, τα οποία εμπεριέχονται στο στικάκι «USB Driver» που παρέδωσε το βράδυ της 31ης Οκτωβρίου 2022 στους κ.κ. Γιώργο Γεωργόπουλο και Δήμο Σιώκη η Ανεξάρτητη Εξελεγκτική Επιτροπή υπό τους κ.κ. Κώστα Μάστορα, Γιάννη Στρουμπάκη και Αχιλλέα Λυγγέρα.

Αν και στις 17 Οκτωβρίου 2022 κατά την διάρκεια της τριμερούς σύσκεψης στο Μινωϊκό Σπίτι αποφασίστηκε να συγκαλέσουν από κοινού γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας στις 17 Νοεμβρίου 2022 προκειμένου η επιτροπή να παρουσιάσει τα ευρήματα του ατελούς ελέγχου, εν τούτοις η προσπάθεια ματαιώθηκε και στην συνέντευξη τύπου η Ανεξάρτητη Εξελεγκτική Επιτροπή απέρριψε τις ευθύνες στην πλευρά των Πρώην Προέδρων η οποία απαρτίζεται από τους κ.κ. Δημήτριο Καλαμαρά, Δήμο Σιώκη, Νικόλαο Διαμαντίδη, Ηλία Τσεκερίδη και Κλεάνθη Μεϊμάρογλου και η οποία τορπίλισε την συμφωνία.

Η γενική συνέλευση που συγκάλεσε την Πέμπτη, στην Ποντιακή Λέσχη, το εκλεγμένο και εν εξορία Διοικητικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε τον πρόεδρο Γιώργο Γεωργόπουλο να παραδώσει στους δημοσιογράφους που καλύπτουν την Ομοσπονδία το δισκάκι όπερ και έγινε το μεσημέρι του Σαββάτου.

Ο Γιάννης Στρουμπάκης, αριστερά και ο Κώστας Μάστορας.

Ξεφυλλίζοντας τα ευρήματα του ελέγχου – άθελά μου στο νου μου ήρθε η φράση «μπάτε σκύλοι αλέστε και αλεστικά μην δίνετε». Κι αυτό διότι εντόπισα μόνον ένα μόνον παραστατικό και συγκεκριμένα ένα τιμολόγιο του κ. Γιώργου Γεωργόπουλου.

Έλεγχος χωρίς παραστατικά, τιμολόγια και τις αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου για ποσά κάτω των $5.000 είτε και των γενικών συνελεύσεων για μεγαλύτερα ποσά παραμένει ατελής.

Παρά ταύτα η Ανεξάρτητη Εξελεγκτική Επιτροπή κατάφερε να εξασφαλίσει με την βοήθεια του Γιάννη Στρουμπάκη και της Αλεξάνδρας Λάσκαρη όλα τα μηνιαία ενημερωτικά δελτία (monthly statements) από όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Οι κυβερνώντες την Ομοσπονδία τα τελευταία έξι χρόνια (2016, 2017, 2018, 2019, 2020 και 2021) δεν προσκόμισαν κανένα παραστατικό, κανέναν λογαριασμό και το πιο σημαντικό κανέναν φάκελο μειοδοτικού διαγωνισμού για την ανάθεση διαφόρων έργων.

Παρά ταύτα τα μέλη της Επιτροπής αφιέρωσαν αμέτρητες ώρες αφιλοκερδούς εργασίας και πολλές φορές χρησιμοποιώντας και μεγεθυντικούς φακούς και να παρουσιάσουν τα έσοδα και τα έξοδα βάσει των κινήσεων στους λογαριασμούς της Ομοσπονδίας.

Ο Κώστας Μάστορας και ο Απόστολος Τομόπουλος.

Αν και όλοι τους πεπειραμένοι επιχειρηματίες, λογιστές και τραπεζιτικοί, εν τούτοις ουδείς μπορούσε να φανταστεί το δαιδαλώδες σύστημα λογαριασμών της Ομοσπονδίας.

Παρά ταύτα παρέδωσαν στην Ομοσπονδία έναν έλεγχο που μπορεί και πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο σπουδών στις οικονομικές σχολές ως παράδειγμα προς αποφυγήν για την οικονομική διαχείριση μη κερδοσκοπικών οργανισμών.

