ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Στον Ιερό Ναό του Τιμίου Σταυρού στο Γουάιτστόουν όπου εκκλησιαζόταν με τους συναδέλφους και τους μαθητές του θα τελεστεί η Εξόδιος Ακολουθία του «Δασκάλου των Δασκάλων» και συνάμα επίκουρου καθηγητή των Νεοελληνικών του Τμήματος Ευρωπαϊκών Σπουδών του Κολεγίου του Κουίνς, Κώστα (Κωνσταντίνου) Χριστοφοράτου (Konstantinos Christoforatos).

Ο Κώστας Χριστοφοράτος, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» απεβίωσε το απόγευμα της Τρίτης, 8 Μαρτίου 2022 σε ηλικία 53 ετών προκαλώντας πρωτοφανές σοκ για τα δεδομένα της ομογένειας.

Οι συγγενείς και οι φίλοι, οι συνάδελφοι και οι εκπρόσωποι των κοινοτήτων και του Κολεγίου του Κουίνς το πρωί του Σαββάτου, 12 Μαρτίου 2022 και ώρα 10.30 π.μ. θα συγκεντρωθούν στον εν λόγω ναό (150-05 12th Avenue Whitestone, N.Y. 11357) για να παρακολουθήσουν την Νεκρώσιμη Ακολουθία προεξάρχοντος του πρωτοσύγκελου της Αμέσου Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας, π. Ηλία Βίλλη, ο οποίος θα εκπροσωπήσει στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρο.  Αμέσως μετά θα μεταβούν στο Κοιμητήριο «St. Michael Cemetery» στην διεύθυνση 72-02 Astoria Boulevard, East Elmhurst, N.Y., 11370 προκειμένου να παρακολουθήσουν την ταφή του και να του απευθύνουν τον ύστατο χαιρετισμό.

Η οικογένεια καλεί τους συγγενείς και φίλους όπως αντί ανθέων προσφέρουν δωρεά στην μνήμη του στο Χαμόγελο του Παιδιού κάνοντας κλικ στο https://www.hamogelo.gr (Η ιστοσελίδα είναι δίγλωσση. Κάνετε κλικ στο κόκκινο κουμπάκι που υπάρχει επάνω δεξιά (Δωρεά – Donation) και επιλέξτε έναν από τους τρόπους που υποδεικνύονται στην κατηγορία “Από το εξωτερικό” / Other Countries”).

Στο κέντρο, δεξιά του π. Παύλου Παλαιστίδη ο Κωνσταντίνος Χριστοφοράτος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ψήφισμα του Κολεγίου του Κουίνς

Η ακαδημαϊκή κοινότητα του Κολεγίου του Κουίνς και ειδικά το Τμήμα Ελληνικών Σπουδών εξέδωσαν ψήφισμα μέσω του οποίου εκφράζουν τα συλλυπητήρια για τον αιφνίδιο και απροσδόκητο θάνατο του επίκουρου καθηγητή Κώστα Χριστοφοράτου.

Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο του ψηφίσματος: «Ο αιφνίδιος και αδόκητος χαμός του καθηγητή Κώστα Χριστοφοράτου βύθισε στη θλίψη την ακαδημαϊκή οικογένεια και δη το τμήμα Ελληνικών Σπουδών του Queens College.

Ήταν ένας εξαίρετος Καθηγητής και συνάδελφος και το κενό που αφήνει είναι δυσαναπλήρωτο τόσο για τους συναδέλφους του, όσο και για τους φοιτητές του.

Ο πρόεδρος του τμήματος, καθηγητής  Δρ. Γεράσιμος Κατσάν και οι  καθηγήτριες  Δρ. Μαρία Αθανασοπούλου και Δρ. Φεβρωνία Σουμάκη εκφράζουν τα ειλικρινή συλλυπητήρια τους στην οικογένειά του».

Μια ζωή αφιερωμένη στην Παιδεία

 Ο Κώστας Χριστοφοράτος, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις», ήρθε στην Αμερική στις αρχές του 2000 και εργάστηκε ως μεταφραστής στην πάλαι ποτέ ημερήσια εφημερίδα «Πρωινή». Από τα πρώτα βήματά του στη Νέα Υόρκη οι συνάδελφοι και οι φίλοι – συμπεριλαμβανομένου και του γράφοντα – αντιλήφθηκαν και συνειδητοποίησαν ότι ο Κώστας διακρινόταν για το σπάνιο του χαρακτήρα, την ευρυμάθειά του, για το φιλότιμο, την εργατικότητά του, την φιλαλληλία και το πιο σημαντικό την συνέπεια μεταξύ λόγων και πράξεων.

