Απεβίωσε πρόωρα στην γενέτειρα ο καθηγητής του Fordham ΝΥ, Δρ. Νικόλαος Γεωργαντζάς

0
1958
Ο Δρ. Νικόλαος Γεωργαντζάς. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο καθηγητής συστημικής δυναμικής στο Πανεπιστήμιο Fordham της Νέας Υόρκης και συνάμα ακτιβιστής Δρ. Νικόλαος Γεωργαντζάς (Nicholas Georgantzas, Phd), το βράδυ του Σαββάτου, 5 Μαρτίου 2022, απεβίωσε πρόωρα στην γενέτειρα, βυθίζοντας σε θλίψη την οικογένειά του.

Ο θάνατός του, καταλυπεί τα παιδιά του Κωνσταντίνο και Ελεανόρ Γεωργαντζά, Μαρία – Νικόλ (Marie Nicole (Jackie) Georgantzas» , τα εγγόνια August και Lotta, τον αδελφό του Γεώργιο Γεωργαντζά, τα ανίψια, τα ξαδέλφια και τους λοιπούς συγγενείς εδώ και στην Ελλάδα.

Η κηδεία του έλαβε χώρα χθες, Τρίτη, 9 Μαρτίου 2022, στην Αθήνα. Η οικογένειά του την Κυριακή 20 Μαρτίου 2022 θα τελέσει στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του καθηγητή Νικολάου Γεωργαντζά, και το εν λόγω μνημόσυνο θα αποτελέσει αφετηρία για την αξιοποίηση και διαιώνιση της κληρονομιάς του.

Ο Δρ. Νικόλαος Γεωργαντζάς με τα παιδιά του. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Την θλιβερή είδηση για την εκδημία του 63χρονου καθηγητή ανακοίνωσε η ίδια η κόρη του με μία σύντομη ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο Face Book.

«Με μεγάλη λύπη σας ανακοινώνω τον θάνατο του αγαπημένου μας πατέρα Νίκου. Πέθανε ξαφνικά χθες βράδυ στον ύπνο του από ανακοπή καρδιάς. Ο θάνατος του μας λυπεί αφάνταστα! Ήταν και θα παραμείνει για πάντα ο αγαπημένος μας πατέρας! Αιωνία του η μνήμη!», έγραψε με έκδηλο τον πόνο και την θλίψη η κ. Marie Nicole (Jackie) Georgantzas.

Η είδηση για τον πρόωρο θάνατο του διαπρεπή καθηγητή, στοχαστή και ακτιβιστή, προκάλεσε θλίψη και συγκίνηση στην ακαδημαϊκή και φοιτητική κοινότητα του Πανεπιστημίου Fordham, καθώς επίσης και στην ομογένεια, καθώς για τρεις και πλέον δεκαετίες ο αείμνηστος ασχολήθηκε έντονα με τα κοινά. Την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα συμμετείχε στις επιτροπές παρελάσεως, καθώς επίσης και στην επιτροπή εθνικών της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης.

O Δρ. ικόλαος Γεωργαντζάς με την κόρη του Marie Nicole (Jackie) Georgantzas.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην ευόδωση του αγώνα του Συλλόγου Γονέων και Δασκάλων για την διάσωση του ιστορικού Καθεδρικού Σχολείου στο Μανχάταν. Πρόκειται για το μοναδικό ημερήσιο σχολείο το οποίο ένεκα του αγώνα τους όχι μόνο κρατήθηκε στην ζωή αλλά ξεκίνησε μια ανοδική πορεία.  

Ο αείμνηστος γεννήθηκε στις 5 Ιουλίου 1958 στην Θεσσαλονίκη όπου πέρασε τα παιδικά του χρόνια. Οι αείμνηστοι γονείς του Κωνσταντίνος και Μαρία έφεραν στον κόσμο δύο παιδιά τον Νικόλαο και το Γιώργο Γιωργαντζά και τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας.

Ο Νικόλαος Γεωργαντζάς έγινε δεκτός και αποφοίτησε με άριστα από την Βιομηχανική Σχολή του Πανεπιστήμιου Πειραιώς.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 ήρθε για μεταπτυχιακές σπουδές στις ΗΠΑ. Αρχικά φοίτησε στο University of Scranton και στην συνέχεια έγινε δεκτός Baruch College (CUNY), απ’ όπου απέσπασε μάστερ στην διοίκηση επιχειρήσεων (MBA). Συνέχισε και ολοκλήρωσε τις διδακτορικές του σπουδές στο Baruch College (CUNY) και το 1987 προσελήφθη ως καθηγητής στην Σχολή Επιχειρήσεων «Gabelli School of Business» του Πανεπιστήμιου Fordham.

Η αφίσα του μνημοσύνου.

Πρόκειται για ένα σημαντικό επίτευγμα το οποίο αποτέλεσε την αφετηρία για μια επιτυχημένη ακαδημαϊκή σταδιοδρομία. Παράλληλα με την διδασκαλία ασχολήθηκε με τα συγγράμματα στον τομέα της Συστημικής Δυναμικής, που την εποχή εκείνη αποτελούσε μια νέα επιστήμη.

Τα τελευταία χρόνια της ακαδημαϊκής του καριέρας είχε την ευθύνη για τις διδακτορικές σπουδές του κλάδου του.

Προ ενός περίπου έτους αποφάσισε να συνταξιοδοτηθεί και να επαναπατριστεί. Παρά ταύτα όμως η καρδιά και η ψυχή του ήταν στη Νέα Υόρκη όπου πέρασε το τελευταίο ήμισυ περίπου της ζωής του, όπου είχε την κόρη του Τζάκι – Μαίρη Γεωργαντζά και οι συνάδελφοι, συναγωνιστές και φίλοι, καθώς επίσης και στην Αυστρία στην οποία διαμένει ο γιος του Κώστας με την οικογένειά του.

Ο Δρ. Νικόλαος Γεωργαντζάς ήταν ιδρυτικό μέλος του ελληνικού τμήματος στον παγκόσμιο οργανισμό συστημικής δυναμικής και μάλιστα έχει διατελέσει πρόεδρος του παγκοσμίου σχετικού συνεδρίου, που είχε διοργανωθεί με επιτυχία στην Αθήνα το 2008.

Οι «Αναμνήσεις» εκφράζουν τα ειλικρινή και εγκάρδια συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Αιωνία του η μνήμη.

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.