Τα ευρήματα του εν λόγω οικονομικού ελέγχου έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τον έλεγχο που διενεργήθηκε το 2017-2019 στα οικονομικά της χρεοκοπημένης την εποχή εκείνη  Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής που οδήγησε στην σύλληψη του εκτελεστικού διευθυντή Τζέρυ Δημητρίου και του οικονομικού διευθυντή Γιώργου Παπαδάκου.

Εάν λοιπόν οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές της Ομοσπονδίας δεν συναινέσουν στην σύγκλιση κοινής γενικής συνέλευσης προκειμένου να ενημερωθεί η ομογένεια και να εξεταστούν τα ευρήματα και να αποδωθούν ευθύνες και να παραπεμφθούν σε μια ανεξάρτητη πειθαρχική επιτροπή.

Τα μετρητά

Η Ανεξάρτητη Εξελεγκτική Επιτροπή έλεγξε τους τραπεζικούς λογαριασμούς, αλλά δεν είχε πρόσβαση στα μετρητά που έχουν εισπράξει οι διοικήσεις την τελευταία 6ετία, τα δυόμιση πρώτα χρόνια με πρόεδρο τον αείμνηστο Πέτρο Γαλάτουλα και τα υπόλοιπα τον απερχόμενο πρόεδρο Κλεάνθη Μεϊμάρογλου.

Η απόδειξη που προσκόμισε ο απερχόμενος πρόεδρος Κλεάνθης Μεϊμάρογλου σχετικά με την προέλεσυη του μεγάλου χρηματικού ποσού μετρητών που διαχειρήστικε.

Από τα ευρήματα προκύπτει ότι η Ομοσπονδία έλαβε το 2017  $70.000 της μετρητοίς από τον τελετάρχη Ιβάν Σαββίδη και άλλα $50.000 επίσης της μετρητοίς από τον Παντελή Μπούμπουρα, τελετάρχη του έτους 2018.

Από τον συνοπτικό πίνακα με τις καταθέσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς προκύπτει ότι τα μετρητά που έχουν κατατεθεί σε όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς ανέρχονται στα 174.759 δολάρια.

Πέραν από τις προαναφερόμενες πηγές η Ομοσπονδία έχει και άλλες αξιόλογες πηγές εσόδων τοις μετρητοίς.

Μια από τις πιο σημαντικές πηγές είναι το λαχείο από τις πωλήσεις των οποίων τα πέντε υπό έρευνα χρόνια ξεπερνούν τις $320.000. Οφείλουμε εδώ να σημειώσουμε ότι η πληρωμή των λαχείων καταβάλλεται τοις μετρητοίς όταν πρόκειται για μεμονωμένες πωλήσεις είτε με επιταγή όταν πρόκειται από πωλήσεις που αναλαμβάνουν οι σύλλογοι και οι κοινότητες.

Επιταγή πληρωμής τοις μετρητοίς.

Εξίσου σημαντική πηγή εσόδων είναι οι εισπράξεις από τα εισιτήρια του δείπνου στο Ξενοδοχείο Χίλτον και από τις εκδηλώσεις της Ομοσπονδίας στο Σταθάκειο, σε συναυλιακούς χώρους και σε κέντρα εκδηλώσεων.

Να σημειώσουμε ότι την προκορωνοϊού εποχή και οι δύο αίθουσες του Σταθάκειου Πολιτιστικού Κέντρου ενοικιάζονταν όχι μόνο σε ομογενείς, αλλά και σε άλλους συμπολίτες μας έναντι αμυδρής αμοιβής και από έναν πρόχειρο λογαριασμό έπρεπε να ξεπερνούσαν τις $20.000 ανά έτος.

Εάν συνυπολογίσεις όλους αυτούς τους πόρους των μετρητών τα νούμερα δεν βγαίνουν.

Ασφαλώς στις 174.759 δολάρια που κατατέθηκαν στους λογαριασμούς δεν συμπεριλαμβάνονται οι 22.000 περίπου χιλιάδες δολάρια που κρατούσε στο συρτάρι του ο πρόεδρος Κλεάνθης Μεϊμάρογλου εν αγνοία του διοικητικού συμβουλίου και τα οποία, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» τα απόκρυψε από τον έλεγχο που διενήργησε τη Ανεξάρτητη Εξελεγκτική Επιτροπή υπό του κ. Σπύρου Πυργιώτη, λίγες ημέρες πριν το θυελλώδες και υπό αμφισβήτηση εκλογικό συνέδριο του 2021.

