ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Απέλπιδες με όλη την σημασία της λέξεως είναι οι προσπάθειες που καταβάλει το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (The Critical Care Unit (CCU)  του Νοσοκομείου «Bellevue Hospital» του Μανχάταν για την σωτηρία του πρώην Επισκόπου Απαμείας και συνάμα ραδιοπαραγωγού Βικέντιου Μαλαματένιου.

Αν και συνήθως το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό δεν παρέχει πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας σε επισκέπτες πέραν των αμέσων συγγενών, εν τούτοις τόσο η νοσοκόμα όσο και η Εντατικολόγος της βάρδιας εξήγησαν στις «Αναμνήσεις» τις περιπλοκές που εμφάνισε μετά την αποσωλήνωσή του. Και αυτό για δύο λόγους. Ο πρώτος σχετίζεται με το χωρίς επιστροφή ταξίδι του ασθενούς και ο δεύτερος με το γεγονός ότι δεν έχει άμεσα συγγενείς οι οποίοι μπορούν και οφείλουν να λάβουν τις οριστικές αποφάσεις για την ζωή του. Και το χειρότερο ο ασθενής δεν πρόλαβε να ορίσει κάποιον ως πληρεξούσιο (proxy).  

Δεσμευτήκαμε όπως παράλληλα με την ενημέρωση του κοινού για την κατάσταση της υγείας να επικοινωνήσουμε με όσους έχουν παίξει κάποιο ρόλο στην ζωή του – θεσμικό είτε εργοδοτικό – να αναλάβουν τις ευθύνες και να πράξουν τα δέοντα.

Ο πρώην Επίσκοπος Απαμείας, όπως επεσήμανε η εντατικολόγος που τον παρακολουθεί είχε νοσηλευτεί μεγάλο διάστημα στην Εντατική διασωληνωμένος, λόγω των βλαβών που προκάλεσε η πνευμονία που υπέστη μετά το καρδιακό επεισόδιο.

Ο πρώην Επίσκοπος Απαμείας, κ. Βικέντιος Μαλαματένιος.

Στις 11 Απριλίου αποσωληνώθηκε, αλλά κρίθηκε απαραίτητο να υποβληθεί σε τραχειοτομή προκειμένου να επικοινωνεί η τραχεία με το περιβάλλον. Η επέμβαση ήταν επιτυχημένη, αλλά στα υπάρχοντα προβλήματα προστέθηκε και η ηπατική ανεπάρκεια, η οποία ανησυχεί περισσότερο τους γιατρούς.

Ερωτηθείσες για την νεφρική ανεπάρκεια που εμφάνισε την περίοδο που νοσηλευόταν στην εντατική τόσο η νοσοκόμα, όσο και η Εντατικολόγος επεσήμαναν ότι παραμένει κρίσιμη, χωρίς ωστόσο να εμφανίζει σημάδια περαιτέρω επιδείνωσης.

Καθ΄ όλη την διάρκεια της παραμονής μας τόσο στον 14ο θάλαμο του 10ου ορόφου όσο και κατά την διάρκεια της αναμονής της Εντατικολόγου διαπιστώσαμε ότι ο κ. Βικέντιος Μαλαματένιος βρίσκεται σε καλά χέρια και όσο πλησιάζει ο χρόνος έρχεται όλο και πιο κοντά στα χέρια του Θεού.

Bellevue Hospital

Το εν λόγω νοσοκομείο είναι ένα από τα αρχαιότερα όχι μόνο στη Νέα Υόρκη, αλλά και στην Αμερική και συνάμα ένα από τα πιο σύγχρονα, στο οποίο εργάζονται και διαπρέπουν πολλοί ομογενείς γιατροί και νοσηλευτές.

Ο κ. Βικέντιος, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» εισήχθη στο νοσοκομείο προ δύο και πλέον μηνών  προκειμένου να υποβληθεί σε αγγειοπλαστική χειρουργική, αλλά η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε μέχρι και ετούτη την ώρα παραμένει στην εντατική.

Πρώην Επίσκοπος Απαμείας

Ο πρώην Επίσκοπος Απαμείας Βικέντιος Μαλαματένιος (κατά κόσμον Βασίλειος Μαλαματένιος) γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954. Το 1971 εκάρη μοναχός. Προσχώρησε σε σχισματικές ομάδες του παλαιού ημερολογίου στις Η.Π.Α.

Το 1998 έγινε δεκτός από το Οικουμενικό Πατριαρχείο ως μοναχός. Διάκονος χειροτονήθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Ξυλόπορτας Κωνσταντινουπόλεως στις 4 Απριλίου 1998 από τον Μητροπολίτη Λαοδικείας Ιάκωβο και Πρεσβύτερος στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Σταυροδρομίου στις 5 Απριλίου 1998 από τον Μητροπολίτη Τρανουπόλεως Γερμανό.

Στις 11 Απριλίου 1998 στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Ξυλόπορτας χειροτονήθηκε τιτουλάριος Επίσκοπος Απαμείας. Τη χειροτονία τέλεσε ο Μητροπολίτης Ηλιουπόλεως και Θείρων Αθανάσιος, συμπαραστατούμενος από τους Μητροπολίτες Τρανουπόλεως Γερμανό και Λαοδικείας Ιάκωβο.

Ανέλαβε τα καθήκοντα του αναπληρωτού Ηγουμένου της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου Αστορίας Νέας Υόρκης. Στις 28 Μαρτίου 2012 καθαιρέθηκε.

Το πάθος του για το ραδιόφωνο τον οδήγησε στο ραδιοφωνικό σταθμό Hellas – FM της Νέας Υόρκης, όπου διατέλεσε για μεγάλο διάστημα διευθυντής προγραμμάτων και διευθυντής σταθμού, ενώ λίγο διάστημα πριν την περιπέτειας της υγείας του ανέλαβε τα καθήκοντα του παραγωγού του «Greek News & Radio.Fl.»  

Απίστευτο το ενδιαφέρον

Απίστευτο με όλη την σημασία της λέξεως είναι το ενδιαφέρον των φίλων και των ακροατών από όλη την επικράτεια των ΗΠΑ. Εξ άλλου τα ηλεκτρονικά μηνύματα προς τις «Αναμνήσεις» και οι κραυγές αγωνίας μιλούν από μόνα τους.

«Ο Θεός πλέκει στεφάνια στον Βικέντιο για το δράμα που ζει 2 μήνες τώρα», έγραψε μεταξύ άλλων μια αναγνώστρια από το Τέξας.

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.