Μετά την «Πρωινή» εργάστηκε σε διάφορα ελληνικά σχολεία της Νέας Υόρκης και αναλάμβανε πάντα, όπως επεσήμανε η διευθύντρια του Ελληνικού Απογευματινού Σχολείου «Στέφανος και Αρετή Τσερπέλη, Παναγιώτα Λιλικάκη, την διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού στην 8η   Τάξη, καθώς επίσης και την προετοιμασία των μαθητών για την Ελληνομάθεια.

Από αριστερά διακρίνονται οι Παναγιώτα Λιλικάκη, Κψνσταντίνος Χριστοφοράτος και Αντιγόνη Βλαχογιάννη τον Ιούνιο του 2019. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας δίδαξε στο Hellenic Classic Charter School του Μπρούκλιν μέχρι και την πρόσληψή του στο Γραφείο του Συντονιστή Εκπαίδευσης στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη.

Αυτή η περίοδος έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην σχέση του με το Κολέγιο του Κουίνς, το Κέντρο Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών και το Τμήμα Ευρωπαϊκών Σπουδών του Κολλεγίου. Τα δύο τελευταία χρόνια προσελήφθη ως επίκουρος καθηγητής νεοελληνικών και εφέτος μάλιστα δίδασκε δύο τάξεις.

Ο συντονιστής του Ελληνικού Προγράμματος του εν λόγω κολλεγίου, Δρ. Γεράσιμος Κατσάν, μιλώντας στις «Αναμνήσεις» επεσήμανε ότι η είδηση για τον πρόωρο και απροσδόκητο θάνατο του Κώστα Χριστοφοράτου έχει προκαλέσει θλίψη και συγκίνηση στους καθηγητές και στους φοιτητές, διότι ήταν ένας πολλά υποσχόμενος ακαδημαϊκός και το πιο σημαντικό στυλοβάτης των Ελληνικών Σπουδών και του ιστορικού Κέντρου Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών.

Ο καθηγητής Κοινωνιολογίας του Κολεγίου του Κουίνς Δρ. Νίκος Αλεξίου μιλώντας στις «Αναμνήσεις» εξέφρασε την θλίψη του και τα συλλυπητήρια στην οικογένειά του και μεταξύ άλλων τόνισε: «Οι Ελληνικές Σπουδές και γενικότερα ο ακαδημαϊκός κόσμος εφέτος θρήνησαν δύο εξέχουσες προσωπικότητες τον Νταν Γεωργακά και τον Κώστα Χριστοφοράτο»

Ο “δάσκαλος των δασκάλων” και επίκουρος καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφοράτος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Τόσο ο Δρ. Γεράσιμος Κατσάν, όσο και ο Δρ. Νίκος Αλεξίου επεσήμαναν ότι το Κολέγιο και το Κέντρο Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών θα διοργανώσουν ειδικές εκδηλώσεις για να τιμήσουν την μνήμη τους και να διαιωνίσουν την κληρονομιά τους.  

Hellenic Classic Charter School

O αείμνηστος, όπως προαναφέραμε είχε υπηρετήσει στο μοναδικό Ελληνικό Τσάρτερ στην τριπολιτειακή περιοχή της Νέας Υόρκης (Hellenic Classic Charter School) και όταν προσελήφθη στο Γραφείο του Συντονιστή Εκπαίδευσης στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη βοήθησε με κάθε δυνατό τρόπο και μέσο για την κάλυψη των αναγκών του. Πρόκειται για το ίδιο σχολείο στο οποίο σήμερα διδάσκει και η σύζυγός του Χρυσάνθη το γένος Φιλιππάρδου.

Η επικεφαλής λειτουργίας (Chief of Operations), Τζόυ Πετράκου (Joy Petrakos) μιλώντας στις «Αναμνήσεις» επεσήμανε ότι ουδείς μπορεί να πιστέψει ότι ο Κώστας δεν υπάρχει πια ανάμεσά μας.

Οι δασκάλες του Τμήματος Ελληνικών μόλις πληροφορήθηκαν το μοιραίο έσπευσαν στο σπίτι της συναδέλφου τους, της Χρυσάνθης για να εκφράσουν την αγάπη και την συμπαράσταση.

- Advertisement -

1 COMMENT

  1. […] ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο ιερός ναός του Τιμίου Σταυρού στο Γουάιτστόουν το πρωί του Σαββάτου, 12 Μαρτίου 2022, είχε πλημμυρίσει από μαθητές, γονείς, δασκάλους και εκπροσώπους της ομογένειας, οι οποίοι προσήλθαν να παρακολουθήσουν την Εξόδιο Ακολουθία του «Δασκάλου των Δασκάλων» και συνάμα επίκουρου καθηγητή των Νεοελληνικών του Τμήματος Ευρωπαϊκών Σπουδών του Κολεγίου του Κουίνς, Κώστα (Κωνσταντίνου) Χριστοφοράτου (Konstantinos Christoforatos). […]

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.