Η επιταγή αξίας $916.57 προς το Costcο είναι σβησμένη.

Διαφημιστική πίτα

Τα έξι τελευταία χρόνια η Ομοσπονδία – όπως προκύπτει από τον συνοπτικό πίνακα του ελέγχου δαπάνησε $569.167 σε διαφημίσεις για την παρέλαση και τις άλλες δράσεις. Άρα μιλάμε για το 1/6 του προϋπολογισμού της 6ετίας.

Την μερίδα του λέοντος είτε 526.550 δολάρια διατέθηκαν για την κάλυψη της παρέλασης από το My 9 TV.

Όσον αφορά τα ομογενειακά μέσα ενημέρωσης την μερίδα του λέοντος έλαβαν το Hellas – FM με $24.600, ο «Εθνικός Κήρυξ» με $22.217, ο Antenna $11.500 και η εβδομαδιαία εφημερίδα «Greek News» $9.150.

Οι «Αναμνήσεις» λαμβάνοντας υπόψη τους την διαφθορά που ταλαιπωρούσε την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης αρνήθηκαν να λάβουν το μερίδιο που τους αναλογούσαν από την διαφημιστική πίτα και κάλυψαν και συνεχίζουν να καλύπτουν δωρεάν την δράση της.

Στα έξι χρόνια η Ομοσπονδία δαπάνησε 596.167 δολάρια σε διαφημίσεις στα ομογενειακά και αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Επιταγές «Cash»

Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί η έκδοση πληρωτέων τοις μετρητοίς επιταγών «Cash», με μία υπογραφή, όπως εκείνη με την υπογραφή μόνο του προέδρου Κλεάνθη Μεϊμάρογλου για το ποσό των 3.392.58 στις 27 Μαρτίου 2019, καθώς επίσης και πολλές άλλες με δύο υπογραφές.

Καμιά από τις επιταγές Cash που εξετάσαμε δεν είχε αναγραφή του λόγου της έκδοσης.   

Η πρώτη αναφορά της Ανεξάρτητης Εξελεγκτικής Επιτροπής

Η Ανεξάρτητη Εξελεγκτική Επιτροπή προ τριών περίπου μηνών κάλεσε κεκλεισμένων των θυρών τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο στην Αστόρια τις δύο πλευρές προκειμένου να τους παρουσιάσει τα ευρήματα της πρώτης φάσης, να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου και να τους καλέσει να προσκομίσουν τα τιμολόγια, τα παραστατικά και τους φακέλους των μειοδοτικών διαγωνισμών, αλλά δεν κατάφερε να συγκινήσει κανέναν.

Από τότε μέχρι και την παράδοση του στικακιού στις δύο πλευρές ξεκίνησε ένας άνευ προηγούμενου αγώνας λάσπης κατά της επιτροπής ο οποίος κορυφώθηκε στην γενική συνέλευση που συγκάλεσε στις 27 Οκτωβρίου η αυτοαποκαλούμενη Πλειοψηφία της Επιτροπής των Πρώην Προέδρων να θέσουν υπό αμφισβήτηση το κύρος και το γόητρο της Ανεξάρτητης Εξελεγκτικής Επιτροπής.

Στα έξι χρόνια η Ομοσπονδία εισέπραηε πάνω από τρία εκατομμύρια δολάρια και παρουσίασε έλλειμμα της τάξεως των 12 περίπου χιλιάδων δολαρίων.

Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της αναφοράς του κ. Κώστα Μάστορα.

Αξιότιμοι κύριοι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης,  εκ μέρους της ανεξάρτητης οικονομικής επιτροπής σας ευχαριστούμε που ανταποκριθήκατε στο αποψινό κάλεσμα μας για μια πρώτη επίσημη ενημέρωση σχετικά με τον οικονομικό έλεγχο των τελευταίων έξη ετών.

