ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Απίστευτη με όλη την σημασία της λέξεως είναι η θλίψη και η συγκίνηση που προκάλεσε στην κοινότητα του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στο Τέναφλάι και κατ΄ επέκταση της Νέας Ιερσέης, καθώς επίσης και ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου «St. Joseph’s Hospital» στο Πάτερσον της Νέα Ιερσέης ο θάνατος της Θεοδώρας Πατσάλου (Theodora Patsalos) από το Haworth της Νέας Ιερσέης.

Η Θεοδώρα Πατσάλου το γένος Κούτρη άφησε την τελευταία της πνοή την Μεγάλη Δευτέρα, 18 Απριλίου 2022, έχοντας στο πλευρό της τα παιδιά και τα εγγόνια της.

Οι συγγενείς και οι φίλοι το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης, 20ής Απριλίου 2022, από τις 2.00-5.00 μ.μ. και 7.00 – 9.00 μ.μ. θα συγκεντρωθούν στο γραφείο τελετών «Barrett Leber Funeral Home», στην διεύθυνση, 148 Dean Dr., Tenafly, N.J., 07670 για να προσκυνήσουν το σκήνωμά της και να εκφράσουν τα ειλικρινή και εγκάρδια συλλυπητήρια στην οικογένειά της.

Η Θεοδώρα Πατσάλου με τα παιδιά της Αθανασία και Στηβ Κόντο και τα εγγόνια της Έρικα, Δήμητρα και Ευριπίδη Κόντο. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Το μεσημέρι της Μεγάλης Πέμπτης, 21 Απριλίου 2022 και ώρα 11.30 π.μ. θα συγκεντρωθούν στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, στην διεύθυνση 353 E Clinton Ave, Tenafly, N.J. 07670 για να παρακολουθήσουν την Εξόδιο Ακολουθία. Αμέσως μετά θα μεταβούν στο Κοιμητήριο Brookside Cemetery 425 Engle St., Englewood, N.J., 07631 για να παρακολουθήσουν τον ενταφιασμό της και να της απευθύνουν τον ύστατο χαιρετισμό.

Ο θάνατός της καταλυπεί τα παιδιά της Αθανασία (Νάνσυ) και Στηβ Κόντο, τα εγγόνια της Erica (Ευανθία), Demi (Δήμητρα) και Ευριπίδη (Evan), τα ανίψια τα ξαδέλφια και τους λοιπούς συγγενείς και φίλους εδώ και στην Ελλάδα.

Πραγματική Σπαρτιάτισσα

Η αείμνηστη γεννήθηκε στην Σελλασία της Σπάρτης στις 31 Ιουλίου 1928, ήταν το στερνοπούλι της πολύτεκνης οικογένειας και συνάμα η πιο γενναία, η πιο τολμηρή και συνάμα η τελευταία που έφυγε από τον μάταιο ετούτο κόσμο μόλις προχθές.

Η Ευαγγελία και Ευριπίδης Κόντος, Στηβ και Αθανασία Κόντου, Δημήτριος και Θεοδώρα Πατσάλου. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Οι αείμνηστοι γονείς της Παύλος Κούτρης και Πολυάνθη το γένος Τσαγκαρούλη είχαν φέρει στον κόσμο οκτώ παιδιά και συγκεκριμένα τον Σαράντο, την Αγγελική, την Παναγιώτα, την Αναστασία, την Κατίνα, τον Κώστα, τον Γιώργο και την Θεοδώρα και τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας.

Σε ηλικία 24 ετών μαζί με άλλα κορίτσια της περιοχής ήρθε στο Μόντρεαλ του Καναδά, όπου έμαθε την τέχνη της μοδίστρας. Στις 30 Ιανουαρίου 1955 χόρεψε τον Χορό του Ησαΐα με τον Δημήτριο Πατσάλο που είχε γεννηθεί και μεγαλώσει στην Βαρβίτσα.

Ο Δημήτριος ήταν μάγειρας και με την πάροδο του χρόνου απέκτησαν το δικό τους εστιατόριο. Στο Μόντρεαλ έφεραν στον κόσμο και το μονάκριβο κορίτσι τους την Αθανασία και έκαναν το παν για να μεγαλώσει σε ελληνικό περιβάλλον και να σπουδάσει στα καλύτερα πανεπιστήμια. Και δεν αρκέστηκαν μόνο με τις επιτυχίες τους, αλλά έδωσαν την δυνατότητα και στα αδέλφια τους να έρθουν αρχικά στον Καναδά και μετέπειτα στις ΗΠΑ για να ζήσουν το αμερικανικό όνειρο

Ο Δημήτριος και η Θεοδώρα Πατσάλου στο Μόντρεαλ. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Αν και η αείμνηστη και ο σύζυγός είχαν ανοίξει τα δικά τους εστιατόρια στο Μόντρεαλ, στην Φλόριδα και στη Νέα Ιερσέη και ανέπτυξαν την δική τους φιλανθρωπική δράση, εν τούτοις δεν μιλούσαν για τα επιτεύγματά τους, αλλά για  τα επιτεύγματα της Αθανασίας που αποφοίτησε με άριστα και έγινε ορκωτή λογιστής και του γαμπρού τους, Στηβ Κόντου, προέδρου της διακεκριμένης εταιρείας «Kontos Foods» με έδρα το Πάτερσον της Νέας Ιερσέης που, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» ασχολείται με την παραγωγή πίτας, φύλλου κρούστας και την εισαγωγή των ελληνικών προϊόντων και έχει κατακτήσει την αγορά της Αμερικής και όλου του κόσμου.

Η Θεοδώρα Πατσάλου αποτελούσε την προσωποποίηση της καλοσυνάτης και στοργικής μητέρας και γιαγιάς και το σπίτι της ήταν ανοικτό για όλον τον κόσμο. Η σοφία της, το φιλότιμό της και η εχεμύθεια έλκυαν σαν μαγνήτη όχι μόνο τους συγγενείς, αλλά και άλλους ομογενείς της περιοχής, οι οποίοι τόσο στις χαρούμενες όσο και στις δύσκολες στιγμές της ζωής τους έσπευδαν να ζητήσουν την συμβουλή της είτε και την ευχή της.

Η Θεοδώρα Πατσάλου με τον αείμνηστο αδελφό της Κώστα Κούτρη. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Οι οικογένεια καλεί τους συγγενείς και φίλους όπως αντί ανθέων προσφέρουν δωρεά στην μνήμη της στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου (St. John the Theologian Greek Orthodox Cathedral, 353 E. Clinton Ave, Tenafly N.J. 07670), είτε στο Ίδρυμα του Νοσοκομείου «St. Joseph’s Hospital Foundation», 703 Main Street, Paterson N.J. 07503.

Οι «Αναμνήσεις» εκφράζουν τα ειλικρινή και εγκάρδια συλλυπητήρια στα παιδιά της Στηβ και Νάνσυ, στα εγγόνια και στα ανίψια της. Αιωνία της η μνήμη.

Η Θεοδώρα Πατσάλου με τις αδελφές της Κατίνα, αριστερά και Παναγιώτα, δεξιά. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.
Η Θεοδώρα Πατσάλου, αριστερά, με την αδελφή της Κατίνα. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.
Η Θεοδώρα Πατσάλου με την μητέρα της Πολυάνθη, αριστερά και την θεία της. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.
-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.