Η εντολή που μας δώσατε ήταν ξεκάθαρη: έλεγχος σε βάθος ώστε να λάμψει η αλήθεια και αν υπάρξουν τυχόν ευθύνες ,να αποδοθούν ανάλογα και να υπάρξουν κυρώσεις.

Η Ομοσπονδία, λοιπόν, ως όφειλε, μας προσκόμισε τα παραστατικά των τελευταίων έξι ετών, τιμολόγια, αποδείξεις, τραπεζικές μεταφορές, εμβάσματα ,bank statements, όλα ….. εμείς τα ελέγξαμε και σήμερα ευρισκόμεθα στην ευχάριστη θθέση να σας αναφέρουμε ότι όλα είναι τέλεια, δεν βρήκαμε καμμιά απολύτως ατασθαλία όπως ακριβώς και οι προηγούμενοι συνάδελφοι μας, αναφέρομαι στον κ. Σπύρο Πυργιώτη και την ομάδα του που διενήργησαν τον οικονομικό έλεγχο για τα έτη 2018, 19, 20, οπότε τέλος καλό όλα καλά.

Πιστεύω ότι κάνεις εξ υμών δεν το πιστεύει αυτό, άλλωστε γι αυτό ακριβώς είστε απόψε εδώ για να επιβεβαιώσετε τις υπόνοιες, τις υποψίες σας ότι κάτι δεν πήγαινε καλά τα τελευταία χρόνια, κάτι γινόταν λάθος.

Οι ευεργεσίες της Ομοσπονδίας επεκτείνονται και στα Κοιμητήρια. Ιδού η δωρεά χιλίων δολαρίων σε Κοιμητήριο της Αστόριας.

Τους τελευταίους μήνες ακούσαμε και μάθαμε πολλά από ανθρώπους που είχαν το θάρρος να προσέλθουν στην επιτροπή μας και να καταθέσουν γεγονότα με αδιάσειστα στοιχεία χωρίς φόβο και πάθος όπως ο κ. Δημήτριος Παλιούρας, πρώην ταμίας της Ομοσπονδίας .

Η Επιτροπή έχει στην κατοχή της επώνυμες και ενυπόγραφες μαρτυρίες μόνο.

Πάμε, λοιπόν, στο δια ταύτα. Η αλήθεια είναι πως κάποιοι από την προηγούμενη διοίκηση φρόντισαν να αφήσουν πίσω τους καμένη γη στην κυριολεξία ούτως ώστε να μην είναι εφικτός ένας έλεγχος. Σαν να είχαν να κρύψουν κάτι.

Από τις έξι χιλιάδες περίπου παραστατικά που λογικά έλαβε η ομοσπονδία τα τελευταία έξη χρόνια εμείς σαν επιτροπή παραλάβαμε επίσημα ένα – επαναλαμβάνω μόνο ένα. Αυτό είναι το τιμολόγιο του κ. Γιώργου Γεωργοπουλου για $2800.

Η Ομοσπονδία δαπάνησε $87.400 για την συντήρηση του Σταθάκειου Πολιτιστικού Κέντρου στην Αστόρια .

Ο κ. Πυργιώτης κατέθεσε ότι όταν διενήργησε τον έλεγχο του παρουσίασαν επιλεκτικά παραστατικά, όχι όλα, παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες του. Έγινε δηλαδή έλεγχος κατ’ αποκοπήν, όπως λέμε «ολίγον έγκυος, κατά τα άλλα όλα ήταν τέλεια χωρίς καμμιά παρατυπία. Τα σσυμπεράσματα δικά σας.

Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι επειδή είμαστε μη κερδοσκοπικός οργανισμός και επειδή υπάρχουν ήδη μηνύσεις εκατέρωθεν ο Γενικός Εισαγγελέας διατάζει έναν τυπικό έλεγχο των οικονομικών της Ομοσπονδίας.

Προσωπικά έχω βιώσει τέσσερις εξονυχιστικούς ελέγχους του IRS και σας διαβεβαιώ ότι είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία. Tο πρώτο πράγμα που θα ζητούσαν οι αρχές σε έναν πιθανό έλεγχο είναι τα αρχεία των τελευταίων έξι ετών. Χωρίς αυτά η Ομοσπονδία χάνει το non profit status και πέφτουν πρόστιμα.

Ένα από τα πολλά wire transfer που η Ομοσπονδία έστειλε στην γενέτειρα.

Ο έλεγχος

Από τον Οκτώβριο του 2021 έως και τον Μάρτιο του 2022 δεν μπορέσαμε να παράξουμε έργο καθώς δεν είχαμε υλικό ο κ. Γεωργόπουλος μάλιστα με διαβεβαίωσε ότι υπάρχει εκλεγμένη επιτροπή η οποία έχει διεξαγάγει τον έλεγχο και έχει μάλιστα βγάλει και το πόρισμα !!!!

Ζήτησα τότε να συναντηθώ με τον συμπατριώτη μου τον Γιάννη τον Στρουμπάκη, μιλήσαμε, κατάλαβα τι ακριβώς συμβαίνει και διέκρινα την επιθυμία του για διαφάνεια και έναν σωστό έλεγχο. Ενώσαμε λοιπόν τις δυνάμεις μας και την άλλη κιόλας μέρα 7 Απρίλιου του 2022 ο Γιάννης μας έφερε ένα κουτί με κάποια παραστατικά και αρχίσαμε δουλειά (φωτο) οπότε αναγκαστήκαμε να γίνουμε ντεντέκτιβ χάρις στις προσπάθειες του Γιάννη Σστρουμπάκη και της Αλεξάνδρας Λάσκαρη καταφέραμε να αποκτήσουμε το σύνολο σχεδόν των bank statements από πέντε τράπεζες και δέκα περίπου λογαριασμούς.

Ήταν τότε που φύγαμε από το απόλυτο σκοτάδι και αρχίσαμε να βλέπουμε λίγο φως στην άκρη του τούνελ. Αυτό συνέβη από το Πάσχα και μετά έως σήμερα, όλο το υλικό συγκεντρώθηκε στα γραφεία του «Τίταν» όπου δουλέψαμε σαν ομάδα και έγιναν όλες οι επαφές.

Το ένα και μοναδικό τιμολόγιο το οποίο παρέλαβε η Ανεξάρτητη Εξελεγκτική Επιτροπή.

Το υλικό που πλέον είχαμε συγκεντρώσει ήταν δεκαπλάσιο από το αρχικό, αποκτήσαμε πρόσβαση στο 97% περίπου των «bank statements» και αρχίσαμε να καταχωρούμε τις πληροφορίες σε πίνακες ώστε να μπορούν να εξαχθούν κατά προσέγγιση τα πρώτα συμπεράσματα.

Θα ήθελα να τονίσω ότι δεν θα βρισκόμαστε εδώ σήμερα χωρίς την πολύτιμη συνδρομή της Αλεξάνδρας και του Γιάννη οι οποίοι μας προμήθευσαν όλο το απαραίτητο υλικό. Ειλικρινά τους ευχαριστούμε από καρδιάς. Το κόστος ενός «bank statement» από την τράπεζα ανέρχεται σε πέντε δολάρια. Έχουμε περίπου δυο χιλιάδες statements, άρα το συνολικό κόστος τους υπολογίζεται σε δέκα χιλιάδες δολάρια τουλάχιστον. Η Ομοσπονδία δεν, δεν επιβαρύνθηκε ούτε ένα σεντ – το αναφέρω αυτό για είδαμε αξιωματούχους της Ομοσπονδίας να λαμβάνουν επιταγές τριάντα δολαρίων για γραμματόσημα, «stamps» σε «reinburstment».

Αυτό δυστυχώς δείχνει και την νοοτροπία που επικρατούσε. Η αγάπη για την πατρίδα και την Ομογένεια θα πρέπει να είναι δεδομένη και να αποδεικνύεται καθημερινά με τις πράξεις μας.

Όμως κ. Γεώργοπουλε δεν μπορώ να πω το ίδιο για τον καθηγητή τον κ. Αλεξίου που εκλέξατε. Ούτε τον είδαμε, ούτε μας βοήθησε, ούτε καν ενδιαφέρθηκε την επόμενη φορά σας παρακαλώ να είστε ποιο προσεκτικοί.

Το ιστορικό της δωρεάς του Παντελή Μπούμπουρα, του τελετάρχης της παρελάσεως του 2018.

H ομάδα μας αποτελείται από τους Γιάννη Στρουμπάκη, Κώστα Μάστορα, Τheo Εrmogenous, Κatina Lygeraς, Νίκος Παναούσης, Αλεξάνδρα Λάσκαρη, Μαρία Φιλιππίδης bs accounting, Σταυρούλα Μάστορα, είμαι πάρα πολύ υπερήφανος για όλα τα μέλη της ομάδας που ανιδιοτελώς, με αυταπάρνηση, με διάθεση για προσφορά, με σκληρή πολύωρη εργασία, δουλεύοντας με μεγεθυντικό φάκο, κατάφεραν να παράξουν το αποτέλεσμα που θα δείτε στην συνέχεια. Έχουν τα τυπικά, ακαδημαϊκά άλλα και τα ουσιαστικά προσόντα για να φέρουν σε πέρας αυτή την δύσκολη αποστολή.

Θα σας παρουσιάσουμε τώρα έναν συγκεντρωτικό πίνακα που δείχνει τις δαπάνες ανά έτος και ανά κατηγορία και θα τον σχολιάσουμε μαζί, που πήγαν τα λεφτά δηλαδή, αυτό λέγεται δημιουργική λογιστική καθ’ όσον δεν έχουμε αναλυτικά παραστατικά που δείχνουν λεπτομέρειες.

Παράδειγμα: Ενώ έχουμε μια επιταγή $19000 για το Four Points Hotel δεν έχουμε το αντίστοιχο τιμολόγιο που δείχνει πόσα άτομα, πόσα βράδια κλπ, όπως είναι το τιμολόγιο του La Guardia Crown Plaza που αναφέρει όλα τα ανωτέρω.

Το ιστορικό της δωρεά της τάξεως των $70.000 του Ιβάν Σαββίδη, τελετάρχη της παρέλασης του 2017.

Ο ταμίας κος Παλιούρας μας κατέθεσε ότι όταν τόλμησε να ρωτήσει την ίδια ερώτηση η απάντηση που έλαβε ήταν «δεν σε αφορά εσένα αυτό» σε αυστηρό μάλιστα ύφος.

Η Ομοσπονδία λοιπόν εισέπραξε περίπου $3.2 εκατομμύρια και δαπάνησε αλλά $3.1 τα τελευταία έξι χρόνια – βλεπε καρτα

Στην συνέχεια παρουσίασε το summary excell .

Αυτό το πόρισμα βασίζεται σε αλλά έξι πολύ πιο αναλυτικά που δείχνουν όλες τις επιταγές και όλες τις σχετικές λεπτομέρειες. Δεν θα σας κουράσω με το να αναφερθώ σε όλα αυτά, απλά θα αναφερθώ σε μερικά bullet points, πράξεις που βγάζουν μάτια δηλαδή και τα συμπεράσματα δικά σας.

Εμείς δεν δικάζουμε κάποιον απλά αναδεικνύουμε τις πράξεις με σεβασμό πάντα στον οβολό των ομογενών που δίνουν από αγάπη για την προώθηση της ελληνικής ιδέας.

Ο πίνακας με τις καταθέσεις των μετρητών στους λογαριασμούς της Ομοσπονδίας.

Bullet points

⁃ cash checs

⁃ uknown checks

⁃ bank wire tranfers

⁃ 9/11/17 $1683 Aχιλλέας Πασβάντης ,police truck repair chios .

⁃ 9/11/17 ioannis litras kalamoti chios

⁃ 3/08/18 $600 Γηροκομείο Χίου.

Η Ομοσπονδία τον Φεβρουάριο του 2019 κατέβαλε 5.000 στο ποινικό δικαστήριο. Ποιος ο λόγος;

⁃ 2/2/18 Panelinia Omospondia $9950 .

⁃ credit cards reimbursements

⁃ Mohigan Tribal Entertainment $5.000

⁃ Aναθέσεις εργολαβιων ανευ προσφορων .grx ,myrtoplumping κλπ .

⁃ withdrawals ,αναληψεις μετρητων απο λογαριασμους της ομοσπονδιας .

⁃ δωρεες στην ελλαδα ,χαμογελο του παιδιου ,παιδικο χωριο ⁃ $16000.

⁃ γευματα ,4/24/18 $ 3400

⁃ στο gyro world για σάντουιτς .

Το τρίμηνο Φεβρουάριο – Απρίλιο έγιναν πέντε πληρωμές στο Costco (συμπεριλαμβανομένης και της επιταγής της 19ης Μαρτίου 2029) συνολικής αξίας $4.093.46.

Συμπεράσματα

Η Ομοσπονδια απέτυχε πέρα πάσης αμφιβολίας να διαχειριστεί τα οικονομικά της έτσι όπως ορίζουν οι νόμοι της πολιτείας της Νέας Υόρκης για έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό η πολιτεία έδωσε το προνόμιο στην Ομοσπονδία να εισπράττει, εκατομμύρια δολάρια και να μην καταβάλει φόρους με έναν όρο μόνο ,να τηρεί τα οικονομικά της έτσι όπως ορίζει ο νομός. Στην αντίθετη περίπτωση τα προνόμια ακυρώνονται και πέφτουν και πρόστιμα.

Αυτοί που κυβέρνησαν την Ομοσπονδία τα τελευταία χρόνια αγνόησαν παντελώς όλα τα ανωτέρω και διοίκησαν με την νοοτροπία Ερντογάν Σουλτάνου δηλαδή όπου όποιος τολμήσει να μιλήσει φυλακίζεται και φυσικά χωρίς απολύτως κανέναν έλεγχο από κανέναν.

Στις 11/16/17 ο τότε Πρόεδρος και ο τότε ταμίας της Ομοσπονδίας εξέδωσαν μια επιταγή για $ 142000 προς το the sagamore.

Οι επιταγές τις οποίες η Ανεξάρτητη Εξελεγκτική Επιτροπή δεν κατάφερε να εντοπίσει έχουν καταχωρηθεί ως “Unknown Check”.

Μας εξέπληξε το ποσό της επιταγής όπως το γεγονός ότι δεν συνοδεύονται από απόφαση της γενικής συνέλευσης.

Πληροφορηθήκαμε ότι το sagamore είναι ένα πολυτελές ξενοδοχείο στο Lake George πέντε περίπου ώρες από την νυ . όπου έλαβε χώρα μια εκδήλωση του Συλλόγου Ναυπακτίων Ελευθέριανη. Στις 11/28 δώδεκα μέρες μετά ο ίδιος σύλλογος κατέθεσε στον λογαριασμό της Ομοσπονδίας ακριβώς το ίδιο ποσό για το οποίο εκδόθηκε από τον ταμία της Ομοσπονδίας και πιστοποιητικό απαλλαγής φόρου, tax exemption form.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο η Ομοσπονδία διευκόλυνε ταμιακά τον Σύλλογο με τα χρήματα της, τον βοήθησε να εξοικονόμηση $12.468 αλλά έθεσε τον εαυτόν της σε θανάσιμο κίνδυνο διότι το ξέπλυμα χρήματος από έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό συνεπάγεται λουκέτο, βαριά πρόστιμα και ποινή φυλάκισης για τους υπευθύνους που διέπραξαν το έγκλημα. Το ίδιο ακριβώς αδίκημα επαναλήφθηκε τον επόμενο χρόνο με μικρότερο ποσό. 

Δυστυχώς αυτός ήταν ο τρόπος και η νοοτροπία που η Ομοσπονδία κυβερνήθηκε τα τελευταία χρόνια και το ότι υπάρχουμε σήμερα και είμαστε σε αυτό το κτίριο είναι ένα θαύμα. Τα συμπεράσματα δικά σας.

Πίνακας εξόδων του έτους 2021.

Θα ήθελα εδώ να τονίσω ότι η επιτροπή ελέγχει τις πράξεις που έκαναν οι τότε θεσμοί ,αν δηλαδή ήταν νόμιμοι η όχι και όχι τα φυσικά πρόσωπα τα οποία ούτε καν γνωρίζει.

Όλα τα ανωτέρω έγιναν φυσικά με την ανοχή, και την συγκάλυψη όλων υμών. Είστε όλοι συνυπεύθυνοι για την σημερινή κατάντια της Ομοσπονδίας και υπόλογοι σε όλους αυτούς που με το υστέρημα τους ήταν οι αιμοδότες όλα αυτά τα χρόνια. Γιατί κάποιοι εδίδανε αλλά και κάποιοι έσπερναν. Τα νούμερα κύριοι δεν ψεύδονται .

Τα παραδείγματα αυτής της συμπεριφοράς πολλά και οφθαμοφανή. Το πρόβλημα της Ομοσπονδίας είναι πρωτίστως πρόβλημα καταστατικού, δημοκρατικών διαδικασιών και δευτερεύοντος οικονομικό.

Αν συνεχίσετε έτσι χωρίς κανόνες, χωρίς βαλβίδες ασφαλείας, χωρίς εσωτερικό έλεγχο, χωρίς λογοδοσία είναι μαθηματικά βέβαιον ότι σε πέντε χρόνια από σήμερα θα ξαναβρεθούμε στον ίδιον παρονομαστή.

Οι επιταγές τοις μετροιτοίς, χωρίς ένδειξη του λόγου της πληρωμής.

Είναι απορίας άξιον πως τα τελευταία πέντε χρόνια και μετά από έσοδα $3.2 εκατομμυρίων δολαρίων άνευ φόρων η Ομοσπονδία έχει ακριβώς το ίδιο ποσό στα ταμεία της όπως στις αρχές του 2015.

Παρήγαγε μηδενικό πλούτο για τον εαυτό της πλήρωσε όμως αδρά όλους τους άλλους wire transfers κλπ. στον ιδιωτικό τομέα ο διευθυντής, πρόεδρος που δεν παρουσιάζει κέρδη στο τέλος του χρόνου απολύεται και πάει στο σπίτι του.

Σήμερα είναι πράγματι μια ιστορική μέρα διότι για πρώτη φορά ίσως έγινε πραγματικός έλεγχος έστω και με ελλιπή στοιχεία και κάναμε την αυτοκριτική μας με σκοπό να αλλάξουμε κάποια πράγματα και να γίνουμε καλύτεροι.

Σας καλούμε λοιπόν όλους να πάρουμε ένα σφουγγάρι και να σβήσουμε όλα όσα μας χώριζαν μέχρι σήμερα και να ξαναχτίσουμε το κοινό μας σπίτι και το μέλλον της ομογένειας μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες, αυτές ακριβώς που μας κληροδοτήσαν οι πρόγονοί μας.

Από αριστερά διακρίνονται οι Αχιλλέας Λυγγέρας, Κώστας Μάστορας και Γιάννης Στρουμπάκης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας,

Καλείσθε λοιπόν όλοι εσείς να κάνετε την υπέρβαση και να αποφασίσετε αν θα συνεχίσετε με τις πρακτικές του αρρώστου χθες η θα αλλάξετε τα πάντα για ένα φωτεινό αύριο.

Εάν όλοι εσείς, απευθύνω έκκληση σε αμφότερες τις παρατάξεις έχετε την βούληση να δημιουργήσετε μια ομοσπονδία πρότυπο λειτουργίας προς μίμηση όπου πρωταγωνιστές θα είναι η νέα γενιά Ελληνοαμερικανών τότε η δική μας επιτροπή μπορεί να σας υποδείξει τον τρόπο να το κάνετε πραγματικότητα.

Εκ μέρους όλης της ομάδας σας ευχαριστώ για την προσοχή σας και για την ευκαιρία που μου δώσατε να ακουστεί η φωνή μου σε αυτήν την αίθουσα γιατί όλα αυτά τα χρόνια το Καταστατικό σας δεν μου έδωσε ποτέ το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθε.

Ελπίζω στο μέλλον τα παιδιά μου να το έχουν. Σας ευχαριστώ θερμά.

-Advertisement-

1 COMMENT

  1. Ευχαριστουμε τον Κο Μαστορα και τους συνεργατες του που εργασθηκαν εθελοντικα για τον οικονομικο ελεγχο της Ομοσπονδιας.
    Ευχαριστουμε τις Αναμνησεις για την δημοσιευση του οικονομικου απολογισμου της Ομοσπονδιας των τελευταιων πεντε ετων. Ειναι φανερο οτι χρηματα εχουν καταχρασθει λογω ελλειψης ελεγχου. Επειγει η εντοπιση των ενοχων και επιστροφη των χρηματων ωστε να αποκατασταθει το κυρος της Ομοσπονδιας !

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.